Αθηνά Παπαφωτίου, Κάρλι Σνάιντερ: Συμπαίκτριες στο βόλεϊ, συνοδοιπόροι στην ανθρωπιά

Αθηνά Παπαφωτίου, Κάρλι Σνάιντερ: Συμπαίκτριες στο βόλεϊ, συνοδοιπόροι στην ανθρωπιά

Η Ελληνίδα Αθηνά Παπαφωτίου και η Αμερικανίδα Κάρλι Σνάιντερ αγωνίζονται στη γαλλική Μιλούζ, αλλά το καλοκαίρι θα βρεθούν στην Αφρική και πιο συγκεκριμένα στην Ζανζιβάρη προκειμένου να στηρίξουν εθελοντικά το μοναδικό σχολείο σε μια απομακρυσμένη περιοχή του νησιού 

Papaf_Sn
Για τους περισσότερους επαγγελματίες αθλητές το καλοκαίρι είναι η ευκαιρία για να μπορέσουν να ξεκουράσουν το ταλαιπωρημένο κορμί τους και να γεμίσουν μπαταρίες εν όψει της νέας σεζόν… Υπάρχουν όμως και κάποιες ξεχωριστές περιπτώσεις, όπως αυτή της Ελληνίδας πασαδόρου που διαπρέπει στη Γαλλία με τη φανέλα της Μιλούζ.

Κι η πρωτοβουλία που αποφάσισε να υλοποιήσει μαζί με την Αμερικανίδα συμπαίκτρια της Κάρλι Σνάιντερ, είναι μια ακόμη απόδειξη της ρήσης που λέει «όσα δεν φέρνει ο χρόνος όλος, τα φέρνει μια στιγμή».

Και μια στιγμή αρκούσε για τα δύο κορίτσια να πάρουν την απόφαση το ερχόμενο καλοκαίρι να βρεθούν στην Ζανζιβάρη προσφέροντας εθελοντικά για ένα μήνα τις υπηρεσίες τους σε ένα σχολείο στο βόρειο άκρο του νησιού που είναι στην Νοτιοανατολική Αφρική.

Το σχολείο λέγεται The Zanzibar School of Hope, βρίσκεται στο χωριό Nungwi και είναι το μοναδικό το οποίο παρέχει δωρεάν εκπαίδευση στα παιδιά της περιοχής. Ξεκίνησε προσφέροντας εκπαίδευση σε 20 παιδιά κι έχει φτάσει μέσα σε λίγα χρόνια να έχει 236 μαθητές…

Αυτό το σχολείο λοιπόν από τα τέλη Ιουνίου και για ένα περίπου μήνα θα δεχθεί τη βοήθεια του Thriboo-Scholl of Hope project (μέσω του gofoundme.com), του οργανισμού που έφτιαξαν η Αθηνά και η Κάρλι προκειμένου να συνεισφέρουν στους συνανθρώπους τους, αλλά και να ανταποδώσουν μερικά απ’ αυτά που έχουν κερδίσει (δεν αναφερόμαστε στα υλικά κέρδη) μέσα από την ενασχόληση τους με τον αθλητισμό και δη το βόλεϊ.

Zan3
Κλείσιμο


Πως ξεκίνησε όμως όλη αυτή η ιδέα; Το εξηγεί με απολαυστικό τρόπο η Αθηνά.
«Η αλήθεια είναι ότι η πρώτη, πρώτη κουβέντα έγινε πριν από ένα δίμηνο περίπου την ώρα που κάναμε διατάσεις πριν από ένα παιχνίδι», θυμάται και ξεσπά σε γέλια (αυτό που γράφαμε παραπάνω για τα όσα φέρνει μια στιγμή).

Σημαντική λεπτομέρεια; Η Κάρλι απόφοιτος Διεθνών Σχέσεων με εξειδίκευση στις Αφρικανικές χώρες, είχε ήδη βρεθεί σε διάφορες χώρες το περασμένο καλοκαίρι, η Αθηνά απόφοιτος του Παιδαγωγικού με λατρεία για τα παιδιά… Η Κάρλι είχε ήδη επισκεφτεί την αφρική και ήθελε να επιστρέψει, αναζητώντας όμως και το ανάλογο πρότζεκτ για να προσφέρει στην τοπική κοινωνία, η Αθηνά ήθελε πάντα να γνωρίσει την κουλτούρα και τις ιδιαιτερότητες των λαών της περιοχής κι έτσι γεννήθηκε η ιδέα για το τι μπορούν να κάνουν μαζί…

«Σε εκείνη την κουβέντα μου είπε ότι είναι διαφορετικό να ζεις από κοντά, να βλέπεις τις ανάγκες που έχουν αυτοί οι άνθρωποι και ότι κι αυτό το καλοκαίρι θα έκανε ένα ανάλογο ταξίδι κι εγώ της είπα ότι θα με ενδιέφερε να πάω γιατί μου αρέσει να γνωρίσω νέους ανθρώπους και να βοηθήσω…» λέει η Αθήνα και σιγά, σιγά οι δύο τους άρχισαν να συζητούν ολοένα και πιο έντονα την συγκεκριμένη προοπτική σε ένα ξεχωριστό brainstorming με θέμα το τι θα μπορούσαν να κάνουν προκειμένου να προσφέρουν πραγματικά σε μια τοπική κοινωνία.

«Η Κάρλι μου εξηγούσε τα προβλήματα που υπάρχουν στην Αφρικανική ήπειρο κι έτσι ξεκινήσαμε να συζητάμε τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε και σ’ αυτή την ανταλλαγή απόψεων συμφωνήσαμε στο πόσο πολύ μας έχει βοηθήσει ο αθλητισμός… Ακόμη και το ότι μια Ελληνίδα και μια Αμερικανίδα ήμασταν μαζί στη Γαλλία και συζητούσαμε για να βοηθήσουμε ένα σχολείο στην Αφρική οφείλονταν στον αθλητισμό. Το σχολείο σου δίνει τη βασική γνώση, αλλά ο αθλητισμός σου δίνει άλλα εφόδια εξίσου σημαντικά στη ζωή. Μαθαίνεις να πειθαρχείς, να βάζεις στόχους, να ξεπερνάς τα όρια σου, να συνεργάζεσαι, να κοινωνικοποιείσαι, να μπορείς μετά από μια αποτυχία να σταθείς ξανά στα πόδια σου και να προσπαθείς ακόμη περισσότερο. Κυρίως όμως εμείς οι αθλητές μπορούμε να διαβάζουμε πιο εύκολα το συναισθηματικό κόσμο των άλλων γιατί καθημερινά υπάρχει ένας ωκεανός συναισθημάτων στη ζωή μας με τις προπονήσεις, τους αγώνες, τα ταξίδια. Κι όλη αυτή τη γνώση και την εμπειρία μας θέλαμε να βρούμε έναν τρόπο να την μεταφέρουμε σε μια τοπική κοινωνία μιας περιοχής που το έχει πραγματικά ανάγκη».

Zan1


Αν και πασαδόρος, η αλήθεια είναι ότι «πυροβολούσε» με λέξεις και σκέψεις ασταμάτητα, δείχνοντας πόσο πολύ είχε παθιαστεί με το συγκεκριμένο πρότζεκτ, το οποίο απέκτησε ξεκάθαρη εικόνα όταν ήρθαν σε επαφή με το συγκεκριμένο σχολείο.

«Εκεί είναι μια κοινωνία ανοικτή σε οποιαδήποτε βοήθεια κι εμάς μας κέντρισε το ενδιαφέρον ότι είναι το μοναδικό σχολείο που παρέχει δωρεάν εκπαίδευση και επειδή πλέον έχει πάρα πολλά παιδιά έχει και εξίσου μεγάλες ανάγκες. Έτσι ήρθαμε σε επικοινωνία μαζί τους, τους εξηγήσαμε ότι είμαστε δύο αθλήτριες που θέλουμε να προσφέρουμε εθελοντικά, όχι μόνο στο αθλητικό κομμάτι αλλά και στο εκπαιδευτικό καθότι κι οι δύο έχουμε το επιστημονικό υπόβαθρο, καθώς και στην εξεύρεση πόρων για το σχολείο και μας δέχθηκαν με μεγάλη χαρά».

Μέσα σε δύο μήνες λοιπόν κατέστρωσαν το σχέδιο τους, βρήκαν το… στόχο τους και άρχισαν να υλοποιούν το πρότζεκτ έχοντας ήδη δεχθεί το πρώτο κύμα αγάπης από φίλους, γνωστούς, συμπαίκτριες (αρκετοί έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να τους ακολουθήσουν στην Ζανζιβάρη), αλλά και την ίδια τους την ομάδα.

Η Μιλούζ στον πρώτο εντός έδρας αγώνα για τα πλέι οφ της γαλλικής λίγκας θα δημοπρατήσει δύο φανέλες της ομάδας και όλα τα έσοδα θα διατεθούν για τις ανάγκες της προσπάθειας των κοριτσιών, ενώ θα γίνουν και διάφορες άλλες ενέργειες προκειμένου να συγκεντρωθούν είδη που θα είναι χρήσιμα στους μαθητές για το σχολείο (τετράδια, στιλό, βιβλία), αλλά και τις αθλητικές τους δραστηριότητες (μπάλες, παπούτσια, κάλτσες, κ.α.).

Zan2


Κι ο επίλογος δεν θα μπορούσε να είναι κάτι καλύτερο από τα λόγια της Αθηνάς.
«Δεν έχουμε στόχο να αλλάξουμε τον κόσμο, αλλά αν μπορούμε για λίγες εβδομάδες να αλλάξουμε τη ζωή κάποιων παιδιών, να τους προσφέρουμε κάτι διαφορετικό, είναι πραγματικά πολύ σημαντικό… Θέλουμε να τους μεταλαμπαδεύσουμε τις αξίες του αθλητισμού, τις οποίες έχουμε πάρει εμείς μέσα από την καριέρα μας. Bασικός μας στόχος είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά μέσω του αθλητισμού και μιας εναλλακτικής διαδικασίας μάθησης, να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να πιστέψουν ότι ο καθένας μας μπορεί να ξεχωρίσει με τον δικό του μοναδικο τρόπο. Αυτή είναι η βασική ιδέα του πρότζεκτ. Κι αυτό που είναι σίγουρο το γεγονός ότι μέσα από αυτή την προσπάθεια δεν θα αλλάξουμε μόνο τη δική τους ζωή, αλλά και τη δική μας…».

Κι είναι επίσης σίγουρο ότι η Αθήνα και η Κάρλι πέρα από σπουδαίες αθλήτριες είναι και σπουδαίοι άνθρωποι.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης