Reuters: Τα παπούτσια της Nike και ο αθέμιτος ανταγωνισμός - Γιατί κινδυνεύουν με αποκλεισμό

Reuters: Τα παπούτσια της Nike και ο αθέμιτος ανταγωνισμός - Γιατί κινδυνεύουν με αποκλεισμό

Σύμφωνα με το Reuters το μοντέλο παπουτσιών Vaporfly ZoomX της γνωστής εταιρίας κατηγορούνται πως δίνουν πλεονέκτημα στους αθλητές - Η Διεθνής Ένωση Ομοσπονδιών Κλασικού Αθλητισμού ενδέχεται να τα απαγορεύσει

053_AR-20200120144520_02_AE8I9352_144523755
Μεγάλος ντόρος έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα στον χώρο του στίβου λόγω των παπουτσιών Vaporfly ZoomX της NIKE, τα οποία φέρεται να προσφέρουν πλεονέκτημα στους αθλητές που τα χρησιμοποιούν.

Μέσα στις επόμενες ημέρες ο Οργανισμός World Athletics, μέχρι πρόσφατα γνωστός ως IAAF (Διεθνής Ένωση Ομοσπονδιών Κλασικού Αθλητισμού) αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα της έρευνας στην τεχνολογία που χρησιμοποιείται στα παπούτσια running. «Θύμα» αυτής της έρευνας ίσως να αποτελέσει η σειρά Vaporfly της Nike, που κινδυνεύει με αποκλεισμό από τους αγώνες. Μια τέτοια απόφαση ωστόσο δεν θα είναι πρωτοφανής στο χώρο του αθλητισμού. Πριν 12 χρόνια, η σειρά αθλητικών μαγιό LZR της Speedo είχε αποκλειστεί επίσης από τους αγώνες, κρίνοντας ότι τα μαγιό αυτά λειτουργούσαν άνισα υπέρ των κολυμβητών που τα χρησιμοποιούσαν. Αξίζει να σημειωθεί πως προηγουμένως, αρκετοί αθλητές που φορούσαν τη συγκεκριμένη σειρά μαγιό είχαν καταρρίψει αρκετά παγκόσμια ρεκόρ, με εντυπωσιακούς χρόνους.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει αυτή τη φορά και με σειρά παπουτσιών Nike Vaporfly, που παρουσιάστηκαν το 2016. Σε ένα διαφορετικό δημοσίευμα του Reuters γίνεται καταγραφή μιας σειράς από τις διαφορές των αθλητών που χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα παπούτσια έναντι των υπολοίπων.

Τα παπούτσια Zoom Vaporfly πρωτοεμφανίστηκαν το 2016 και  φορέθηκαν από τους τρεις πρώτους αθλητές του μαραθωνίου ανδρών των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο. Η εταιρία βέβαια έχει αναπτύξει διάφορες εκδόσεις από τότε. Ο Ελιούντ Κιπτσόγκε, φορώντας ένα πρωτότυπο Nike AlphaFly, έγινε ο πρώτος άνθρωπος τερμάτισε τον μαραθώνιο στη Βιέννη με χρόνο κάτω από δύο ώρες (ανεπίσημη κούρσα). «Τα στρώματα από ανθρακόνημα ωθούν το πόδι του δρομέα πολύ πιο γρήγορα από το έδαφος» συνεχίζει ο Kerry McCarthy στην περιγραφή στο Reuters.

Από την πλευρά της η Nike απαντά με μια λιτή εξήγηση, με την επίσημη τοποθέτηση της εταιρείας να τονίζει το σεβασμό της προς τον Οργανισμό και να προσθέτει ότι δεν κατασκευάζει παπούτσια που επιστρέφουν στον αθλητή μεγαλύτερη ενέργεια από εκείνη που δαπανά.
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης