Ο διάλογος των δικηγόρων Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού στην έφεση για το ντέρμπι

Ο διάλογος των δικηγόρων Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού στην έφεση για το ντέρμπι

Διαβάστε όσα ειπώθηκαν μεταξύ των νομικών εκπροσώπων Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού για τη διακοπή του ντέρμπι της 25ης αγωνιστικής της Super League

4764925
Το προεδρείο δέχθηκε την προβολή βίντεο από τα επεισόδια του ΟΑΚΑ, που ζήτησε ο Ολυμπιακός κι έτσι οι πλευρές των δυο ΠΑΕ «συγκρούστηκαν» και σε αυτό το επίπεδο.

Από την πλευρά τους οι «ερυθρόλευκοι» τόνισαν την θέση τους, πως η απόφαση για συνέχιση του αγώνα αποτελεί ουσιαστικά «κρίση» της ικανότητας του διαιτητή να αποφασίσει αν συντρέχουν λόγοι διακοπής ή όχι. Αντίθετα οι «πράσινοι» ανέφεραν πως ο Ολυμπιακός δεν νομιμοποιείται να κάνει καν έφεση στην απόφαση για συνέχιση του αγώνα.

Διαβάστε όσα ειπώθηκαν:
Χατζησαββάογλου (νομικός Ολυμπιακού): «Ασκήσαμε την έφεση για πολύ συγκεκριμένο λόγο. Είναι πρώτη φορά που κρίνεται η απόφαση του κυρίαρχου διαιτητή σε ζήτημα ασφάλειας ενός αγώνα. Δίνεται δυνατότητα στον ΚΑΠ για αποφάσεις που λαμβάνονται σε δεσμευτικό πλαίσιο. Π.χ. η καταλληλότητα ενός γηπέδου. Δεν υπάρχει διαδικασία να αμφισβητείται η απόφαση ή η κρίση του διαιτητή. Καμία διάταξη δεν έχει ποινή ακυρότητας. Έχουμε μία ερμηνεία που εξηγεί το γιατί είναι κυρίαρχος ο ρέφερι του αγώνα. Δεν θα έπρεπε το μέγιστο να το λάβουμε υπ' όψιν μας. Λέει έως 60 λεπτά. Δεν μας αφορά το 20λεπτο ενός αγώνα. Άνοιξε ήδη μία κερκόπορτα για το θέμα αυτό. Φαντάζεστε να βγει μία απόφαση που κρίνεται σε 4 τοίχους ενός δικαστηρίου για τον ρόλο του διαιτητή; Η απόφαση σφάλλει γιατί ενώ δέχεται την κυριαρχία του διαιτητή μετά την αμφισβητεί».

Καρπετόπουλος (νομικός Ολυμπιακού): «Εδώ βρισκόμαστε ενώπιον μία μεγάλης παραδοξότητας. Ο δικαστής έπρεπε να κρίνει μία απόφαση που σύμφωνα με τον Παναθηναϊκό το γράμμα του Νόμου είναι σαφές. Ο διαιτητής όμως μπορεί να κρίνει στο ένα ή στα δέκα λεπτά να πει εάν πρέπει να διακοπεί ή όχι ένα ματς. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό στο ποδόσφαιρο; Υπάρχουν ματς στην Αγγλία, την Τουρκία και την Αυστρία που διεκόπησαν είτε οριστικά είτε προσωρινά και μετά συνεχίστηκαν και ολοκληρώθηκαν. Σε καμία από αυτές τις αποφάσεις δεν υπήρχε ποτέ κρίση επί του διαιτητή για την συνέχιση ή μη του αγώνα. Είναι ευνόητο γιατί ο Παναθηναϊκός δεν ήθελε να προβληθεί το βίντεο. Για να καταλήξει ο διαιτητής υπήρξε μία διακοπή στην αρχή, καθυστέρηση στο α' μέρος και μετά υπάρχουν πάλι συζητήσεις και διακοπή. Ο διαιτητής διαπιστώνει πως απ' όλα όσα του έχουν πει δεν ισχύει τίποτα. Δεν ελέγχεται η κρίση του διαιτητή. Δεν μπορεί το δικαστήριο να το αποφασίσει αυτό. Για τις συνθήκες καταλληλότητας δεν προβλέπεται ένσταση. Δεν υφίσταται τέτοια δυνατότητα ούτε εδώ».

Παπαντωνίου (νομικός Παναθηναϊκού): «Όσον αφορά στο σύνολο έχουμε την βαρύτερη ποινή. Ας πούμε μαζί με την ΑΕΚ. Δεν είναι το θέμα μας αυτό. Κατά την άποψή μας υπάρχει ένας σαφής κανονισμός που ορίζει το τι ισχύει. Είναι άλλο η τιμωρία και άλλο η ομαλή συνθήκη διεξαγωγής του αγώνα. Σχετικά με το παραδεκτό της έφεσης θεωρούμε πως δεν νομιμοποιείται ο Ολυμπιακός να ασκήσει την έφεση. Αναφέρεται πως ο προσθέτων παρεμβαίνων έχει δικαίωμα παράστασης στην δίκη. Δεν του δίνει δικαίωμα έφεσης. Ο νομοθέτης δεν το αναφέρει ρητά. Άρα δεν νομιμοποιείται ο Ολυμπιακός να κάνει έφεση. Δεν υπάρχει παράβαση συγκεκριμένης προκήρυξης. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί ο παρεμβαίνων να ζητά οποιαδήποτε επιπρόσθετη ποινή. Ζητάει ανατροπή της πρωτόδικης απόφασης και παραπάνω ποινή».

Κλείσιμο
Καρπετόπουλος (νομικός Ολυμπιακού): «Η ΠΑΕ Ολυμπιακός δεν είναι προσθέτως παρεμβαίνουσα. Είμαστε κυρίως παρεμβαίνοντες. Ευχαριστούμε την ΠΑΕ Παναθηναϊκός για την ένσταση. Νομιμοποιηθήκαμε έτσι στην διαδικασία ως κύριοι παρεμβαίνοντες. Οι ενστάσεις κατά του κύρους του αγώνα δεν έχουν περιορισμό. Το διακύβευμα είναι το κύρος του αγώνα».

Στη συνέχεια προβλήθηκε το βίντεο, ενώ συνολικά υπάρχουν 14 τέτοια, με πλάνα από τις κάμερες του ΟΑΚΑ. Συγκεκριμένα, υπάρχουν βίντεο πριν την έναρξη του αγώνα με συγκεκριμένα άτομα που εισέρχονται στις εξέδρες, καθώς και βίντεο με το πορτάκι που άνοιξε από την Θύρα 30 και το πως μπήκαν μέσα οι οπαδοί.

Καρπετόπουλος: «Αυτός ο κύριος ποιος είναι;»

Παπαντωνίου: «Είναι μέλος της ομάδας περιφρούρησης. Όλες οι ομάδες έχουν. Και εσείς έχετε».

Καρπετόπουλος: «Είναι ο κύριος με το καπέλο με την κίτρινη στάμπα;»

Παναντωνίου: «Ναι. Και ο κύριος με την πλάτη γυρισμένη είναι ο υπεύθυνος ασφαλείας του Παναθηναϊκού».

Για το βίντεο την στιγμή της εισόδου και της πρώτης διακοπής αναφέρθηκε:

Παπαντωνίου: «Στο 4ο λεπτό θα μπορούσε να το διακόψει δεν το έκανε».

Προεδρείο: «Είπε ο διαιτητής ότι εάν ήταν στην Γερμανία θα το διέκοπτε».

Παπαντωνίου: «Στη Γερμανία υπάρχει άλλος ΚΑΠ. Για να έχουμε μία συνολική εικόνα θα πρέπει να δείξουμε το βίντεο στις 21.20 αφότου έχει ηρεμήσει η κατάσταση».

Μετά την προβολή του τελευταίου βίντεο, ο κ. Μπουτσικάρης, που επίσης εκπροσωπεί τον Παναθηναϊκό, ανέφερε: «Επί των πραγματικών περιστατικών είναι η ασφάλεια και η ατμόσφαιρα. Ο διαιτητής ζήτησε την γνώμη της αστυνομίας και του είπε ότι εγγυάται την συνέχιση. Σωστά είπατε ότι αγώνας με μολότοφ δεν γίνεται. Όμως όπως μπορείτε να δείτε είχε μείνει ελάχιστος κόσμος. Ο διαιτητής δεν ζήτησε ποτέ εκκένωση. Είχε γίνει εκ των πραγμάτων. Με το που αναφέρθηκε το πρόσωπο του διευθυντή επικοινωνίας της ΠΑΕ Ολυμπιακός που δεν είναι δημοφιλές στους οπαδούς του Παναθηναϊκού υπήρξαν αποδοκιμασίες. Δεν ήταν αποδοκιμασίες για τον Γερμανό. Δεν υπήρχε δυσφορία ή δύσπνοια. Ο διάλογος επίσης ότι όλα είναι καλά γίνεται από τον ρεπόρτερ του Ολυμπιακού στης ΕΡΤ. Χατζησαββάογλου: Είναι υπάλληλος της ΕΡΤ ο δημοσιογράφος. Μπουτσικάρης: Είναι όμως οπαδός και ρεπόρτερ του Ολυμπιακού».

Στη συνέχεια δε στάθηκε στις δηλώσεις που έγιναν από πλευράς Πειραιωτών, ώστε να συνεχιστεί ο αγώνας και να έβαζαν και άλλα γκολ.

Χατζησαββάογλου: «Εμείς θέλαμε να δείτε το βίντεο για να δείτε πως καταλήξαμε στην απόφαση του διαιτητή. Είδατε ότι το είπε και ο διαιτητής ότι στο 4ο λεπτό θα μπορούσε να είχε διακόψει το ματς. Εμείς θέλαμε να τα δείτε όλα. Έξω γινόταν πόλεμος. Να δείτε όλη την διαδικασία και το πως πήγε. Βλέπουμε πλάνα με περιορισμό θορύβου από την ΕΡΤ. Ο διαιτητής βλέπει τα κιγκλιδώματα και ότι έχουν σπάσει. Αυτοί που ήταν με τις μάσκες Φρανκενστάιν βγήκαν από πίσω. Ο διαιτητής τα καταλαβαίνει και τα διαισθάνεται. Ο διαιτητής το καταλαβαίνει. Γινόταν πόλεμος. Οι μπαχαλάκηδες όπως βγήκαν μπαίνουν ξανά. Δεν είναι δυνατόν να καλείται να δει την ηρεμία του προσώπου και το πόσο ιδρωμένος ή μη ήταν ο διαιτητής. Είναι απαράδεκτο να κρίνουμε τον διαιτητή σε ζητήματα ασφαλείας. Έκρινε στη βόλτα του ότι υπήρχε ανασφάλεια. Υπάρχει μισή σελίδα στο κυρίαρχο και το παντοκυρίαρχο. Γίνεται πολύ συγκεκριμένη ερμηνεία. Αφού τροποιήθηκε πέρυσι ο κώδικας οφείλει να περιμένει 60 λεπτά. Εκεί πρέπει να εστιάσουμε».

Καρπετόπουλος: «Οι παίκτες και οι άνθρωποι του Ολυμπιακού είπαν να συνεχίσουμε αλλά με ασφαλείς συνθήκες. Είναι υπάλληλοι της ΠΑΕ Παναθηναϊκός όσοι επιτέθηκαν στον πάγκο. Η απειλή εκείνη την στιγμή δεν απευθύνεται σε αξιωματούχο του Ολυμπιακού, τον Κώστα Καραπαπά με τις αποδοκιμασίες; Ο έλεγχος των διχτυών είναι απαραίτητος για να συνεχιστεί ο αγώνας. Όλες οι αρμοδιότητες ορίζονται. Είδατε κανέναν σεκιούριτι να διαφυλάσσει την ηρεμία. Είδατε κανέναν να σταματάει όλους τους περίεργους που έβγαιναν και έμπαιναν από τις εξέδρες;».

Παπαντωνίου: «Ο διαιτητής διακόπτει το ματς όχι για αυτούς τους λόγους. Ασφάλεια: δεν συμβαίνει τίποτα. Ο διαιτητής θέλει να δημιουργήσει την εντύπωση πως επειδή ανεβοκατέβαιναν στις εξέδρες φίλαθλοι και με μία ελαφριά οσμή χημικών δεν μπορούσε να συνεχιστεί το ματς. Υπήρχε ηρεμία. Εμείς θα σας αποδείξουμε τι έγινε με την οσμή». Νωρίτερα μάλιστα θύμισε και το ματς της Πάτρας με τον Ολυμπιακό και την Παναχαϊκή και την τότε διακοπή.

Σ' εκείνο το σημείο ο Μπουτσικάρης διάβασε την έκθεση του παρατηρητή, επισημαίνοντας ότι η αστυνομία εγγυήθηκε στον διαιτητή την συνέχιση του αγώνα. «Με διαπιστεύσεις του Παναθηναϊκού δεν ήταν μόνο από την δική μας ομάδα. Ήταν και από την Λίγκα και την ΔΕΑΒ. Ο Παναθηναϊκός καταδίκασε τα επεισόδια».


Προεδρείο: «Λέγαμε φέτος ότι ήσασταν ήσυχοι στον Παναθηναϊκό. Σας ματιάσαμε. Χατζησαββάογλου: Το ζήτημα είναι κανονιστικό. Προεδρείο: Εάν υπόκειται σε δικαστική κρίση είναι η κρίση του διαιτητή».

Χατζησαββάογλου: «Ερχόμαστε στην κορωνίδα. Το άρθρο 15 παρ. Ε ορίζει τις συνθήκες μη ομαλής έναρξης ή συνέχισης είναι ότι αναφέρει το μέγιστο διάστημα της μίας ώρας. Έγινε μία λανθασμένη χρήση της μίας ώρας. Γιατί έγινε αυτή η υπέρβαση. Γιατί υπάρχει η 3η περίπτωση του Ε. Διατυπώνεται πως εάν παρέλθει το διάστημα της μίας ώρας κλείνει το Φ.Α.. Σε αυτό συμφωνήσαμε με τους συναδέλφους. Θα μπορούσε να μην υπάρχει. Ο Πειθαρχικός Κώδικας δεν έχει ούτε γενική αλλά ούτε και ειδική διάταξη. Θα μπορούσε να διαταχθεί και μετά την μισή ώρα, θα μπορούσε και πριν. Υπάρχει η ανέλεγκτη κρίση του διαιτητή. Υπάρχει η αρχή που εφαρμόζεται από τον 19ο αιώνα στην Γερμανία. Υπάρχουν βασικές Αρχές. Υπήρχε λόγος που μπήκε η διάταξη. Επειδή υπήρξε πέρυσι η είσοδος με το όπλο που έκρινε το πρωτάθλημα. Είναι δυνατόν να έχουμε τέτοια τροποποίηση και να το είχε υπ' όψιν του ο νομοθέτης; Υπήρξε μετά το περσινό περιστατικό περίπτωση να υποχρεωθεί ο διαιτητής εάν είχαν μπει με όπλα να περίμενε 60 λεπτά; Εάν συνεχιστεί και μπει κάποιος με όπλο στο γήπεδο τότε ο διαιτητής θα βάλει αλεξίσφαιρο γιλέκο να ξαναβγεί στο γήπεδο και να περιμένει 60 λεπτά; Εάν είναι από τις εξέδρες ορισμένοι με καλάσνικοφ θα πρέπει να περιμένει 60 λεπτά; Πως μπορείς να απαλείψεις μία αρχή; Το μέγιστο είναι τα 60 λεπτά. Γράφει εάν παρέλθει το διάστημα της μίας ώρας. Και διαγράφουμε λέξεις και προσθέτουμε λέξεις. Είναι θέμα νομικό και με τεράστιες επιπτώσεις. Σκεφτείτε τις επιπτώσεις στους διαιτητές και στο πόσο θα φοβούνται εάν μείνει τέτοια απόφαση. Εάν κρίνουμε λαθεμένη μία απόφαση του διαιτητή. Οι ανεγκέφαλοι θα λένε κάνει λάθος στην προσωρινή διακοπή. Να προστατέψουμε τον διαιτητή».

Προεδρείο: «Προηγείται η προστασία του ποδοσφαίρου».

Καρπετόπουλος: «Το ποδόσφαιρο το εκφράζει ένας διαιτητής. Δεν είναι εχθρός του ποδοσφαίρου. Ήρθε ένας διαιτητής από έναν προηγμένο ποδοσφαιρικό πολιτισμό και κρίνουμε την ατμόσφαιρα. Λες και έχουμε κληρονομικό χάρισμα. Με αυτήν την λογική δεν θα διακόπτεται ποτέ οριστικά κανένας αγώνας. Οπότε γιατί να μην συνεχίζονται; Και ας μπαίνουν ορισμένοι και κυνηγούν τους παίκτες».

Χατζησαββάογλου: «Φαντάζεστε το τι μπορεί να γίνει; Εάν ανοίξουμε τον δρόμο με τέτοιες αποφάσεις. Να γίνεται δηλαδή και ένσταση εάν δίνεται ένα λανθασμένο πέναλτι; Προεδρείο: Τώρα που είπατε πέναλτι, είδατε το πέναλτι που δόθηκε στο ματς του Μαυροβουνίου;».

Παπαντωνίου: «Δεν μπορεί να μην κρίνεται ο διαιτητής. Δεν αποδεχθήκαμε - όπως λέει ο Ολυμπιακός - ότι θα μπορούσε να λείπει το τελευταίο εδάφιο. Εάν έλειπε είπαμε θα είχε αυτό που ήθελε να προσδώσει ο Ολυμπιακός. Θεωρούμε πως ο διαιτητής διέκοψε με την πρόθεση μετά να συνεχιστεί το ματς. Δεν τηρήθηκε η οριζόμενη διαδικασία. Δεν θα είχε θέσει διαφορετικά ο Νομοθέτης αυτό το εδάφιο. Εάν δεν είχε ομαλότητα μετά από μία ώρα τότε να διακοπεί το ματς. Η προσωρινή διακοπή είναι το μέτρο για την αποκατάσταση της ομαλότητας. Εάν δεν αποκατασταθεί τότε διακόπτει. Είναι πολύ σαφές γραμματικά αυτό που λέει το εδάφιο. Όσον αφορά και στο πνεύμα των κανονισμών θεωρούμε πως και ο Ολυμπιακός θέλει τα ματς να κερδίζονται στα γήπεδα. Όχι να τιμωρηθούμε επειδή άδειασε το γήπεδο. Ο διαιτητής ρώτησε την αστυνομία και η αστυνομία του είπε την διασφαλίζω. Συνεπώς οφείλει να πράξει για να συνεχιστεί το ματς».

Προεδρείο: «Δηλαδή λέτε ότι δεν τήρησε τις διατάξεις;».

Παπαντωνίου: «Ναι αυτό λέμε. Έχουμε έξι αποφάσεις που έχουν γίνει επεισόδια και οι διαιτητές διέκοψαν προσωρινά. Μετά συνέχισαν. Ένα είναι του Ολυμπιακού με την Παναχαϊκή. Έχουμε τον αγώνα της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό».

Προεδρείο: «Δεν είχε διακόψει τότε. Έγινε μεταφορά φιλάθλων στο ΟΑΚΑ λόγω των δακρυγόνων».

Παπαντωνίου: «Ναι σωστά. Μετά καθάρισε η ατμόσφαιρα. Ο κόσμος ήταν ελάχιστος. Μπορούσε να συνεχιστεί το ματς. Θέλει το κανονιστικό πλαίσιο οι αγώνες να συνεχίζονται και να γίνονται. Θα προσκομίσουμε και μία γνωμοδότηση για την υπόθεση».

Παπαντωνίου: «Η διαφωνία μας με τον Ολυμπιακό είναι στο θέμα της ώρας και της αναμονής και σχετικά με το τρίτο εδάφιο».

Χατζησαββάογλου: «Απαντήσαμε γιατί ο νομοθέτης θέλει να δώσει έμφαση με το εδάφιο αυτό. Παπαντωνίου: Δηλαδή το θέμα είναι η έμφαση;».

Χατζησαββάογλου: «Να μας απαντήσετε για το μέγιστο της αναμονής».

Παπαντωνίου: «Πουθενά δεν αναφέρεται η υπαιτιότητα του Παναθηναϊκού. Εάν δεν συνεχιστεί τότε να μην είναι υπαίτιος ο σύλλογος. Εάν ανατραπεί η απόφαση να το δείτε για την απόφασή σας γιατί ο Ολυμπιακός προσβάλλει το ένα σκέλος. Ο Παναθηναϊκός θέλει την συνέχιση του αγώνα. Ο Παναθηναϊκός ακόμα και εάν γίνει το ματς να συνεχιστεί με την εκκένωση που είχε γίνει. Να συνεχιστεί χωρίς φιλάθλους».

Μπουτσικάρης: «Προφανώς και δεν πρέπει να περιμένει ο διαιτητής μία ώρα εάν βγουν με καλάσνικοφ και πυροβολούν. Για τον διαιτητή υπάρχουν συγκεκριμένες διατάξεις. Πρέπει να συνεχιστεί το ματς όσο δυσάρεστες και να είναι οι συνθήκες που δεν τιμούν κανέναν. Εάν ίσχυε όσα λέει ο Ολυμπιακός δεν θα έλεγε το μέγιστο της μίας ώρας. Τον έχω διαβάσει όλον τον κανονισμό. Πέρυσι κύριε πρόεδρε το πρωτάθλημα κρίθηκε από δικαστικές αποφάσεις. Στις συζητήσεις που κάναμε είπαμε να μην ξαναγίνει αυτό. Για αυτό μπήκε αυτή η διάταξη για την αναμονή του διαιτητή. Θα σας προσκομίσουμε και μία γνωμοδότηση του μοναδικού ανεξάρτητου φορέα που ασχολείται με το αθλητικό δίκαιο. Ο διαιτητής λέει πως διακόπτει το ματς λόγω ατμόσφαιρας. Λέει πως είναι τέτοιοι που να μπορούμε να πούμε ότι δικαιολογούσαν την αναμονή. Ήδη έχουν βγει εισαγγελικές διατάξεις. Δεν αντιλαμβάνομαι τον ακανότητο δικαστικό αγώνα του Ολυμπιακού. Έχουν σταλεί από τον εισαγγελέα προς τους συλληφθέντες όσα πρέπει για να μην ξαναμπουν στο γήπεδο. Κερδίζουν 0-1. Τους δίνεται η ευκαιρία να πάρουν το ντέρμπι στο γήπεδο. Γιατί να μην γίνει; Είναι ξεκάθαρη η διάταξη. Ο μόνος τρόπος να δικαιωθεί ο Ολυμπιακός είναι να πείτε ότι είναι ξεκάθαρη η διάταξη».

Προεδρείο: «Τέλος συζήτησης. Προθεσμία μέχρι 8 Απριλίου για τα υπομνήματα (στις 16.00)».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης