Εισήγηση - βόμβα της ΕΕΑ: Να υποβιβασθούν ΠΑΟΚ και Ξάνθη

4763078

Mε ψήφους 3-2 η ΕΕΑ αποφάσισε να εισηγηθεί την ανάκληση πιστοποιητικού του ΠΑΟΚ για πολυιδιοκτησία και της Ξάνθης για το μετοχολόγιό της και τον υποβιβασμό τους

Δέκα ημέρες μετά την εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης της καταγγελίας του Ολυμπιακού στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού για την μετοχική σύνθεση της Ξάνθης και την πιθανή εμπλοκή του Ιβάν Σαββίδη με την ακριτική ΠΑΕ (πολυίδιοκτησία) η απόφαση της ΕΕΑ προκαλεί σεισμικές δονήσεις καθώς εισηγείται την αποβολή και των δύο από το πρωτάθλημα κάνοντας επί της ουσίας δεκτές όλες τις καταγγελίες των ερυθρόλευκων!

Υπενθυμίζουμε ότι η ΕΕΑ δεν επιβάλλει ποινές, αλλά αρμόδιο όργανο είναι ο αθλητικός δικαστής της διοργανώτριας αρχής, ο οποίος και θα επιληφθεί της υπόθεσης τις επόμενες ημέρες όταν διαβιβαστεί ο φάκελος της Επιτροπής.

Η απόφαση της Επιτροπής δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη (αυτή την ώρα καθαρογράφεται) και οι πρώτες πληροφορίες είναι ότι τα μέλη της Επιτροπής συμφώνησαν ομόφωνα ότι έχουν γίνει οι παραβάσεις, αλλά υπήρξε διαφορετικό αποτέλεσμα στην ψηφοφορία αναφορικά με τις ποινες.

Συγκεκριμένα για την εισήγηση αποβολής (ή υποβιβασμός είναι το ίδιο πράγμα) οι ψήφοι ήταν 4 υπέρ και 1 κατά, ενώ για τον ΠΑΟΚ ήταν 3 υπέρ και 2 κατά.

Οι δύο ομάδες έχουν δικαίωμα να προσφύγουν στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ, η οποία όμως δεν θα εξετάσει την ουσία των υποθέσεων, αλλά το αν οι ποινές αυτές πρέπει να επιβληθούν, ενώ έχουν και τη δυνατότητα της προσφυγής στο CAS (το Ανώτατο Διεθνές Ακυρωτικό Δικαστήριο).

Αυγενάκης: Η κυβέρνηση σέβεται το αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου 


«Δεν είναι δυνατόν να επιβάλλεται η πλέον επαχθής ποινή του υποβιβασμού σε ιστορικές ομάδες χωρίς να υπάρχει απόλυτη τεκμηρίωση», δήλωσε πριν από λίγο, μέσω twitter ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, τονίζοντας παράλληλα, ότι η κυβέρνηση σέβεται το αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου και την κρίση της επιτροπής επαγγελματικού αθλητισμού. Δείτε την ανάρτηση του κ.Αυγενάκη:
Μπέρδεμα με το πότε εκτελείται η ποινή
Κι αν το άκουσμα της εισήγησης της ΕΕΑ ήταν ένα πραγματικό σοκ ειδικά για τον ΠΑΟΚ, που διατράνωνε την πεποίθηση του ότι δεν ευσταθεί καμία κατηγορία, πλέον από τη στιγμή που διέρρευσε η απόφαση τα νομικά επιτελεία ετοιμάζονται για την κατάθεση των εφέσεων, ωστόσο εδώ πρέπει να σημειώσουμε δύο σημαντικές παραμέτρους της υπόθεσης.

Η πρώτη αφορά την εισήγηση της ΕΕΑ, η οποία δεν είναι δεσμευτική για τον αθλητικό δικαστή της Super League, ωστόσο στο παρελθόν σχεδόν ποτέ δεν πάρθηκε μια απόφαση που να αλλάζει εντελώς το νόημα της εισήγησης.

Εφόσον λοιπόν ο αθλητικός δικαστής αποφασίσει την επιβολή της αποβολής (υποβιβασμού) το ερώτημα είναι πότε εφαρμόζεται αυτή η απόφαση; Άμεσα μετά την ανακοίνωση τους ή εφόσον εκδικαστούν οι εφέσεις;
Ξεκάθαρη απάντηση δεν φαίνεται να υπάρχει καθώς οι απόψεις διίστανται, κι εδώ προφανώς θα προκύψει κι ένα νέο δικαστικό μέτωπο μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών.


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟY
(άρθρο 77 Ν. 2725/99 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει)
Ανδρ. Παπανδρέου 37 15180 Μαρούσι, τηλ: 213.131.6130 - 6162, fax:213.131.6617

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
(27.01.20)

1. Ορθή επανάληψη της από 12.12.2019 απόφασης της Επιτροπής, ως προς το υπόλοιπο της εγγυητικής επιστολής της ΚΑΕ ΚΟΡΟΙΒΟΣ.
ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

2. Άδεια 69Α
ΠΑΕ Ο.Φ.Ι. 1970
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΗΝΟΠΟΥΛΟΣ (99,26%)
ΑΝΑΒΟΛΗ για 06.02.20

3. Ακρόαση ΚΑΕ ΑΡΗΣ ενόψει του άρθρου 78 του ν.2725/99.
Προσκομίσθηκε η εγγυητική επιστολή.

4. α) ΠΑΕ “Α.Ο. ΞΑΝΘΗ”, για παραβίαση των άρθρων 69 παρ.παρ. 3, 6, 9, 12 ν.2725/1999 και 77Α παρ.παρ. 3, 5, 6 ν.2725/1999 και “ΠΑΟΚ” για παραβίαση του άρθρου 69 παρ.παρ. 9, 12 ν.2725/1999 .

(1) Η Επιτροπή δέχεται:
- Κατά πλειοψηφία (4/1), ότι η ΠΑΕ ΞΑΝΘΗ τέλεσε τις παραβάσεις του άρθρου 69 παρ.3, 12 του ν. 2725/1999.
- Ομόφωνα, ότι η ΠΑΕ ΞΑΝΘΗ τέλεσε τις παραβάσεις του άρθρου 77Α παρ 3, 5, 6 του ν. 2725/1999.
(2) Οι παραβάσεις χαρακτηρίζονται, κατά πλειοψηφία (3/2), ως «Βαρείες».
Η Επιτροπή:
(3) Ανακαλεί, κατά πλειοψηφία (3/2), το χορηγηθέν πιστοποιητικό συμμετοχής, θεωρουμένου ως μηδέποτε εκδοθέντος και συνεπώς η ανάκληση αναφέρεται στον χρόνο έκδοσής του, δεδομένου ότι η παραβατική συμπεριφορά της ΠΑΕ υπήρχε κατά τον χρόνο έκδοσης, χωρίς να είναι γνωστή στην Ε.Ε.Α.
(4) Διαβιβάζει την απόφαση ως «Έκθεση» και ως «Πόρισμα» στα αρμόδια δικαιοδοτικά όργανα για την επιβολή των προβλεπόμενων ποινών.
(5) Επιβάλλει, ομόφωνα, πρόστιμο ποσού 100.000 Ευρώ σύμφωνα με το άρθρο 77Α παρ. 6 του ν.2725/1999.
(6) Διαβιβάζει την απόφαση στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά το άρθρο 69 παρ.13 του ν.2725/1999, καθώς και για υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης.


4. β) Η Επιτροπή:
(1) Δέχεται, κατά πλειοψηφία (4/1), ότι οι ΠΑΕ ΞΑΝΘΗ και ΠΑΕ ΠΑΟΚ τέλεσαν τις παραβάσεις του άρθρου 69 παρ. 9, 12 του ν.2725/1999, οι οποίες, κατά πλειοψηφία (4/1), χαρακτηρίζονται ως «Βαρείες».
(2) Διαβιβάζει την απόφαση ως «’Έκθεση» στο αρμόδιο δικαιοδοτικό όργανο για την επιβολή της προβλεπόμενης ποινής.
(3) Διαβιβάζει την απόφαση στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή για την άσκηση ποινικής δίωξης σύμφωνα με το άρθρο 69 παρ. 13 του ν. 2725/1999.
(4) Επιβάλλει, ομόφωνα, πρόστιμο ποσού 300.000 Ευρώ σε έκαστη ΠΑΕ σύμφωνα με το άρθρο 77Α παρ. 6 του ν.2725/1999.

5. Ακρόαση ΚΑΕ ΑΕΚ ενόψει του άρθρου 77Α παρ.6 του ν.2725/1999 και της παραβίασης της διάταξης του άρθρου 78 παρ.1 του ν.2725/1999.
ΥΠΟ ΔΙΑΣΚΕΨΗ


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Νικόλαος Τζουλάκης

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (245)

1926

ελληνες θα πεθανετε

μπραβο στην ΕΕΑ

το παραξήλωσε ο ρωσος με την παραγκα του

Γουγούνι Έλληνος

"Κι όλο κλαίνε τα ΣΜΠΑΟΥΚΑΚΙΑ, στης Αριστοτέλους στης Αριστοτέλους τα φραπεδάκια"

Απειλές

Εαν ειναι δυνατό να απειλούν ότι δεν θα ψηφίσουν ξανά τον καλύτερο πρωθυπουργό που πέρασε από τη χώρα, τον Κουλή, επειδή οι τοπικές ομάδες είναι για τα μπάζα και παράνομες. Πόσο κομπλεξικοί...

NikosOriginal21

Όταν έριξαν την ΑΕΚ για χρέη, την ΑΕΚ με την ιστορία της και τα πρωταθλήματα και τα εκατομμύρια κόσμου, τότε δεν έπεφτε μια ιστορική ομάδα; Όταν ο γαύρος (που δεν τον χωνεύω) έπεσε στο μπασκετ δεν έπεσε μια ιστορική ομάδα; Για να δούμε τώρα λοιπόν να κάνουν οι αρμόδιοι οτι πρέπει να τιμωρηθεί ο παοκ ή μόνο για τους άλλους ισχύουν οι νόμοι; Και να μην ξεχνιόμαστε ιστορικές ομάδες στην Ελλάδα με οπαδούς και βαριά φανέλα είναι μόνον η ΑΕΚ, ο γαύρος και ο βάζελος. Οπότε να πείτε στην κυβέρνηση οτι αν δεν τιμωρήσει ως οφείλει τον παοκ δεν θα βρει ούτε την ψήφο της στις επόμενες εκλογές. Πραγματικά λυπάμαι για τον ανγό φίλαθλο παοκτζη γιατί ξέρω πολύ καλά πως είναι να πέφτεις κατηγορία αλλά δεν λυπάμαι καθόλου για τον ιδιοκτήτη του παοκ ο οποίος με τις εριστικές και σχεδόν προσβλητικές του τακτικές πήρε μια ομάδα στην Θεσσαλονίκη κα νομίζει ότι του ανήκει όλη η Ελλάδα και μπορεί να κάνει ότι θέλει. Κλείνοντας θα σας θυμίσω ένα ρωμαικό ρητό «Σκληρός νόμος αλλά νόμος».

Άλλα λέει η ανακοίνωση της ΕΕΑ

Με βάση αυτό που γράφει η επίσημη ανακοίνωση από πάνω, το 3-2 αφορά μόνο την Ξάνθη. Για τον ΠΑΟΚ η πλειοψηφία ήταν 4-1. Και αν δεν κάνω λάθος, στην επιτροπή οι 3 ήταν διορισμένοι από τον ΣΥΡΙΖΑ και οι 2 από τη ΝΔ.

ΑΟΚΑΒΑΛΑΣ

Θερμά συγχαρητήρια υπερελληνες να ξέρετε όμως σε λίγο δεν θα έχετε πατρίδα να ακουμπήσετε τις ομάδες σας.

ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Τελικά είναι σωστό να εφαρμόζονται οι νόμοι ή όχι;Τελικά θέλουμε μια ευνομουμενη πολιτεία ή σωστό είναι αυτό που συμφέρει τον καθένα μας;Τελικά η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη ν' αφήσει την αθλητική δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και πολύ περισσότερο να εφαρμόσει τις αποφάσεις που θα παρθουν,αναλαμβάνοντας συγχρόνως το πολιτικό κόστος;Πολύ αμφιβάλλω.Μάλλον πάμε προς έναν συμβιβασμό που θα βολέψει τους πάντες.Ολυμπιακός πρωτάθλημα,παοκ δεν υποβιβαζεται,αεκ κύπελλο,παναθηναικος εκτιει ποινή στην Ευρωπη και η κυβέρνηση γλιτώνει το πολιτικό κόστος.Η μοναδική που δύσκολα θα τη γλιτώσει είναι η Ξάνθη,αλλά ας πρόσεχε.Μακάρι να πέσω έξω στις προβλέψεις μου,αλλά δύσκολο το κόβω...

Σας σιχαθηκαμε!

Τα πρωταθλήματα κερδίζονται στο γήπεδο.Προπερσι ο ΠΑΟΚ έχασε το πρωτάθλημα στα χαρτιά για εξωαγωνιστικους λόγους, φέτος πάτε να τον ρίξετε.Αισχος,η Θεσσαλονίκη να μη σηκώσει κεφαλι,μονοφαγαδες

Λάρισα

Όταν παρανόμησαν: ΚΑΙ ο Ολυμπιακός υποβιβάστηκε στο μπάσκετ, ΚΑΙ η ΑΕΚ υποβιβάστηκε στο ποδόσφαιρο. Ας πρόσεχαν οι παοκτζήδες. Αλλά δεν τους λυπόμαστε κιόλας..

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης