Σαρωτική εκκίνηση στα προκριματικά του Μουντιάλ η Εθνική, 5-1 την Λευκορωσία με επίδειξη δύναμης! - Δείτε τα γκολ

Η Ελλάδα προηγήθηκε 4-0 στο ημίχρονο με τους Καρέτσα (3'), Παυλίδη (17'), Μπακασέτα (21'), Κουρμπέλη (36'), έγραψε το 5-0 με τον Τζόλη (63') και η Λευκορωσία μείωσε στο 72' με πέναλτι του Μπαρκόφσκι - Επόμενος αγώνας τη Δευτέρα (21:45) με την Δανία στον Πειραιά

Η Εθνική Ελλάδας ρίχνεται στη μάχη των προκριματικών του Μουντιάλ, υποδεχόμενη σε ένα κατάμεστο στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης» τη Λευκορωσία για την πρεμιέρα της διοργάνωσης (5/9, 21:45). Με τις φιλοδοξίες να είναι υψηλές και τον πήχη να έχει τοποθετηθεί ψηλά, η «γαλανόλευκη» ξεκινά το ταξίδι της με τελικό προορισμό το Παγκόσμιο Κύπελλο της Αμερικής.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, έχοντας τη θερμή στήριξη του κόσμου, θέλει να εκμεταλλευτεί την έδρα του για να ξεκινήσει με το «δεξί» τις υποχρεώσεις του. Η νίκη επί της Λευκορωσίας είναι το πρώτο βήμα, ενώ η συνέχεια αναμένεται εξίσου κρίσιμη. Την προσεχή Δευτέρα (8/9), η Ελλάδα θα φιλοξενήσει τη Δανία στο ίδιο γήπεδο, και ο μεγάλος στόχος είναι το 2/2, ώστε να στείλει από νωρίς ένα ηχηρό μήνυμα στους αντιπάλους της για το ποιος είναι το «αφεντικό» του ομίλου.

Η αρχική διάταξη της Ελλάδας για τον αγώνα απέναντι στη Λευκορωσία στο πρώτο ματς της επί των προκριματικών για το Μουντιάλ του 2026 θα έχει ως εξής: Τζολάκης κάτω από τα δοκάρια, άμυνα από δεξιά προς τα αριστερά με Βαγιαννίδη, Μαυροπάνο, Κουλιεράκη και Τσιμίκα. Κέντρο με Κουρμπέλη και Ζαφείρη. Τριάδα στην επίθεση με τους Καρέτσα, Τζόλη και Παυλίδη και πίσω από τον Παυλίδη ο Μπακασέτας.

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχει δημιουργήσει ένα σύνολο άκρως ανταγωνιστικό, καταφέροντας να συνδυάσει την εμπειρία με τον ενθουσιασμό και το ταλέντο των νεαρών Ελλήνων ποδοσφαιριστών. Παράλληλα, ο Σέρβος προπονητής έχει δημιουργήσει άριστο κλίμα στις «τάξεις» του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, καθώς κάθε παίκτης θεωρεί εαυτόν υπολογίσιμο ανά πάσα στιγμή.

Διαπιστώσεις, που απεδείχθησαν περίτρανα, με την άνοδο της εθνικής Ελλάδας στην League Α του Nations League, αλλά και την ιστορική νίκη στο Γουέμπλεϊ επί της Αγγλίας με 2-1. Κυρίως όμως, από την αγωνιστική εικόνα της εθνικής ομάδας, που πλέον, παίζει κυριαρχικό ποδόσφαιρο, με κατοχή μπάλας, εξαιρετικές αλληλοκαλύψεις, πολύ καλές μεταβάσεις και ουσία μέσα στο γήπεδο.

Ολα αυτά, όμως, ανήκουν στο παρελθόν. Και από σήμερα με αντίπαλο την Λευκορωσία στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», τα παιδιά του Γιοβάνοβιτς και του επιτελείου του, μπαίνουν στην «μάχη» για την διεκδίκηση της πρώτης θέσης στον 3ο όμιλο, όπου συμμετέχουν η Δανία και η Σκωτία.

Δεδομένου ότι πρόκριση στην τελική φάση δίνει απ΄ευθείας η πρώτη θέση του ομίλου, στόχος των Ελλήνων διεθνών, είναι το μέγιστο δυνατό βαθμολογικής συγκομιδής. Κι επειδή η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, ο αγώνας με την Λευκορωσία, είναι ιδιαίτερα σημαντικός, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για απώλεια βαθμών. Και αυτό, είναι κάτι που επισημαίνει καθημερινά στους ποδοσφαιριστές του ο Σέρβος ομοσπονδιακός τεχνικός, καθώς γνωρίζει καλά τις «παγίδες» που μπορεί να κρύβει ένα θεωρητικά εύκολο ματς. Ο έμπειρος προπονητής, διατηρεί την στοχοπροσήλωση και την συγκέντρωση των διεθνών σε υψηλό επίπεδο, έτσι ώστε να είναι πανέτοιμοι, τόσο αύριο, όσο και την ερχόμενη Δευτέρα (8/9, 21:45), Γεώργιος Καραϊσκάκης), στο ντέρμπι με την Δανία, που ενδεχομένως και ν' αποδειχθεί καταλυτικό για την πρόκριση.

Από την πλευρά του, ο Ισπανός προπονητής της εθνικής Λευκορωσίας, Κάρλος Αλόθ, προτιμά συνήθως να παίζει με 3-5-2 ή 3-4-3, ενώ ανάλογα με τις συνθήκες του αγώνα, επιλέγει τετράδα στην άμυνα. Το «αστέρι» της ομάδας είναι ο Γκρομίκο, ο οποίος παίζει «10άρι» και στην αντίπαλο του Ολυμπιακού στο Champions League, Καϊράτ Αλμάτι, μαζί με τον 37χρονο Μαρτίνοβιτς, ο οποίος παραμένει πολύτιμος με την εμπειρία του. Από τους υπόλοιπους, ξεχωρίζουν ο υψηλόσωμος αριστερός κεντρικός αμυντικός, Ζαμπέλιν και ο Εμπονγκ, ο οποίος αγωνίζεται στο «6».

Διαιτητής του αγώνα, θα είναι ο Αυστραλός, Τζάρεντ Γκίλετ, ο οποίος από το 2023 εκπροσωπεί την αγγλική ομοσπονδία σε αγώνες της FIFA.

Ειδήσεις σήμερα:

Πουλάει τρέλα ο Καμμένος για τα ηχητικά - «Με παίρνουν 500 άτομα τη μέρα, του έκανα πλάκα» λέει για τη νέα συνομιλία με τον μαφιόζο της Κρήτης

Αιμομιξία στην Κύπρο: 14χρονος έκανε σεξ με την αδελφή του και διακινούσε τα βίντεο με τις συνευρέσεις

Sicario: Ποιος είναι ο 18χρονος τραγουδιστής με τη μάσκα που εμφανίστηκε στη συναυλία για τον Στέλιο Καζαντζίδη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr