H Μαλαισία έχασε το παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβησης για ΑμεΑ επειδή απέκλεισε τους Ισραηλινούς αθλητές

H Μαλαισία έχασε το παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβησης για ΑμεΑ επειδή απέκλεισε τους Ισραηλινούς αθλητές

Η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή (IPC) ακύρωσε χθες το δικαίωμα της Μαλαισίας να φιλοξενήσει τη διοργάνωση - Αναζητείται νέα τοποθεσία

paragames-swimming
Η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή (IPC) ακύρωσε χθες το δικαίωμα της Μαλαισίας να φιλοξενήσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβησης 2019, μετά την ανακοίνωση της χώρας, πως δεν θα επιτρέψει την συμμετοχή Ισραηλινών αθλητών.

Το πρωτάθλημα, ένα προκριματικό για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020, είχαν προγραμματιστεί για το Κούτσινγκ μεταξύ 29 Ιουλίου και 4 Αυγούστου.

Η IPC δήλωσε ότι θα πρέπει να αναζητηθεί μια νέα τοποθεσία για τις ίδιες ημερομηνίες, παρόλο που ενδέχεται να χρειαστεί κάποια ευελιξία υπό το πρίσμα των περιστάσεων.

«Όλα τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα πρέπει να είναι ανοιχτά σε όλους τους αθλητές και τα έθνη που μπορούν να ανταγωνιστούν με ασφάλεια και χωρίς διακρίσεις», δήλωσε ο Πρόεδρος της IPC, Άντριου Πάρσονς μετά από συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου της IPC στο Λονδίνο. «Όταν μια χώρα υποδοχής αποκλείει τους αθλητές από ένα συγκεκριμένο έθνος, για πολιτικούς λόγους, τότε δεν έχουμε απολύτως καμία εναλλακτική λύση παρά να αναζητήσουμε έναν νέο οικοδεσπότη».

Η Μαλαισία, μια χώρα με πλειοψηφία μουσουλμανική, που δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, ανακοίνωσε αυτό το μήνα ότι θα αποκλείσει τους Ισραηλινούς από οποιαδήποτε διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί στη χώρα της.

Το Ισραήλ καταδίκασε την απαγόρευση ως «επαίσχυντη» και δήλωσε ότι η απόφαση εμπνεύστηκε από τον «σκανδαλώδη αντισημιτισμό» του πρωθυπουργού Μαχαθίρ Μοχάμαντ.

«Αυτή είναι μια νίκη των αξιών για το μίσος και τη μισαλλοδοξία, μια ισχυρή δήλωση υπέρ της ελευθερίας και της ισότητας. Σας ευχαριστώ @Paralympics για τη θαυμαστή απόφαση σας», έγραψε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ Εμμανουήλ Νάσον στο Twitter.

Ο υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού της Μαλαισίας, Σιίντ Σαμπίκ Σιίντ Αμπντούλ Ρχμάν, δήλωσε ότι η χώρα ήταν αποφασισμένη να απαγορεύσει την συμμετοχή ισραηλινών αθλητών.

«Αν η φιλοξενία ενός διεθνούς αθλητικού γεγονότος είναι πιο σημαντική από την αντίδραση για τους Παλαιστίνιους αδελφούς και αδελφές μας που δολοφονούνται, μαστίζονται και βασανίζονται από το καθεστώς Νετανιάχου, αυτό σημαίνει ότι η Μαλαισία έχει πραγματικά απώλεια της ηθικής πυξίδας», δήλωσε.

Κλείσιμο
«Η Μαλαισία υπερασπίζεται σταθερά την απόφασή της για την ανθρωπιά και την συμπόνια για την Παλαιστινιακή αγωνία, δεν θα συμβιβαστούμε».

Ο Μαχαθίτ, 93 ετών, κατηγορείται εδώ και δεκαετίες για αντισημιτισμό, ενώ σε συνέντευξη του BBC τον περασμένο Οκτώβριο, κατηγόρησε τους Εβραίους για τα προβλήματα στη Μέση Ανατολή.

Περίπου 600 κολυμβητές με αναπηρία από 60 χώρες αναμενόταν να αγωνιστούν στα πρωταθλήματα.

Η IPC δήλωσε ότι όλοι οι δυνητικοί αναπληρωματικοί οικοδεσπότες κλήθηκαν να εκφράσουν ενδιαφέρον μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου.

«Το Παραολυμπιακό Κίνημα έχει, και θα είναι πάντοτε, κίνητρο από την επιθυμία να οδηγήσει την ένταξη, όχι τον αποκλεισμό», δήλωσε ο Πάρσονς.

«Ανεξάρτητα από τις χώρες που εμπλέκονται σε αυτό το θέμα, η IPC θα λάβει και πάλι την ίδια απόφαση αν αντιμετωπίσει μια παρόμοια κατάσταση που αφορά διαφορετικές χώρες».

Τόνισε, πως όταν η Μαλαισία δέχθηκε τα πρωταθλήματα το 2017, η IPC είχε λάβει διαβεβαιώσεις ότι όλοι οι επιλέξιμοι αθλητές και χώρες θα είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν με την ασφάλεια τους.

«Από τότε, έχει υπάρξει αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας και η νέα κυβέρνηση της Μαλαισίας έχει διαφορετικές ιδέες», είπε.

«Η πολιτική και ο αθλητισμός δεν αποτελούν ποτέ ένα καλό μίγμα και είμαστε απογοητευμένοι από το γεγονός ότι οι ισραηλινοί αθλητές δεν θα είχαν τη δυνατότητα να ανταγωνιστούν στη Μαλαισία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης