Στέφανος Τσιτσιπάς: Στον αστερισμό του «Ελ Γκρέκο» το παγκόσμιο τένις

Στέφανος Τσιτσιπάς: Στον αστερισμό του «Ελ Γκρέκο» το παγκόσμιο τένις

Το 2015 ήταν  ένα άγνωστο νεαρό παιδί που πάλευε με πάθος για όσα ονειρευόταν - Από το βράδυ της Κυριακής ο Στέφανος Τσιτσιπάς πήρε και επίσημα το χρίσμα του πρίγκιπα του παγκόσμιου τένις, κάνοντας ολόκληρο τον φίλαθλο κόσμο να παραληρεί

tsitsipas330
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς πριν από λίγες ώρες αντίκρυσε τον κόσμο από το υψηλότερο βάθρο, έχοντας προθέσει στην τροπαιοθήκη  του τον  μεγαλύτερο τίτλο της καριέρας του. Αυτό του τρόπαιου του ATP στον τελικό του Λονδίνου, γράφοντας με χρυσά γράμματα το όνομά του στα ελληνικά χρονικά του τένις.

Ο πάντα χαμογελαστός με ψυχή μικρού παιδιού Έλληνας τενίστας,  παρά το γεγονός ότι ξύπνησε νωρίς το πρωί λόγω της προγραμματισμένης συνέντευξης με το BBC, αποφάσισε να βγει live στο κανάλι του στο Youtube και ν' απαντήσει στις ερωτήσεις των θαυμαστών του. Μάλιστα με αυτή την ευκαιρία απευθύνηκε στο παγκόσμιο κοινό του, ζητώντας από όσους μπορούν να δώσουν χρήματα για το «Μαζί για το Παιδί». Μέσα σε 90 λεπτά πρόλαβε και μάζεψε σχεδόν 1000 ευρώ και όπως αποκάλυψε το βράδυ θα επικοινωνήσει με τους υπεύθυνους του ιδρύματος, προκειμένου να τους καταθέσει το συγκεντρωθέν ποσό.

Ο πρωταθλητής αρχικά τόνισε πως «Δεν κοιμήθηκα καθόλου! Εντάξει δεν ισχύει αυτό απλά κοιμήθηκα πολύ αργά και έπρεπε να ξυπνήσω το πρωί για να δώσω συνέντευξη στο BBC» και στη συνέχεια αναφέρθηκε στον φιλανθρωπικό σκοπό του «Mπορείτε να δώσετε λεφτά για φιλανθρωπικό σκοπό μέσα από αυτό το Live για το «Μαζί για το παιδί». Θα είναι πολύ καλό και τους υποστηρίζω για έναν εκπληκτικό σκοπό. Και κάθε ευρώ θα πηγαίνουν εκεί. Μου αρέσει να βοηθάει. Πόσω μάλλον για έναν τέτοιο σκοπό».

Ο κορυφαίος τενίστας με τον ιδιαίτερο αυθορμητισμό που τον διακρίνει αποκάλυψε ακόμη, την αγαπημένη του ταινία, το τραγούδι που τον χαλαρώνει, την  ομάδα που υποστηρίζει στο εξωτερικό, ενώ δεν παρέλειψε να αναγνωρίσει την σπουδαιότητα του έτερου πρεσβευτή του ελληνικού αθλητισμού στα πέρατα του κόσμου, Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Μεταξύ άλλων ρωτήθηκε και απάντησε για:

Το αν μπορεί να καρφώσει: «Ναι μπορώ και το έχω κάνει».

Την αγαπημένη του σειρά: «Το Stranger Things αλλά και το Casa de papel. Ομως το Stranger Things ειναι τρομερό».

Το αν του αρέσει η Λισαβώνα: «Ναι μου αρέσει πολύ και είμαι Μπενφίκα. Ανδρέας Σάμαρης ναιιιιι».

Το αγαπημένο του παιχνίδι: «Το Grand Theft Auto και το Assasins Creed».

Το αγαπημένο του τραγούδι: «Πάρε με αγκαλιά του Κωνσταντίνου Αργυρού»

Τι θα κάνει τις επόμενες μέρες: «Για 3-4 μέρες Ισλανδία, μετά για 2 μέρες Ελλάδα μετά στην Κύπρο για να βγάλω το δίπλωμά μου κι επιτέλους να οδηγήσω το Tesla».

Το αν διαλέγει πίτσα ή σουβλάκι: «Σουβλάκι»

Το αν μπορούσε να ταξιδέψει πίσω στο χρόνο που θα πηγαινε: «Στην Αρχαία Ελλάδα».

Το αν πιστεύει στα ζώδια: «Πιστεύω στα ζώδια. Οχι με τρέλα. Αλλά τσεκάρω κάποια στιγμή. Και κοιτάω ποια ζώδια ταιριάζουν. Διάβασα τον Μάρτιο το ζώδιο μου (σ.σ. Λέων) και έλεγε κάποια χαρακτηριστικά του! Και δε το πίστευα... Είχε πέσει σε όλα μέσα»

Το αν πιστεύει στις αδελφές ψυχές: «Ναι πιστεύω στις αδελφές ψυχές. Υπάρχει ο άλλος σου εαυτός εκεί έξω που είναι γραμμένο για να είστε παντα μαζί».

Την αγαπημένη του ηθοποιό: «Η Μάργκοτ Ρόμπι. Την είδα στο Suicide Squad ηταν τρομερή»

Την αγαπημένη του τραγουδίστρια: «Η Σακίρα»

Τον αγαπημένο του αθλητή: «Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο»

PRE-VACATION MADNESS


Ο άγνωστος νεαρός Στέφανος..έγινε ο Ελ Γκρέκο των παγκόσμιων κορτς

Το απέραντο ταλέντο που ταξιδεύει στην αιωνιότητα ενώνει θα έλεγε κανείς με έναν ιδιόμορφο τρόπο τους πίνακες του Ελ Γκρέκο με τις εντυπωσιακές βολές του Στέφανου Τσιτσιπά. Ο Έλληνας τενίστας με το προσωνύμιο του κορυφαίου ζωγράφου στα μόλις 21 του χρόνια θεωρείται από τα μεγαλύτερα ονόματα στον χώρο του παγκόσμιου τένις, κατακτώντας με τις επιδόσεις του τα διεθνή κορτς. Γεννημένος στις 12 Αυγούστου του 1998 στο αίμα του κυλούν γονίδια αθλητών με μητέρα του την ρωσίδα πρώην τενίστρια Τζούλια Αποστόλι και παππού του τον σοβιετικό ποδοσφαιριστή και μάνατζερ Σεργκέι Σάλνικοφ, ο δρόμος του αθλητισμού για τον νεαρό Στέφανο δεν ήταν απλά μια επιλογή αλλά η προδιαγεγραμμένη του μοίρα.

Έτσι, θα καταστεί ο πρώτος Έλληνας που έχει μπει στους 100 καλύτερους τενίστες και ο πρώτος (και μέχρι σήμερα ο μοναδικός) που κατέκτησε τίτλο Γκράν Σλαμ της περιόδου Open στην κατηγορία εφήβων (Junior), όταν κατέκτησε το διπλό του Γουίμπλεντον αγοριών το 2016 με συμπαίκτη τον Eσθονό Κένεθ Ράισμα. Ενώ, στη συλλογή του μετρά συνολικά πέντε τίτλους ATP singles Futures καθώς και έξι ATP τίτλους Futures στο διπλό, γεγονός που θα ζήλευε και το ίδιο του το ίνδαλμα ο Ρότζερ Φέντερερ ο οποίος σε ηλικία 21 ετών έφτασε στον τέταρτο γύρο του Γουίμπλετον.

Το υπέροχο ταξίδι του προς την κορυφή είχε ως αφετηρία τον Οκτώβριο του 2017 από την Αμβέρσα, όπου κατέγραψε την πρώτη του μεγάλη νίκη (απέναντι στον Γκοφέν του Top-10), κερδίζοντας την παρθενική του πρόκριση σε ημιτελικό του ATP tour. Ακολούθησαν θρίαμβοι απέναντι σε μεγάλα «αστέρια» του παγκοσμίου τένις (όπως ο Τιμ, ο Τζόκοβιτς και ο Ζβέρεφ), αλλά και οι δυο τελικοί κόντρα στον Ναδάλ. Πριν από το Οπεν της Αμβέρσας ο Τσιτσιπάς βρισκόταν στο Νο 122. Στις 13 του περασμένου Αυγούστου, μια μέρα αφότου έκλεισε τα 20, είχε φτάσει στο Νο 15. 

Ένας μοναχικός μαχητής που αγαπά τα ταξίδια

 Το χρυσό αστέρι του τένις στον ελάχιστο ελέυθερο του χρόνο ασχολείται με το  κανάλι του στο Youtube, το οποίο περιλαμβάνει βίντεο απ' τα ταξίδια του σε ολόκληρο τον κόσμο, στα οποία  καταγράφει τα μέρη που επισκέπτεται καθώς και τις εμπειρίες του.

Κλείσιμο
Τον περασμένο χρόνο μάλιστα δεν δίστασε  να αποκαλύψει και την συγκλονιστική στιγμή που βίωσε στην Κρήτη το 2015 με τον παρολίγον πνιγμό του. "Ποτέ δεν συνειδητοποίησα ότι η θάλασσα ήταν δύσκολη. Εμείς πήγαμε στη θάλασσα με τους φίλους, αλλά οι συνθήκες ήταν δύσκολες για κολύπτι. Ξεκίνησα την κατάποση νερού. Πνιγόμουν. Ήταν η μόνη φορά στη ζωή μου ένιωσα ότι είχα πεθάνει, ένα φρικτό συναίσθημα ότι όλα τελείωσαν εκεί", θυμάται ο νεαρός Έλληνες σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ATP».

THE DAY I WAS SUPPOSED TO LOSE MY LIFE


THIS ISLAND HAS SOMETHING EXTRAORDINARY!


A SWIM IN THE ATLANTIC!

Όταν θα ζητήσεις από όσους τον γνωρίζουν να σου περιγράψουν τον Στέφανο θα σου μιλήσουν για ένα μοναχικό και ταπεινό παιδί με το διαμπερές του ταλέντο να είναι εμφανές από την παιδική του ακόμα ηλικία. Άλλωστε το άθλημα που επέλεξε (ή καλύτερα που τον επέλεξε) απαιτεί να έχεις ως συνοδοιπόρο σου σε αυτό το επίπονο ταξίδι κυρίως τον ίδιο σου τον εαυτό. «Πριν ξεκινήσω τους αγώνες λέω πάντα πίστευε στον εαυτό σου. Η πίστη μου είναι ό,τι καλύτερο μπορώ να προσφέρω ανεξάρτητα από τον αντίπαλο που έχω μπροστά μου» θα τονίσει ο ταλαντούχος νεαρός. Και πράγματι το χαμηλών τόνων παιδί που κρύβει μέσα στο σοβαρό παρουσιαστικό του μεταμορφώνεται ολοκληρωτικά σε έναν δυναμικό και αυτοκυρίαρχο ενήλικα όταν θα βρεθεί εντός των τερέν.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

My father gave me the greatest gift anyone could give another person, he believed in me.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Stefanos Tsitsipas (@stefanostsitsipas98) στις


H σιγουριά ωστόσο του εικαστικού με την μαγική ρακέτα Στέφανου Τσιτσιπά, δεν πηγάζει από υπέρμετρη εμπιστοσύνη και αλαζονεία αλλά από το φλογερό του πάθος να πετύχει τα όνειρα του. Το μόνο δεδομένο είναι πως τα «έργα τέχνης» του θα συνεχίσουν να κάνουν τον κόσμο να παραληρεί και τον ίδιο να γράφει την δική του ιστορία…

Βήμα-βήμα η διαδρομή του Τσιτσιπά προς την κορυφή:

Η πορεία του Στέφανου Τσιτσιπά προς την κορυφή


22-11-2015: Ο παρθενικός διεθνής τίτλος. Στο τουρνουά 10.000 Cyprus F1 Futures της Λευκωσίας, νικάει στον τελικό με 2-1 τον Βέλγο Αλεξάντρ Φολί.

03-06-2016: Φτάνει έως τα προημιτελικά του Ρολάν Γκαρός στην κατηγορία juniors. Χάνει από τον 17χρονο Καναδό Ντένις Σαποβάλοφ, με τον οποίο οι διαδρομές τους θα «συναντηθούν» κι άλλες φορές στο μέλλον.

07-07-2016: Φτάνει έως τα ημιτελικά του Γουίμπλεντον στην κατηγορία juniors. Χάνει και πάλι από τον Καναδό Ντένις Σαποβάλοφ.

10-07-2016: Κατακτά στο διπλό τον τίτλο του Γουίμπλεντον, με παρτενέρ τον Εσθονό Κένεθ Ράισμα. Στον τελικό νίκησαν με ανατροπή 2-1 το ντουέτο από τον Καναδά, όπου ο ένας από τους δύο είναι ο Ντένις Σαποβάλοφ.

Ιούλιος 2016: Βρίσκεται πλέον στο νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης στην κατηγορία juniors.

25-07-2016: Στο Κλόστερς της Ελβετίας νικάει στον τελικό 2-0 τον Γάλλο Κορεντίν Μουτέ και αναδεικνύεται πρωταθλητής Ευρώπης στην κατηγορία juniors.

10-10-2016: Πρώτη θεαματική άνοδος 72 θέσεων στην παγκόσμια κατάταξη των ανδρών και από το νο 313 πηγαίνει στο νο 241. Για πρώτη φορά στο «top-250».

15-10-2016: Φτάνει στον τελικό του challenger της Καζαμπλάνκα και χάνει 2-0 από τον Γάλλο Μαξίμ Ζανβιέ.

22-10-2016: Πρώτος αγώνας και πρώτη νίκη σε διοργάνωση της ATP World Tour. Στην Βασιλεία της Ελβετίας νικάει 2-1 τον Αμερικανό Ρατζίβ Ραμ.

31-10-2016: Για πρώτη φορά μπαίνει στο «top-200» της παγκόσμιας κατάταξης. Από το νο 313 πηγαίνει στο νο 200. Μέσα σε 11 μήνες έχει ανέβει 483 θέσεις!

10-05-2017: Νίκη «σταθμός» στο τουρνουά της Ρώμης, με 2-1 επί του Τσέχου Γίρι Βέσελι, ο οποίος βρίσκεται στο νο 63 του κόσμου και είναι το νο 1 του ταμπλό. Είναι η πρώτη νίκη επί αντιπάλου που βρίσκεται στο «top-100».

28-05-2017: Πρώτη παρουσία και πρώτος αγώνας σε Grand Slam. Μέσω των προκριματικών περνάει και αγωνίζεται στο κυρίως ταμπλό του Ρολάν Γκαρός, όπου χάνει στον Α’ γύρο με 3-0 από τον Κροάτη Ίβο Κάρλοβιτς, νο 24 στον κόσμο.

04-07-2017: Πρώτη παρουσία και πρώτος αγώνας στο κυρίως ταμπλό του Γουίμπλεντον, όπου περνάει μέσω των προκριματικών. Στον Α’ γύρο χάνει με 3-0 από τον Σέρβο Ντούσαν Λάγιοβιτς, νο 79 στον κόσμο.

10-09-2017: Πρώτος challenger τίτλος. Κατακτά το τουρνουά της Γένοβας χωρίς να χάσει σετ στους αγώνες και με νίκη 2-0 στον τελικό επί του Ισπανού Γκιγιέρμο Γκαρθία Λόπες.

11-09-2017: Ανεβαίνει στο νο 120 της παγκόσμιας κατάταξης.

09-10-2017: Πρώτη συμμετοχή, πρώτος αγώνας και πρώτη νίκη σε masters τουρνουά. Στην Σανγκάη στον Α’ γύρο νικάει με 2-0 τον Ρώσο Καρίν Κατσάνοφ, νο 40 στον κόσμο.

20-10-2017: Νίκη «σταθμός» στο Ευρωπαϊκό όπεν της Αμβέρσας. Στα προημιτελικά νικάει με ανατροπή 2-1 τον Βέλγο Νταβίντ Γκοφέν, νο 10 στον κόσμο. Είναι η πρώτη νίκη επί αντιπάλου που βρίσκεται στο «top-10». Την
επομένη (21/10) για πρώτη φορά θα αγωνιστεί στον ημιτελικό μιας ATP διοργάνωσης.

23-10-2017: Για πρώτη φορά μπαίνει στο «top-100» της παγκόσμιας κατάταξης, ως νο 95. Δύο εβδομάδες αργότερα (6/11) θα πάει στο νο 87 και δύο μήνες μετά (8/1) στο νο 80.

15-01-2018: Πρώτη συμμετοχή στο κυρίως ταμπλό του Όπεν Αυστραλίας. Χάνει στον Α’ γύρο με 3-0 από τον Καναδό Ντένις Σαποβάλοφ, νο 50 στον κόσμο.

19-03-2018: Για πρώτη φορά στο νο 70 της παγκόσμιας κατάταξης.

27-04-2018: Πετυχαίνει την πιο σημαντική μέχρι τότε νίκη της καριέρας του. Στα προημιτελικά του όπεν της Βαρκελόνης νικάει 2-0 τον Αυστριακό Ντόμινικ Τιμ, νο 7 στον κόσμο. Είναι η δεύτερη νίκη επί αντιπάλου που βρίσκεται στο «top-10».

29-04-2018: Γίνεται ο πρώτος Έλληνας που αγωνίζεται στον τελικό του απλού μιας ATP διοργάνωσης. Στο όπεν της Βαρκελόνης αντιμετωπίζει τον Ισπανό Ράφαελ Ναδάλ, νο 1 του κόσμου και πολυνίκη του τουρνουά και χάνει με 2-0. Για να φτάσει έως τον τελικό, απέκλεισε τρεις τενίστες του «top-20».

30-04-2018: Για πρώτη φορά μπαίνει στο «top-50» της παγκόσμιας κατάταξης, ως νο 44. Μια εβδομάδα αργότερα (7/5) θα ανέβει στο νο 40.

28-05-2018: Πρώτη νίκη σε Grand Slam. Στον Α’ γύρο του Ρολάν Γκαρός νικάει 3-1 τον Ισπανό Κάρλος Ταμπερνέρ, νο 194 στον κόσμο.

18-06-2018: Νέο ρεκόρ στην παγκόσμια κατάταξη, ανεβαίνει στο νο 35.

02-07-2018: Πρώτη νίκη στο Γουίμπλεντον. Στον Α’ γύρο νικάει 3-1 τον Γάλλο Γκρεγκουάρ Μπαρερέ, νο 193 στον κόσμο.

09-07-2018: Για πρώτη φορά περνά στον Β’, τον Γ’ και τον Δ’ γύρο ενός Grand Slam. Στους «16» του Γουίμπλεντον χάνει με 3-0 από τον Αμερικανό Τζον Άισνερ, νο 10 στον κόσμο.

06-08-2018: Νέο ρεκόρ στην παγκόσμια κατάταξη, ανεβαίνει στο νο 27. 08-08-2018: Στον Β’ γύρο του Rogers Cup στο Τορόντο, νικάει 2-0 τον Αυστριακό Ντόμινικ Τιμ, νο 7 στον κόσμο. Είναι η τέταρτη νίκη επί αντιπάλου που βρίσκεται στο «top-10».

09-08-2018: Νίκη «σταθμός». Στον Γ’ γύρο του Rogers Cup στο Τορόντο, νικάει 2-1 τον Σέρβο Νόβακ Τζόκοβιτς, κάτοχο 13 τίτλων Grand Slam και 69 τίτλων συνολικά, νο 1 του κόσμου για πολύ μεγάλο διάστημα και τώρα στο νο 10. Είναι η τέταρτη νίκη επί αντιπάλου που βρίσκεται στο «top-10».

10-08-2018: Στα προημιτελικά του Rogers Cup στο Τορόντο, νικάει με ανατροπή 2-1 τον Γερμανό Αλεξάντερ Ζβέρεφ, νο 3 στον κόσμο και τροπαιούχο την προηγούμενη χρονιά. Είναι η πέμπτη νίκη επί αντιπάλου που βρίσκεται στο «top-10».

11-08-2018: Στα ημιτελικά του Rogers Cup στο Τορόντο, νικάει με ανατροπή 2-1 τον Νοτιοαφρικανό Κέβιν Άντερσον, νο 6 στον κόσμο και προκρίνεται για πρώτη φορά σε έναν τελικό masters 1000. Είναι η έκτη νίκη επί αντιπάλου που βρίσκεται στο «top-10».

 20-01-2019 νίκησε τον Ρότζερ Φέντερερ στο Αυστραλιανό Όπεν, προχωρώντας στη φάση των 8 του πρωταθλήματος.[6] Την επόμενη ημέρα κέρδισε τον Ισπανό Μπαουτίστα Αγκούτ και πέρασε στους ημιτελικούς του Australian Open

 23-02-2019 νίκησε τον Νταβίντ Γκοφέν στον ημιτελικό του τουρνουά της Μασσαλίας και προκρίθηκε στον τελικό.[8]Στον τελικό έπαιξε με τον Μίκαϊλ Κουκούσκιν και τον νίκησε με 2 - 0.

 5-05-2019 επικράτησε του Ουρουγουανού Pablo Cuevas (νούμερο 67 του κόσμου ) με 2-0 σετ (6-3,7-6) στον τελικό του Millennium Estoril Open ,που πραγματοποιήθηκε στο Εστορίλ της Πορτογαλίας . Αυτός ήταν ο τρίτος τίτλος για τον Έλληνα πρωταθλητη και πρώτος στην χωμάτινη επιφάνεια.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

These are the moments we all live for! First @atpworldtour title in #Stockholm 🇸🇪!

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Stefanos Tsitsipas (@stefanostsitsipas98) στις



Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Together we represent. @lavercup | #lavercup

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Stefanos Tsitsipas (@stefanostsitsipas98) στις



Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Limited piece.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Stefanos Tsitsipas (@stefanostsitsipas98) στις


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης