Το εντυπωσιακό βίντεο της Λιντς για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της

Το εντυπωσιακό βίντεο της Λιντς για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της

Σήμερα συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση της ιστορικής Λιντς, με τον αγγλικό σύλλογο να δίνει στη δημοσιότητα ένα εξαιρετικό αφιερωματικό βίντεο

lintw
Η Λιντς Γιουνάιτεντ αποτελεί αναμφίβολα έναν από τους πιο σημαντικούς αγγλικούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους, με αξιόλογη ιστορία τόσο στο αγγλικό πρωτάθλημα (Premier League) όσο και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Σήμερα αγωνίζεται στην Τσάμπιονσιπ (Championship), δηλαδή στη δεύτερη κατηγορία, στην οποία και βρίσκεται ανελλιπώς απο την περίοδο 2010-11.

Το κλαμπ δρύθηκε το 1919 στην πόλη Λιντς του δυτικού Γιορκσάιρ, έπειτα από τη διάλυση της «Λιντς Σίτι» (Leeds City).Ενώ ως έδρα χρησιμοποιεί το «Έλαντ Ρόουντ» (Elland Road), χωρητικότητας 39.460 θεατών. 

Η χρυσή περίοδος

Το Μάρτιο του 1961 μάνατζερ του συλλόγου ανέλαβε ο Ντον Ρέβι. Την επόμενη σεζόν η ομάδα περνούσε δύσκολες μέρες τόσο οικονομικά όσο και αγωνιστικά. Κατάφερε ωστόσο να παραμείνει στη Β΄ κατηγορία μόλις την τελευταία αγωνιστική, χάρις στον Ρέβι ο οποίος και κατόρθωσε να  αναστρέψει αυτή την αρνητική εικόνα. Το 1964 ανέβασε την ομάδα στην Α΄ κατηγορία και στη συνέχεια επί μια δεκαετία τερμάτιζε στην πρώτη τετράδα του πρωταθλήματος. Επιπλέον, κέρδισε δυο φορές τον τίτλο (1969, 1974), ένα Κύπελλο Αγγλίας (1972), ένα Λιγκ Καπ (1968) και δυο φορές το ευρωπαϊκό Κύπελλο Διεθνών Εκθέσεων (1968, 1971). Επίσης, τερμάτισε πέντε φορές δεύτερη στο πρωτάθλημα, έφτασε άλλες τρεις φορές στον τελικό του κυπέλλου, κι από μια φορά στους τελικούς των Κυπέλλων Εκθέσεων και Κυπελλούχων.

Το 1974 ο Ρέβι εγκατέλειψε την Λιντς για να αναλάβει την Εθνική Αγγλίας. Έκτοτε τον διαδέχτηκαν ο Μπράιαν Κλαφ, που έμεινε μόνο 44 μέρες, κι ο Τζίμι Άρμφιλντ. Ο βασικός κορμός των παικτών παρέμεινε, με αποκορύφωμα το 1974-75 όταν και η ομάδα έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Εκεί αντιμετώπισε τη γερμανική Μπάγερν Μονάχου και παρά το ότι ήταν καλύτερη ηττήθηκε με 2-0, έχοντας πολλά παράπονα από το διαιτητή που ακύρωσε κανονικό γκολ του Πίτερ Λόριμερ. Η ομάδα αυτή, με παίκτες όπως οι: Μπίλι Μπρέμνερ, Τζόνι Τζάιλς, Πίτερ Λόριμερ, Φράνκι Γκρέι, Έντι Γκρέι, Νόρμαν Χάντερ είχε πλέον ολοκληρώσει τον κύκλο της.

Happy 100th Birthday Leeds United! Our Centenary! #MOT
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης