Προκριματικά Μουντιάλ 2022: Η πρώτη νίκη στην ιστορία της Σομαλίας!

Προκριματικά Μουντιάλ 2022: Η πρώτη νίκη στην ιστορία της Σομαλίας!

Η Σομαλία, μία αφάνταστα ταλαιπωρημένη χώρα, με μία από τις χειρότερες εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου, κατάφερε να πανηγυρίσει χθες (5/9) την πρώτη νίκη της ιστορίας της σε προκριματική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου

Somalia
Οι Σομαλοί, ή Ocean Stars όπως είναι το προσωνύμιο της εθνικής ομάδας, βρίσκονται στην 202η θέση της κατάταξης της ΦΙΦΑ σε σύνολο 238 αντιπροσωπευτικών συγκροτημάτων παγκοσμίως. Επικράτησαν όμως, εντός έδρας, με 1-0 της Ζιμπάμπουε, στο πρώτο από τα δύο ματς για την πρόκριση στην προκριματική φάση των ομίλων, στη ζώνη της Αφρικής, για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 το οποίο θα διεξαχθεί στο Κατάρ.

Το «εντός έδρας» ματς της Σομαλίας με τη Ζιμπάμπουε διεξήχθη στο Τζιμπουτί. Η Σομαλία εξάλλου δε λογίζεται τυχαία ως μία από τις πιο επικίνδυνες χώρες στον κόσμο, αφού σπαράσσεται από τον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε το 1991 και μαίνεται έκτοτε, έχοντας κοστίσει τη ζωή σε πάνω από 500.000 ανθρώπους, ενώ ο αριθμός των προσφύγων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα υπολογίζεται πως είναι αρκετά μεγαλύτερος.

Από τους επτά Σομαλούς ποδοσφαιριστές της διασποράς, που έκαναν χθες το ντεμπούτο τους με τα χρώματα της εθνικής τους ομάδας, ο Ανουάρ Σιντ Αλί ήταν αυτός που σκόραρε στο 87ο λεπτό με κεφαλιά, προκαλώντας έξαλλους πανηγυρισμούς στην κερκίδα των τυπικά γηπεδούχων, αλλά και στην πρωτεύουσα της χώρας, το Μογκαντίσου, όπου η νίκη γιορτάστηκε έξαλλα .

Κάτι αναμενόμενο, αφού αυτό το γκολ έφερε την πρώτη νίκη της ιστορίας τους σε προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου και πρώτη επίσημη, έπειτα από εκείνη κόντρα στην Κένυα στα προκριματικά του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής το 1984. Ήταν επίσης η πρώτη νίκη γενικώς μετά τη φιλική επικράτηση επί της Τανζανίας τον Ιανουάριο του 2009.

Κλείσιμο
Την επόμενη Τρίτη (10/9) η εθνικής ομάδα της Σομαλίας, η οποία δεν έχει εμφανιστεί ποτέ σε μεγάλη διοργάνωση στην ιστορία της, θα διεκδικήσει στη Ζιμπάμπουε την πρώτη πρόκριση της ιστορίας της σε επίπεδο Παγκοσμίου Κυπέλλου, ακόμα κι αν πρόκειται για προκριματικό γύρο μεταξύ των πιο αδύναμων ομάδων της Αφρικής, όπως προβλέπεται από το σύστημα διεξαγωγής. Τα προγνωστικά φυσικά δεν είναι υπέρ της. Είτε τα καταφέρει είτε όχι, το σίγουρο είναι πως έγραψε τη δικιά της ιστορία νίκης και συν αυτώ, τουλάχιστον για λίγες μέρες, ένωσε και έκανε να χαμογελάει ένας από τους πιο βασανισμένους λαούς του πλανήτη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης