Α1: Όποιος κερδίσει πρώτος στους τελικούς κερδίζει και τη σειρά

Ο νικητής του πρώτου τελικού της Α1 είναι και αυτός που σχεδόν πάντα χαμογελά και τελευταίος - Τι δείχνει η προϊστορία

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, λένε. Στην περίπτωση των τελικών της Α1 ίσως να είναι και κάτι παραπάνω… 

Στους 24 προηγούμενους τελικούς, από το 1992/93 όταν και καθιερώθηκε το νέο σύστημα ανάδειξης πρωταθλητή, η ομάδα που κερδίζει τον πρώτο τελικό έχει κατακτήσει 20 φορές το πρωτάθλημα. Αντίστοιχα στους 16 τελικούς «αιωνίων» ο νικητής του πρώτου αγώνα έχει σηκώσει την κούπα 13 φορές. 

Οι τέσσερις εξαιρέσεις 

Τη σεζόν 1992/93 ο Παναθηναϊκός κέρδισε μεν τον πρώτο τελικό με 62-51, αλλά ο Ολυμπιακός πήρε τα δύο επόμενα ματς και οι «πράσινοι» δεν κατέβηκαν στο τέταρτο ματς του ΣΕΦ διαμαρτυρόμενοι για τη διαιτησία στον τρίτο τελικό. 

Την περίοδο 1998/99 ο Ολυμπιακός επικράτησε 71-68 στο ΣΕΦ, αλλά ο Παναθηναϊκός έκανε το καθοριστικό μπρέικ στο πέμπτο ματς και κατέκτησε τον τίτλο με 62-53. 

Το 2001/02 ο Ολυμπιακός πήρε τα δύο πρώτα ματς κόντρα στην ΑΕΚ (74-82 το πρώτο στο ΟΑΚΑ), αλλά οι «κιτρινόμαυροι» με μια μέχρι και σήμερα ανεπανάληπτη ανατροπή κέρδισαν τους τρεις επόμενους τελικούς και έφτασαν στον τίτλο. 

Τέλος, πέρσι (2015/16) ο Παναθηναϊκός έκανε το μπρέικ στον πρώτο τελικό του ΣΕΦ με 83-81, αλλά ο Ολυμπιακός κέρδισε τα τρία επόμενα παιχνίδια και διατήρησε τον τίτλο του.

Πηγή: sport-fm.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr