LIVE

Κορωνοϊός

178 χρόνια από το θάνατο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη - Είχε αρβανίτικη καταγωγή ο «Γέρος του Μοριά;»

kolokotronis-0

Ποιοι ήταν οι πρόγονοι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη;
- Πώς πήρε το επώνυμο με το οποίο έγινε γνωστός;
- Ο πατέρας του Κωνσταντής, φόβητρο των Τούρκων
- Έχουν βάση οι ισχυρισμοί για αρβανίτικη καταγωγή του;

Στις 4 Φεβρουαρίου ( 16 Φεβρουαρίου με το Γρηγοριανό Ημερολόγιο ) του 1843, άφησε την τελευταία του πνοή ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο θρυλικός “Γέρος του Μοριά”, ο πλέον σημαντικός οπλαρχηγός του 1821 και ηγετική φυσιογνωμία του Αγώνα, μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αυτές τις μέρες, συμπληρώνονται 178 χρόνια από τον θάνατο του. Βέβαια, σε διάφορα ιστορικά άρθρα μας, έχουμε αναφερθεί εκτενώς στη δράση του σε πολλές μάχες, στις οποία είχε δείξει δείγματα της στρατιωτικής ιδιοφυΐας του. Αν και για τη δράση του στη διάρκεια της Επανάστασης, υπάρχουν πολλές πληροφορίες, δεν είναι γνωστή στο ευρύ κοινό η ζωή και η δράση του πριν το 1821 και η καταγωγή του. Ποιοι ήταν οι πρόγονοι του Θ. Κολοκοτρώνη;

Έτσι, στο διαδίκτυο, διαβάζουμε άρθρα και σχόλια για αρβανίτικη καταγωγή του “Γέρου του Μοριά”. Υπάρχει βέβαια μια τάση από τους γείτονες Αλβανούς, να οικειοποιούνται Έλληνες και Ελληνίδες, από τον Δία, τον Αχιλλέα και τον Πύρρο, μέχρι ήρωες και ηρωίδες του 1821.

Στο σημερινό μας άρθρο, θ ’ασχοληθούμε με τους προγόνους του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, καθώς και τα χρόνια από την γέννηση του ( 1770 ), ως τη μετάβασή του στα Επτάνησα ( 1805 αρχικά, 1807 οριστικά ). Και θα ξεκαθαρίσουμε, ελπίζουμε, το αν ο Κολοκοτρώνης είχε αρβανίτικες “ρίζες”.

Τριανταφυλλάκος : ένας μακρινός πρόγονος του Κολοκοτρώνη

Τις πρώτες δεκαετίες του 16ου αιώνα, ο αυτοκράτορας Κάρολος της Γερμανίας που ήταν και βασιλιάς της Ισπανίας και ο βασιλιάς της Γαλλίας Φραγκίσκος, συγκρούονταν για το ποιος θα έχει την κυριαρχία στη Μεσόγειο και στην Ελλάδα. Ο Γενοβέζος ναύαρχος Αντρέα Ντόρια που ήταν πειρατής στα νιάτα του και είχε υπηρετήσει ως μισθοφόρος του Πάπα και των βασιλιάδων της Ισπανίας και της Γαλλίας, βρισκόταν πλέον στην υπηρεσία του Κάρολου της Γερμανίας και είχε αποφασιστική συμβολή στην επικράτηση επί του Φραγκίσκου.

kolokotronis-ΘΕΟΔΩΡΟΣ-ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ-ΡΑΜΟΒΟΥΝΙ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ - ΡΑΜΟΒΟΥΝΙ


Μάλιστα, ο Ντόρια κυρίευσε σχεδόν ολόκληρη την Ιταλία και απελευθέρωσε την Κορώνη, την Καλαμάτα, την Πάτρα, το Ρίο και το Αντίρριο.

Το Ρουπάκι ( =είδος βελανιδιάς ), ήταν ένα χωριό μεταξύ Καλαμάτας και Κορώνης, πολύ κοντά στο Λεοντάρι ( ορεινός οικισμός, 43χλμ ΝΔ της Τρίπολης ). Ενθουσιασμένοι οι κάτοικοι του, καμιά πενηνταριά τσοπάνηδες, από τις επιτυχίες του Ντόρια, επαναστάτησαν εναντίον των Τούρκων και τάχθηκαν με το μέρος του Γενοβέζου ναυάρχου. Βλέποντας ο Φραγκίσκος της Γαλλίας τις επιτυχίες του Ντόρια, ζήτησε τη βοήθεια του σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή, ο οποίος πρόθυμα δέχθηκε να την προσφέρει. Αρχηγός του στόλου των Οθωμανών ήταν ο περιβόητος Μπαρμπαρόσα ( Hiriz Hayreddin Pasha Barbarossa, barbarossa< κόκκινη γενειάδα ), παλιός πειρατής. Γεννημένος στη Λέσβο, ίσως από Έλληνες γονείς. Στις 28/9/1538, στη ναυμαχία της Πρέβεζας, ο Μπαρμπαρόσα νίκησε τον Ντόρια. Έτσι, οι Οθωμανοί έγιναν ξανά κύριοι όλων των περιοχών που είχε καταλάβει ο Γενοβέζος.

Επιστρέφοντας στον Μοριά, οι Τούρκοι αποφάσισαν να τιμωρήσουν όσους Έλληνες είχαν ταχθεί με το μέρος του Ντόρια. Ανάμεσα τους και τους Ρουπακιώτες. Οι κάτοικοι του Ρουπακίου, πρόλαβαν όμως να εγκαταλείψουν το χωριό και διασκορπίστηκαν σε διάφορα μέρη. Οι γενίτσαροι, έβαλαν παντού φωτιά, κατέσκαψαν τον τόπο και γκρέμισαν όλα τα σπίτια. Έτσι, τίποτα δεν θύμιζε πλέον ότι το Ρουπάκι ήταν κάποτε χωριό.

Το Ρουπάκι, ήταν το χωριό των προγόνων του Κολοκοτρώνη. Ένας από τους πρώτους που εγκατέλειψαν το χωριό, ήταν ένα παλικάρι που λεγόταν Τριανταφυλλάκος. Το όνομα του ήταν Τριαντάφυλλος και το επώνυμο του δεν είναι γνωστό. Πριν από 500 περίπου χρόνια, δεν υπήρχαν κοινοτικά κιτάπια και κατάστιχα.

Ο Τριανταφυλλάκος, έφυγε από το Ρουπάκι και πήγε στο χωριό Λιμποβίσι. Έγινε ψυχογιός του δημογέροντα του χωριού, ο οποίος τον έκανε γαμπρό του, παντρεύοντας τον με την μοναχοκόρη και τον όρισε γενικό κληρονόμο του, καθώς δεν είχε άλλα παιδιά.

Στο Λιμποβίσι, ο Τριανταφυλλάκος πήρε το παρατσούκλι Τσεργίνης(ή Τζεργίνης), το οποίο στη συνέχεια έγινε επώνυμό του. Η λέξη Τσεργίνης, προέρχεται από το τούρκικο sergin = διωγμένος, διασκορπισμένος και έτσι ονομάζονταν όσοι έφευγαν από τον τόπο τους για να γλιτώσουν.

Ο Τριανταφυλλάκος, ως Τσεργίνης πλέον, απέκτησε έναν γιο, τον Δημητράκη, που ήταν πολύ δυνατός και γενναίος. Πριν καλά καλά συμπληρώσει τα 18 του, έκλεψε μια κοπέλα από το γειτονικό χωριό Αρκουδόρεμα, δημιουργώντας βεντέτα ανάμεσα στην οικογένεια του και εκείνη της νύφης. Παράλληλα, τα έβαζε σχεδόν καθημερινά με τους Τούρκους και τους Αρβανίτες. Οι τελευταίοι, μια μέρα τον συνέλαβαν και του πέρασαν αλυσίδες στα πόδια. Για να τον ρεζιλέψουν, του πρότειναν να πηδήξει αυτός με τις αλυσίδες στα πόδια και αυτοί ελεύθεροι και αν τους ξεπερνούσε θα τον άφηναν ελεύθερο. Πραγματικά, ο Δημητράκης τους ξεπέρασε και οι Αρβανίτες τον άφησαν ελεύθερο.

Είναι άγνωστο πόσα παιδιά είχε ο Δημητράκης, ωστόσο γνωρίζουμε ότι απέκτησε τρία εγγόνια : τον Χρόνη, τον Λάμπρο και τον Δήμο. Εγκαταστάθηκαν μόνιμα στο Λιμποβίσι και ασχολήθηκαν με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Ωστόσο, κάποιοι καβγάδες για τα βοσκοτόπια, έφεραν φονικά. Τα τρία αδέλφια έφυγαν για 12 χρόνια και εγκαταστάθηκαν στη Ρούμελη. Επιστρέφοντας στο χωριό του, ο Λάμπρος, που δεν είχε ακόμα παντρευτεί, καθώς πήγαινε ν’ αγοράσει πρόβατα στην Γκούρα, πνίγηκε στη λίμνη της Φενεού. Ο Χρόνης, παντρεύτηκε σε άλλο χωριό και απέκτησε πολλά παιδιά και εγγόνια, που ονομάστηκαν Χροναίοι.

kolokotronis-ναυμαχια-πρεβεζας
ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ


Μπότσικας : Ο προπάππους του Κολοκοτρώνη

Ο μικρότερος από τα τρία αδέλφια, ο Δήμος, έμεινε στο Λιμποβίσι μόνιμα, παντρεύτηκε την κόρη του δημογέροντα από το Χρυσοβίτσι και απέκτησε έναν γιο, 2 μέτρα ψηλό και ατρόμητο. Όταν μεγάλωσε, δεν τον φώναζαν με το όνομα του αλλά “Μπότσικα”, γιατί του άρεσε να πίνει το κρασί απευθείας από την ξύλινη μπότσα ( μονάδα μέτρησης υγρών, ίση με 2,564 γραμμάρια καθώς και το αντίστοιχο ξύλινο ή μεταλλικό δοχείο, από τη Βενετική λέξη botsa).

Ο Μπότσικας γεννήθηκε γύρω στο 1695. Το 1715, οι Τούρκοι αποφάσισαν να διώξουν τους Ενετούς απ’ τον Μοριά. Έτσι, ο Μεγάλος Βεζίρης Αλή Κουμουρτζής, με πολύ στρατό και στόλο, ξεκίνησε από την Κωνσταντινούπολη, πέρασαν από την Θεσσαλονίκη, κατέβηκαν τη Θεσσαλία, πέρασαν στη Θεσσαλία κι από εκεί έφτασαν στην Κόρινθο. Οι Βενετσιάνοι, κλείστηκαν στα κάστρα και οι Έλληνες, μην έχοντας καμία βοήθεια αναγκάστηκαν να δηλώσουν υποταγή. Στον οικισμό Δάρα, 46 χλμ. ΒΔ της Τρίπολης, οι Τούρκοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη μοναδική εστία αντίστασης.

Ο Δήμος Τσεργίνης, με τον γιο του Μπότσικα και 200 Λιμποβιτσιώτες, Χρυσοβιτσιώτες, Αλωνιστιώτες , Βυτιναίους, Καρυτινούς και άλλους, αντιστάθηκαν ηρωικά, αλλά μάταια, καθώς ήταν μόνο 200, ενώ οι Τούρκοι 7.000. Οι Έλληνες νικήθηκαν, αλλά η αποκοτιά τους, έγινε τραγούδι:

«Χρυσόβιτσος, Αρκουδόρεμα και Αλωνιστιάνοι, που ήσαν όλοι τους τρελοί και γνώση δεν τους φθάνει, διακόσιοι συμμαζέχτηκαν τον Τούρκο να πατήσουν, μα δεν τους απαράτησαν οπίσω να γυρίσουν».

Λίγο αργότερα, ο Μπότσικας, πολεμώντας τους Τούρκους στο Λεοντάρι σκοτώθηκε(1757). Άξιος διάδοχός του, ήταν όμως ο γιος του Γιάννης, παππούς του Θεόδωρου. Γεροδεμένος, μαυριδερός, έξυπνος και γενναίος, στον οποίο οι Αρβανίτες έδωσαν το παρατσούκλι «μπιθάγκουρας». Μπίθα στα αρβανίτικα, είναι τα οπίσθια και γκούρα = η πέτρα, η κοτρώνα. Το παρατσούκλι αυτό, δόθηκε στον Γιάννη Τσεργίνη γιατί είχε μεγάλα οπίσθια. Και σύντομα, έγινε επώνυμο: Κολοκοτρώνης. Ένα επιχείρημα όσων υποστηρίζουν ότι ο Κολοκοτρώνης είχε αρβανίτικη καταγωγή, είναι ακριβώς αυτό το παρατσούκλι, το «μπιθάγκουρας». Αρβανίτες, υπήρχαν βέβαια τότε στον Μοριά, αλλά ο Κολοκοτρώνης και οι πρόγονοί του, δεν είχαν καμία, συγγενική, σχέση μαζί τους.

Τα Ορλοφικά – Η γέννηση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη

Το 1770, ξέσπασαν τα Ορλοφικά. Αρχικά, οι Έλληνες με τη συνδρομή λίγων Ρώσων πολιόρκησαν την Κορώνη. Μανιάτες με επικεφαλής τον Σκυλογιάννη, ελευθέρωσαν την Καλαμάτα και τον Μυστρά. Ο πατέρας του Θ. Κολοκοτρώνη Κωνσταντής, μαζί με τον αδελφό του Αναγνώστη και άλλους, ελευθέρωσαν το Λεοντάρι και την Καρύταινα, ενώ άλλοι οπλαρχηγοί ελευθέρωσαν το Άργος, την Κόρινθο, την Κυπαρισσία κλπ.

Στην Κρήτη επαναστάτησε ο περίφημος Δασκαλογιάννης, (Γιάννης Βλάχος ήταν το ονοματεπώνυμό του), ενώ επαναστατικές κινήσεις έγιναν στην Αιτωλοακαρνανία, με επικεφαλής τον Αναστάσιο Παλαμά και στη Χιμάρα της Β. Ηπείρου. Μάνη, Βάλτος – Ξηρόμερο και Χιμάρα, πρωταγωνίστησαν στα περισσότερα, αν όχι σε όλα τα επαναστατικά κινήματα στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και αποτελούσαν μόνιμο πονοκέφαλο για τους Οθωμανούς.

Η αποτυχία των Ελλήνων να καταλάβουν την Τριπολιτσά και τη Μεθώνη και ο ερχομός στον Μοριά 60.000 φανατικών Τουρκαλβανών, είχαν σαν αποτέλεσμα την κατάπνιξη του κινήματος. Η προσωρινή κατάληψη του Ναβαρίνου από τους Ρώσους, δεν άλλαξε τίποτα. Οι Ρώσοι έφυγαν και οι Έλληνες έμειναν στο έλεος των Τουρκαλβανών που προέβησαν σε φοβερά αντίποινα, καθώς και οι πρόγονοί μας, ιδιαίτερα ο Σκυλογιάννης με τους Μανιάτες, είχαν σφάξει πολλούς, αθώους, Τούρκους αιχμάλωτους.

kolokotronis-ΠΥΡΓΟΣ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΟΥ
ΠΥΡΓΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΟΥ


Η γέννηση του Θ. Κολοκοτρώνη – Οι Αλβανοί στον Μοριά

Στις 3 Απριλίου 1770, στο Ραμαβούνι (ή Ραμοβούνι), ένα μικρό βουνό της Μεσσηνίας, κοντά στο χωριό Βασιλικό, γεννήθηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Πατέρας του ήταν ο Κωνσταντής Κολοκοτρώνης και μητέρα του η Ζαμπία Κωτσάκη. Πήρε το όνομα Θεόδωρος, προς τιμήν του Θεόδωρου Ορλόφ, καθώς γεννήθηκε την εποχή των Ορλοφικών. Νονός του ήταν ο Ιωάννης Παλαμήδης, από τη Στεμνίτσα, πατέρας του Ρήγα Παλαμήδη, λόγιου και αγωνιστή του 1821.

Στο μεταξύ, οι Αλβανοί που είχαν κατέβει στον Μοριά, αφού σκότωσαν χιλιάδες Έλληνες και καταλήστεψαν τους υπόλοιπους, άρχισαν να κάνουν επιθέσεις κι εναντίον των Τούρκων. Δολοφόνησαν πολλούς, λεηλατούσαν τις περιουσίες τους και οι περισσότεροι, δεν επέστρεφαν στην πατρίδα τους. Τα μαντάτα έφτασαν στον σουλτάνο, που αποφάσισε να τους εξοντώσει.

Έτσι, έστειλε στην Πελοπόννησο τον καπουδάν-πασά (αρχηγό του στόλου) Γαζή Χασάν Τζεζαερλή, με πολλά πλοία, πεζικό και ιππικό. Αποβιβάστηκε στο Ναύπλιο τον Μάιο του 1779. Ο τόπος ήταν ανάστατος και οι Αρβανίτες, ασύδοτοι.

Αν και, όπως αναφέραμε, αρκετοί Αρβανίτες έφυγαν για την πατρίδα τους με γεμάτα Πουγκιά, στον Μοριά είχαν παραμείνει περίπου 25.000 .12.000 ήταν στρατοπεδευμένοι στην Τριπολιτσά, με το πρόσχημα ότι αποτελούσαν τη φρουρά του «Μόρα Βαλεσί» (τίτλος του πασά της Πελοποννήσου), Τοπάλ πασά, ο οποίος όμως στην ουσία ήταν αιχμάλωτός τους.

Ο καπουδάν πασάς, έγραψε δύο επιστολές: μία στον Κωνσταντή Κολοκοτρώνη και τον αδελφό του Αναγνώστη, να ενωθούν για να εξοντώσουν τους Αρβανίτες και άλλη μια, στον Μούρτο Άμιτα, αρχηγό των Αρβανιτών, να εγκαταλείψουν τον Μοριά. Ο Αρβανίτης απάντησε, όπως γράφει με μια… ποιητική διάθεση ο Θεόδωρος Παναγόπουλος:
«Στείλε μας τους λουφέδες (=μισθούς), μην στέλνεις μπουγιουρντιά (=γραπτές διαταγές), να ξέρεις τα χαρτιά σου, τα ρίχνω στη φωτιά και σένανε σε γράφω στην κάτω τη μεριά…».

Έξαλλος ο καπουδάν πασάς, αποφάσισε να εκδικηθεί τον ραγιά Αρβανίτη, που τόλμησε να τον προσβάλλει. Με συμβουλή του δραγουμάνου (=διερμηνέα) του, Νικόλαου Μαυρογένη, από την Πάρο, απογόνου του περιβόητου καταστροφέα του Παρθενώνα Φραγκίσκου Μοροζίνι, κάλεσε τους Αρβανίτες του Ναυπλίου στο Παλαμήδι, τάχα για να τους δώσει τους χρωστούμενους λουφέδες. Τη νύχτα όμως, τους έριξαν όλους στη θάλασσα κι από τότε, εκείνο το μέρος του γκρεμού ονομάστηκε «Αρβανιτιά».

kolokotronis-arvanitia-beach-01
ARBANITIA


Τότε κάποιοι Έλληνες οπλαρχηγοί και 3.000 πολεμιστές, προσκύνησαν τους Τούρκους.

Δεν έκαναν όμως το ίδιο ο Κωνσταντής Κολοκοτρώνης, τα αδέλφια του, ο Θανάσης Πετιμεζάς και ο θρυλικός κλέφτης Παναγιώταρος (Βενετζανάκης). Ο καπουδάν πασάς, ζήτησε να προσκυνήσουν κι αυτοί, όμως δεν δέχτηκαν.

Ο Τούρκος αξιωματούχος, ξεκίνησε με 10.000 στρατό να εξοντώσει τους Αρβανίτες που βρίσκονταν στην Τριπολιτσά.

Φτάνοντας κοντά στην πόλη, ζήτησε από τους Κολοκοτρωναίους να τον βοηθήσουν. Εκείνοι δεν δέχτηκαν, του είπαν όμως να τους αφήσει να εξοντώσουν οι ίδιοι τους Αρβανίτες.

Οι προσπάθειες συνθηκολόγησης, με τους επικεφαλής των Αρβανιτών Αλή Χατζή Οσμάν Μπέη και Σουλεϊμάν Μπέη, δεν τελεσφόρησαν.

Οι Κολοκοτρωναίοι και οι άντρες τους, «έπιασαν» τα Τρίκορφα, θέση στρατηγικής σημασίας κοντά στην Τρίπολη. Στις 12 Ιουλίου 1779, οι Αρβανίτες επιτέθηκαν εναντίον των Ελλήνων. 5.000 από τη δεξιά μεριά, με επικεφαλής τον Αχμέτ Μπέη και 7.000 από την αριστερή με επικεφαλής τον Ασλάν Μπέη.

Η μάχη κράτησε 13 ώρες και ήταν φονική. Οι Αρβανίτες έπαθαν πανωλεθρία. Κάποια στιγμή, φώναξαν στον Κωνσταντή: «Κολοκοτρώνη κάνε νισάφι (=δείξε έλεος, λυπήσου μας)». Ο πατέρας του «Γέρου του Μοριά», τους απάντησε: «Τι νισάφι να σας κάνω, όπου ήρθατε κι εχαλάσατε την πατρίδα μου, μας πήρατε σκλάβους και μας εκάματε τόσα κακά»; Μετά απ’ αυτό, Τούρκοι κι Αρβανίτες, ορκίζονταν στον Μωάμεθ και το Κοράνι «να μην γλιτώσουν από το σπαθί του Κολοκοτρώνη», αν λένε ψέματα»…

Από τους Αρβανίτες, σκοτώθηκαν 7.300. 1.600 τραυματίστηκαν και 2.400 αιχμαλωτίστηκαν. Μόνο 700 σώθηκαν κι από τους 12 μπέηδες, μόνο δύο, που πέρασαν τον Ισθμό και πήγαν στη Λιβαδειά.

110 Έλληνες σκοτώθηκαν (οι 13 οπλαρχηγοί) και 40 τραυματίστηκαν. Οι τραυματίες και αιχμάλωτοι Αρβανίτες, σφάχτηκαν. Τα λάφυρα ήταν τόσα πολλά, που χρειάστηκαν 100 άλογα και μουλάρια για να μεταφερθούν.

Μετά το τέλος της μάχης, οι Τούρκοι, θεατές της μάχης από το Ριζοβούνι, κατέβηκαν κι έκοψαν 5.000 κεφάλια από τους σκοτωμένους Αρβανίτες. Πρώτα τα σοβάτισαν με άμμο και ασβέστη και μετά έχτισαν με αυτά πυραμίδα, έξω από την Τριπολιτσά, κοντά στην πόρτα του Αναπλιού.

Η πυραμίδα καταστράφηκε το 1805, από τον, αλβανικής καταγωγής Βελή πασά, όταν διορίστηκε «Μόρα Βαλεσί».

Ο θάνατος του Κωνσταντή Κολοκοτρώνη

Όταν ο καπουδάν πασάς επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη, έδωσε αναφορά στον σουλτάνο, λέγοντάς του ότι στον Μοριά, μόνο οι Κολοκοτρωναίοι και κάποιοι άλλοι (Παναγιώταρος, Αλέξης Ντάρας, Χρήστος Ντουσιαΐτης με 400 παλικάρια), δεν είχαν προσκυνήσει.

Ο σουλτάνος αποφάσισε να «τελειώνει» και μ’ αυτούς.

kolokotronis----ΚΑΣΤΑΝΙΤΣΑ
ΚΑΣΤΑΝΙΤΣΑ
Έτσι, στις αρχές Ιουνίου του 1780, ο καπουδάν πασάς με τον Μαυρογένη δίπλα του, έφτασε στο Γύθειο. Είχε μαζί του 15.000 πεζικάριους, 5.000 ιππείς, 5.000 γενίτσαρους και 40 κανόνια. Ταυτόχρονα και ο Αλήμπεης από το Ναύπλιο με 6.000 πεζούς, κινήθηκε εναντίον των ανυπόταχτων Ελλήνων, που είχαν κλειστεί στον πύργο του Παναγιώταρου στην Καστάνιτσα. Στις 7 Ιουλίου 1780 Οι Τούρκοι έκαναν επίθεση στον πύργο. Έπαθαν όμως πανωλεθρία. Ζήτησαν ξανά από τους Έλληνες να προσκυνήσουν, εκείνοι όμως αρνήθηκαν. Καθώς όμως, οι πολιορκημένοι στον πύργο δεν είχαν προμήθειες και το κτίσμα άρχισε να γκρεμίζεται από τις βολές των κανονιών, οι Έλληνες αποφάσισαν να επιχειρήσουν ηρωική έξοδο. Ανάμεσά τους κι ο 10χρονος τότε Θοδωρής. Η έξοδος φυσικά ήταν περιπετειώδης καθώς οι Τούρκοι συνέχισαν να κυνηγούν τους Έλληνες.

Ο Απόστολος Κολοκοτρώνης, θείος του Θεόδωρου, σκοτώθηκε. Ο Γιώργος Κολοκοτρώνης, ένας ακόμα από τα αδέρφια του Κωνσταντή, πληγώθηκε και για να μην πέσει στα χέρια των Τούρκων, αυτοκτόνησε. Ο Κωνσταντής, πληγωμένος, κρύφτηκε σε μια σπηλιά. Έχοντας όμως πυρετό, βγήκε ν’ αναζητήσει νερό. Έπεσε όμως πάνω σε εφτά Τούρκους.

Τράβηξε το σπαθί απ’ το θηκάρι και τους είπε:

«Βρε Τούρκοι, κι εγώ θα χαθώ, μα κι από σας θα φάω όσους μπορέσω».

Οι Τούρκοι τον αναγνώρισαν και ορκίστηκαν στον Μωάμεθ ότι δεν θα τον πειράξουν. Προθυμοποιήθηκαν μάλιστα, να του φέρουν νερό και του είπαν ότι θα τον βοηθήσουν να γίνει καλά. Ο Κωνσταντής τους πίστεψε, κι έβαλε το σπαθί στη θήκη του. Τότε τρεις Τούρκοι έπεσαν πάνω του ύπουλα και τον έπνιξαν. Αφού πήραν ότι βρήκαν στο άψυχο σώμα του τον πέταξαν σε μια σπηλιά. Τρία χρόνια αργότερα, οι δικοί του βρήκαν τη σπηλιά, στην Άρνα, μιαν ώρα δρόμο από την Καστανίτσα. Μετέφεραν τη σορό του Κωνσταντή Κολοκοτρώνη και την έθαψαν στη Μηλιά, κάπου 60 χλμ. ΝΑ της Καλαμάτας.

Από τη φοβερή μάχη στην Καστάνιτσα, σώθηκε η σύζυγος του Κωνσταντή Γεωργίτσα (Ζαμπιά-Τζιατζιά) Κωστάκη, η κόρη του(άλλες πηγές αναφέρουν ότι εξαφανίστηκε) και δύο γιοι του: ο Θοδωρής και ο νεογέννητος Νικόλαος. Άλλοι δύο γιοι του, ο Χρήστος κι ο Γιάννης, αιχμαλωτίστηκαν, όμως αργότερα εξαγοράστηκαν και απελευθερώθηκαν. Ο Γιάννης, σκοτώθηκε στη Μονή Αιμυαλούς το 1806.

Ο Χρήστος, πήρε μέρος στην Επανάσταση με τον βαθμό του Χιλίαρχου. Ο Νικόλαος, πέθανε πολύ μικρός.

Ο Παναγιώταρος, πιάστηκε ζωντανός και σφάχτηκε. Ο ηλικιωμένος και ανήμπορος πατέρας του, συνελήφθη και οδηγήθηκε στον καπουδάν πασά. Αφού του έκοψαν τα χέρια και τα πόδια, τον κρέμασαν στο κατάρτι ενός καραβιού…

Γλίτωσαν μόνο ο Αλέξης Ντάρας, ο Χρήστος Ντουσιαΐτης και περίπου 100 άνδρες. Οι Τούρκοι είχαν βαριές απώλειες: 2.000 νεκρούς και 600 τραυματίες!

kolokotronis-ΤΟ-ΣΠΙΤΙ-ΤΟΥ-ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ-ΣΤΟ-ΛΙΜΠΟΒΙΣΙ
ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ΣΤΟ ΛΙΜΠΟΒΙΣΙ


Ο 17χρονος (!) Κολοκοτρώνης οπλαρχηγός

Με τέτοιους προγόνους και έχοντας ζήσει τα γεγονότα της Καστάνιτσας, ο Κολοκοτρώνης ήταν σίγουρο ότι θα γινόταν ένας σπουδαίος πολεμιστής.

Με τον θείο του Αναγνώστη, που γλίτωσε απ’ τη σφαγή, τη μητέρα του και τα αδέλφια του, πήγαν αρχικά στη Μηλιά της Μάνης. Εκεί έμειναν τρία χρόνια. Αργότερα, πήγαν στην Αλωνίσταινα της Μαντίνειας, μετά στα Σαμπάζικα και τέλος στο Άκοβο της Μεγαλόπολης, όπου το 1787, ο έφηβος Θοδωρής, διορίστηκε από τους κατοίκους οπλαρχηγός της περιοχής.

Τα γεγονότα μεταξύ 1770-1780, είχαν οδηγήσει σε δραματική μείωση των Ελλήνων του Μοριά. Από 200.000 το 1769, σε 40.000 το 1780!

Το 1780, ο Κολοκοτρώνης νυμφεύθηκε την Αικατερίνη Καρούσου, κόρη προεστού του Λεονταρίου. Συνεχώς βρισκόταν σε σύγκρουση με τους Τούρκους. Αφού μετέφερε την οικογένειά του σε ασφαλές μέρος της Μάνης, έγινε κλέφτης, επικεφαλής 60 ανδρών. Βλέποντας οι Τούρκοι ότι δεν μπορούν να τον αντιμετωπίσουν, τον έκαναν μετά από δύο χρόνια αρματολό. «Είχα το Λεοντάρι και την Καρύταινα, έκανα τέσσερους πέντε χρόνους αρματολός», αναφέρει ο ίδιος στα Απομνημονεύματά του. Τις στρατηγικές του ικανότητες και τα ηγετικά του προσόντα, τα απόκτησε ο Κολοκοτρώνης στη Ζάκυνθο, όπου εγκαταστάθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα.

Η ζωή και η δράση του στα Επτάνησα, θα μας απασχολήσουν σε μελλοντικό μας άρθρο.

kolokotronis-O-ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ-ΝΕΚΡΟΣ
O ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ ΝΕΚΡΟΣ


Οι Αρβανίτες στον Μοριά

Μετά από όλα όσα αναφέραμε, δεν νομίζουμε ότι υπάρχει κάποιος που να θεωρεί ότι ο Κολοκοτρώνης είχε αρβανίτικες ρίζες. Το να στηρίζεις μια θεωρία, σ’ ένα παρατσούκλι (Μπιθάγκουρας), είναι ατυχές και αβάσιμο.

Και βέβαια υπήρχαν Αρβανίτες στον Μοριά. Κορυφαίοι ιστορικοί μας (Κ. Σάθας, Κ. Άμαντος, Σ. Λάμπρος κ.ά.), διαφωνούν για το πότε έγινε η πρώτη εγκατάστασή τους στην Πελοπόννησο. Έτσι, θεωρούμε ότι γύρω στα 1350, μετά την απελευθέρωση του Μυστρά, ο πρώτος δεσπότης του Μανουήλ Καντακουζηνός, έφερε από τη Θεσσαλία εμπειροπόλεμος Αρβανίτες, τους οποίους είχε διώξει από τα κάστρα της ο Στέφανος Δουσάν (Ντουσάν).

Όσο για το πώς ονομάζονταν; Επιστολή του Λουκά Νοταρά προς τον (στρατηγό) Θεόδωρο Καρυστινό (ήταν παρόντες κι οι δύο στην άλωση της Κων/πολης από τους Τούρκους το 1453), αναφέρει: «Ταύτα γαρ καλώς επίστασθαί σε πέπεισμαι, εν Πελοποννήσου διατρίψαντα χρόνον συχνόν μετά των Ιλλυρικών (εν. Αρβανιτών), οι προς διέγερσιν κα γυμνασίαν κυνών (σκύλων), εισίν επιτήδειοι». Η επιστολή σώζεται στη Βιβλιοθήκη του Παρισιού.

Πηγες: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΗΜΟΣΘ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ, «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ – Ο φυλακισμένος του ΙΤΣ ΚΑΛΕ», Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ, 2018.
ΚΩΣΤΑΣ Η. ΜΠΙΡΗΣ, «ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ – ΟΙ ΔΩΡΙΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΤΕΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ», ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΜΕΛΙΣΣΑ 2005, Ε’ ΕΚΔΟΣΗ.
Στοιχεία για τον Θ. Κολοκοτρώνη, αντλήσαμε επίσης από το ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ, της ΕΚΔΟΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ και την Εγκ/δεια ΠΑΠΥΡΟΣ – ΛΑΡΟΥΣ – ΜΠΡΙΤΑΝΙΚΑ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (162)

Στουκαχταρμάς

Μας μπερδέψατε .Συνηθως οι χριστιανοί αλβανόφωνοι ελλαδίτες, αναφέρονται σαν αρβανίτες και οι μουσουλμάνοι σαν τουρκαλβανοί. Εσείς αναφέρετε στο άρθρο τούς μουσουλμάνους σαν αρβανίτες. Οί αλβανόφωνοι χριστιανοί τότε ποιοί είναι; Αυτοί πού αναφέρονται σαν "έλληνες"; Χρειάζεται λίγη προσοχή, γιατί απόγονοι αλβανοφώνων στην Ελλάδα είναι τουλάχιστον το ένα τρίτο του πληθυσμού. (Άν δεν κάνω λάθος και εσείς ανήκετε σε αυτή την ομάδα)Τέτοιες ρατσιστικές τακτικές και αντιμετώπιση του θέματος θα οδηγήσουν πολλούς απογόνους αλβανοφώνων πού δεν ομιλούν πλέον την γλώσσα των παππούδων τους να θελήσουν να μάθουν τα αλβανικά. Το ίδιο συνέβη στην Τουρκία, όπου Κούρδοι οι οποίοι από τρείς γενιές μιλούσαν μόνο τουρκικά άρχισαν να μαθαίνουν κουρδικά, εξ αιτίας της λάθους ιστορικής αντιμετώπισης τους από την επίσημη τουρκική γραμμή. (Οσοι κουρδοι είναι ορεινοί τούρκοι είναι τούρκοι και καλοί, ενώ όσοι κουρδοι είναι κούρδοι αποτελούν ξένο "βάρβαρο" στοιχείο) Πάντως, οι τούρκοι όντας πιο έξυπνοι τα αναθεώρησαν όλα αυτά.

@ΑΝΤΙΣΚΑΡΙΟΣ 1:47

Ρε άνθρωπε, εσύ αδυνατείς να κατανοήσεις κάτι. Όλα αυτά τα δημοτικά πού αναφέρεις, είναι νεοδημοτικά. Όλα είναι παλιά αυθεντικά αλβανικά δημοτικά τραγούδια την μουσική την μουσική των όποιων "εντυσαν" με "ελκηνικούς" στίχους μετά το 1830. Μπες στο YouTube, βρες μέσω τού Google τίτλους αλβανικών δημοτικών τραγουδιών των αρχών του περασμένου αιώνα και θα σού βγούνε απολύτως όλα τα "ελληνικά" δημοτικά τραγούδια στα αλβανικά. Στα αλβανικά επίσης τραγουδούν και οι Παπασιδέρης, Κιτσάκης και άλλοι αρβανίτες ελλαδίτες τραγουδιστές .Σε άλλο άρθρο τού φανατικού αντιαλβανού αρθρογράφου κ.Στούκα αναφέρεται ότι το κλαρίνο εισήχθη στην Ελλάδα αντικαθιστώντας την φλογέρα το 1830.Μεχρι και αυτό εκλάπη από την αλβανική μουσική παράδοση. Αρκετά ζήσαμε με τα φασιστικά ψέμματα. Είμαστε ακριβώς οι ίδιοι και απαράλλαχτοι με όλους τους λαούς πού κατοικούν γύρο μας, συμπεριλαμβανομένων των αράβων και των λατίνων (νησιώτες).

ΑΝΤΙΣΚΑΡΙΟΣ

Εσυ,ο θεωρουμενος Αλβανος, μεσα σε λιγες εβδομαδες, μολις μπεις στην Ελλαδα, μαθαινεις Ελληνικα τοσο καλα, που δεν ξεχωριζεις απο εμας,Ενω ο Ελληνας οσο καιρο και να κανει στην Αλβανια δε μαθαινει την Αλβανικη.Αυτο συμβαινει γιατι η Ελληνικη ηταν για αιωνες η πραγματικη σου Γλωσσα, ενω η Αλβανικη ειναι τεχνητο κατασκευασμα απο τους σλαυοκομουνιστες και προιον εξαναγκασμου απο τους εφημερους ληστοσυμμοριτες σας,Εαν σημερα πας στους τοπους απο τους οποιους ισχυριζεσαι οτι εξορμησατε, και μας επιβληθηκατε, και μας ε ξ α φ α ν ι σ α τ ε, ουτε γλωσσικα θα μπορεσεις να συνεννοηθεις, ουτε πολιτιστικα, συγγενεια θα αναγνωρισεις με τους κατοικους των περιοχων αυτων. Συνεπως ειχατε ελθει ως βαρβαροι με πρωτογονη φτωχοτατη βαρβαρικη Γλωσσα και ακομη πιο ανυπαρκτο πολιτισμο. Ο,τι ισχυριζεσθε οτι ειναι αλβανικο, απλουστατα το εχετε κλεψει απο τους μονους πολιτισμενους, εκεινη την εποχη,Ελληνες του Βυζαντιου! Οποιοι πρωτογονοι, απο τα βαθη της Ευρασιας, προσπαθουσαν να επιβιωσουν παλευοντας με τους λυκους, τους παγους και τις λασπες,δεν ειχαν το χρονο να ηρεμησουν,να σκεφτουν, να στοχαστουν, και να δημιουργησουν πολιτισμο! Αυτο ισχυει με ολους τους γειτονες της Ελλαδας που εξακολουθουν να θελουν να την κομματιασουν και να την σφετεριστουν ως το τελευταιο της κοκκαλακι!

exzaios προς @ΑΝΤΙΣΚΑΡΙΟΣ 1:47

ΦΙΛΕ ΜΟΥ. Βρήκα στο σεντούκι της γιαγιάς μου, ένα παλιό δημοτικό τραγούδι που δήθεν είναι της Σαπφούς και ξεκινάει ως εξής ''Ποικιλόθρον αθάνατ' Αφρόδιτα παί Διός δολοπλόκε, κλπ''. Μήπως μπορείς να μου βρείς το αυθεντικό Αλβανικό ? Θα σου είμαι υπόχρεος γιατί εμείς είμαστε μια ζωή στην κλεψιά.

Εν κατακλείδι.

Αγαπητοί μου συμπολίτες, Ελληνομαθείς και Ελληνοαναθρεμένοι. Διάβασα όλα τα υπέροχα σχόλιά σας. Έμεινα έκθαμβος από τον πλούτο των ιδεών, των απόψεων και τον επιστημονικό τρόπο παράθεσης των επιχειρημάτων σας. ΑΚΟΥΣΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΆΠΟΨΉ ΜΟΥ. Ένας λαός για να πάει μπροστά θέλει πολλές αρετές. Τέτοιοι λαοί είναι λίγοι απάνω σε αυτή τη γη. (Μη γράφετε μπούρδες για ρατσισμό, εθνικισμό, και τρίχες κατσαρές).  Για να μπείτε λοιπόν σε αυτό το κλειστό κλάμπ πρέπει κατ' αρχάς να έχετε τσαγανό. Να λές είμαστε 300, αλλά τα βάζουμε με την περσική αυτοκρατορία. Άλλο πράγμα που πρέπει να έχεις είναι μυαλό και στρατηγική. Όχι μοναχά ο ηγέτης αλλά και οι ακόλουθοι του. Λαοί μπουνταλαδες σαν τους τούρκους ας πούμε μέλλον γιοκ. Πώς τα κατάφεραν τόσα χρόνια? Γιατί αδελφοί μου αυτοί είναι κατσαπλιαδες αφενός, έκαναν παιδομάζωμα αφετέρου και με μισθοφόρους. 1000 τόσα χρόνια σφάζουν και οικειοποιούνται τα αγαθά των γειτόνων τους. Και γιατί να μην συνεχίσουν? Γιατί Τώρα ΣΦΙΞΑΝΕ ΤΑ ΓΆΛΑΤΑ. Στην Κύπρο 50 χρόνια δεν τους αφήνουν να προσαρτησουν τα κατεχόμενα. Υπάρχει ΣΤΑΤΟΥΣ ΚΒΟ. Και στα Βαλκάνια υπάρχουν λαοί κατσαπλιαδες. Δορυφόροι των τούρκων. Πείτε μου ωρέ σαινια κάτι σπουδαίο που έχουν να παρουσιάσουν στην ιστορία τους.  Μούγκα εεεε? Πως να προκόψεις με τόση μουγκαμάρα  και τόση κουταμάρα???? Που θα βγει αυτή η κατάσταση? Στον αφανισμό της τουρκιάς! Γιατί? Ο πόλεμος πλέον απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις. Αν δε σου κόβει εσένα, πες Αλί Αλί και τρις Αλί. Οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν 6.000 πλοία (το μεγαλύτερο στόλο παγκοσμίως). Αν τα βάλεις στη γραμμή γεμάτα πυραύλους κάνεις 500 χιλιόμετρα συνεχή γραμμή πυρός. Χιλιάδες νησιά και βραχονησίδες. Αν προσθέσω μικρά σκάφη και τα φουσκωτά, έχεις αποβατικά για μία στρατιά. Έχεις 1.500.000 οχήματα και 1.000.000 μηχανές(καβάλα πάμ' στην Εκκλησία, καβάλα προσκυνάμε... Άρα Κολοκοτρωναιοι είμαστε). Άλλα ατού? Η πολύχρονη ειρηνική περίοδος. Η ύπαρξη του γιαλαντζί σουλτάν. Τους έχει κάνει μπάχαλο. Λίγο ακόμη και θα φαγωθούν μεταξύ τους. Θα χρεοκοπήσει η οικονομία τους. Θα κάνουν ορκισμένους εχθρούς όλους τους γείτονές τους. Θα πέσουμε όλοι μαζί επάνω τους. Θα βγει το αχτι 1000 χρόνων. Της Τριπολιτσάς θα γενεί. Εμείς ποιοί είμαστε? Α δε σας λέω. Ρωτάτε το Μουσολίνι, τον Χίτλερ, τους Τσάμηδες, τους μεμετηδες, και γενικά αυτούς που μας μειώνουν γιατί μας ζηλεύουν. Πολύ καλή σας νύχτα εν Χριστώ αδελφοί. Αδελφοσύνη. (ακούνε αδελφοσύνη, σκέφτονται αδελφή και μας βγάλανε ομοφυλόφιλους... είπα και γω...). ΕΝΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΧΘΡΟΣ Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΌΣ!

Αγύριγη αμοιβάδα

Απορώ με τα σχόλια μερικών αμοιβάδων εδώ μέσα...... είναι δυνατόν να εξαφανιστεί γενετικά ένα έθνος που είχε απλωθεί σε όλες τις ακτές της Μεσογείου;Έλεος δηλαδή.....οι Γερμανοί εφάρμοσαν την πιο αποτελεσματική μέθοδο γενοκτονίας στην ιστορία της ανθρωπότητας,και δεν κατάφεραν να εξαφανίσουν τους Εβραίους!Βρε ταραμάδες, έχουν βρεθεί οστά με ελληνικό DNA στο ΘΙΒΕΤ!!!!Οι Κινέζοι ανέφεραν ότι είχαν επαφή με Ελληνικό βασίλειο (πόλεμος των ουρανίων αλόγων)! Φυσικά, πάντα θα υπάρχουν τα βλίτα και τα τούβλα που θα λένε:«Μα δεν τα ξέρεις καλά....στην επανάσταση όλοι κοίταζαν τον σταυρό στην σημαία και δεν καταλάβαιναν τι σήμαινε η φράση: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ, γιατί δεν ήξεραν Ελληνικά».Μα βέβαια, είναι φυσικό και γλώσσα με τόσο πλούσια ιστορία όπως η αλβανική να καταλήξει ως η lingua franca των Βαλκανίων!(γελάνε και οι πέτρες)

ΑΝΤΙΣΚΑΡΙΟΣ

Ηξεραν καλα Ελληνικα.Οι αρχαιοτητες δεν ειχαν ολοτελα καταστραφει,τα μοναστηρια,οι εκκλησιες,τα αρχοντικα και ιδιωτικες συλλογες, ειχαν ακομη αρκετα χειρογραφα,περγαμηνες, παπυρους,χαρτες και κειμηλια που δεν ειχαν κλαπει απο τους Δυτικους πρακτορες''φιλελληνες'' και αρχαιολογους(!) Η ηρωικη παραδοση ηταν ακομη πιο προσφατη και σιμα τους Και εξαλλου οι οθωμανοι δεν ειχαν κατακτησει με τη μια τον Ελληνισμο, ουτε και παρελαβαν την ελληνικη αυτοκρατορια οπως αναφερει και ο Κολοκοτρωνης,με καποιο πρωτοκολλο. Ουδεποτε παραδοθηκαμε στους Τουρκους. Μεχρι να κατακτησουν μια περιοχη,ξεσηκωνοταν καποια αλλη,πολλες φορες αλλαξαν χερια οι διαφορες ελληνικες περιοχες. Και πολλες μαλιστα δεν τις κατακτησαν ποτε οι τουρκοι, οπως πχ Επτανησα κ.ά Τους ειχαμε συνεχως σε επαναστατικη γυμναστικη, ωσπου βαλαμε αρχη το 1821 να τους διαλυσουμε Δεν τα καταφεραμε, γιατι επενεβησαν οι Μ.Δυναμεις,αλλα τουλαχιστον η αρχη το 1821 ειχε γινει και η οθωμανικη αυτοκρατορια δ ε ν ξ α ν α κ α μ ε κ α λ ο!

Ο κοσμος το χει βουκινο....

Η επανασταση του 21 δεν ηταν ακριβως επανασταση, αλλα εμφυλιος αλβανικος πολεμος με θρησκευτικο κριτηριο.Οι "ελληνες" εφευρεθηκαν γυρο στο 1800 απο τους ρωμιους διαφωτιστες (οι οποιοι σημειωταιον δεν ηξεραν ελληνικα)Ο Μπιθεκουρα ηταν καθαροαιμος χριστιανος αλβανος. Ουτε ελληνικα ηξερε, ουτε περικεφαλαιες φορουσε.Ουτε σαν Κολοκοτρωνη τον ηξερε κανενας τοτε.Αυτοι που συνεταξαν τη νεοελληνικη μυθολογια τον βαφτισαν "Κολοκοτρωνη", τον ζωγραφισαν με περικεφαλαια και εγραψαν εξ ονοματος του τα "απομνημονευματα" του στην τεχνητη νεοελληνικη και μαλιστα καθαρευουσα.Ολα τα υπολοιπα που γραφουν εκγραικισμενοι αλβανοι γενιτσαροι σαν τον Στουκα, ειναι ψεμματα και αρλουμπες.

Απάντηση σε Ο κοσμος το χει βουκινο.... 07/02/2021, 23:44

Ναι ρε συ. Εχτές που πήγα Εκκλησία γεμάτη Αλβανούς τη βρήκα. Μέχρι έξω. Μυρμιγκοφωλιες που έλεγε ο ένας σφηκοφωλιες μου έλεγε ο άλλος. Και κοιτάω! Άδειο το παγκάρι. Το σήκωσε κάποιος? Δε ρίξανε τίποτα? Όπως και να έχει. Να μαζευτούμε όλοι οι Χριστιανοί να ρίξουμε τον μεμέτη στη θάλασσα, γιατί ο ναρκομανής μας τον μάζεψε πάλι στην γειτονιά μας. Όπως είχε μαζέψει ο Ζογκου τον Μουσολίνι. Και αν κάνει ντου ο τούρκος από Κακαβιά μεριά, όπως το 1940 ο φαφλατας μακαρονας, σας βλέπω να ψάχνετε για την Αλβανία στον Καύκασο. Απο κει θα ξεκινάει η τουρκιά σε λίγο καιρό ΚΑΙ ΜΌΝΟ ΠΡΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΆ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ. Γιατί Ο κοσμος το χει βουκινο.... ΔΙΑΛΕΧΤΕ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ. ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΥΟ ΔΡΆΜΙΑ ΝΙΟΝΙΟ. Ευρώπη και τζιχαντισμος δεν συνάδουν, αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί... Γκεκε? Ή νουκουγκεκε?

@ 23:44. Νατος ο κατσαπλιας κατσικοκλεφτης.

Του έγραψα πριχου ότι οι τούρκοι θα ισχυριστούν ότι το 1821 ήταν τουρκικός εμφύλιος, και μας λέει ότι ήταν αρβανίτικος εμφύλιος. Ότι ακούει ΠΑΡΑ ΠΈΝΤΕ μας το ξεφουρνιζει....ΚΑΙ ΠΈΝΤΕ. Άλλαξε πλευρό και συνεχα το ροχαλητό.

ΑΝΤΙΣΚΑΡΙΟΣ

Μια ηλιολουστη ημερα, επι Οθωνος, που περπατουσε ο Κολοκοτρωνης προς την Ακροπολη, και τον αντεληφθησαν οι φοιτητες και τον περιτριγυρισαν,εντελως αυθορμητα, και απροετοιμαστος, εβγαλε λογο προς τους φοιτητες, εμπνευσμενο και μνημειωδη, που δειχνει ποσο Ελληνας ηταν,ποσο μορφωμενος, και ποσο δεινος ρητορας Για να σου τυχει εσενα Αλβανε, μια τετοια περιπτωση, να δουμε τι μπουρδες θα ξεστομιζεις. Ο Κολοκοτρωνης ηταν αληθινος,η γ ε τ η ς και η ρ ω α ς της μεγαλης Επαναστασης της Εθνεγερσιας μας! Αν δεν επενεβαιναν οι Αποικιοκρατες,Μ.Δυναμεις εκεινης της εποχης, υπερ της οθωμανικης αυτοκρατοριας, την οποια ηθελαν ακομη να ειναι ισχυρο αναχωμα στη ρωσικη επεκταση,ο Κολοκοτρωνης, οπως ειχε υποσχεθει και εχει γραψει στα απομνημονευματα του ,θ α ε π ι ν ε μ ε τ ο υ ς Ε λ λ η ν ε ς τ ο ν κ α φ ε τ ο υ σ τ η ν Κ ω ν σ τ α ν τ ι ν ο υ π ο λ η απο το τριτο κιολας ετος της Επαναστασης!!...

exzaios

Από τα σχόλια που διαβάζω έβγαλα ένα σημαντικό συμπέρασμα που θα βοηθήσει στην αναγέννηση του Αλβανικού πολιτισμού. Οι διαπρεπείς Αλβανοί αρχαιολόγοι κακώς αναζητούν πρωτοαλβανικές επιγραφές στην Αλβανία. Πρέπει να σκάψουν στο λεκανοπέδιο της Αττικής και κυρίως στα Σπάτα όπου όπου είδα μία τούμπα τηγανοκέφαλη. Αλβ taba tuba > Νέα Ελλ τούμπα > Αρχ Ελλ τύμβος. Από εκεί έφτασε στην Αρχαία Ελλάδα.

Σε χαλάει, έτσι;

Το ότι οι εθνικοί σας ήρωες ήταν όλοι αλβανοί.

exzaios προς Σε χαλάει, έτσι;

ΞΕΝΕ ΜΟΥ. Προσπαθώ να σας δώσω ιδέες για ολοκληρώσετε τον Αλβανικό πολιτισμό. Πρόσεχε: Εσύ είσαι Αλβανός. Οι γονείς σου είναι Αλβανοί. Οι παππούδες σου είναι Αλβανοί. Ο Αδάμ και η Εύα είναι Αλβανοί. Είδες πόσο απλό είναι ? ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ για σένα είναι ότι οι ήρωές μας επέλεξαν να λέγονται Έλληνες. Όπως και ο ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ.

Giannis

Ο Πύργος Παναγιώταρου είναι στην Καστάνια απέναντι από την Άρνα Λακωνίας και όχι στην Καστάνιτσα

ΑΠΟΡΙΑ

Και πού ξέρουμε ότι ο Τριανταφυλλάκος δεν ήταν αλβανός;Το χωριό Ρουπάκι (σλαβοαλβανικό τοπωνύμιο) είχε κανένα πιστοποιητικό ελληνικότητας; Ό Κολοκοτρώνης γιατί φορούσε περικεφαλαία;Καρνάβαλος ήταν;

ΑΝΤΙΣΚΑΡΙΟΣ

Αν ηταν Αλβανος θα τον ελεγαν οπως ελεγαν οι Αλβανοι το γνωστο λουλουδι με τα τριαντα φυλλα-Τριανταφυλλακος, Το ιδιο και το Θεοδωρος Κολοκοτρωνης,Δεν ενδιαφερει κανεναν πώς τον λετε εσεις με τα κορακιστικα σας! Τα δημοτικα της εποχης,ως Κολοκοτρωνη τον εξυμνουν και ως Ελληνα. Και αυτοι, οι συγχρονοι του, ηξεραν καλυτερα απο τα αγραμματα και τα στραβωμενα απο τον κομουνισμο και το Χοντζα τους, αλβανακια! ''Λαμπει ο ηλιος... κι οι Κολοκοτρωναιοι...''...Μροστα παει ο Νικηταρας με τον Κολοκοτρωνη...και οι Ε λ λ η ν ε ς με τα σπαθια στα χερια''

@

Μα είναι δυνατόν να πέφτετε στο επίπεδο των τουρκόσπορων @λβ@νών, των τουρκ@λβ@νών !!!

Ν

Στην Επανάσταση κατα κύριο λόγο ήταν από την μια μεριά χριστιανοί Έλληνες και χριστιανοί Αρβανίτες Ρούμελης και Μωριά ενάντια σε Τούρκους και μουσουλμάνους Αρβανίτες.

200 χρόνια μετά με τούς ίδιους συμπαίκτες θα παίξουμε μπαλίτσα.

Εκτός από την σύνθεση που ανέφερες και εκτός από Γάλλους, θα έχουμε μαζί ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ και τους Αιγύπτιους. Άγγλοι, Ρώσοι πάνε πάσο για ευνόητους λόγους (ΝΑΤΟ). Οι Πακιστανοί δεν θα κινηθούν, για να μην τη φΆνε από τούς Ινδούς ή και το ΝΑΤΟ. Συριοι Αρμένιοι θα ξαναμπουν στα δικά τους. Οι Κούρδοι (την αντάρα χαίρετε ο λύκος) θα επαναστατήσουν και θα κάνουν κράτος. Προβλέπω οτι 2 ή 3 βαλκανικά κρατιδιακια θα εξαφανιστούν. Η τουρκια θα μείνει σε μέγεθος 1920 ή και μικρότερη ( χάνει από την Ελλάδα Ευρωπαϊκή τουρκιά, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη και παραλια Αιγαίου, βόρεια κατεχόμενα μέρη της Κύπρου, Πόντο). Δημιουργείται νέο κράτος του Κουρδιστάν μεταξύ Συρίας και τουρκιάς και μοιράζονται με την Αρμενία τα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν. Η Γαλλία καταλαμβάνει Λυβιη και Λίβανο. Η Αίγυπτος μοιράζετε με το Ισραήλ τα παλαιστινιακά εδάφη.... Ρεεεεεεεεε! μπαγλαμάδες αν δεν παραδεχτείτε ότι ο γέρος του Μοριά ήταν Έλληνας θα αναστήσω τον στρατηλάτη Μέγα Αλέξανδρο και θα φτάσω στην Περσία και τον ΙΝΔΟ ΠΟΤΑΜΌ....

@

Οι Ορθοδοξοι Αρβανίτες Μωρέως-Αττικοβοιωτίας) (ειρηνικοί γεωργοί απο την εγκατασταση τους στα 1300 και γενναίοι πολεμιστές) ησαν με τους ξεσηκωμένους Ελληνες. Αλλά η φλόγα της Επαναστασης ξέσπασε σε ένα τεραστιο Πολύγωνο Ελληνικής Πλειοψηφίας. Καλαματα- Λαυρα- Χειμαρρα- Μολδοβλαχία- Χαλκιδικη- Βερμιο- Σκιαθος- Κυπρος- Κρητη! Ελληνες παντού! (και καποιες μειονότητες που είτε αφομοιώνονται είτε γίνεται της Τριπολιτσάς, της Παραμυθιάς, της Θεσ/κης, της Μανσούρας ή της Κομοτηνής)

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης