Μαραθώνιος: Το ποσό των 25 εκατ. ευρώ... κόστισε το μυθικό ρεκόρ του Κιπτσόγκε

Μαραθώνιος: Το ποσό των 25 εκατ. ευρώ... κόστισε το μυθικό ρεκόρ του Κιπτσόγκε

To 1:59:40 του Έλιουντ Κιπτσόγκε στο μαραθώνιο πέρασε στην ιστορία χάρη στην τρέλα που έχει με τον αθλητισμό ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Βρετανία, ο οποίος δαπάνησε ένα τεράστιο ποσό για να βοηθήσει τον Κενυάτη αθλητή

Kiptsoghe
Ο 34χρονος Κιπτσόγκε είναι σίγουρα ένας από τους κορυφαίους αθλητές όλων των εποχών όλων των αθλημάτων. Τα επιτεύγματα του είναι μοναδικά όμως για να πετύχει κάτι το… εξωγήινο χρειάζεται βοήθεια. Το 2017 το project sub2 της Nike απέτυχε γιατί το είχε αναλάβει η Nike.

Δύο χρόνια αργότερα, ο 66χρονος Τζιμ Ράτκλιφ ρώτησε τον Κιπτσόγκε και τον προπονητή του, Πάτρικ Σαγκ, τί χρειάζεται και το άφησε πάνω τους αναλαμβάνοντας τη χρηματοδότηση και το στήσιμο της διαδρομής. Καμία επιστημονική μελέτη, ούτε ατελείωτες ώρες στο αρχηγείο της Nike για να δοκιμάζει ο Κιπτσόγκε παπούτσια, μανίκια, στολές και ότι άλλο ευφάνταστο. Δε χρειάστηκαν καν ανεμοθώρακες να κόβουν τον άνεμο στον Κενυάτη.

Ο Κιπτσόγκε με τον Σαγκ έκαναν αυτό ακριβώς που γνωρίζουν καλύτερα. Προπόνηση στα βουνά του Κάπταγκατ στην Κένυα, με τον Κιπτσόγκε να ζει μαζί με τους υπόλοιπους δρομείς, να μαγειρεύει και να καθαρίζει ότι είναι η σειρά του και έτσι ήρθε το 1:59:40.

Ο Κιπτσόγκε δεν έκανε κάτι διαφορετικό από ότι όταν ετοιμάζεται για οποιοδήποτε μαραθώνιο. Διαφορετική ήταν όμως η συμβολή του χορηγού. Η εταιρεία χημικών INEOS που ανήκει στον Ράτκλιφ ανέλαβε όλα τα έξοδα. Συνολικά το κόστος του εγχειρήματος που περιλάμβανε τη διοαμόρφωση της διαδρομής, την εκ νέου ασφαλτόστρωσή της, τα έξοδα των «λαγών» και φυσικά τις αμοιβές των εμπλεκόμενων (κυρίως του Κιπτσόγκε), έφτασε τα 25.000.000 δολάρια.

Κάποιοι θα πουν ότι είναι ένα υπερβολικό νούμερο για να επιτευχθεί το 1:59:40. Για τον Ράτκλιφ όχι. Ο Βρετανός του οποίου η περιουσία υπολογίζεται στα 30 δις ευρώ, έχει τρέλα με τον αθλητισμό.

To 2017 αγόρασε την ελβετική ποδοσφαιρική ομάδα Λωζάνη και το 2018 αποφάσισε να συνεργαστεί με τον θρύλο της παγκόσμιας ιστιοπλοΐας, Μπεν Έινσλι (4 χρυσά Ολυμπιακά μετάλλιο, ένα αργυρό και 8 παγκόσμιοι τίτλοι) για να δημιουργήσει την Ineos Team UK που θα αγωνιστεί το 2021 στο περίφημο America’s Cup.

Κλείσιμο
Toν περασμένο Μάρτιο εξαγόρασε την ποδηλατική ομάδα Team Sky μετονομάζοντας την σε Team Ineos και λίγους μήνες αργότερα κέρδισε το γύρο της Γαλλίας με τον Κολομβιανό ποδηλάτη, Εγκάν Μπερνάλ.

Πριν από δύο μήνες περίπου (τον περασμένο Αύγουστο) με 100.000.000 ευρώ αγόραση την ποδοσφαιρική ομάδα της Νίκαιας και έχει έδρα πλέον και στη γαλλική Ριβιέρα.
Ο Ράτκλιφ είναι ένας δραστήριος δισεκατομμυριούχος που φρόντισε να κλείσει το εργοστάσιο χημικών που είχε η Ineos στο Μίντλσμπρο καθώς δεν πληρούσε τις περιβαντολογικές προϋποθέσεις που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει στραφεί με θέρμη στον αθλητισμό. Χρειάστηκαν μόλις λίγα λεπτά συνάντησης με τον Κιπτσόγκε για να πειστεί να βάλει βαθειά το χέρι στην τσέπη για να χρηματοδοτήσει τον ιστορικό μαραθώνιο της Βιέννης.
Πηγή:www.sportsfeed.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης