Ντράζεν Πέτροβιτς: Όταν σίγησε ο «Μότσαρτ» του μπάσκετ που θα ερχόταν στον Παναθηναϊκό

Ντράζεν Πέτροβιτς: Όταν σίγησε ο «Μότσαρτ» του μπάσκετ που θα ερχόταν στον Παναθηναϊκό

Στις 7 Ιουνίου του 1993 ο Ντράζεν Πέτροβιτς βρήκε τραγικό τέλος σε autobahn στη Γερμανία - Η συγκλονιστική ζωή ενός παιδιού που πίστευε ότι η Κροατία θα νικήσει την Dream team των ΗΠΑ στην Βαρκελώνη και το άγνωστο παρασκήνιο της παρολίγον μεταγραφής του στο Τριφύλλι

drazen_petrovic_art
Η 7η Ιουνίου του 1993, δεν ξημέρωσε σαν μια συνηθισμένη ζεστή καλοκαιρινή μέρα, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και σε πολλές χώρες του κόσμου. Η είδηση ότι ο Ντράζεν Πέτροβιτς, ο «Μότσαρτ» του μπάσκετ σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στη Γερμανία, έκανε τα μάτια εκατομμυρίων ανθρώπων υγρά.

Στην Ελλάδα ο Παύλος Γιαννακόπουλος μαθαίνει το νέο γύρω στις επτά το πρωί και παθαίνει σοκ, αφού η μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό θεωρείται σχεδόν τελειωμένη.

Στην βιογραφία «Drazen-Requiem» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «MVPublications» αποκαλύπτονται άγνωστες λεπτομέρειες για τον παρ' ολίγον ερχομό του δαιμονισμένου Κροάτη στον Παναθηναϊκό εκείνο τον καταραμένο Ιούνη.

Ο Τοντ Σπερ μίλησε με πάρα πολλούς ανθρώπους που ήξεραν πολύ καλά το παιδί από το Σίμπνεικ της Κροατίας που εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους μπασκετμπολίστες του πλανήτη.

Remembering Dražen Petrović
Κλείσιμο


Τα κορίτσια που ήθελαν να μπουν στο δωμάτιό πριν τον τελικό της Αθήνας το 1985

Πολλά είναι τα άγνωστα περιστατικά της ζωής του, σαν αυτό που έλαβε χώρα στην Αθήνα τον Απρίλιο του 1985, λίγες ώρες πριν από τον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ανάμεσα στην Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ του Πέτροβιτς και την Ρεάλ Μαδρίτης.

«Από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο στόχαστρο ντόπιων κοριτσιών που προσπαθούσαν να τον προσεγγίσουν στην Αθήνα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την νύχτα πριν από τον τελικό με τη Ρεάλ, ο φυσιοθεραπευτής της ομάδας, δόκτωρ Ιβάν Φατορίνι, να κοιμηθεί στο πάτωμα μπροστά στην πόρτα του δωματίου του Πέτροβιτς, απομακρύνοντας γυναίκες που προσπαθούσαν να χωθούν μέσα!. "Δεν είχα ξαναδεί κάτι τέοιο στη ζωή μου" θυμάται ο Φατορίνι. Ήταν μια παράξενη σκηνή, γυναίκες να τριγυρίζουν έξω από το δωμάτιο του Πέτροβιτς ενώ ένας από τους πλέον αξιοσέβαστους γιατρούς και φυσιθεραπευτές του Ζάγκρεμπ κοιμόταν στο πάτωμα λες και ήταν άστεγος».

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ζωντανεύει θαρρείς ξανά αυτός ο «αλήτης» της πορτοκαλί θεάς, που δεν δίσταζε όταν ο Τζόρνταν του έλεγε «θα το χάσεις» να του λέει «θα το βάλω», να σηκώνεται από τα εφτάμιση μέτρα και να την στέλνει στο καλάθι.

Μετά τον κοίταζε με εκείνο το θρασύ βλέμμα που είχε αφήνοντας ένα αμυδρό χαμόγελο δευτερολέπτου. πριν επιστρέψει στην άμυνα του πατώντας το παρκέ που λάτρεψε από μικρό παιδί.

Αυτό που ήταν όλη του η ζωή...

Drazen Petrovic: Offensive Machine (REAL MADRID highlights)


Το μεταγραφικό «μπαμ» που δεν έγινε ποτέ

Στις 9 Μαϊου του 1993 οι Κλιβελαντ Καβαλίερς νικούν τους Νιου Τζέρσεϊ Νετς του Ντράζεν Πέτροβιτς, στον πέμπτο και πιο καθοριστικό αγώνα για τα play-offs του ΝΒΑ. «Μόλις οι ρεπόρτερ της ομάδας μπαίνουν στα αποδυτήρια ο Κροάτης ρίχνει την βόμβα του: «Δεν θα μείνω στο ΝΒΑ. Αυτό ήταν το τελευταίο μου παιχνίδι στο πρωτάθλημα» ξεκίνησε να λέει σοκάροντας τους δημοσιογράφους, οι οποίοι υποχρεώθηκαν να προσαρμόσυν τις ερωτήσεις τους στα νέα δεδομένα που είχαν προκύψει.

Ο Ντράζεν δήλωσε ευθαρσώς ότι κατά 95,5% θα επέστρεφε στην Ευρώπη. Σε ερώτηση για το συμβόλαιό του που είχε λήξει, απάντησε: «Οι Νετς είχαν την ευκαιρία τους, αλλά καθυστέρησαν χαρακτηριστικά. Δεν μπορώ να συμβιώσω με κάποιον που λέει ένα πράγμα και εννοεί κάτι άλλο. Ήμουν έτοιμος να υπογράψω τον Ιούλιο του περασμένου καλοκαιριού. Εμφανίστηκαν με μια πρόταση στις αρχές Μαρτίου. Περίμενα επτά μήνες. Πλέον είναι πολύ αργά...».

Οι τελευταίες του λέξεις πριν πάρει τα πράγματά του για να φύγει είναι επτά λέξεις: «Απέδειξα ότι είχα να αποδείξω στο ΝΒΑ».

Στην Ευρώπη σημαίνει συναγερμός μόλις γίνονται γνωστές οι προθέσεις του «Μότσαρτ» και τουλάχιστον οχτώ ομάδες επιθυμούν διακαώς να πάρουν την υπογραφή του. Στο συγκεκριμένο κεφάλαιο γράφει ο Σπερ: «Μεταξύ των Ευρωπαϊκών ομάδων που ενδιαφέρονταν για τον Πέτροβιτς υπήρχε μια που είχε σοβαρές πιθανότητες να τον αποκτήσει, ο Παναθηναϊκός από την Ελλάδα.

Τα ατού του ήταν δύο: πρώτον, ο Στόγιαν Βράνκοβιτς, ο καλύτερος φίλος του Πέτροβιτς στην Κροατία, και δεύτερον το ότι προπονητής των «πράσινων» ήταν ο Ζέλικο Παβλίσεβιτς, κόουτς του Πέτροβιτς στην Τσιμπόνα. ΄Ένας κοινός τους φίλος αποκάλυψε στον Παβλίσεβιτς λίγο πριν ολοκληρωθεί το ελληνικό πρωτάθλημα του 1993, ότι ο Πέτροβιτς ήταν δυσαρεστημένος με την κατάσταση στο Νιου Τζέρσεϊ και πως αν έμενε ελεύθερος, ίως να ήταν διατεθειμένος να ακούσει προσφορές από την Ευρώπη.

Ο Κροάτης τεχνικός δεν έχασε χρόνο και απευθύνθηκε στον πρόεδρο της ομάδας Παύλο Γιαννακόπουλο, αναφορικά με την πιθανότητα να αποκτήσουν τον Πέτροβιτς. «Ο Παύλος Γιαννακόπουλος ήταν ένας φιλόδοξος, δημιουργικός άνθρωπος, τον οποίο πάντα δελέαζε η προοπτική να δίνει ολοένα μεγαλύτερη ώθηση στην ομάδα του και έδειξε άμεσο ενδιαφέρον» γράφει ο Σπερ.

Drazen Petrovic: The Untold Story (Extended Version)


Είναι η στιγμή που σύμφωνα με τον συγγραφέα μπαίνει στο παιχνίδι ο κολλητός του «Μότσαρτ.

«Έτσι, (σ.σ. ο Γιαννακόπουλος) αποφάσισε να συνατηθεί με τον Στόγιαν Βράνκοβιτς ώστε να συζητήσουν το θέμα του Πέτροβιτς. "Ποια η γνώμη σου για τον Ντράζεν;" τον ρώτησε ο πρόεδρος της ομάδας. Ο Κροάτης σέντερ γρήγορα αντιλήφθηκε ότι ο Γιαννακόπουλος δεν τον ρωτούσε πόσο καλός παίχτης ήταν ο Πέτροβιτς. Αντίθετα, εξέταζε τις πιθανότητες που υπήρχαν για να τον αποκτήσει για τη σεζόν 1993-1994. Ο πρόεδρος γνώριζε την στενή σχέση που διατηρούσαν Βράνκοβιτς και Πέτροβιτς και ήξερε ότι μπορεί να είχαν συζητήσει το μέλλον του Ντράζεν σε μια από τις φημισμένες μεταμεσονύκτιες τηλεφωνικές επικοινωνίες τους. "Θέλει να παραμείνει στο ΝΒΑ ή να επιστρέψειστην Ευρώπη Στόϊκο;" συνέχισε. Θέλω να το μάθω πρώτος. Δεν με ενδιαφέρουν τα χρήματα. Θα του προσφέρω περισσότερα από οποιονδήποτε άλλον"».

Μια ανάσα από την υπογραφή

Όπως επισημαίνει ο συγγραφέας «ο Γιαννακόπουλος έκανε μια προκαταρκτική επαφή με τον Λε Γκάριε (σ.σ. ο μάνατζερ του Ντράζεν) τον οποίο πληροφόρησε για το μεγάλο ενδιαφέρον του για τον Πέτροβιτς. Ο Παναθηναϊκός είχε τη δυνατότητα να του προσφέρει ένα μεγάλο συμβόλαιο το οποίο, σε αντίθεση με όσα ίσχυαν σδτο ΝΒΑ, θα ήταν αφορολόγητο-μια προοπτική ιδιαίτερα δελαεστική. Η αρχική προσφορά αφορούσε περίπου 2.200.000 δολάρια ετησίως για δύο ή τρία χρόνια και εκείνη την στιγμή ήταν μια εξαιρετική προοπτική. Ωστόσο ο Παναθηναϊκός είχε φροντίσει να προσεγγίσει τον Πέτροβιτς τόσο με οικονομικά ανταλλάγματα, όσο και με το συναίσθημα. Ο Παβλίσεβιτς συναντήθηκε με τον Ντράζεν στο Ζάγκρεμπ, λίγο πριν από ένα παιχνίδι. Οι δυο τους μίλησαν για μια ώρα. Ο Πέτροβιτς ήταν δεκτικός, όπως πάντα καλά πληροφορημένος, αλλά δεν δεσμεύθηκε για κάτι. "Θά έρθω αν η προσφορά είναι πολύ καλή"» απάντησε στον Παβλίσεβιτς. "Θα τη σκεφτώ πολύ σοβαρά".
Ως προοπτική ο Παναθηναϊκός υπήρχε πάντα στο μυαλό του Πέτροβιτς».

Στο τουρνουά που αγωνιζόταν η Εθνική Κροατίας εκείνες τις ημέρες θα δώσει όπως γράφει ο Σπερ την περίφημη συνέντευξη στον Βασίλη Σκουντή. «Την τέταρτη ημέρα του τουρνουά, η Εθνική Κροατίας είχε ρεπό και ο Πέτροβιτς πέρασε μεγάλο μέρος του απογεύματος στο σαλόνι του ξενοδοχείου μαζί με έναν Έλληνα δημοσιογράφο, τον Βασίλη Σκουντή. Ο Σκουντής είχε ταξιδέψει στο Βρότσλαβ ειδικά για να μιλήσει με τον Πέτροβιτς, για λογαριασμό της εφημερίδας που εργαζόταν-«Τα Νέα»-αναφορικά με την φημολογία από την Αθήνα που έλεγε ότι η προσφορά του Παναθηναίκού, ήταν κάτι παραπάνω από ηγεμονική, αλλά και ότι ήταν μια πρόταση που θα λάμβανε σοβαρά υπόψη του.

Ο Σκουντής ρώτησε τον Πέτροβιτς σχετικά με ένα σχόλιο του Παύλου Γιαννακόπουλου ότι ο Παναθηναϊκός ήταν πολύ κοντά στην υπογραφή συμβολαίου μαζί του. «Δεν είπα ποτέ ότι έχω υπογράψει» απάντησε ο Ντράζεν. «Αλλά ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού, ο κύριος Γιαννακόπουλος σωστά είπε όσα είπε. Πραγματικά είμαστε πολύ κοντά. Θέλω ένα τρίτο Κύπελο Πρωταθλητριών Ευρώπης περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Υπόσχομαι ότι ο Παναθηναϊκός μαζί μου θα είναι μια διαφορετική ομάδα».

drazne-1
Για την ιστορία η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στις 5 Ιουνίου, δύο 24ωρα πριν ο «Μότσαρτ» από το Σίμπενικ σκοτωθεί ακαριαία όταν το αυτοκίνητο της φίλης του προσέκρουσε σε νταλίκα που είχε φύγει από την πορεία της και είχε εισέλθει στο αντίθετο ρεύμα.

Ο Ντράζεν κοιμόταν την στιγμή της σύγκρουσης στην θέση του συνοδηγού και λίγες ώρες αργότερα στην τηλεόραση, η εικόνα ενός γιατρού να προσπαθεί να τον επαναφέρει με τεχνητή αναπνοή, συγκλόνισε την υφήλιο.

Δυστυχώς για όλους το τελευταίο του πρελούδιο παίχτηκε σε μια βρεγμένη autobhan της Γερμανίας εκεί όπου η μοίρα σφράγισε το τέλος του ανθρώπου που ζούσε και ανέπνεε για την πορτοκαλί ερωμένη του...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης