Super Bowl LIV: Chiefs... μετά από 50 χρόνια, 31-20 τους 49ers

Super Bowl LIV: Chiefs... μετά από 50 χρόνια, 31-20 τους 49ers

Σε ένα εξαιρετικό σε θέαμα μεταξύ των Kansas City Chiefs και των San Francisco 49ers - Οι νικητές κατέκτησαν το δεύτερο Vince Lombardi της ιστορίας τους

superbowl0
2/2 για το Κάνσας! Με τον Πάτρικ Μαχόουμς να παίρνει μπρος στο δεύτερο ημίχρονο, οι Chiefs γύρισαν από το 20-10 των 49ers και κατάφεραν να πάρουν την μεγάλη νίκη με touchdown του Γουίλιαμς, 1’12’’ πριν το τέλος, έχοντας επιμέρους σκορ 21-0 στο τέταρτο 15λεπτο!

Ο περσινός MVP της κανονικής περιόδου χτύπησε στην τέταρτη περίοδο και με δύο εκπληκτικές πάσες σφράγισε τη νίκη για το Κάνσας, που επέστρεψε σε Super Bowl έπειτα από 50 χρόνια για να κατακτήσει και πάλι το τρόπαιο.

Το Σαν Φρανσίσκο έδειχνε να ελέγχει το παιχνίδι μέχρι και το τέλος της τρίτης περιόδου με τον Τζίμι Γκαροπόλο να κάνει το παιχνίδι της ζωής του μέχρι εκείνο το σημείο, όμως στο τέλος μίλησε το άστρο του Μαχόουμς. Ο νεαρός QB των Chiefs είχε δύο interception μέχρι εκείνο το σημείο και αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα από την άμυνα των 49ers, όμως όταν… έκαιγε η μπάλα, έλαμψε το άστρο του!

Με μία μαγική πάσα 44 γιαρδών στον Χιλ ξεκίνησε την μεγάλη αντεπίθεση των Chiefs και από εκείνο το σημείο και μετά, το Σαν Φρανσίσκο… εξαφανίστηκε από το Hard Rock Stadium! Ο Ντέιμιεν Γουίλιαμς ήταν ο άνθρωπος του Μαχόουμς και με δύο δικά του touchdowns, το Κάνσας μετέτρεψε το 20-10 του 45’ στο 31-20 στο τέλος του παιχνιδιού.

Oι 49ers ήταν αυτοί που άνοιξαν το σκορ με field goal του Γκουλντ από τις 38 γιάρδες στην πρώτη τους επίθεση, όμως το πρώτο 15λεπτο έλειξε με τους Chiefs μπροστά, μετά το touchdown του Μαχόουμς κι ενώ ο Άντι Ριντ πήρε την απόφαση να παίξουν ένα 4th down!

Στην δεύτερη περίοδο, ο Μπρίλαντ έκανε interception στον Γκαροπόλο και το Κάνσας σκόραρε με field goal για το 10-3! Από εκείνο το σημείο και μετά, όμως, ο QB των 49ers έκανε εκπληκτικά πράγματα και με 100% στις πάσες του οδήγησε το Σαν Φρανσίσκο αρχικά στο 10-10 του πρώτου ημιχρόνου και στο 20-10 του 45’! Ο Jimmy-G ήταν εκπληκτικός σε αυτό το σημείο του παιχνιδιού κι έδειχνε πως είχε πάρει τον αέρα του Μαχόουμς, ο οποίος είχε δύο interceptions και μπαίνοντας στο τελευταίο 15λεπτο, έπρεπε να θυμηθεί τι τον οδήγησε στο MVP της περσινής περιόδου. Και το θυμήθηκε…

Κλείσιμο
Ξαφνικά, η επίθεση του Κάνσας πήρε φωτιά και ο Μαχόουμς βρήκε με μυθική πάσα 44 γιαρδών τον Χιλ και στη συνέχεια τον Κέλσι για το 20-17. Και μετά ήρθε ο Ντέιμιαν Γουίλιαμς, ο οποίος με δύσκολη προσπάθεια έβαλε μπροστά το Κάνσας 24-20 με 2’30’’ να απομένουν, ενώ στην απέλπιδα προσπάθεια των 49ers να κάνουν το θαύμα, σκόραρε ξανά για το τελικό 31-20!

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Πάτρικ Μαχόουμς κέρδισε τον τίτλο του MVP στον τελικό κι έτσι έγινε ο νεότερος σε ηλικία που καταφέρνει να κερδίσει τους τίτλους του MVP σε κανονική διάρκεια και Super Bowl.



Damien Williams Turns on the Afterburners to Extend Chiefs Lead | Super Bowl LIV


Το στάδιο στο οποίο διεξήχθη ο αγώνας ήταν χωρητικότητας 65.000 θεατών, το sold out είχε ανακοινωθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό παρόλο που το φθηνότερο εισιτήριο να κοστίζει 3.000 δολάρια (!!!) και το ακριβότερο 17.000 (!!!)

Αυτή ήταν η 11η φορά που διεξήχθη τελικός Super Bowl* στη Νότια Φλόριντα και 6ης στο Miami Gardens, όπου είχε διεξαχθεί για τελυταία φορά πριν από 10 χρόνια.

Οι φιναλίστ και τα αστέρια τους

Οι San Francisco 49ers ολοκλήρωσαν τη σεζόν 2019 στο NFC με ρεκόρ 13–3 υπό την καθοδήγηση για 3η χρονιά του Kyle Shanahan. Είναι η 7η φορά που φτάνουν σε τελικό Super Bowl. Από το 1981 έως το 1994 είχαν πάει πέντε φορές και είχαν φύγει νικητές και τις πέντε, ενώ επέστρεψαν σε τελικό το 2012 όμως ηττήθηκαν από τους Baltimore Ravens.

Ένας από τους λόγους της επιτυχίας τους ακούει στο όνομα Jimmy Garoppolo. Ο 28χρονος quarterback* ξεκίνησε την καριέρα του το 2014 ως αναπληρωματικός του αστέρα των New England Patriots, Tom Brady (σύζυγός του διάσημου μοντέλου Ζιζέλ Μπούντχεν), και κατέκτησε δυο Super Bowls XLIX and LI.

Ο Garoppolo απασχόλησε πολύ τα κουτσομπολίστικα περιοδικά εξαιτίας της σχέση τους με την 41χρονη πορνοστάρ Kiara Mia , όταν οι παπαράτσι τους έκαναν τσακωτούς σε εστιατόριο στο Μπέβερλι το καλοκαίρι του 2018.



Σε ότι αφορά τους Kansas City Chiefs τερμάτισαν τη σεζόν με 12–4 υπό τις οδηγίες του Andy Reid, που διανύει την 21η συνεχόμενη χρονιά ως προπονητής στο NFL, ενώ οι Chiefs επιστρέφουν σε τελικό Super Bowl για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια καθώς τη μία και μοναδική φορά που κατάφεραν ήταν το 1970 όταν αντιμετώπισαν τους Minnesota Vikings.

Το αστέρι της ομάδας είναι ο 24χρονος Patrick Mahomes, που ήδη έχει κατακτήσει το βραβείο NFL MVP 2018 και φέτος οδήγησε την ομάδα του στην κατάκτηση του πρωταθλήματος AFC. Είναι ο γιος του πρώην σπουδαίου «πίτσερ» στην Major League Baseball (MLB), Pat Mahomes.

Ο 24χρονος «πασαδόρος» των Κάνσας είναι πιο χαμηλών τόνων στην ερωτική του ζωή, καθώς είναι μαζί με την Brittany Matthews από το Λύκειο. Μέχρι και φωτογραφίες από το “Prom night” έχουν ανεβάσει στο instagram τους.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Best prom date a guy could ask for!! #prom2013 #bestfriend #greatnight

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Patrick Mahomes II (@patrickmahomes) στις



Το σόου της Τζένιφερ Λόπεζ και της Σακίρα

Αν και η ατμόσφαιρα ήταν βαριά λόγω της πρόσφατης τραγωδίας με τον Κόμπι Μπράιαντ και τη 13χρονη κορούλα του, Τζιάνα, οι θεατές τίμησαν την απώλεια του σπουδαίου βετεράνου αθλητή, αλλά απόλαυσαν και το υπέροχο θέαμα, με τις Σακίρα και Τζένιφερ Λόπεζ να κερδίζουν το... στοίχημα, σε μία συναυλία που όλοι θα θυμούνται στην ανάπαυλα του αγώνα.

Shakira & J. Lo's FULL Pepsi Super Bowl LIV Halftime Show



Η άτυχη στιγμή που άλλαξε τη ζωντανή ροή του ημιχρόνου
Το ημίχρονο του αγώνα Superbowl αποτελεί ένα από τα τηλεοπτικά προγράμματα με την μεγαλύτερη τηλεθέαση στις ΗΠΑ. Ωστόσο θα προβληθεί με μικρή καθυστέρηση (broadcast delay) μετά το περιστατικό του 2004.

Τότε ο Τζάστιν Τίμπερλεϊκ ύστερα από μια προμελετημένη κίνηση του επί σκηνής, αποκάλυψε το στήθος της Τζάνετ Τζάκσον, μπροστά σε σχεδόν 140 εκατομμύρια θεατές και ο κακός χαμός που ακολούθησε από τις αντιδράσεις των (πουριτανών) Αμερικανών, ανάγκασε τους διοργανωτές στο να φυλάνε τα ρούχα τους.

Janet Jackson & Justin Timberlake - Superbowl Halftime Show 2004 [DVD RIP | HD]


Εκείνη τη χρονιά το CBS είχε τιμωρηθεί με πρόστιμο 500.000 δολαρίων από το αμερικανικό ΕΣΡ, αλλά στη δικαστική μάχη που ακολούθησε, δικαιώθηκε καθώς θεωρήθηκε ότι το κανάλι δεν έχει ευθύνη για το ατύχημα δεδομένου ότι δεν είχε χρόνο να αντιδράσει σε μια απευθείας μετάδοση.

Η μάχη των διαφημίσεων

Τον εθνικό ύμνο των Ηνωμένων Πολιτειών πριν την έναρξη του αγώνα τραγούδησε η Demi Lovato. Ο αγώνας, που διαρκεί σε καθαρό χρόνο 60 λεπτά (τέσσερις περίοδοι των 15 λεπτών), κράτησε περισσότερες από τέσσερις ώρες. Οι διακοπές ήταν πολλές, γιατί έπρεπε να παίξουν και διαφημίσεις, με τους διαφημιστές να δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό σαν να συμμετέχουν σε έναν διαγωνισμό της πιο εφευρετικής, αστείας ή συναισθηματικής διαφήμισης που θα κλέψει την παράσταση.

Βέβαια αυτό τους κοστίζει μόλις... 5,6 εκατομμύρια δολάρια τα 30 δευτερόλεπτα. Αυτή είναι η τιμή που έχει ορίσει το τηλεοπτικό δίκτυο FOX (που έχει τα τηλεοπτικά δικαιώματα) για όσους θελήσουν να χρησιμοποιήσουν τη συγκεκριμένη τηλεοπτική ζώνη για να πουλήσουν το προϊόν τους σε ένα κοινό που ξεπερνά τα 150 εκατομμύρια. Κι αν νομίζετε ότι αυτά τα λεφτά είναι υπερβολικά (που είναι) να σας ενημερώσουμε ότι το FOX ανακοίνωσε στις 22 Νοέμβριου του 2019 ότι ο διαθέσιμος τηλεοπτικός χρόνος είχε πουληθεί….


Η σύγκριση με το Champions League

Μπορεί οι Αμερικανοί να κερδίζουν τους Ευρωπαίους κατά κράτος στο θέμα μάρκετινγκ και τηλεοπτικών δικαιωμάτων, ωστόσο όσο και αν προσπαθούν να συγκρίνουν σε αριθμούς τον τελικό του Super Bowl με τον τελικό του Champions League μένουν αρκετά πίσω.

Για παράδειγμα το 2015 που η Μπαρτσελόνα κατέκτησε το βαρύτιμο τρόπαιο στον τελικό με την Γιουβέντους στο Βερολίνο πήρε από την UEFA 108 εκατ. δολάρια, ενώ την ίδια χρονιά οι Πάτριοτς του Τομ Μπρέιντι για την κατάκτηση του Super Bowl έβαλαν στα ταμεία τους μόλις 14,9 εκατ. δολάρια.

Επίσης τον τελικό του 2018 στο Κίεβο με την Ρεάλ Μαδριτης να επικρατεί με 3-1 της Λιβερπουλ παρακολουθήσαν 380 εκατ. φίλοι του ποδοσφαίρου σε όλο τον πλανήτη, ενώ την ίδια σεζόν τον τελικό των Philadelphia Eagles με τους New England Patriots τον οποίο κατέκτησαν οι πρώτοι παρακολουθήσαν 104 εκατ. τηλεθεατές μόνο στις ΗΠΑ και άλλα 50 εκατ. στον υπόλοιπο κόσμο.

Tips για αρχάριους

Super Bowl: To Σούπερ Μπόουλ είναι ο σημαντικότερος και δημοφιλέστερος ετήσιος αγώνας του αθλήματος του αμερικανικού ποδοσφαίρου.

Αμερικάνικο ποδόσφαιρο: Δεν έχει μεγάλη σχέση με ποδόσφαιρο, όπως το γνωρίζουμε στην Ευρώπη (soccer το αποκαλούν στις ΗΠΑ) γιατί η μπάλα παίζεται κυρίως με τα χέρια. Μοιάζει σίγουρα με το ράγκμπι. Το αμερικανικό ποδόσφαιρο γνωστό ως φούτμπολ είναι ένα ομαδικό άθλημα που παίζεται ανάμεσα σε δύο ομάδες των 11 παικτών η κάθε μία, με μια μπάλα οβάλ σχήματος, σε ένα ορθογώνιο γήπεδο διαστάσεων 120 γιαρδών (109.7 μέτρα) μήκος και 53,3 γιαρδών (48,7 μέτρα) πλάτος με μεγάλα τέρματα στα δύο άκρα του.

Πως παίζεται: Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού η ομάδα που έχει την κατοχή της μπάλας (η επίθεση) επιχειρεί να την προωθήσει στο αγωνιστικό χώρο με πάσες ή τρέχοντας με την μπάλα. Για να συνεχίσει την επίθεση, η ομάδα πρέπει να προωθήσει την μπάλα τουλάχιστον 10 γιάρδες (9,1 μέτρα) στο αγωνιστικό χώρο σε μια σειρά από τέσσερις προσπάθειες ντάουν. Αν τα καταφέρει, λαμβάνει ένα νέο σύνολο τεσσάρων ντάουν για να συνεχίσει την επίθεση, αλλά αν αποτύχει, η κατοχή της μπάλας πηγαίνει στην αντίπαλη ομάδα. Η επιτιθέμενη ομάδα μπορεί να κερδίσει πόντους με την προώθηση της μπάλας (touchdown) στη αντίπαλη τελική ζώνη (end zone) ή κλωτσώντας την μέσα στην εστία του αντιπάλου (field goal), ενώ η αμυνόμενη ομάδα μπορεί να κερδίσει πόντους μετά από τη επανάκτηση της κατοχής της μπάλας και προώθησης της στην αντίπαλη τελική ζώνη, ή εμποδίζοντας τον κάτοχο της μπάλας στη δική του τελική ζώνη (safety, ασφάλεια). Η ομάδα που έχει σκοράρει τους περισσότερους πόντους στο τέλος του παιχνιδιού κερδίζει.

*Qarterback: O παίκτης από τα χέρια του οποίου περνάει η μπάλα σχεδόν σε κάθε φάση. O υπεύθυνος για όλη την επίθεση. Αποτελεί την πιο σημαντική θέση στο αμερικάνικο ποδόσφαιρο για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι έχει την πράσινη τελίτσα στο κράνος του, δηλαδή έχει το ακουστικό μέσω του οποίου του μεταφέρονται οδηγίες από τους προπονητές, για να τις μεταφέρει με τη σειρά του στην υπόλοιπη ομάδα. Έχει το ελεύθερο όμως, αφού δει την παράταξη της άμυνας να παρακάμψει τις οδηγίες του πάγκου και να δώσει εκ νέου προφορικές οδηγίες στην ομάδα του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης