To three or not to three?

To three or not to three?

Το τρίποντο αποκτά διαρκώς μεγαλύτερο ρόλο στο σύγχρονο μπάσκετ και το Eurohoops παρουσιάζει την αύξησή των προσπαθειών στο πέρασμα των χρόνων από την παρθενική χρονιά στην Ευρωλίγκα (2000-01) μέχρι σήμερα.

yhhe
Ήταν 1984 όταν η γραμμή του τριπόντου έκανε το ταξίδι μέχρι την Ευρώπη και 2010 όταν πήγε από τα 6,25 στα 6,75 μέτρα. Είναι 2018 και το τρίποντο αποτελεί απαραίτητο στοιχείο στο παιχνίδι κάθε ομάδας. Πόσο απαραίτητο; Μία ματιά στη διαρκή αύξηση των σουτ στο πέρασμα των χρόνων στην Ευρωλίγκα αρκεί για να καταδείξει πόσο ακριβώς.

Η πρώτη χρονιά στην Ευρωλίγκα (2000-01) είχε διεξαχθεί με τη συμμετοχή 24 ομάδων κι ο αριθμός των τριπόντων αποτελούσε το 30,53% των σουτ εντός πεδιάς ανά ομάδα. Καθεμία σούταρε 41,45 δίποντα και 18,22 τρίποντα ανά καθένα από τα 158 παιχνίδια.


Tην τελευταία χρονιά με τη γραμμή του τριπόντου ακόμα στα 6,25 μέτρα (2009-10) τα δίποντα είχαν μειωθεί κατά 3,42 και τα τρίποντα είχαν αυξηθεί κατά 3,89 αντιστοίχως.

Την αμέσως επόμενη με τη γραμμή να έχει πάει στα 6,75 μέτρα η αυξομείωση ήταν αντιστρόφως ανάλογη, +3,70 δίποντα και -1,65 τρίποντα αντιστοίχως, αλλά οι παίκτες δεν άργησαν πολύ περισσότερο για να συνηθίσουν την απόσταση.

Με τον ρυθμό του παιχνιδιού να γίνεται όλο και γρηγορότερος τα τελευταία χρόνια ως προστάζει το σύγχρονο μπάσκετ, οι κατοχές αυξήθηκαν όπως η απόσταση της γραμμής του τριπόντου κι οι ομάδες δε διστάζουν να εκδηλώνουν αυτή τη διαφορά με σουτ από την περιφέρεια. Με πολλές ομάδες να ακολουθούν το πλάνο των undersized σέντερ, κάποια από αυτά τα τρίποντα είναι και προσπάθειες των ψηλών.


Διαβάστε περισσότερα στο: www.eurohoops.net
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης