Ποδόσφαιρο: Τα 9+1 νέα χρυσά παιδιά

Από τον Κιλιάν Εμπαμπέ της Παρί Σεν Ζερμέν έως τον Χάαλντ της Ντόρτμουντ  αυτοί είναι οι νέοι πρωταγωνιστές του φετινού μεταγραφικού καλοκαιριού στους ευρωπαϊκούς συλλόγους

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
podosfairo-mbabe-harland-arthrou
Πέρυσι το καλοκαίρι οι ομάδες από τα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης ξόδεψαν συνολικά περισσότερα από 10 δισ. ευρώ για την υλοποίηση των μεταγραφικών τους κινήσεων, δημιουργώντας ένα ακόμη ρεκόρ στον σχετικό τομέα. Και η αλήθεια είναι ότι όλα έδειχναν ότι και το φετινό καλοκαίρι η μπάρα θα ανέβαινε ακόμη πιο ψηλά, καθώς υπάρχει μια νέα γενιά ποδοσφαιριστών που δείχνει ότι είναι φτιαγμένη από… εξαιρετικά υλικά. Ωστόσο, με το ποδόσφαιρο να είναι στον πάγο λόγω κορωνοϊού, και τα μεταγραφικά όλων των ομάδων έχουν πάει πίσω.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών επί οικονομικών θεμάτων στον χώρο του ποδοσφαίρου κάνουν λόγο για δραματική αλλαγή των οικονομικών δεδομένων ως άμεσο αποτέλεσμα της πανδημίας. Μια πρώτη έρευνα εκτιμά ότι μέσα σε λίγες εβδομάδες έχει χαθεί σχεδόν το 30% της αξίας των παικτών (σε Ιταλία, Αγγλία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία) στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο, αλλά πιο ξεκάθαρη εικόνα θα υπάρξει όταν μάθουμε οριστικά για το τι μέλλει γενέσθαι με το υπόλοιπο της φετινής σεζόν.Βέβαια, αυτό δεν αλλάζει κάτι ως προς τους (νέους) πρωταγωνιστές του φετινού μεταγραφικού καλοκαιριού, μερικούς εκ των οποίων σας τους παρουσιάζουμε:

Ερλινγκ ΜπράΟΥτ Χάαλαντ
Μηχανή γκολ Επιθετικός, Μπορούσια Ντόρτμουντ (19)
w08-84848ErlingHaaland

Τέτοια μηχανή των γκολ είχε χρόνια να συναντήσει κανείς στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Οσο κι αν οι αριθμοί δεν λένε την αλήθεια, στην περίπτωση του 19χρονου Νορβηγού είναι αμείλικτοι.
Ο Χάαλαντ, ο οποίος τον Ιανουάριο του 2019 βρέθηκε από τη Μόλντε της πατρίδας του στην αυστριακή Σάλτσμπουργκ και έναν χρόνο αργότερα έκανε το άλμα στην Μπουντεσλίγκα και την Μπορούσια Ντόρτμουντ, στην Αυστρία σε 14 ματς πρωταθλήματος είχε 16 γκολ (1 ανά 61 λεπτά!) και σε 8 ματς Τσάμπιονς Λιγκ 10 γκολ (1 ανά 55 λεπτά!), ενώ στη Γερμανία σε 8 ματς έχει 9 γκολ (σκοράρει ανά 57 λεπτά). Η τωρινή εκτιμώμενη αξία του αποτυπώνεται στο ποσό των 90 εκατ. ευρώ και σίγουρα θα είχε ξεπεράσει τα 100 εκατ. αν η σεζόν δεν είχε διακοπεί βιαίως. Ακόμη και με τα νέα δεδομένα, πάντως, ο Χάαλαντ είναι σίγουρο ότι θα πωληθεί πολύ ακριβά (και την κατάλληλη στιγμή) καθώς ατζέντης του είναι ο πολυμήχανος Μίνο Ραϊόλα.


Τζέιντον Σάντσο
Ενα wonderkid αξίας 130 εκατ.
Επιθετικός, Μπορούσια Ντόρτμουντ (19)
Jadon-Sancho
Εκτός του Ερλικ Μπράουτ Χάαλαντ, η Μπορούσια έχει στις τάξεις της και ένα ακόμη wonderkid του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, τον Βρετανό Τζέιντον Σάντσο. Ο πιτσιρικάς γεννήθηκε στο Λονδίνο αλλά στα 15 του μετακόμισε στο Μάντσεστερ για λογαριασμό της Σίτι. Το 2017 βλέποντας ότι δύσκολα θα βρει χώρο στους Πολίτες του Πεπ Γκουαρδιόλα έφυγε για τη Γερμανία και την Μπορούσια, που πλήρωσε 8,5 εκατ. στη Σίτι. Τρία χρόνια αργότερα η χρηματιστηριακή του αξία εκτιμάται στα 130 εκατ. ευρώ, με την Ντόρτμουντ να ελπίζει (προ κρίσης) ότι θα τον πουλούσε τουλάχιστον 150 εκατ. Ο Χανς Βάτσκε, έχοντας λοιπόν δαπανήσει κάτι λιγότερα από 30 εκατ. ευρώ για Χάαλαντ και Σάντσο, όταν αμφότεροι πουληθούν, θα απολαμβάνει πολύ πιο ήρεμος και χαμογελαστός την μπίρα του βλέποντας τα εκατομμύρια που θα έχουν εισρεύσει στα ταμεία της ομάδας του και σκεπτόμενος ποιο(ς) θα είναι το επόμενο τζακπότ που θα χτυπήσει.

Κιλιάν Εμπαπέ
Ο σούπερ ήρωας των 200 εκατ. ευρώ
Επιθετικός, Παρί Σεν Ζερμέν (21)
mbappe-league-one-1068x747
Κλείσιμο
Οχι, δεν μπερδευτήκαμε και βάλαμε τον Κιλιάν Εμπαπέ με τους νέους άσους του ποδοσφαιρικού star system. Απλώς, για να μην μπερδεύεστε και εσείς, ο Γάλλος επιθετικός είναι μόλις 21 χρόνων και παρόλο που η Παρί Σεν Ζερμέν έδωσε πριν από τρία χρόνια 150 εκατ. ευρώ στη Μονακό (την ίδια χρονιά που είχε δώσει 220 εκατ. στην Μπάρτσα για τον Νεϊμάρ) και αυτό το καλοκαίρι θα ζει με τον φόβο ότι θα αναχωρήσει για άλλες πολιτείες. Οι φήμες περί πιθανής αποχώρησής του από το «Παρκ ντε Πρενς» φούντωσαν την πρώτη μέρα του φετινού Φεβρουαρίου, όταν στο 68ο λεπτό του αγώνα Παρί - Μονπελιέ ο Τόμας Τούχελ τον αντικατέστησε και κατά την έξοδό του προπονητής και παίκτης αντάλλαξαν… γαλλικά. Οι οπαδοί της Λίβερπουλ ένιωσαν σαν να άκουγαν τη μελωδία της ευτυχίας όταν λίγες μέρες αργότερα αποθέωνε τους Κόκκινους του Μέρσεϊσαϊντ για την εκπληκτική πορεία τους στην Πρεμιέρ Λιγκ, αλλά την ίδια ώρα καραδοκούν Ρεάλ και Μπαρτσελόνα για να αρπάξουν τον «Ντονατέλο»: αυτό είναι το παρατσούκλι που του κόλλησαν οι συμπαίκτες του στην Παρί Σεν Ζερμέν (ο Κιμπεμπέ φέρεται να είναι ο νονός), εμπνευσμένο από τον ομώνυμο ήρωα από τα Χελωνονιντζάκια! Μόνο που ο σούπερ ήρωας από το Παρίσι κοστολογείται πλέον κάτι περισσότερο από 200 εκατ. ευρώ.


Κάι Χάβερτζ
Το αστέρι της Μπουντεσλίγκα
Μεσοεπιθετικός, Μπάγερ Λεβερκούζεν (20)
bb675a1bf035051bb0ba43096a775b5e_661798
Τον ερχόμενο Ιούνιο θα γίνει 21, αλλά μετά από 10 χρόνια στο Λεβερκούζεν και την Μπάγερ ετοιμάζεται να αλλάξει γειτονιά. Κατά πάσα πιθανότητα όχι πολύ μακριά καθώς η απόσταση που χωρίζει το Λεβερκούζεν από το Ντόρτμουντ είναι μόλις 78 χιλιόμετρα και η Μπορούσια, μέχρι να ξεσπάσει η πανδημία, εμφανιζόταν αποφασισμένη να δώσει τα 100 εκατ. που ζητούν οι Ασπιρίνες για να τον αποδεσμεύσουν (το συμβόλαιό του λήγει το 2022). Ο Κάι Χάβερτζ με ύψος 1,90 μ. είναι κάτι παραπάνω από επιβλητικός στο γήπεδο, αγωνιζόμενος ως μεσοεπιθετικός έχοντας φέτος 6 γκολ και 5 ασίστ. Στις 15 Οκτωβρίου του 2016 μπήκε ως αλλαγή στην εντός έδρας ήττα της ομάδας του με 2-1 από τη Βέρντερ Βρέμης, όντας ο νεαρότερος παίκτης που αγωνίστηκε στην Μπουντεσλίγκα με τη φανέλα της (17 χρόνων και 126 ημερών). Στις 2 Απριλίου του 2017 σκόραρε το πρώτο του γκολ ισοφαρίζοντας σε 3-3 στην έδρα της Λεβερκούζεν και έγινε ο νεαρότερος παίκτης που πέτυχε γκολ με τη φανέλα του συλλόγου.


Μαλίκ Τιό
Ο νέος Φαν Ντάικ
Αμυντικός, Σάλκε (18)
EMbLwcdXkAEQYw5
Ο 18χρονος κεντρικός αμυντικός της Σάλκε γεννήθηκε στο Ντίσελντορφ από Σενεγαλέζο πατέρα και Φινλανδή μητέρα και έχει πάρει την υπηκοότητα από την πατρίδα της μητέρας του, ωστόσο τον περασμένο Νοέμβριο έκανε αίτηση για να πάρει και τη γερμανική υπηκοότητα.Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο από τα 5 του και προτού κλείσει τα 20 έχει αλλάξει 5 ομάδες και ετοιμάζεται για την 6η, καθώς ο ύψους 1,91 μ. κεντρικός αμυντικός φέρεται να έχει ήδη πάρει ρότα για τη Λίβερπουλ, όντας προσωπική επιλογή του Γιούργκεν Κλοπ. Ο Γερμανός τεχνικός βλέπει στο πρόσωπό του τον νέο Φαν Ντάικ, με τον Μαλίκ παίζοντας κόντρα στους συνομηλίκους του να είναι πέρα από αμυντικός ογκόλιθος και ένας χαρισματικός σκόρερ.

Εντουάρντο Καμαβινγκά
Από τα 11 στην ακαδημία
Μέσος, Ρεν (17)
camavingarennes
Γεννημένος στην Ανγκόλα, από Κονγκολέζους γονείς, βρίσκεται στις ακαδημίες της Ρεν από ηλικία 11 ετών και υπέγραψε το επαγγελματικό του συμβόλαιο τον Δεκέμβριο του 2018 μόλις μπήκε στα 16. Τον Απρίλιο του 2019 έκανε ντεμπούτο στο Σαμπιονά με τη φανέλα της Ρεν. Φέτος ήδη έχει φτάσει στις 25 συμμετοχές με τη Ρεν (1 γκολ, 2 ασίστ), όμως όλα δείχνουν ότι δύσκολα θα φορέσει τη στολή της καθώς ο Ζινεντίν Ζιντάν τον έχει πολύ ψηλά στη μεταγραφική του λίστα με τους παίκτες στους οποίους θα στηριχθεί για την ανανέωση της Ρεάλ. Το συμβόλαιό του με τη Ρεν λήγει το 2022 και η ομάδα του τον κοστολογεί πλέον 40 εκατ. ευρώ, με τον ύψους 1,81 μ. χαφ να έχει δεκαπλασιάσει την αξία του από τη στιγμή που έκανε ντεμπούτο (κόστιζε μόλις 4 εκατ.).


Ιγκόρ Γκόμες
Ο νέος Κακά
Μέσος, Σάο Πάολο (21)
20190324_sao_paulo_x_ituano_104
Προτού μιλήσουμε για τον άσο της Σάο Πάολο, τον αποκαλούμενο και «νέο Κακά», να αναφέρουμε ότι πίσω από το ενδιαφέρον της Ρεάλ βρίσκεται ο αξιότιμος κύριος Ζούνι Καλαφάτ. Ο Βραζιλιάνος με ρίζες από τον Λίβανο αρχισκάουτερ των Μερένγκες την τελευταία διετία έφερε διαδοχικά στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» τους Οντεγκααρντ, Βαλβέρδε, Βινίσιους, Ροντρίγκο, Ρενιέρ επιβεβαιώνοντας την αλλαγή πολιτικής της ομάδας στα μεταγραφικά. Οι Γκαλάκτικος ντύνονται στα ολόλευκα της Βασίλισσας προτού η τιμή τους εκτοξευτεί, και αυτό επιχειρεί να κάνει με τον Γκόμες, ο οποίος μέχρι πέρυσι ήταν απαρατήρητος, όταν από τις 2 συμμετοχές εκτοξεύτηκε στις 27 και πλέον θεωρείται βασικό στέλεχος της Σάο Πάολο. Προφανώς όχι για πολύ ακόμη, κάτι που αντιλήφθηκαν οι διοικούντες την ομάδα και πριν από λίγους μήνες υπέγραψαν νέο συμβόλαιο μαζί του ορίζοντας και τη ρήτρα αποδέσμευσής του στα 50 εκατ. ευρώ. Πριν από την έλευση του κορωνοϊού θα έμοιαζαν με ψίχουλα, αλλά τώρα είναι ένα σεβαστό ποσό.


Ραγιάν Τσερκί
Το παιδί-θαύμα
Μεσοεπιθετικός, Λιόν (16)
cherki
Ο Ραγιάν είναι 16 χρόνων και 8 μηνών, έχει ήδη παίξει στο γαλλικό Πρωτάθλημα, στο Τσάμπιονς Λιγκ και έγινε ο νεαρότερος σκόρερ της Λιόν σε επίσημο ματς (4/1/2020 σε αγώνα Κυπέλλου), ενώ σε κάθε ευκαιρία δηλώνει ότι όνειρό του είναι «να παίξω στο “Μπερναμπέου” με τη φανέλα της Ρεάλ». Το τρέχον συμβόλαιό του με τη Λιόν εκπνέει το 2022 και παρά τις προσπάθειες του προέδρου Ζαν Μισέλ Ολάς να υπογράψει ένα νέο (με πολύ μεγαλύτερη ρήτρα από αυτή των 20 εκατ.), ο μικρός δεν το κάνει απαιτώντας εγγυήσεις για μεγαλύτερη συμμετοχή.


Αλφόνσο ΝτέΪβις
Ο πρόσφυγας από την Γκάνα
Μπακ, Μπάγερν Μονάχου (19)
davies_bayern_21032019

Πριν από έναν χρόνο δεν τον ήξερε σχεδόν κανείς κι όταν η Μπάγερν αποφάσισε να πληρώσει ένα σεβαστό ποσό (10 εκατ.) στους Βανκούβερ Γουάιτκαπς για να τον αποκτήσει, όλοι άρχισαν να ψάχνουν για τον πιτσιρικά που ήδη είχε παίξει στο MLS σε ηλικία 15 ετών (ο πρώτος ποδοσφαιριστής που είχε γεννηθεί το 2000 και έπαιζε σε αγώνα πρωταθλήματος των ΗΠΑ).
Γεννημένος στο στρατόπεδο προσφύγων Μπουντουμπουράμ της Γκάνα, καθώς εκεί είχαν βρεθεί οι πρόσφυγες γονείς του από τη Λιβερία, στα 5 του μετακόμισε οικογενειακώς στον Καναδά και εκεί άρχισε να κλωτσά το τόπι φτάνοντας στις εθνικές ομάδες της χώρας. Μέχρι να μετακομίσει στο Μόναχο, τον Νοέμβριο του 2018, αγωνιζόταν ως αριστερός εξτρέμ, αλλά στη Βαυαρία τον μετέτρεψαν σε σύγχρονο και ολοκληρωμένο φουλ μπακ, η αξία του οποίου έχει εκτιναχθεί στα 50 εκατ. μέσα σε λίγους μήνες.

Τζίτζι Ντοναρούμα
Ο γίγαντας των γκολπόστ
Τερματοφύλακας, Μίλαν (21)
dona

Ανήκει στην ίδια κατηγορία παικτών με τον Κιλιάν Εμπαπέ (καθότι ήδη γνωστός) και μάλιστα δεν αποκλείεται αν ο τελευταίος μείνει τελικά στο Παρίσι να είναι και συμπαίκτες!

Ο Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα από τα 13 του βρίσκεται στις ακαδημίες της Μίλαν, ακολουθώντας τα χνάρια του αδελφού του Αντόνιο (έχει περάσει κι από τον Αστέρα Τρίπολης) και από 16 χρόνων είναι στέλεχος της πρώτης ομάδας. Με μπόι 1,96 μ. και τρομερά αντανακλαστικά, ο Ντοναρούμα γεμίζει πραγματικά την εστία του, αλλά η κατηφορική πορεία της Μίλαν η προβληματική σχέση του με τους Τιφόζι των Ροσονέρι και το συμβόλαιό του, που τελειώνει το επόμενο καλοκαίρι, τον φέρνουν για μία ακόμη φορά στην πόρτα της εξόδου. Αρκεί να έχει κάποιος να δώσει τα 70 εκατ. που θέλει η Μίλαν. Η Παρί καίγεται για έναν καλό τερματοφύλακα, ο ατζέντης του Μίνο Ραϊόλα (ναι, πάλι αυτός) έχει κάνει πολλές δουλειές με τους Καταριανούς ιδιοκτήτες της ομάδας και το «Παρκ ντε Πρενς» τον περιμένει με ανοιχτές αγκάλες.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Η άγνωστη παθογένεια που ανησυχεί τους επιστήμονες

Μπόρις Τζόνσον: Πώς έφτασε να νοσηλευτεί στην εντατική

Μυστικές υπηρεσίες στον πόλεμο της μάσκας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης