Νήσοι Μάρσαλ: Το τελευταίο έθνος χωρίς Εθνική ομάδα μπαίνει στον... ποδοσφαιρικό χάρτη

Νήσοι Μάρσαλ: Το τελευταίο έθνος χωρίς Εθνική ομάδα μπαίνει στον... ποδοσφαιρικό χάρτη

Το νησιωτικό σύμπλεγμα που βρίσκεται στον Ειρηνικό ωκεανό είναι η τελευταία χώρα στη Γη χωρίς εθνική ποδοσφαίρου, αλλά όχι για πολύ ακόμη

Nisioi_Marsal
Κάπου ανάμεσα στη Χαβάη και την Παπούα-Νέα Γουϊνέα ξεπροβάλλουν οι Νήσοι Μάρσαλ, ένα σύμπλεγμα από πέντε ηφαιστειογενή νησιά και 29 ατόλες που έγινε ανεξάρτητο κράτος μόλις το 1986, καθώς μέχρι τότε αποτελούσε έδαφος των ΗΠΑ.

Οι Αμερικανοί έχοντας την κυριότητα των νησιών από το 1946 τα μετέτρεψαν σε πεδιο πυρηνικών δοκιμών (συνολικά έγιναν 67 δοκιμές πυρηνικών όπλων) με αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοι να μολυνθούν από ραδιενέργεια. Μάλιστα το 1994 αποκαλύφθηκε από τη διαρροή εγγράφων πως οι κάτοικοι είχαν εκτεθεί σκόπιμα στη ραδιενέργεια προκειμένου να μελετηθούν (από τους Αμερικανούς) οι επιπτώσεις της στους ανθρώπους.

Η ραδιενέργεια εξακολουθεί να είναι το βασικότερο πρόβλημα για τους κατοίκους, οι οποίοι ωστόσο σιγά, σιγά προσαρμόζουν τη ζωή τους στα νέα δεδομένα με τον αθλητισμό να έχει σημαντική θέση στην κουλτούρα τους.

Λόγω των αμερικανικών επιδράσεων, το μπάσκετ και το μπέιζμπολ συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αλλά τον τελευταίο καιρό το ποδόσφαιρο κερδίζει συνεχώς έδαφος κι από το 2020 έχει συσταθεί η Ομοσπονδία Ποδοσφαρίου των Νήσων Μάρσαλ.

Κλείσιμο
Κι ο πρόεδρος της Σεμ Λιβάι (που είναι και ο ιδρυτής της) ετοιμάζεται να καταθέσει φάκελο ένταξης στην Συνομοσπονδία της Ωκεανίας, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για να μπορέσει σε λίγα χρόνια η χώρα του να αγωνιστεί για πρώτη φορά στην ιστορία της σε διεθνείς αγώνες.

Μέχρι και σήμερα οι Νήσοι Μάρσαλ είναι το μοναδικό έθνος στη γη που δεν έχει ποδοσφαιρική ομάδα και ο Λιβάι έφερε στο Ματζούρο (πρωετύουσα) τον 33χρονο Άγγλο προπονητή Λόιντ Όουερς προκειμένου να ξεκινήσει από το μηδέν το χτίσιμο μιας εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου!

Ο Όουερς την εποχή του κορωνοϊού έκανε online προπονητικά σεμινάρια, όπου τον εντόπισε ο Λιβάϊ και τον έπεισε να κάνει το ταξίδι των 13.000 χιλιομέτρων προκειμένου να αναλάβει το πρότζεκτ.

«Ο στόχος είναι σύντομα να αποτελέσουμε μέλος της Συνομοσπονδίας της Ωκεανίας και σε λίγα χρόνια να ξεκινήσουμε τη συμμετοχή μας στους διεθνείς αγώνες. Οι Νήσοι Μάρσαλ δεν είχαν ποτέ μία εθνική ομάδα και τώρα ξεκινάμε τη δημιουργία της έχοντας μεγάλες φιλοδοξίες», είπε ο Όουερς μιλώντας στο BBC και συμπλήρωσε:

«Δεν θέλουμε απλά να παίξουμε με γειτονικά κράτη, αλλά να συμμετάσχουμε στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου και σ' αυτά του πρωταθλήματος Ωκεανίας. Και πιστεύω ότι σε 10 χρόνια από σήμερα, αν συνεχίσουμε να δουλεύουμε με τον ίδιο τρόπο, δεν υπάρχει λόγος να μην τα καταφέρουμε».

Μάλιστα η Ομοσπονδία ξεκίνησε το χτίσιμο του εθνικού σταδίου στην πρωτεύουσα, το οποίο περιβάλλεται από θαλάσσια αμυντικά έργα καθώς η στάθμη του νερού ανεβαίνει συνεχώς και θέλουν να είναι έτοιμοι για όλα.



Παράλληλα όμως ξεκίνησε μια διαφημιστική καμπάνια στα social media για να γίνει γνωστή στον κόσμο αυτή η τιτάνια προσπάθεια και να έχουν περισσότερα έσοδα.

«Είμαστε η τελευταία χώρα στη γη χωρίς εθνική ομάδα ποδοσφαίρου. Επιτέλους, ελπίζουμε ότι αυτό πρόκειται να αλλάξει. Παρακαλούμε ακολουθήστε μας και βοηθήστε μας να πραγματοποιήσουμε το όνειρό μας για διεθνές ποδόσφαιρο στα Νησιά Μάρσαλ!», έγραφε το ποστάρισμα στον επίσημο λογαριασμό της ομάδας και μέσα σε λίγες εβδομάδες έφτασε τους 5.000 ακολούθους στο twitter.



Την ίδια ώρα, μπορεί ακόμη να μην υπάρχει εθνική ομάδα, αλλά η Ομοσπονδία έβγαλε προς πώληση τη φανέλα του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος η οποία πλησιάζει το sold out, δείγμα της δίψας του κόσμου...






Ειδήσεις σήμερα

Μπαράζ περιοδειών από Μητσοτάκη για τον β΄ γύρο των περιφερειακών εκλογών - Εξορμήσεις υπουργών, βουλευτών

Αγωνία για κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή με τη Γάζα υπό πολιορκία και τους ισραηλινούς ομήρους να ζουν τον εφιάλτη

«Είναι η χειρότερη επίθεση που έχω ζήσει εδώ και 22 χρόνια» λέει Έλληνας που ζει στο Τελ Αβίβ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης