Εθνική Ελλάδας μπάσκετ: Προς παραίτηση ο Δημήτρης Ιτούδης

Εθνική Ελλάδας μπάσκετ: Προς παραίτηση ο Δημήτρης Ιτούδης

Δύσκολα να συνεχίσει στον πάγκο της ομάδας έως το 2024 ο Έλληνας τεχνικός - Το ραντεβού με τον Λιόλιο

5948619
Την ώρα που οι τέσσερις ομάδες που θα διεκδικήσουν τα μετάλλια του Mundobasket, μετρούν αντίστροφα για τις μάχες των ημιτελικών, όλα τα μέλη της ελληνικής αποστολής έχουν φτάσει στην Ελλάδα και απολαμβάνουν τις τελευταίες μέρες ξεκούρασης, μέχρι να ενσωματωθούν στις προετοιμασίες των ομάδων τους.

Η εφετινή προσπάθεια στις Φιλιππίνες, που ολοκληρώθηκε με την κατάληψη της 15ης θέσης στον κόσμο (η χαμηλότερη που έχει πάρει ποτέ η Εθνική ομάδα στην διοργάνωση), στιγματίστηκε από τις περισσότερες απουσίες που είχε ποτέ σε διεθνές τουρνουά η επίσημη αγαπημένη (οκτώ παίκτες πρώτης διαλογής).

Παρ’ ότι ένας πρώιμος απολογισμός έγινε ήδη στην Μανίλα, δια στόματος του προέδρου, Βαγγέλη Λιόλιου, το ρεπορτάζ του Gazzetta αναφέρει ότι δεν θα αργήσει η στιγμή που οι επιτελείς της ομοσπονδίας θα καθίσουν στο τραπέζι για να αναλύσουν όλα τα «κακώς κείμενα» του καλοκαιριού και να βάλουν μπρος την δύσκολη επόμενη μέρα που ξημερώνει για την «γαλανόλευκη».

Καθώς επίσης και ότι ο Δημήτρης Ιτούδης φέρεται να σκέφτεται σοβαρά την αποχώρησή του από το 3ο έτος του συμβολαίου του με την ΕΟΚ, για να αφοσιωθεί στις υψηλές απαιτήσεις και την αυξημένη πίεση (μετά την περυσινή αποτυχία σε πρωτάθλημα και Ευρώπη) που θα έχει φέτος στην Φενερμπαχτσέ.

Οι πρώτες προτεραιότητες της ομοσπονδίας
Κλείσιμο
Με δεδομένο ότι φέτος δεν υπάρχει το καθιερωμένο (από το 2017 και τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Κίνας) «παράθυρο» του Νοεμβρίου και η επόμενη επίσημη υποχρέωση του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος είναι προγραμματισμένη για τις 23 του ερχόμενου Φλεβάρη (με την Τσεχία στην πρεμιέρα των προκριματικών του Eurobasket 2025), τα δύο θέματα που «καίνε» είναι τα εξής:

Πρώτον, να διερευνήσει το ενδεχόμενο της διεκδίκησης ενός εκ των τεσσάρων προολυμπιακών τουρνουά που θα διεξαχθούν στις αρχές Ιουλίου του 2024, ώστε η Εθνική ομάδα να παίξει εντός έδρας και να έχει αυξημένες πιθανότητες πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Και δεύτερον, να ξεδιαλύνει το θέμα του ομοσπονδιακού προπονητή, από την στιγμή που το κλίμα στις σχέσεις των δύο πλευρών, δεν είναι το ίδιο ζεστό με εκείνο που οδήγησε στην προσληψή του τον Μάρτιο του 2022. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η μέχρι τώρα συνεργασία τους ήταν προβληματική, ότι έχει χαθεί η αμοιβαία εκτίμηση ή ότι του χρεώνονται ευθύνες για την πορεία της ομάδας στο Eurobasket του 2022 ή στο Παγκόσμιο Κύπελλο που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Αν λάβουμε υπ’ όψιν μας, ότι η προθεσμία για την δήλωση συμμετοχής στις υποψηφιότητες για την διοργάνωση των προολυμπιακών τουρνουά εκπνέει στα τέλη Νοέμβρη και ότι το παραπάνω εγχείρημα απαιτεί μία σοβαρή προεργασία, η διευθέτηση του θέματος προπονητή δείχνει πιο εφικτή για το προσεχές διάστημα.

Οι πρώτες σαφείς ενδείξεις για το διαφορετικό μήκος κύματος
Η ήττα από την Λιθουανία και ο μαθηματικός αποκλεισμός της ελληνικής ομάδας από την φάση των “8” έβγαλαν στην επιφάνεια το διαφορετικό μήκος κύματος (όσον αφορά στην συνέχιση της συνεργασίας τους) στο οποίο φάνηκαν να βρίσκονται οι δύο πλευρές.

Όταν ρωτήθηκε από τους εκπροσώπους του Τύπου, ο Δημήτρης Ιτούδης θύμισε ότι έχει άλλον έναν χρόνο συμβόλαιο και δεν δήλωσε διατεθειμένος να μην το τιμήσει, ενώ όταν το ίδιο θέμα προπονητή τέθηκε στον Βαγγέλη Λιόλιο, ο «ισχυρός άνδρας» του ελληνικού μπάσκετ αρκέστηκε στην απάντηση ότι «δεν είναι της παρούσης! Ας κάτσει πρώτα η σκόνη, να γίνει ο απολογισμός και να είστε σίγουροι ότι προχωρήσουμε παρακάτω!»

Δηλαδή ούτε επιβεβαίωσε την φημολογούμενη επιθυμία της ΕΟΚ για αλλαγή στην τεχνική ηγεσία, αλλά όμως, ούτε μπήκε στην διαδικασία να διαψεύσει ότι υπάρχει ζήτημα, ενισχύοντας την παραμονή του Βεροιώτη τεχνικού στον πάγκο της Εθνικής.

Η περισυλλογή του Ιτούδη
Όλα τα παραπάνω, συνέβησαν επί ασιατικού εδάφους και πριν οι παίκτες και το staff αναχωρήσει τμηματικά για το μεγάλο ταξίδι της επιστροφής. Οι μέρες που μεσολάβησαν από τo βράδυ της 1ης Σεπτέμβρη, οπότε και, ουσιαστικά, το τουρνουά τελείωσε για την «επίσημη αγαπημένη», βοήθησαν τον πλέον επιτυχημένο Έλληνα τεχνικό να «καθαρίσει» το μυαλό του, να σταθμίσει τις προτεραιότητες του αλλά και τις δυσκολίες της επόμενης σεζόν και φυσικά να σκεφτεί τι είναι καλύτερο για το μέλλον του.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συνέλεξε το Gazzetta, οι πολλές και δυσκόλως διαχειρίσιμες ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν έναν οργανισμό σαν την Εθνική ομάδα, είχαν βάλει από καιρό σε σκέψεις τον έμπειρο τεχνικό και δύο φορές πρωταθλητή Ευρώπης.

Πέραν του ότι ο εκάστοτε εθνικός coach κουβαλάει την πίεση ενός έθνους για επιτυχία κι έχει να κάνει με 12-16 διαφορετικές προσωπικότητες που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις ομάδες τους, στην Ελλάδα ειδικότερα, όπου το κλίμα είναι άκρως τοξικό και η αντιπαλότητα των «αιωνίων αντιπάλων» πολύ συχνά μεταφέρεται και στους κόλπους του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, ο ρόλος του ομοσπονδιακού τεχνικού δεν τυγχάνει του σεβασμού και της εκτίμησης που έχει σε άλλες χώρες. Περισσότερο αποδομείται και λίγοτερο εξυψώνεται!

Επιπροσθέτως, οι λανθασμένα υψηλές απαιτήσεις που υπάρχουν στην ελληνική μπασκετική πιάτσα για κάθε διεθνή διοργάνωση (λες και η Εθνική θα γίνει ξαφνικά… Μπακς, επειδή θα παίξει ο Γιάννης ή… Ολυμπιακός και… Παναθηναϊκός, επειδή φορούν την φανέλα της ο Παπανικολάου και ο Μήτογλου αντίστοιχα) δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι είμαστε υπερδύναμη και από το 2010 και μετά, πάντα το αρνητικό αποτέλεσμα έχει επίδραση στον προπονητή.

Δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν όλοι σχεδόν οι Έλληνες προπονητές (Γιαννάκης, Ζούρος, Κατσικάρης, Σκουρτόπουλος) που ανέλαβαν την Εθνική ομάδα, αργά ή γρήγορα υπέστησαν φθορά στις καριέρες τους σε διασυλλογικό επίπεδο. Είτε γιατί είχαν ομάδες και αναγκάστηκαν να τις αποχωριστούν, είτε γιατί στιγματίστηκαν συλλογικά, είτε γιατί δεσμεύθηκαν full time και μοιραία έμειναν για ένα διάστημα εκτός αγοράς.

Οι λόγοι που τον κάνουν να σκέφτεται το “out”!
Όσο διαφορετική κι αν είναι η περίπτωση του Δημήτρη Ιτούδη, ο οποίος συμφώνησε με την Φενερμπαχτσέ στην καλύτερη φάση της προπονητικής του διαδρομής κι έχοντας ένα από τα καλύτερα ονόματα στην Ευρώπη, το ήδη μουδιασμένο κλίμα στην ασιατική πλευρά της Πόλης δεν θέλει πολύ να αντιστραφεί εντελώς εναντίον του.

Αντιλαμβάνεστε ότι μία δεύτερη διαδοχική αποτυχημένη σεζόν στην τουρκική ομάδα (έχοντας χάσει για δεύτερο καλοκαίρι το βασικό στάδιο της προετοιμασίας λόγω των υποχρεώσεων της Εθνικής ομάδας), δεν αποκλείεται να τον φέρει σε δυσμενή θέση και να του δημιουργήσει πρόβλημα στην βασική του δουλειά.

Η σεζόν που βρίσκεται μπροστά του, άλλωστε, είναι πολύ απαιτητική, ο πήχης έχει μπει πολύ στο τουρκικό πρωτάθλημα και την Euroleague και όλη η ενέργεια και η προσοχή του είναι απολύτως λογικό να επικεντρωθούν στην Φενέρ, χωρίς να υπάρχουν άλλες υποχρεώσεις που μοιραία θα τον αποσπούν έστω και για λίγο.

Όλα τα παραπάνω, λοιπόν, σε συνδυασμό με την διάρρηξη των σχέσεων που είχε με κάποιους διεθνείς παίκτες (η συγκεκριμένη παράμετρος έχει μικρότερη βαρύτητα, γιατί αυτό αλλάζει όταν υπάρχει εθνικός σκοπός) στριφογυρίζουν εδώ και καιρό στο μυαλό του Δημήτρη Ιτούδη και τώρα που ετοιμάζεται να αναχωρήσει για την Τουρκία, οι πληροφορίες που συνέλεξε το Gazzetta από το στενό του περιβάλλον, αναφέρουν ότι κλίνει προς την απόφαση της οικειοθελούς αποχώρησης από την τεχνικής ηγεσία της «γαλανόλευκης».

Αν και θεωρήσαμε σωστό να επικοινωνήσουμε και με τις δύο πλευρές, ούτε ο Δημήτρης Ιτούδης αλλά ούτε και η ΕΟΚ θέλησαν να σχολιάσουν σχετικά (αλλά ούτε και να διαψεύσουν) και τα πάντα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν σε δεδομένη μελλοντική επικοινωνία που επιβεβαιώθηκε από κοινού. Είτε στην Ρόδο στο πλαίσιο του “Nick Galis International Tournament” (15-17 Σεπτεμβρίου), είτε οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην Κωνσταντινούπολη που απέχει μία ώρα αεροπορικώς από την Αθήνα.

Όλα, λοιπόν, δείχνουν ότι κόντρα στο Μαυροβούνιο ο έμπειρος τεχνικός κάθισε για τελευταία φορά της «επίσημης αγαπημένης» και ολο9κλήρωσε μία διαδρομή ενάμιση χρόνου με ρεκόρ 17-11.

Πηγή: www.gazzetta.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Στο στόχαστρο και το Λιμενικό για τον θάνατο του Αντώνη που τον έσπρωξαν από το Blue Horizon

Νεαρός Ουκρανός σκότωσε το ζευγάρι Αμερικανών που τον υιοθέτησε από ορφανοτροφείο στη χώρα του

Κύμα διαμαρτυριών για τη συναυλία των Imagine Dragons στο ΟΑΚΑ εν μέσω σφοδρής καταιγίδας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης