Ρίνους Μίχελς: Ο «στρατηγός» του Total Football που αναδείχθηκε κορυφαίος προπονητής όλων των εποχών

Ρίνους Μίχελς: Ο «στρατηγός» του Total Football που αναδείχθηκε κορυφαίος προπονητής όλων των εποχών

Ο Μίχελς μεγαλούργησε με τον Άγιαξ και την Εθνική Ολλανδίας και το France Football τον έχρισε τον καλύτερο προπονητή - Τι προέβλεπε το «ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο» θύμα του οποίου έπεσε ο Παναθηναϊκός στο Γουέμπλει, το 1971

mixels-new1
Ένας Ολλανδός είναι σύμφωνα με το περιοδικό France Football ο κορυφαίος προπονητής όλων των εποχών. Ο λόγος για τον Ρίνους Μίχελς, τον αποκαλούμενο και «στρατηγό» που δημιούργησε τον μύθο της Εθνικής Ολλανδίας και του Άγιαξ της δεκαετίας του 1970, συνδέοντας το όνομά του με την έννοια του «Total Football», του «ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου».

mixels-n1
Ο Μίχελς ήταν «εραστής» του όμορφου ποδοσφαίρου και γι' αυτό ήταν «αλεργικός» σε κλωτσιές και γεμίσματα χωρίς ουσία. Αυτό που αναζητούσε ήταν η εφαρμογή του ποδοσφαίρου της αλάνας στους επίσημους αγώνες και γι' αυτό ήθελε από τους παίχτες του να παίζουν κατά το δυνατόν ελεύθερα.

Ο Ολλανδός «στρατηγός» έμαθε για το «ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο» από τον εμπνευστή του, τον Τζακ Ρέινολντς που υπήρξε προπονητής του Άγιαξ από το 1915 έως το 1925, από το 1928 έως το 1940 και από το 1945 έως το 1947. Όταν ανέλαβε και ο ίδιος τον «Αίαντα» το 1965 είχε την τύχη να συναντηθεί με παίχτες όπως ο Γιόχαν Κρόιφ δίνοντας έτσι νέο περιεχόμενο στον όρο «total football».

Χρησιμοποιώντας το σύστημα βασική αρχή του οποίου είναι ότι κάθε ποδοσφαιριστής μπορεί να παίξει σε οποιαδήποτε θέση έτσι ώστε αν κάποια στιγμή ένας παίκτης βρεθεί εκτός θέσης κάποιος άλλος παίκτης της ομάδας να προωθηθεί προκειμένου η ομάδα να διατηρεί τον σχηματισμό της, κατάφερε να κατακτήσει τέσσερα σερί πρωταθλήματα, τρία Κύπελλα Ολλανδίας και ένα Κύπελλο Πρωταθλητριών στον τελικό του Γουέμπλεϊ με τον Παναθηναϊκό.

Panathinaikos24.gr: Ajax - Panathinaikos 2-0 (1970-71)


Το πιο εντυπωσιακό δείγμα γραφής, ωστόσο, ο Μίχελς το έδωσε με την Εθνική Ολλανδία και παίχτες όπως ο Κρόιφ, ο Νέεσκενς, ο Ρεπ, ο Βαν Μπάστεν, ο Ράικαρντ και ο Γκούλιτ. Οι «οράνιε» υπό την καθοδήγηση του Μίχελς έφτασαν μέχρι τον τελικό του Μουντιάλ του 1974 αν και εκεί γνώρισαν ήττα-έκπληξη από τη Δυτική Γερμανία ενώ το 1988 η Ολλανδία κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, στον πρώτο και μοναδικό τίτλο της Εθνικής Ολλανδίας μέχρι σήμερα.

Netherlands v Soviet Union: 1988 UEFA European Championship final highlights
Κλείσιμο


Για τον Μίχελς που «έφυγε» σε ηλικία 77 ετών ο Γιόχαν Κρόιφ εχει δηλώσει «κανένας δεν μου έμαθε τόσα για το ποδόσφαιρό όσο ο Μίχελς. Η ηγετική του φυσιογνωμία ήταν κάτι που θαύμαζα πάντα», με τον Βαν Μπάστεν να προσθέτει, τότε, «είναι μία τεράστια απώλεια για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, ο Μίχελς ήταν ο πατέρας του Ολλανδικού ποδοσφαίρου».

Ο «στρατηγός» το 2013 ψηφίστηκε δεύτερος καλύτερος προπονητής όλων των εποχών από το περιοδικό World Soccer και το 1999 καλύτερος Ολλανδός προπονητής και καλύτερος προπονητής του αιώνα από την FIFA.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης