Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου: Μεγάλη επιτυχία για την Κύπρο, στον τελικό του ύψους η Κουλιτσένκο - Βίντεο και φωτογραφίες

Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου: Μεγάλη επιτυχία για την Κύπρο, στον τελικό του ύψους η Κουλιτσένκο - Βίντεο και φωτογραφίες

Η 21χρονη πρωταθλήτρια Ευρώπης (Κ-23) έκλεισε θέση στον τελικό της Κυριακής στη Βουδαπέστη

5953847
Ιστορία έγραψε στη Βουδαπέστη η Έλενα Κουλιτσένκο. 

Η 21χρονη Ρωσίδα η οποία πολιτογραφήθηκε Κύπρια και πριν από λίγες εβδομάδες κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κ-23 στο ύψος προκρίθηκε την Παρασκευή στον τελικό του Παγκοσμίου πρωταθλήματος γυναικών! 


Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @kulichenko_elena


Η αθλήτρια του Τζέιμς Τόμας, πέρασε με την τρίτη προσπάθεια το 1,92μ., σημειώνοντας νέα ατομική επίδοση στον ανοικτό στίβο, άλμα που ήταν αρκετό τελικά να της δώσει την πρόκριση για τον τελικό της Κυριακής (27/8) στην πρώτη της συμμετοχή στη διοργάνωση! 

5953847_2
5953836
5953896
5953731


Κλείσιμο
Η Κουλιτσένκο έγινε η πρώτη Κύπρια αθλήτρια, μετά την Ελένη Αρτυματά (200μ., 2009), η οποία θα λάβει μέρος σε έναν τελικό Παγκόσμιου Πρωταθλήματος. 

Ποιά είναι η Έλενα Κουλιτσένκο

Η νεαρή αθλήτρια γεννήθηκε στην πόλη Οντίντσοβο της Ρωσίας (προάστιο της Μόσχας), στις 28 Ιουλίου 2002 και από μικρή αγάπησε τον κλασσικό αθλητισμό. Το 2017 κατέκτησε το χρυσό στο πρωτάθλημα Κ-18 της Ρωσίας αλλά και το αργυρό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νεότητας στην πόλη Γκιορ της Ουγγαρίας.


Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @kulichenko_elena


Η χαρά της όμως δεν κράτησε για πολύ. Η Ρωσία τιμωρήθηκε το 2019 από την παγκόσμια ομοσπονδία λόγω του εργαστηρίου ντόπινγκ της Μόσχας.

Γονείς της είναι ο Αλεξέι και η Μαρίνα Κουλιτσένκο. Ο πατέρας της εργάζεται στην Κύπρο και έχει και σημαντική ακίνητη περιουσία στο νησί. Η Έλενα ξεκίνησε να φοιτά σε ρωσικό πανεπιστήμιο αλλά δεν ήταν ευχαριστημένη. Έφυγε και εξασφάλισε υποτροφία στο Πανεπιστήμιο της Τζιόρτζια των ΗΠΑ. Το 2021 ξεκίνησε σπουδές στον τομέα της Ανθρώπινης Ανάπτυξης.

elena_6
elena_5
elena_4
elena_3
elena_2
elena_1


Αυτό του εξασφάλιζε κυπριακό διαβατήριο και μια νέα ευκαιρία στην κόρη του που είναι από τα μεγαλύτερα ταλέντα στον κόσμο στο άλμα εις ύψος. Το 2019 η Έλενα κάνει αίτηση για να αποκτήσει κυπριακό διαβατήριο. Από την 1η Ιουνίου 2021 ανήκει στην Κυπριακή Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Αθλητισμού Στίβου.

Μια ημέρα μετά τα 20α γενέθλιά της (29/7/2022) είχε το δικαίωμα να εκπροσωπεί την Κύπρο σε διεθνείς αγώνες. Μιλώντας στο περιοδικό «Time» η Ελένα Κουλιτσένκο ανέφερε για την αλλαγή υπηκοότητας: «Δεν ήταν μια αυθόρμητη απόφαση. Ήταν κάτι που το σκεφτόμουν για καιρό».

3lena_10
elena_88
elene_8
elena_7


Στην Ρωσία την θεωρούν «προδότρια», στην Κύπρο την λατρεύουν. Πως θα μπορούσαν άλλωστε να μην το κάνουν αφού χάρισε στη χώρα το πρώτο της χρυσό στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κ-23.

Ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου μετά τις αποκαλύψεις για κλοπές αρχαιοτήτων

Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου: Έγινε η απονομή - Ο Μίλτος Τεντόγλου με το χρυσό μετάλλιο στο στήθος!

Μεταναστευτικό: Μπλόκο με καρφιά και οκτώ τεθωρακισμένα Typhoon
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης