Ο απολογισμός των 2ων Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων «Πάτρα 2019»

Ο απολογισμός των 2ων Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων «Πάτρα 2019»

Φωτογραφίες από τους αθλητές και τις αθλήτριες της ελληνικής ομάδας

mes5
Οι 2οι Μεσογειακοί Παράκτιοι Αγώνες «Πάτρα 2019» πέρασαν από το βράδυ του Σαββάτου στην ιστορία, δημιουργώντας θετικά ρεκόρ σ’ όλους τους τομείς διεξαγωγής τους, με οργανωτική και αγωνιστική επιτυχία!

Η νυχθημερόν προσπάθεια της Οργανωτικής Επιτροπής και των υπολοίπων συμμετεχόντων τις τελευταίες 45 ημέρες, όχι μόνο απομάκρυνε τους ορατούς μέχρι τις εκλογές κινδύνους αποτυχίας ή ματαίωσης της διοργάνωσης, αλλά στέφθηκε κιόλας από συγχαρητήρια και κολακευτικά σχόλια της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων, ενώ στηρίχθηκε εμφανώς από την τοπική κοινωνία.

Ο ίδιος ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης, άλλωστε, είχε πολλές φορές επισημάνει και σε όλους τους τόνους ότι «οι αγώνες αποτελούν στοίχημα και η επιτυχία τους, παρά τα τόσα προβλήματα που «κληρονομήσαμε» θα είναι γεγονός». Από τις πρώτες ημέρες μετά τις εκλογές, καθώς ο χρόνος περνούσε χωρίς να προχωρούν οι διαδικασίες προετοιμασίας, οι φωνές που μιλούσαν για ματαίωση των αγώνων πλήθαιναν. Η ματαίωσή τους ήταν ένα καταστροφικό σενάριο αλλά και η πραγματοποίησή τους μια πρόκληση υψηλού ρίσκου. Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης είχε επισημάνει άλλωστε πως η πραγματοποίηση των αγώνων με επιτυχία θα είναι η πίστη στη νέα Ελλάδα που ανατέλλει, αυτή της επιμονής, της μεθοδικότητας και της επιτυχίας.

mes1
mes2
Κλείσιμο
Οι Αγώνες δημιούργησαν ρεκόρ συμμετεχόντων χωρών, καθώς αγωνίστηκαν και τα 26 μέλη της ΔΕΜΑ: Ελλάδα, Άγιος Μαρίνος, Αίγυπτος, Αλβανία, Αλγερία, Ανδόρα, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Κόσσοβο, Κροατία, Κύπρος, Λίβανος, Λιβύη, Μάλτα, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Μονακό, Πορτογαλία, Σερβία, Σλοβενία, Συρία, Τουρκία, Τυνησία.

Διοργανώθηκαν 11 αθλήματα με 55 τελικούς σε 7 ημέρες και σε 4 εγκαταστάσεις (άμμο, θάλασσα, λίμνη, πισίνα) με έξι γήπεδα.

Αγωνίστηκαν 645 αθλητές και αθλήτριες (με αναλογία ανδρών – γυναικών 421 έναντι 224), τα τεχνικά επιτελεία αριθμούσαν άλλους 323 συνοδούς, οι Τεχνικοί Ακόλουθοι των διεθνών ομοσπονδιών ήταν 11, οι διεθνείς κριτές/ διαιτητές ήταν 66, οι εθνικοί κριτές/διαιτητές 133 και παρασκευάστηκαν 25.000 γεύματα για τη σίτισή τους.

Διατέθηκαν συνολικά 12.082 εισιτήρια (sold out οι τελετές έναρξης και λήξης, οι τελικοί μπιτς βόλεϊ και Ακούαθλον) και η Ελλάδα πρώτευσε στη γενική κατάταξη των μεταλλίων με 46 (19 χρυσά, 16 ασημένια και 11 χάλκινα), μπροστά από τις Ιταλία (39), Γαλλία (32) και Ισπανία (18).

mes3
mes4
Η επιτόπια κάλυψη από τα ΜΜΕ αφορούσε σε 121 δημοσιογράφους και τεχνικούς για εφημερίδες, site, ραδιόφωνα και κανάλια, ενώ οι φωτορεπόρτερ έφτασαν τους 24. Οι Αγώνες μεταδόθηκαν μέσω live streaming σε 40 χώρες.

Τεράστιο ρόλο στην επιτυχία της διοργάνωσης διαδραμάτισαν οι 1.120 εθελοντές (63% γυναίκες – 37% άνδρες με κυρίαρχη την ηλικιακή κατηγορία 20-35).

Το έμμισθο προσωπικό έφτασε στους 269 (οι 121 εξ αυτών για έναν μήνα, τον Αύγουστο).

Συνολικά διαπιστεύθηκαν για τις ανάγκες των Αγώνων 4.401, κατέλυσαν σε 22 ξενοδοχεία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής της Αχαΐας με 484 δωμάτια, ενώ για την απρόσκοπτη μετακίνηση χρησιμοποιήθηκαν 38 μεγάλα λεωφορεία, οκτώ 25 θέσια, 35 εννιαθέσια, 50 ταξί και 35 οχήματα για Vip.

Τους αγώνες στήριξαν 2 χρυσοί χορηγοί, 18 επίσημοι υποστηρικτές και 4 μέσα μαζικής ενημέρωσης.

mes5
mes6
Για να ολοκληρωθεί από κάθε άποψη η διοργάνωση απομένει ο οικονομικός απολογισμός της και ο έλεγχος πάσης φύσεως δαπανών από την έναρξη του εγχειρήματος.

Όπως μάλιστα είχε δηλώσει ο Υφυπουργός Αθλητισμού «η επιτυχία των αγώνων θα ολοκληρωθεί με τον εξονυχιστικό έλεγχο για κάθε ευρώ που δαπανήθηκε». Και δεν είναι λίγα τα φαινόμενα κατασπατάλησης που φέρεται να έχουν λάβει χώρα στη διοργάνωση των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων, το τελικό κόστος των οποίων υπολογίζεται περίπου στα 6 εκ. ευρώ, όπως δεκάδες συμβάσεις εργαζομένων με αμοιβές των 20.000€ για λίγους μήνες, οι οποίοι όπως φέρεται δεν «εμφανίζονταν». Άλλο ενδιαφέρον περιστατικό κατασπατάλησης φέρεται να είναι το επιχειρησιακό πλάνο αξίας 145.000€ το οποίο όπως έχει γίνει γνωστό δεν παραδόθηκε ποτέ, αλλά και έξοδα μετάβασης στην Ισπανία 60.000€ για τη διεκδίκηση των αγώνων. Αίσθηση προκαλούν οι υπερκοστολογήσεις λογισμικών που έγιναν με απευθείας αναθέσεις με αποτέλεσμα η νέα οργανωτική επιτροπή να βρεθεί μπροστά σε εκβιασμούς. Την ίδια στιγμή η προετοιμασία προχωρούσε με αργούς ρυθμούς που έθεταν σε σοβαρό κίνδυνο τη διεξαγωγή των αγώνων καθώς από τους 18 διαγωνισμούς που έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί, είχαν προκηρυχθεί μόνο 4 χωρίς να έχει η διαδικασία υλοποίησης του έργου, 5 δεν είχαν προκηρυχθεί και 9 διαγωνισμοί είχαν καταστεί άγονοι μία ή δύο φορές. Αυτά τα περιστατικά είναι μόνο μερικά από όσα φέρεται να έχουν λάβει χώρα και προφανώς δεν έχουν καμία σχέση με την Ελλάδα που θέλει να οικοδομήσει η νέα Κυβέρνηση.


mes7
mes8
mes10
_es9
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης