Παναθηναϊκός: Αύρα... NBA από τον Πιτίνο - Το «μυστικό» του κόουτς για τη μεταμόρφωση

Παναθηναϊκός: Αύρα... NBA από τον Πιτίνο - Το «μυστικό» του κόουτς για τη μεταμόρφωση

Πώς εξήγησε ο ίδιος την αλλαγή της εικόνας των «πράσινων» - Οι δηλώσεις και τα σχέδια για το επόμενο διάστημα - Δείτε τα highlights από το 100-68 του «τριφυλλιού» έναντι της Μπασκόνια

4966806
Παναθηναϊκός-μπασκόνια 100-68... Από τις ήττες με υποδεέστερους αντιπάλου σε Ελλάδα και Euroleague, ο Παναθηναϊκός βρέθηκε μέσα σε διάστημα ελάχιστων ημερών, να ρίχνει... 100άρα στην Μπασκόνια, με άμυνα για σεμινάριο και 32 πόντους διαφορά. Στη μεταμόρφωση αυτή σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε η αλλαγή προπονητή και συγκεκριμένα η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Ρικ Πιτίνο, ο οποίος, γνώστης πλέον της ελληνικής και... παναθηναϊκής πραγματικότητας, είχε μαζί του το «μαγικό ραβδί», ώστε να αλλάξει την κατάσταση στους «πράσινους» αμέσως.

Στην ουσία, όμως, δεν πρόκειται για «μαγικό ραβδί». Πρόκειται για μία παρέμβαση ψυχολογίας του Αμερικανού κόουτς, ο οποίος αποκάλυψε το «μυστικό» της μεταμόρφωσης του μπασκετικού «τριφυλλιού» από... κολοκύθα, σε υπέροχη βασιλική άμαξα, με... αύρα NBA.

Ο Ρικ Πιτίνο αποκάλυψε τι έκανε και τι είπε στους παίκτες, ώστε να τους δώσει ένα... επιπλέον κίνητρο να αγωνιστούν σύμφωνα με τα δεδομένα τους. Τι έκανε ο Αμερικανός; Πίεσε... «Θα σας πιέσω πάρα πολύ», είπε στους παίκτες και σε δευτερόλεπτα άπαντε αντιλήφθηκαν ότι το εννοούσε. Ο Πιτίνο χαρακτήρισε «προνόμιο» για έναν παίκτη την πίεση, καθώς, όπως εξήγησε, μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορείς να ξεπεράσεις τις προσδοκίες.

Θα μπορούσε, λοιπόν, να ειπωθεί ότι τυχαία μεταμορφώθηκε ο Παναθηναϊκός. Όμως στον αθλητισμό τίποτα δεν είναι τυχαίο και ας φαίνεται έτσι. Ο Πιτίνο θα μπορούσε να επικαλεστεί το σύντομο χρονικό διάστημα που έχει αναλάβει, αλλά δεν το έκανε. Γεννημένος νικητής, ήθελε να ξεκινήσει εντυπωσιακά τη δεύτερη θητεία του στον πάγκο των «πρασίνων» και το έκανε. Η νίκη με διαφορά 32 πόντων επί της Μπασκόνια στη Euroleague και η 100άρα στην επίθεση, δεν προήλθαν από τύχη, αλλά από την ψυχολογική παρέμβαση, την πίεση «τόσο όσο» χρειαζόταν του Αμερικανού προς τους παίκτες, ώστε να αποδώσουν τα μέγιστα.

Στις δηλώσεις του ήταν αρκετά αποκαλυπτικός, χαρούμενος και κατατοπιστικός: Ο Ρικ Πιτίνο στάθηκε στις πολλές λύσει που έχει φέτος στον πάγκο του, ενώ τόνισε πως πίεση είναι ο καλύτερος φίλος που έχει ο κάθε παίκτης στη ζωή του, αναφέροντας πως όταν κάποιος φορά την «πράσινη» φανέλα θα πρέπει να ξεπερνά τις προσδοκίες.

4966798
Κλείσιμο
Αναλυτικά τα όσα είπε ο θρύλος του NCAA και της προπονητικής στη συνέντευξη Τύπου μετά την εντυπωσιακή νίκη κόντρα στη Μπασκόνια.

Για τις διαφορές με την περσινή σεζόν και τη Μπασκόνια:«Η περσινή σεζόν ήταν διαφορετική από τη φετινή. Όλοι ξέρετε τι πιστεύω για τους παίκτες μου. Φέτος έχουμε καλύτερο πάγκο, μεγαλύτερο rotation. Τώρα έβγαλα τον Νικ και έβαλα Ράις ,έβγαλα τον Παπαπέτρου και έβαλα τον Τζόνσον. Ο Φριντέτ είναι εκπληκτικός. Σήμερα παίξαμε καλά σε επίθεση και άμυνα. Αν βασιστείς στην επίθεση είσαι μια μέτρια ομάδα, Αν παίζουμε και άμυνα, θα τα καταφέρουμε. Πέρυσι είχα πει πολλές φορές πως στόχος μας ήταν τα 35 deflections. To πετύχαμε μόνο μια φορά, Σήμερα είχαμε 34. Η Μπασκόνια είναι μία από τα καλύτερες ομάδες στον αιφνιδιασμό. Ήμασταν προετοιμασμένοι να τους σταματήσουμε. Σούταραν με χαμηλά ποσοστά γιατί ήμασταν όλοι μια γροθιά και παίζαμε ο ένας για τον άλλο. Είναι άτομα με ποιότητα, ποιοτικοί παίκτες. Νιώθω υπέροχα που γύρισα στον Παναθηναϊκό».

Για το πως γίνεται να έδειξε τέτοια βελτίωση σε επίθεση και άμυνα μετά από 2-3 μέρες που κάνει προπονήσεις η ομάδα υπό την καθοδήγηση του: «Όταν έφτασα, είπα "είστε καλή επιθετική ομάδα". Η άμυνα και τα screen χρειαζόταν βελτίωση. Είχαμε αδυναμίες. Χωρίς αυτά δεν μπορείς να γίνεις σπουδαίους. Πριν το ματς, τους είπα ότι θα τους πιέσω πάρα πολύ. Η πίεση είναι ο καλύτερος φίλος που έχεις στη ζωή σου. Η πίεση είναι προνόμιο. Όταν φοράνε την φανέλα του Παναθηναϊκού πρέπει να φτάνεις πάνω από τις προσδοκίες. Η πίεση είναι το σημαντικότερο πράγμα για κάθε αθλητή».

Για τον Φριντέτ: Ο Φριντέτ είναι ένα ευπρεπής αμυντικός παίκτης. Αν παίζαμε με τον Ούαιλι στο «5». Συζητήσαμε με τον Μάνο. Ο Τζόνσον και ο Ουάιλι είναι σπουδαία προσθήκη για την ομάδα. Είναι καλός αμυντικός παίκτης ο Φριντέτ. Αν ο Καλάθης είχε το τρίποντο του Κάρι θα ήταν στο ΝΒΑ. Αν ήταν ψηλότερος ο Φριντέτ δεν θα ήταν εδώ. Χαίρομαι πάρα πολύ που ο ιδιοκτήτης σέβεται τις απόψεις μου. Ο Καλάθης είναι φοβερός σουτέρ. Ο ΝΙκ είναι μοναδικός παίκτης. Βλέπει 2-3 plays μπροστά. Είναι απίθανος παίκτης. Όταν τον βάζουν μαζί με τον Φριντέτ κάνουν εκπληκτικό δίδυμο. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Ράις. Στις προπονήσεις ο Καλάθης σουτάρει εκπληκτικά. Μπορεί να καταλάβει πολλά πράγματα μέσα στο ματς. Έχει ισορροπία σε άμυνα και επίθεση. Έχουμε βάθος στον πάγκο, μπορούμε να αντέξουμε τραυματισμούς και φάουλ. Υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός».

Ας θυμηθούμε την περιγραφή του αγώνα και της μεγάλης νίκης του «τριφυλλιού»:

Απολαυστικός και Κυριαρχικός! Αυτές οι λέξεις αποτυπώνουν τα όσα παρουσίασε, ο Παναθηναϊκός του Ρικ Πιτίνο στο παρκέ του ΟΑΚΑ! Μια ολοκληρωτική εμφάνιση για τους «πράσινους» οι οποίοι σκόρπισαν τον... φόβο και τον τρόμο υπό τις οδηγίες του Αμερικανού προπονητή. Κυρίαρχο στοιχείο που είχε λείψει από τα περισσότερα ματς της φετινής EuroLeague; Η άμυνα! Οι παίκτες του «τριφυλλιού» έπαιξαν «σκυλίσσια» άμυνα και δεν άφησαν σε κανένα σημείο του αγώνα την Μπασκόνια να φανεί απειλητική.

Μεγάλος πρωταγωνιστής του αγώνα δεν ήταν άλλος από τον Τζίμερ Φριντέτ, ο οποίος ήταν... άλλος παίκτης σε αυτό το παιχνίδι

Δείτε τα highlights του παιχνιδιού: 

Panathinaikos OPA Athens - KIROLBET Baskonia Vitoria-Gasteiz  Highlights |EuroLeague, RS Round 11


Αρκετά «μουδιασμένος» ξεκίνησε ο Παναθηναϊκός στο ματς και στην ουσία έψαχνε να βρει τα πατήματά του απέναντι στην Μπασκόνια. Ο Φολ είχε βάλει... μπελάδες στην «πράσινη» ρακέτα βοηθώντας την ομάδα του να προηγηθεί με 5-10. Το ένα επιθετικό ριμπάουντ διαδέχονταν το άλλο, με τους «πράσινους» να βγάζουν και πάλι στην επιφάνεια την εν λόγω αδυναμία τους. Ακόμη κι έτσι, η ελληνική ομάδα μπόρεσε να αντιδράσει, να παίξει πιο δυνατά στην άμυνα και να πραγματοποιήσει ένα επιμέρους 12-1 για το 17-11 στο 7'. Όμως ο Νικ Στάουσκας είχε τις... δικές του «απαντήσεις» στον Φριντέτ με αποτέλεσμα να φέρει το ματς στα ίσια (17-17) πριν από το τέλος της πρώτης περιόδου (20-17).

Ο Ταϊρίς Ράις έδινε με τη σειρά του επιθετικές «ανάσες» παίρνοντας αρκετά καλό βαθμό στο διάστημα που αγωνίστηκε, ενώ από τη στιγμή που ο Καλάθης επέστρεψε στο ματς και επωμίστηκε το μαρκάρισμα του Στάουσκας με το σκορ στο 27-25, άρχισε να... ανοίγει και το ματς για λογαριασμό του Παναθηναϊκού. Το πρόβλημα ωστόσο των «πρασίνων» είχε να κάνει με τα φάουλ αφού ο Παπαπέτρου είχε φορτωθεί με 3 με αποτέλεσμα να αποδυναμωθεί ο «Εξάστερος», τόσο επιθετικά, όσο (και κυρίως) αμυντικά. Ο Πιτίνο προσπαθούσε να βρει την καλύτερη δυνατή χημεία και παρά το γεγονός που ακόμα προσπαθούσε να μάθει τον τρόπο που κινούνται οι παίκτες του και αντίστοιχα οι παίκτες να αφομοιώσουν αυτά που ζητούσε εκείνος, η άμυνα των «πρασίνων» ήταν αρκετά σταθερή και αξιόπιστη.

Με ένα 12-3 ο Παναθηναικός μπόρεσε να πάρει το momentum του ματς και να προηγηθεί με 11 πόντους διαφορά (39-28) λίγο πριν από το τέλος του ημιχρόνου (46-36). Στο πρώτο μισό είχαν σκοράρει οι 10 από τους 11 παίκτες που είχαν «πατήσει» παρκέ (σ.σ. μόνο ο Παππάς ήταν άποντος, ενώ δεν είχε αγωνιστεί ο Μπέντιλ) με τους Καλάθη (8π., 6ασ., 4ρ.) να είχε την μπαγκέτα και τους Φριντέτ (8π., 3ασ., 1/2τρ.), Ράις (6π., 2/2τρ.) να ακολουθούσαν. Ο Μήτογλου συνέχισε τις καλές άμυνες στον Σενγκέλια (6π., 2/7σουτ στο α') ενώ κλειδί για τη διαφορά στο σκορ ήταν η ισορροπία που έφεραν οι «πράσινοι» στα ριμπάουντ (20-20) αλλά και τα καλά ποσοστά έξω από τα 6.75 μέτρα (6/13τρ.).

Ακόμα καλύτερο ήταν το 3ο δεκάλεπτο για τον Παναθηναϊκό αφού δέχτηκε μόλις 15 πόντους και εκτόξευσε την διαφορά στους 21 πόντους με έναν «μαγικό» Τζίμερ Φριντέτ, ο οποίος έβλεπε σαν... βαρέλι το καλάθι της Μπασκόνια. Από τη στιγμή που έπαιζε απελευθερωμένος τα πάντα ήρθαν από μόνα τους! Βέβαια τα πάντα ξεκίνησαν από την φοβερή άμυνα των παικτών του Πιτίνο οι οποίοι έμοιαζαν να «δαγκώνουν» και να κυνηγούν όλες τις χαμένες μπάλες! Το 72-51 του 30' αποτυπώνει στο έπακρο τα όσα συνέβησαν στο ΟΑΚΑ, ενώ η διαφορά έφτασε και τους 26 πόντους (83-57) στο 32'! Η κυριαρχία των «πρασίνων» δεν χωρούσε καμία αμφιβολία έχοντας ως μεγάλο όπλο την ευστοχία έξω από τα 6.75 μέτρα, ενώ ο δείκτης του σκορ ξεπέρασε και τους 30 πόντους (93-61 στο 37')!

Τα δεκάλεπτα: 20-17, 46-36, 72-51, 100-68

Αναλυτικά το πρόγραμμα της ενδέκατης αγωνιστικής:

Πέμπτη 28/11
Φενέρμπαχτσε-Χίμκι 86-79
Ερυθρός Αστέρας-Βαλένθια 76-73
Άλμπα Βερολίνου-Ζαλγκίρις Κάουνας 69-62
Παναθηναϊκός-Μπασκόνια 100-68
Μακάμπι Τελ Αβίβ-Βιλερμπάν 93-62

Παρασκευή 29/11
Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης-Ρεάλ Μαδρίτης 19:00
Αναντολού Εφές-Μπάγερν Μονάχου 19:30
Ολυμπιακός-Αρμάνι Μιλάνο 21:30
Μπαρτσελόνα-ΤΣΣΚΑ Μόσχας 22:00

Η βαθμολογία
1.Μπαρτσελόνα 8-2
2.Αναντολού Εφές 8-2
3.Ρεάλ 7-3
4.Αρμάνι Μιλάνο 7-3
5.Μακάμπι 7-4
6.Παναθηναϊκός 7-4
7.ΤΣΣΚΑ Μόσχας 6-4
8.Χίμκι 6-5
9.Μπασκόνια 5-6
10.Βιλερμπάν 5-6
11.Ολυμπιακός 4-6
12.Μπάγερν 4-6
13.Βαλένθια 4-7
14.Ζαλγκίρις 4-7
15.Ερυθρός Αστέρας 4-7
16.Φενερμπαχτσέ 4-7
17.Άλμπα 4-7
18.Ζενίτ 2-8
*Με έντονα γράμματα οι ομάδες που έχουν από ένα παιχνίδι περισσότερο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης