Στη σκιά του σκανδάλου διαφθοράς οι σημερινές εκλογές της FIFA

Στη σκιά του σκανδάλου διαφθοράς οι σημερινές εκλογές της FIFA

Ο Ιορδανός πρίγκηπας Άλι κερδίζει έδαφος στην κούρσα της προεδρικής διαδοχής -  Δικό του το ευρωπαϊκό μπλοκ, «μάχη» σε Αμερική, Αφρική και Ασία - Ο ρόλος των χορηγών που απειλούν με αποχώρηση - Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πλατινί - Ελεύθερος ο Τζακ Γουόρνερ

Στη σκιά του σκανδάλου διαφθοράς οι σημερινές εκλογές της FIFA
Παρά το τεράστιο σκάνδαλο που ξέσπασε στους κόλπους της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και τις συλλήψεις αξιωματούχων του στενού κύκλου του προέδρου Ζεπ Μπλάτερ, ο 79χρονος Ελβετός δε δείχνει να πτοείται.

Σήμερα στη Ζυρίχη τα μέλη της FIFA θα κληθούν να αποφασίσουν για τη διάδοχη κατάσταση και κατά πόσο πιστεύουν ότι στο σκάνδαλο εμπλέκεται άμεσα ή έμμεσα ο Μπλάτερ. Ο ίδιος παρά τις πιέσεις από διεθνή μέσα και παράγοντες δήλωσε την Πέμπτη πως το σκάνδαλο έφερε ντροπή και ταπείνωση στο ποδόσφαιρο και θα έρθουν κι άλλα άσχημα νέα για τη FIFA, αλλά θα παραμείνει στη θέση του να παλέψει. Δικαιολογήθηκε μάλιστα λέγοντας ότι δεν μπορεί να τους ελέγχει όλους...

Απέναντι του στη διεκδίκηση του προεδρικού θώκου θα βρει τον Ιορδανό πρίγκηπα Άλι, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν το αδιαμφισβήτητο αουτσάιντερ στην κούρσα για την ανάδειξη νέου προέδρου. Τα δεδομένα όμως φαίνεται ότι άλλαξαν και σε λίγες ώρες θα φανεί κατά πόσο έχουν επηρεαστεί οι ψηφοφόροι από τις ραγδαίες εξελίξεις των δύο τελευταίων ημερών.

Ο Αλι ισχυρίζεται ότι έχει εξασφαλίσει 60 ψήφους εκτός Ευρώπης, την ώρα που το ευρωπαϊκό μπλοκ στην πλειοψηφία του έχει ταχθεί υπέρ του. Αν δεν υπερβάλλει, οι εκλογές θα είναι πραγματικό ντέρμπι. Υπάρχει και ένα σενάριο που κυκλοφορεί ανάμεσα στους δημοσιογράφους που βρίσκονται στη Ζυρίχη για τις εκλογές, σύμφωνα με το οποίο όλη αυτή η επιχείρηση με τις συλλήψεις και τις διώξεις σκοπό έχει να λειτουργήσει ως εκφοβισμός για τους ψηφοφόρους του Μπλάτερ που ξέρουν ότι βρίσκονται στο στόχαστρο των ερευνών. 


Κλείσιμο
Ο ρόλος των χορηγών και οι φωνές κατά του Μπλάτερ από όλη την Ευρώπη

Η FIFA κινδυνεύει να χάσει κάποιους από τους σημαντικότερους βασικούς χορηγούς της. Adidas και Hyundai περιμένουν από τη FIFA να επιλύσει άμεσα το θέμα και να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο της, έχοντας όμως συμμορφωθεί με τον ισχύοντα κώδικα δεοντολογίας. Αλλά και η McDonald' s περιμένει την εξέλιξη της υπόθεσης. Από την πλευρά της, η ViSA είναι ξεκάθαρη περιμένοντας να χυθεί άπλετο φως στη υπόθεση, ωστόσο, όπως διευκρινίζει, αν δεν αλλάξει η νοοτροπία και η κουλτούρα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, τότε θα διακόψει την συνεργασία της. Τέλος, η Coca Cola τόνισε πως θα αμαυρωθεί το επερχόμενο Μουντιάλ του 2018 εάν δεν υπάρξει άμεση αναδιάρθρωση του σώματος της FIFA προκειμένου να μην παρατηρηθούν ξανά τέτοια φαινόμενα διαφθοράς. «Η FIFA οφείλει να συμμορφωθεί με τους κανόνες», δήλωσε εκπρόσωπός της. 

Αυστηρές δηλώσεις κατά της FIFA έκαναν επίσης ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας. Μέχρι και ο Ράφα Ναδάλ, ο Ισπανός τενίστας που τώρα έχει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας στο Ρολάν Γκαρός, ζήτησε την παραίτηση του κ. Μπλάτερ, ενώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συγκεντρώνονται υπογραφές υπέρ της αποχώρησής του.


Ανοιχτό το ενδεχόμενο διάσπασης της UEFA από τη FIFA

Όντας κάθετα αντίθετος με την επανεκλογή του Σεπ Μπλάτερ στον προεδρικό θώκο της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και θεωρώντας πως η παραίτηση ή η μη εκλογή του είναι η μοναδική λύση για μια νέα σελίδα στη FIFA, ο Μισέλ Πλατινί αρνήθηκε να αποκλείσει οποιοδήποτε ενδεχόμενο σε περίπτωση που τελικά δεν αλλάξει κάτι στην κεφαλή. 

«Θα εξετάσουμε κάθε πιθανή επιλογή. Θα συζητήσουμε στο Βερολίνο με τις Ομοσπονδίες μας και θα αποφασίσουμε για το πως θα πορευτούμε με την FIFA» ανέφερε ο Πλατινί σε ερώτηση δημοσιογράφου στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε. 

Φυσικά, σε περίπτωση παύσης της κοινής πορείας με την Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, που είναι το ακραίο σενάριο, αυτό σημαίνει και αποχώρηση των ευρωπαϊκών ομάδων από τις διεθνείς διοργανώσεις συμπεριλαμβανομένου και του Μουντιάλ! 


Ελεύθερος ο Τζακ Γουόρνερ

Στο μεταξύ, ελεύθερος με εγγύηση αφέθηκε ο πρώην αντιπρόεδρος της FIFA και στενός συνεργάτης του Μπλάτερ, Τζακ Γουόρνερ, από τη φυλακή όπου κρατείτο στο Τρινιντάντ και Τομπάγκο. Σύμφωνα μάλιστα με τα τοπικά ΜΜΕ, αποχώρησε με ασθενοφόρο.

Ο Γουόρνερ, ένας από τους πάλαι ποτέ ισχυρότερους ανθρώπους στην FIFA, παραδόθηκε την Τετάρτη στις αρχές έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ για την έκδοσή του. Οι εισαγγελείς τον κατηγορούν για δωροδοκία ύψους 10 εκατ. δολαρίων από την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής για να αναλάβει η χώρα την διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2010.

Ο Γουόρνερ, στον οποίο απαγγέλθηκαν 12 κατηγορίες μεταξύ των οποίων για εκβιασμό και δωροδοκία, δήλωσε την Τετάρτη αθώος και επισήμανε ότι έχει εγκαταλείψει τις δραστηριότητές του όσον αφορά το ποδόσφαιρο εδώ και 4 χρόνια.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης