Έτσι «χτίστηκε» ο νέος ΠΑΟΚ στην Ολλανδία

Έτσι «χτίστηκε» ο νέος ΠΑΟΚ στην Ολλανδία

Ο Στανόγεβιτς έκανε τη δουλειά του στο γήπεδο, αλλά ένα ολόκληρο επιτελείο από πίσω δούλεψε για τις καλύτερες συνθήκες της φετινής προετοιμασίας

Έτσι «χτίστηκε» ο νέος ΠΑΟΚ στην Ολλανδία
Έχοντας εξελίξει τη δουλειά στον τομέα της ανάλυσης, της προετοιμασίας και της αποκατάστασης, ο ΠΑΟΚ δούλεψε καθημερινά στην Ολλανδία σύμφωνα με τα δεδομένα, που διαμορφώθηκαν ανάλογα με τις μετρήσεις και τις αναλύσεις των στοιχείων, που κατέγραψαν ειδικά μηχανήματα και αποκωδικοποιούσαν καθημερινά οι συνεργάτες του Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς.

Δεν ήταν λίγοι αυτοί που απορούσαν για το μικρό χρόνο παρουσίας κάποιων ποδοσφαιριστών στις πρωινές προπονήσεις, όπου το πρόγραμμα συμπεριελάμβανε κυρίως φυσική κατάσταση ή ακόμη και για τα τέσσερα «μισά» ρεπό (μια προπόνηση την ημέρα και όχι δύο) που πήραν οι παίκτες σε διάστημα δεκατεσσάρων ημερών.   

Για όλα όμως υπάρχει εξήγηση, την οποία κατέθεσαν στο gazzetta.gr, ο πρώτος γυμναστής Βλάνταν Τσεπζάνοβιτς, ο εργοφυσιολόγος Γιώργος Ζιώγας, ο γιατρός Μανόλης Παπακώστας και ο υπεύθυνος ανάλυσης Κυριάκος Τσιτιρίδης. Όλοι τους συμφώνησαν ότι η περσινή πολύ επιβαρυμένη χρονιά, με 58 επίσημους αγώνες, θέλει να τύχει ειδικής διαχείρισης αυτό το διάστημα.

«Αναλύσαμε όλα τα περσινά ματς, είδαμε τις εξετάσεις και τα αποτελέσματα των εργομετρικών, βάλαμε ένα πλάνο ενόψει των πρώτων ευρωπαϊκών αγώνων. Το μικρό διάστημα της προετοιμασίας και το βαρύ πρόγραμμα πέρσι, με πολλούς αγώνες και αρκετές συμμετοχές παικτών σε εθνικές ομάδες, μας υποχρέωσαν να δώσουμε έμφαση στην προπόνηση με μπάλα, που έφτασε να είναι το 85 των προπονήσεων στην Ολλανδία. Όλα έγιναν βάσει πλάνου και με στόχο να παραμείνουν υγιείς οι ποδοσφαιριστές και να μην υπάρχουν προβλήματα», τόνισε ο Σέρβος γυμναστής του ΠΑΟΚ, που από το 2012 μέχρι το 2014 ήταν υπεύθυνος φυσικής κατάστασης στον Ερυθρό Αστέρα, στη συνέχεια για δύο σεζόν δούλεψε στην Λουντογκόρετς και το 2016 συνεργάστηκε με τον Στανόγεβιτς στην Beijing Enterprizes. Στις αρχές του 2017 θήτευσε στην Έβερτον ως γυμναστής αποκατάστασης.

Κλείσιμο


«ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΜΑΤΣ»
Ο Τσεπζάνοβιτς ειδικεύεται στην ανάλυση δεδομένων γύρω από την πρόληψη, αλλά και την αντιμετώπιση των τραυματισμών, όντας ιδιοκτήτης κέντρου αποκατάστασης στη Σερβία. Παράλληλα, τα τελευταία επτά χρόνια έχει διατελέσει προσωπικός γυμναστής για ποδοσφαιριστές όπως οι Ντέγιαν Λόβρεν, Μίλαν Γιοβάνοβιτς, Μίλος Κράσιτς, άρα γνωρίζει καλά το αντικείμενο της δουλειάς του.

«Στόχος μας είναι να είμαστε έτοιμοι στο πρώτο επίσημο παιχνίδι. Όχι στο 100% καθώς αυτό είναι ανθρωπίνως αδύνατο, αλλά σε ένα μεγάλο βαθμό θα είμαστε έτοιμοι», τόνισε και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα που επιλέχθηκε να ακολουθήσει η ομάδα στο διάστημα της παραμονής της στο Χορστ της Ολλανδίας.

«Έχουμε τα αποτελέσματα των εργομετρικών, αναλύουμε τα πάντα, με το GPS κάνουμε μετρήσεις, έχουμε αναλύσεις. Όλα γίνονται με πρόγραμμα προκειμένου να κρατήσουμε σε καλή κατάσταση τους ποδοσφαιριστές. Κάποιες στιγμές είχαμε δύο προπονήσεις, κάποιες σε πιο χαλαρούς ρυθμούς, ας μη ξεχνάμε ότι υπάρχουν παίκτες που “κουβαλούν” μια ιδιαίτερα  βεβαρυμμένη χρονιά με τόσα πολλά παιχνίδια. Έτσι μοιράστηκε και ο χρόνος συμμετοχής στα φιλικά», συμπλήρωσε ο Σέρβος γυμναστής.  

«Ο ΠΑΟΚ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΤΟΙΜΟΣ ΤΕΤΟΙΑ ΕΠΟΧΗ»
Από την πλευρά του ο εργοφυσιολόγος, Γιώργος Ζιώγας, αναφέρθηκε στο κομμάτι της ετοιμότητας που πρέπει να έχει σχεδόν κάθε καλοκαίρι η ομάδα για να ξεκινήσει τις αγωνιστικές υποχρεώσεις στα τέλη Ιουλίου, με ελάχιστο διάστημα διακοπών.

«Ο ΠΑΟΚ είναι μια από τις ελάχιστες ομάδες, που ξεκινάει τόσο νωρίς και τελειώνει τόσο αργά κάθε χρόνο. Πέρσι με το τέλος των πλέι οφ έπρεπε να ήμασταν σε τέσσερις εβδομάδες έτοιμοι για το πολύ σημαντικό ματς με τον Άγιαξ. Η ομάδα φορμαρίστηκε νωρίς αναγκαστικά. Κι αυτό είχε κόστος. Είναι αδύνατο να μείνει φορμαρισμένος ένας παίκτης για 11 μήνες. Και από ψυχολογικής άποψης είναι δύσκολο, ειδικά σε μια ομάδα όπως ο ΠΑΟΚ. Ξαφνικά πολλοί παίκτες έπαιζαν 25 ματς και έκαναν τα διπλάσια ματς, όλα αυτά έφεραν περισσότερες προπονήσεις, ταξίδια κλπ.», είπε ο εργοφυσιολόγος της ομάδας, που στάθηκε στο τι συνέβη την περσινή χρονιά. «Εξαιτίας του ότι η ομάδα στην αρχή έμεινε πίσω στη βαθμολογία, έπρεπε να μείνουμε στα… κόκκινα καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν. Κι αυτό κόστισε στο τέλος, όπου οι ποδοσφαιριστές άδειασαν ψυχολογικά, μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου», πρόσθεσε.

Για τους «ασπρόμαυρους», είτε αυτοί είναι ποδοσφαιριστές, είτε μέλη του τεχνικού επιτελείου δεν υπάρχουν μέρες ξεκούρασης. Ακόμη και το καλοκαίρι. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι τέτοια εποχή. Ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να πει ότι θα προετοιμαστώ για τον Σεπτέμβριο και να αφήσει τους δύο προηγούμενους μήνες. Όταν θέλεις να είσαι πολύ γρήγορα έτοιμος, ξέρεις ότι πρέπει μέσα στη χρονιά να αλλάξεις. Δεν μπορούσαμε, ούτε μπορούμε σαν ΠΑΟΚ, να αφήσουμε την Ευρώπη και το Κύπελλο και να πούμε παίζουμε μόνο για το πρωτάθλημα», εξήγησε ο κ. Ζιώγας.



«ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ»
Ο γιατρός του «Δικεφάλου», Μανόλης Παπακώστας, ανέλαβε πέρσι πολύ μετά το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της ομάδας. Όμως, μπήκε γρήγορα στο κλίμα και έδειξε βέβαιος για την σπουδαία δουλειά, που έγινε από όλο το τιμ. 

«Πέρσι η διαχείριση ήταν απόλυτα ελεγχόμενη η κατάσταση. Δεν κάναμε λιγότερη προπόνηση, ούτε περισσότερη προπόνηση. Όταν είχε προηγηθεί μια σεζόν με τόσες θλάσεις, είναι φυσιολογικό σ’ όλο το κλαμπ να υπάρχει  μια διάθεση να προφυλάξουμε τους παίκτες, για να μην υπάρχουν προβλήματα. Από την στιγμή που ο ΠΑΟΚ έχει ένα τόσο μεγάλο ρόστερ με εναλλακτικές λύσεις, τότε μπορείς να το διαχειριστείς. Αυτό βοήθησε να μην υπάρχουν τραυματισμοί, αλλά και η επάνοδος και η αποκατάστασή τους έγινε πολύ γρήγορα», τόνισε ο κ. Παπακώστας συνδυάζοντας το πέρσι με το φέτος, καθώς όπως είπε όλες οι ομάδες έχουν μια συνέχεια.

«Από τα τεστ, τις μετρήσεις, από τη σωματική και ψυχική διάθεση, βλέπουμε ότι κάποιοι ποδοσφαιριστές είναι επιβαρυμένοι και βγαίνουν εκτός προπονήσεων. Υπάρχει ένα σχετικό ροτέισον, για 6-7 παίκτες, που έπαιξαν πολλά παιχνίδια πέρσι, υπάρχει ένα γκρουπ που έχουν ενδείξεις ότι έχουν προβλήματα. Ο προπονητής συναίνει και μένουν εκτός προκειμένου να προφυλαχθούν», ήταν η εξήγησε που έδωσε για το πως καθορίζεται το ημερήσιο πρόγραμμα της προπόνησης

Τέλος, ο Κυριάκος Τσιτιρίδης, υπεύθυνος ανάλυσης της ομάδας, στάθηκε στο κομμάτι των στοιχείων που καταγράφει σε κάθε προπόνηση και κάθε επίσημο ή φιλικό παιχνίδι.

 «Το GPS μας δίνει στοιχεία, ωστόσο πρέπει να αναλύσεις πολλές παραμέτρους για να βγάλεις ένα σωστό συμπέρασμα αναφορικά με την συμπεριφορά των ποδοσφαιριστών στην προπόνηση και στους αγώνες. Η βιντεοσκόπηση μας βοηθάει να έχουμε πλήρη εικόνα για τις κινήσεις και των ένδεκα ποδοσφαιριστών στο γήπεδο, είτε είμαστε σε θέση επίθεσης, είτε σε θέση άμυνας. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό στο κομμάτι της θεωρίας και της τακτικής», υποστήριξε.
Πηγή:www.gazzetta.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης