Ολυμπιακός final 4 Ρώμης: Η κορυφή της Ευρώπης βάφτηκε… ερυθρόλευκη!

Ολυμπιακός final 4 Ρώμης: Η κορυφή της Ευρώπης βάφτηκε… ερυθρόλευκη!

Λίγο πριν λάβει μέρος ο Ολυμπιακός στο δέκατο Φάιναλ Φορ της ιστορίας του, το Eurohoops πραγματοποιεί την αντίστροφη μέτρηση με τα πεπραγμένα των “ερυθρολεύκων” στις προηγούμενες εννιά συμμετοχές τους

Ολυμπιακός final 4 Ρώμης: Η κορυφή της Ευρώπης βάφτηκε… ερυθρόλευκη!
Ένα ταξίδι γεμάτο συγκινήσεις, ανεπανάληπτες ανατροπές, σπουδαίες νίκες αλλά και οδυνηρές ήττες στο κορυφαίο ραντεβού των τεσσάρων καλύτερων ομάδων της Ευρωλίγκας.

“Μια του κλέφτη, δυό του κλέφτη, τρεις και η κακή του μέρα”, λέει ο λαός. Μόνο που για τον Ολυμπιακό η τρίτη παρουσία του σε τελική τετράδα ήταν και η… τυχερή, διότι το βράδυ της 24ης Απριλίου 1997 στο “Παλαέουρ” της Ρώμης αναρριχήθηκε στην κορυφή του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Βέβαια το έκανε με τον δικό του τρόπο. Τον δύσκολο. Αυτόν που περνά μέσα από δύσβατα μονοπάτια και οριακές καταστάσεις. Όπως λένε Ρέμος και Μαντώ στο ντουέτο τους που κυκλοφόρησε ένα χρόνο πριν την επιτυχία των “ερυθρολεύκων” και ταιριάζει… ταμάμ με την περίσταση: “Εμείς, από τους πρόποδες της γης, κατακτητές της κορυφής”. Ακριβώς!

Κλείσιμο
Οι Πειραιώτες εκείνη την σεζόν (1996-97) είχαν ξεκινήσει πολύ μέτρια και με κάποιες απρόσμενες ήττες από μικρότερης δυναμικότητας ομάδες σε Ελλάδα και Ευρώπη. Το σύνολο του Ντούσαν Ίβκοβιτς εμφανώς δεν είχε… ρολάρει, ενώ ο σταρ, Ντέιβιντ Ρίβερς δεν είχε ενσωματωθεί πλήρως στον τρόπο παιχνιδιού του πολύ καλού κορμού, ο οποίος υπήρχε χρόνια στο Λιμάνι (Σιγάλας, Τόμιτς, Νάκιτς, Τάρλατς, Μπακατσιάς, Φασούλας).

Κάτι που άλλαξε από τα μέσα της περιόδου μετά από πολλή δουλειά, μικρές αλλά αναγκαίες αγωνιστικές αλλαγές και… μεγάλες νίκες! Όπως αυτή στην Μόσχα, απέναντι στην ΤΣΣΚΑ για την φάση των ομίλων (79-70) που ουσιαστικά σήμανε την αντεπίθεση του Ολυμπιακού, ο οποίος στην συνέχεια πραγματοποίησε έναν πραγματικό άθλο. Αρχικά ξεπέρασε το εμπόδιο της Παρτιζάν στην πρώτη φάση των πλέι οφ (2-1 με δυο “μπρέικ” στην “Χάλα Πιονίρ) και εν συνεχεία αυτό του Παναθηναϊκού, επίσης χωρίς το αβαντάζ του ΣΕΦ (2-0) για να προκριθεί πανηγυρικά στο ραντεβού των κορυφαίων της Ρώμης.

Σημαντικό ρόλο σε εκείνη την ομάδα εκτός από τους προαναφερθέντες, είχαν παίξει τόσο ο νεαρός, Δημήτρης Παπανικολάου που έκανε μάλιστα ένα πολύ καλό Φάιναλ φορ, όσο και ο Γερμανός σέντερ, Κρίστιαν Βελπ, ο οποίος έφυγε πολύ νέος από την ζωή.

Οι άλλοι τρεις φιναλίστ της τελικής τετράδας ήταν οι Ολύμπια Λουμπλιάνας, Μπαρτσελόνα και Βιλερμπάν.

Ο Ρίβερς έκανε “όργια” και ο Ολυμπιακός προκρίθηκε για τρίτη φορά σε τελικό Ευρωλίγκας!



Ημερομηνία: 22 Απριλίου 1997
Φάση: Ημιτελικός Ευρωλίγκας
Αρένα: Παλαέουρ (Ρώμη)
Αγώνας: Ολυμπιακός-Ολύμπια Λουμπλιάνας 74-65
Πρωταγωνιστές: Ντέιβιντ Ρίβερς (28 π., 4 ασσίστ)-Βλάντιμιρ Στεπάνια (12 π., 10 ριμπ.)

Οι “ερυθρόλευκοι” αντιμετώπισαν την σλοβένικη, Ολύμπια στον ημιτελικό και ξεκίνησαν εντυπωσιακά το ματς. Ο Ντέιβιντ Ρίβερς… έκοβε και έραβε στην επίθεση, ο Ντράγκαν Τάρλατς τον ακολουθούσε σε απόδοση, με αποτέλεσμα οι διψήφιες διαφορές να κάνουν την εμφάνισή τους. Οι Σλοβένοι δεν το έβαλαν κάτω και μείωσαν στους τρεις πόντους τόσο λίγο πριν το ημίχρονο, όσο και στα μέσα του δευτέρου ημιχρόνου. Ποτέ όμως δεν βρέθηκαν μπροστά στο σκορ.

Σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη των Πειραιωτών, έπαιξε ο Φράνκο Νάκιτς, ο οποίος με κρίσιμα καλάθια έδωσε ξανά προβάδισμα ασφαλείας στον Ολυμπιακό. Όταν μάλιστα ο Ρίβερς πήρε εκ νέου μπρος στην επίθεση, τότε τα πράγματα απλοποιήθηκαν και οι “ερυθρόλευκοι” τσέκαραν το εισιτήριό τους για τον τρίτο τελικό τους σε ισάριθμες συμμετοχές στο Φάιναλ φορ.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: (Ντούσαν Ίβκοβιτς) Ρίβερς 28, Νάκιτς 10, Τάρλατς 10, Τόμιτς 8, Σιγάλας 7, Φασούλας 6, Παπανικολάου 5, Βελπ, Γαλακτερός, Μπακατσιάς.

ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑΣ (Σμάγκο Σάγκαντιν) Στεπάνια 12, Ντανέου 11, Χάουπτμαν 10, Τούσεκ 7, Μακ Ντόναλντ 7, Χένρι 6, Μίλιτς 5, Χόρβατ 4, Νεστέροβιτς 3, Κράλιεβιτς.

Πως ο Ολυμπιακός προκρίθηκε στον τελικό:





“Ερυθρόλευκο” πάρτι και η κούπα στον Πειραιά!



Ημερομηνία: 24 Απριλίου 1997
Φάση: Τελικός Ευρωλίγκας
Αρένα: Παλαέουρ (Ρώμη)
Αγώνας: Ολυμπιακός-Μπαρτσελόνα 73-58
Πρωταγωνιστές: Ντέιβιντ Ρίβερς (26 π., 6 ριμπ.)-Αντρές Χιμένεθ (16 π., 9 ριμπ.)

Ένα βήμα έμενε πλέον. Αυτό που δεν είχε πραγματοποιήσει ο Ολυμπιακός στις δυο προηγούμενες παρουσίες του σε τελικό. Απέναντί του βρέθηκε ξανά ισπανική ομάδα, αυτή τη φορά η Μπαρτσελόνα.

Οι Πειραιώτες ξεκίνησαν “μουδιασμένα” την αναμέτρηση και βρέθηκαν πίσω με 11-5. Παρόλα αυτά έχοντας εφαλτήριο την καλή τους άμυνα, τον Ρίβερς σε… ημιάγρια κατάσταση και την δυναμική φροντ λάιν τους (Φασούλας, Τάρλατς) να γεμίζουν με φάουλ τους αντιπάλους τους, δεν άργησαν να προηγηθούν στο σκορ. Οι Σιγάλας, Τομιτς και Παπανικολάου έβαλαν το… λιθαράκι τους και το ημίχρονο έληξε ε 31-29 υπέρ του Ολυμπιακού.

Με την έναρξη του δευτέρου μέρους, οι “ερυθρόλευκοι” έκαναν ένα 15-6 σερί και ξέφυγαν με 46-35. Όσο περνούσε η ώρα, ο Ολυμπιακός κυριαρχούσε όλο και περισσότερο στο παρκέ, ο Ρίβερς πραγματικά… χόρευε τους αντιπάλους του, οι Ισπανοί δεν μπορούσαν να επανέλθουν και κάπως έτσι η γεμάτη φιλάθλους του Ολυμπιακού εξέδρα του “Παλαέουρ” πήρε… φωτιά για το πρώτο ευρωπαϊκό των Πειραιώτων! Είχε γραφτεί ιστορία.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: (Ντούσαν Ίβκοβιτς) Ρίβερς 26, Σιγάλας 7, Νάκιτς, Τάρλατς 11, Φασούλας 6, Μπακατσιάς 1, Παπανικολάου 11, Γαλακτερός, Τόμιτς 9 , Βελπ 2.

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: (Αίτο Ρενέσες) Τζόρτζεβιτς 6, Φερνάντεθ, Καρνισόβας 14, Χιμένεθ 16, Ρίβας 6, Ρ. Τζοφρέσα 9, Μπος, Εστεγέρ 3, Αντρέου 2, Ντουένιας 2.

Ο αγώνας αναρρίχησης του Ολυμπιακού στον θρόνο του πρωταθλητή Ευρώπης:




Και επειδή το αναφέραμε…




Πηγή: eurohoops.net/el
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης