Τουρκμενιστάν: Ο πανίσχυρος πρώην πρόεδρος έφτιαξε μία... ανίκητη ποδοσφαιρική ομάδα

Τουρκμενιστάν: Ο πανίσχυρος πρώην πρόεδρος έφτιαξε μία... ανίκητη ποδοσφαιρική ομάδα

Ο περιβόητος Κουρμπανγκουλί Μπερντιμουχαμέντοφ άφησε την προεδρία της χώρας στο γιο του και ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο όπου κανείς δεν... τολμά να τον νικήσει

FK_Arkadag
Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο η εμπλοκή της πολιτικής με το άθλημα είναι κάτι παραπάνω από εμφανής...

Ένεκα και της επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερτνογάν στην Αθήνα, να θυμηθούμε ότι την προηγούμενη δεκαετία στην Τουρκία είχαμε την κατακόρυφη άνοδο της Μπασάκσεχιρ που έφτασε να κατακτήσει το 2020 και το πρωτάθλημα. Η Μπασάκ πριν από λίγα χρόνια δεν υπήρχε στο χάρτη, αλλά η κόντρα του Ερντογάν με τους οπαδούς των μεγάλων ομάδων της Πόλης (Φενέρ, Γαλατά, Μπεσίκτας) την έφερε στο... προσκήνιο.

Υπάρχουν τα παραδείγματα της Μάντσεστερ Σίτι (ελέγχεται από το κρατικό fund του Άμπου Ντάμπι), της Παρί (από το αντίστοιχο του Κατάρ) και της Νιούκαστλ (απ' αυτό της Σαουδικής Αραβίας).

Ωστόσο αυτό που συμβαίνει τους τελευταίους μήνες στην ανατολική όχθη της Κασπίας θάλασσας, στο Τουρκμενιστάν, δεν έχει προηγούμενο.

Πριν από ένα χρόνο περίπου ο πρώην πρόεδρος της χώρας Κουρμπανγκουλί Μπερντιμουχαμέντοφ (ο οποίος άφησε τη θέση του στον γιο του Σερντάρ κι ο ίδιος έγινε τιμής ένεκεν Πρόεδρος του Συμβουλίου του Λαού του Τουρκμενιστάν) αποφάσισε να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο.

Gurbanguly_Berdimuhamedow


Για να δείξει μάλιστα το πόσο σοβαρά αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο εγχείρημα (καθώς η χώρα του δεν φημίζεται τόσο για την ποδοσφαιρική της κληρονομιά, αλλά για το απόλυτα αυταρχικό καθεστώς που έχει επιβάλλει αλλά και τα πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου) αποφάσισε να δημιουργήσει μία ομάδα από το μηδέν.

Έτσι γεννήθηκε η FK Arkadag η οποία αν και νεοσύστατη όχι απλά πήρε μία θέση στη μεγάλη κατηγορία της χώρας, αλλά κατάφερε να προσελκύσει του κορυφαίους 17 ποδοσφαιριστές της χώρας οι οποίοι... αυθόρμητα αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τους συλλόγους στους οποίους αγωνίζονταν.

Κλείσιμο
Εν τέλει δικαιώθηκαν για την επιλογή τους γιατί η FK Arkadag στην πρώτη της κιόλας σεζόν κατάφερε να κατακτήσει τον τίτλο πανηγυρίζοντας 20 νίκες σε ισάριθμα ματς (κι ενώ απομένουν τέσσερις αγωνιστικές για το φινάλε) σκοράροντας 70 γκολ και έχοντας παθητικό μόλις 14... Οι πληροφορίες ότι έχουν εξαφανιστεί οι σκόρερ αυτών των 14 γκολ ελέγχονται ως ανακριβείς.

Η πρώτη που έσπευσε να συγχαρεί τον σύλλογο για την ιστορική επιτυχία ήταν η ποδοσφαιρική ομοσπονδία του Τουρκμενιστάν, ενώ η FK Arkadag έχει την ευκαιρία να πανηγυρίσει την ερχόμενη Κυριακή το νταμπλ καθώς έχει προκριθεί και στον τελικό του Κυπέλλου όπου οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την άλλη φιναλίστ να εμφανίζεται κανονικά στο γήπεδο (για τυπικούς βέβαια λόγους).

Όσον αφορά τα παράπονα των άλλων συλλόγων αρχικά γιατί έχασαν τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές τους μη μπορώντας να συναγωνιστούν οικονομικά τη νεοσύστατη ομάδα, αλλά και τα διαιτητικά λάθη (sic) που παρατηρήθηκαν στους αγώνες της (με αποκορύφωμα το ματς κόντρα στην Şagadam όπου με το σκορ 1-1 ο διαιτητής είδε πέναλτι) θεωρούνται φτηνές δικαιολογίες...

Το σίγουρο είναι πάντως ότι η ομάδα... πρότυπο κέρδισε μια θέση στο επόμενο Champions League της Ασίας και δεν αποκλείεται να φιλοξενήσει τον Κριστιάνο Ρονάλντο ή κάποια από τα πολλά αστέρια που αγωνίζονται πλέον στη Σαουδική Αραβία.

Γιατί ο «ηγέτης του έθνους» πρέπει να έχει και μια αντάξια ποδοσφαιρική ομάδα η οποία όλως τυχαίως πήρε το όνομα της από το παρατσούκλι του...

Γιατί Arkadag σημαίνει «ο προστάτης ήρωας» κι ο Κουρμπανγκουλί Μπερντιμουχαμέντοφ παραμένει ο «Arkadag» για όλους (;) τους Τουρκμένους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης