Παραιτείται ο Μπλάτερ, οδηγεί σε νέες εκλογές τη FIFA

Παραιτείται ο Μπλάτερ, οδηγεί σε νέες εκλογές τη FIFA

Παρά την επανεκλογή του την περασμένη εβδομάδα - Ο Ελβετός μεγαλοπαράγοντας του ποδοσφαίρου έμεινε έκθετος μετά τις νέες αποκαλύψεις για μεταβίβαση δέκα εκατ. δολαρίων από το «δεξί χέρι» του στον κατηγορούμενο Τζακ Γουόρνερ

Παραιτείται ο Μπλάτερ, οδηγεί σε νέες εκλογές τη FIFA
Λίγες ώρες μετά την νέα αποκάλυψη-βόμβα για το σκάνδαλο που μαστίζει τη FIFA, ο Σεπ Μπλάτερ αποφάσισε να προχωρήσει σε νέα ψηφοφορία για νέο πρόεδρο της Ομοσπονδίας.

Ο Μπλάτερ σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι αγαπάει την Ομοσπονδία και παρότι επανεξελέγη στην προεδρία αναγνωρίζει ότι η επανεκλογή του δεν γίνεται αποδεκτή από όλους.

Για αυτό το λόγο δήλωσε πως θα συγκαλέσει έκτακτο κογκρέσο ώστε να υπάρξει επαναληπτική ψηφοφορία για την ανάδειξη νέου προέδρου της FIFA, ωστόσο, τόνισε πως θα παραμείνει μέχρι τότε στην ηγεσία της Ομοσπονδίας.

Έπειτα από 17 χρόνια στην θέση του προέδρου, λοιπόν, ο Μπλάτερ ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να υποβάλει υποψηφιότητα στο έκτακτο κογκρέσο που θα πραγματοποιηθεί.

Επισήμανε, μάλιστα, πως για πολλά χρόνια ζητούσε βαθιές μεταρρυθμίσεις και πρόσθεσε πως είναι απαραίτητο να υπάρξει περιορισμός στη θητεία.
Κλείσιμο

«Αγωνίστηκα για αυτές τις αλλαγές, αλλά οι προσπάθειές μου έπεσαν στο κενό», δήλωσε ο Μπλάτερ.

«Παρόλο που έχω εντολή από τα μέλη της FIFA, δεν αισθάνομαι ότι έχω εντολή από όλο τον κόσμο του ποδοσφαίρου -τους οπαδούς, τους παίκτες, τους συλλόγους, τους ανθρώπους που ζουν, αναπνέουν και αγαπούν το ποδόσφαιρο όσο εμείς στη FIFA. Ως εκ τούτου, έχω αποφασίσει να παραδώσω την εντολή σε έκτακτες εκλογές του Κογκρέσου. Θα συνεχίσω να ασκώ τα καθήκοντά μου ως πρόεδρος της FIFA μέχρι τις εκλογές», είπε χαρακτηριστικά ο Ελβετός μεγαλοπαράγοντας του ποδοσφαίρου.
  
Όλα αυτά, ενώ το έκτακτο κογκρέσο αναμένεται να διεξαχθεί ανάμεσα στον ερχόμενο Δεκέμβριο και Μάρτιο.

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της επιτροπής της FIFA, Ντομένικο Σκάλα, που ακολούθησε μετά τις δηλώσεις Μπλάτερ, δήλωσε πως οι μεταρρυθμίσεις, στις οποίες αναφέρθηκε ο πρόεδρος, συμπεριλαμβάνουν ριζικές αλλαγές στον τρόπο που η Ομοσπονδία δομείται.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως θα εξεταστούν αλλαγές στην δομή της εκτελεστικής επιτροπής, αλλά και ότι θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η μεγαλύτερη διαφάνεια.

«Αυτά τα βήματα θα διασφαλίσουν ότι η οργάνωση δε θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα που αναζητούν να πλουτίσουν εις βάρους του παιχνιδιού», τόνισε ο Σκάλα.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα ο Μπλάτερ επανεξελέγη παρά το ξέσπασμα του σκανδάλου, ενώ μεταξύ άλλων αποκαλύφθηκε ότι ο Ζερόμ Βαλκ, γενικός γραμματέας της FIFA και δεξί χέρι του προέδρου, μεταβίβασε 10 εκατ. δολάρια σε λογαριασμούς που διαχειριζόταν ο πρώην αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, Τζακ Γουόρνερ.

Oι New York Times, οι οποίοι επικαλούνται πολλούς ομοσπονδιακούς αξιωματούχους των ΗΠΑ που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, αποκάλυψαν ότι η μεταβίβαση έγινε το 2008 από έναν λογαριασμό της FIFA και φέρεται ότι αποτελεί «ένα κεντρικό στοιχείο του σκανδάλου διαφθοράς που συγκλονίζει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο» και τα ηγετικά του στελέχη.

Τα 10 αυτά εκατ. δολάρια που μεταβιβάστηκαν συνιστούν, σύμφωνα με τους New York Times, ένα από τα κρίσιμα στοιχεία που οδήγησαν την περασμένη εβδομάδα στις συλλήψεις και στην απαγγελία κατηγοριών σε 14 στελέχη της FIFA.

Αυτά φέρεται ότι επιτρέπουν επίσης να «πλησιάσει (η έρευνα) τον κ. Μπλάτερ», τον πρόεδρο της FIFA, ο οποίος επανεξελέγη στα τέλη της περασμένης εβδομάδας για μια πέμπτη θητεία.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης