Θρυλικά βίντεο: Δείτε τις κορυφαίες «μάχες» του Μοχάμεντ Άλι

Θρυλικά βίντεο: Δείτε τις κορυφαίες «μάχες» του Μοχάμεντ Άλι

Οι επικοί αγώνες που έδωσε ο Μοχάμεντ Άλι στη διάρκεια της τεράστιας καριέρας του

Θρυλικά βίντεο: Δείτε τις κορυφαίες «μάχες» του Μοχάμεντ Άλι
Σε ηλικία 74 ετών, ο Μοχάμεντ Αλί άφησε την τελευταία του πνοή στο Φοίνιξ της Αριζόνα. 

Ας θυμηθούμε τις μάχες του «μέγιστου» κόντρα στον Λίστον, στον Φόρμαν και στον Φρέιζερ.

Κάσιους Κλέι Vs Σόνι Λίστον, 25/2/1964
Ο ήδη πρωταθλητής Λίστον καλείται στο Μαϊάμι να υπερασπιστεί τον τίτλο του απέναντι στον Κλέι που είχε ήδη στην επαγγελματική του καριέρα 19 νίκες εκ των οποίων οι 15 ήταν με νοκ άουτ. Άπαντες είχαν ξεκάθαρο φαβορί τον Λίστον. Ο Κλέι ακόμη δεν είχε γίνει Αλί, αλλά από τότε είχε το θάρρος και το θράσος ενός παγκόσμιου πρωταθλητή. «Ο Λίστον είναι μια άσχημη αρκούδα, μυρίζει σαν αρκούδα, αφού τον δείρω θα τον δωρίσω στον ζωολογικό κήπο». 

Πριν τον αγώνα, ο Αλί φρόντισε να εκνευρίσει τον Λίστον όσο δεν πάει με ακραίες συμπεριφορές. Είχε πάει κάτω από το σπίτι του με ένα λεωφορείο που έγραφε «ο Λίστον πρέπει να πέσει στον 8ο γύρο«, ενώ στη συνέντευξη Τύπου ο Κλέι εμφανίστηκε με ένα τζάκετ που έγραφε «κυνηγός αρκούδων». Ο αγώνας ξεκίνησε με τον Κλέι να είναι φοβισμένος. Στο τέλος του 4ου γύρου ο Κλέι δε βλέπει τίποτα. Τα μάτια του τσούζουν επειδή ήρθαν σε επαφή με την αλοιφή που είχε τοποθετηθεί στα χτυπήματα του Λίστον. Δεν ήθελε να συνεχίσει αλλά ο Άντζελο Νταντί, ο προπονητής του τον έσπρωξε στο ρινγκ.
Κλείσιμο

Στον 7ο γύρο ακούστηκε μόνο το καμπανάκι κι ο ήχος που έκανε η μασέλα του Λίστον πέφτοντας στο ρινγκ. Εναν ήχο που άκουσε μόνο ο Κλέι. Αυτό ήταν! Ο Κλέι στα 22 του γίνεται παγκόσμιος πρωταθλητής, σπάζοντας ρεκόρ (το κατέρριψε αργότερα ο Μάικ Τάσον). 



Μοχάμεντ Αλί Vs Σόνι Λίστον, 25/5/1965
Ο Κάσιους Κλέι είχε γίνει πλέον Μοχάμεντ Αλί και αντιμετωπίζει για 2η φορά τον Λίστον. στον αγώνα που έμεινε στην ιστορία για την «γροθιά φάντασμα». Ο Λίστον έπεσε στο ρινγκ στον πρώτο γύρο, Ο Αλί μένει από πάνω του και του φωνάζει να σηκωθεί να παλέψει. Ύστερα από 15''΄ο Λίστον σηκώνεται, ξεκίνησε και πάλι το ματς αλλά ο ρέφερι διακόπτει το ματς, έχοντας συμβουλευτεί τον χρονομέτρη.

O Αλί ήταν νικητής με νοκ-άουτ. Ο κόσμος πίστευε ότι το ματς είναι στημένο. Στο ριπλέι η γροθιά που πολλοί δεν είδαν, φαίνεται να έρχεται σε επαφή με τον Λίστον, τον οποίο κατηγόρησαν ότι είχε παίξει στοίχημα εις βάρος του για να πληρώσει κάποια χρέη που είχε.



Μοχάμεντ Αλί Vs Τζο Φρέιζερ, 8/3/1971
​Η «μάχη του αιώνα»! Πως αλλιώς θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς αυτή τη ματσάρα;

Ο Φρέιζερ ήταν ήδη ο κάτοχος του τίτλου, ενώ ο Αλί έπαιζε για πρώτη φορά μετά τον αποκλεισμό του, λόγω του ότι δεν είχε δεχτεί να πολεμήσει στο Βιετνάμ. Ο Φρέιζερ πήρε τον τίτλο και 5.000.000 δολάρια - όσα δηλαδή κι ο ηττημένος Αλί.




Μοχάμεντ Αλί Vs Τζορτζ Φόρμαν, 30/10/1974
Στην Κινσάσα του Ζαΐρ φιλοξενείται ένας αγώνας που άπαντες περίμεναν από τον Φόρμαν τη νίκη. Ο Αλί ήταν πιο μεγάλος από τον αντίπαλό του και παρόλο που έπαιζε έχοντας την πλάτη του στα σχοινιά στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, έριξε νοκ άουτ τον αντίπαλό του στον αγώνα που ονομάστηκε «The Rumble in the Jungle».



Μοχάμεντ Αλί Vs Τζο Φρέιζερ, 1/10/1975
Στην Κεσόν της Μανίλα, Αλί και Φρέιζερ παίζουν για τρίτη και τελευταία φορά. Ο Αλί ανεβαίνει στο ρινγκ και... φορτώνει στον 13ο και 14ο γύρο. Ο προπονητής του Φρέιζιερ ζητά να σταματήσει ο «The Thrilla in Manila» πριν την έναρξη του 15ου γύρου. 




Μοχάμεντ Αλί vs Λάρι Χολμς, 2/10/1980
Το Σίζαρ Παλάς του Λας Βέγκας θα φιλοξενήσει μία μάχη που, για πολλούς δεν έπρεπε να είχε γίνει. Ο Αλί ήταν ήδη τρεις φορές πρωταθλητής, βρισκόταν στο 38ο έτος της ηλικίας του και η νόσος Πάρκινσον είχε ξεκινήσει να του αλλάζει τη ζωή. Ο δυναμικός Αλί, ο άτρωτος πυγμάχος είχε γυάλινα πόδια. Με το ζόρι μπόρεσε με το δάχτυλό του να κεντράρει τη μύτη του. 

Παρόλο που είχε να παίξει 14 μήνες, ανεβαίνει στο ρινγκ απέναντι σε έναν πυγμάχο που ήταν στα 31 του και είχε ξεκινήσει να... περπατάει μια λαμπρή καριέρα. Ο Αλί δεν μπόρεσε να αντιδράσει στα χτυπήματα του Χολμς. Κάθε άγγιγμά στο κορμί ή στο πρόσωπό του ήταν και μια σπρωξιά προς το τέλος. Ενα τέλος που δεν άξιζε ο Αλί. Ενα τέλος που άφησε στην ιστορία τον Χολμς ως το μόνο πυγμάχο που νίκησε τον Αλί με τεχνικό νοκ άουτ. Στο 10 γύρο ο προπονητής του Αλί, Άντζελο Ντάντι πέταξε λευκή πετσέτα. 




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης