Εθνική πόλο ανδρών: Αυτή την ώρα η μάχη στη Φουκουόκα απέναντι στη Σερβία

Εθνική πόλο ανδρών: Αυτή την ώρα η μάχη στη Φουκουόκα απέναντι στη Σερβία

Η εθνική ομάδα δίνει ένα από τα πιο σημαντικά παιχνίδια της ιστορίας της

Polo_Andron
Η εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης ανδρών αντιμετωπίζει αυτή την ώρα (ΕΡΤ3) τη Σερβία στον ημιτελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος της Φουκουόκα, σε ένα μεγάλο διπλό στοίχημα, την πρόκριση για πρώτη φορά σε τελικό της διοργάνωσης και την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Η εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης ανδρών έχει βγει ηττημένη στους τρεις ημιτελικούς παγκοσμίων πρωταθλημάτων που έχει παίξει μέχρι τώρα, τη Σερβία δεν την έχει νικήσει, μετρώντας μία ισοπαλία και εννέα ήττες από το 2006 και έπειτα όταν αυτή ανεξαρτητοποιήθηκε από το Μαυροβούνιο.

Όλα αυτά, όμως, ξεχάστε τα, ανήκουν στο παρελθόν, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα δίνει ένα από τα πιο σημαντικά παιχνίδια της ιστορίας της, όπως ο προ διετίας θριαμβευτικός ημιτελικός με την Ουγγαρία (9-6) στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Απέναντι στην ανανεωμένη Σερβία θέλει στη Φουκουόκα και στον πρώτο χρονικά ημιτελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος να «σπάσει» την αρνητική παράδοση και να προσπαθήσει να βρεθεί σε μια απάτητη κορυφή, αυτή του κόσμου.

Κλείσιμο
Η νίκη απέναντι στη Σερβία θα σημαίνει: Πρώτη παρουσία σε τελικό παγκοσμίου πρωταθλήματος και πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες για 17η φορά στην ιστορία της και 12η συνεχόμενη από τη Μόσχα το 1980 και έπειτα.

Η εθνική ομάδα ζητά και μια άτυπη ρεβάνς από τη Σερβία για τον χαμένο τελικό στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2021 με 13-10. Πήγε στη Φουκουόκα χωρίς τον οργανωτή του παιχνιδιού της Άγγελο Βλαχόπουλο, όμως μέχρι τώρα έχει δείξει χαρακτήρα, επιστροφή από το -3 και νίκη επί των ΗΠΑ με 15-14 στον αγώνα για την πρωτιά στον όμιλο και μετά η γκολάρα από τον Δημήτρη Σκουμπάκη για το 10-9 επί του Μαυροβούνιου στα προημιτελικά.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cub28nd821zl)

Οι Γενηδουνιάς, Αργυρόπουλος, Ζερδεβάς και ο αρχηγός Γιάννης Φουντούλης
Πέρα του τερματοφύλακα Μάνου Ζερδεβά (ποσοστό αποκρούσεων 51% 34/67), στα τέσσερα μέχρι τώρα παιχνίδια, τέσσερις παίκτες έχουν μέσο όρο χρόνο συμμετοχής άνω των 20 λεπτών.

Ο Ντίνος Γενηδουνιάς με 24:39 και 12/24 γκολ (ποσοστό ευστοχίας 50%), ο Στέλιος Αγυρόπουλος με 22:20 (11/21), ο Στάθης Καλογέροπουλος με 22:10 (6/9) και ο αρχηγός Γιάννης Φουντούλης.

Ο αρχισκόρερ της Ελλάδας σε παγκόσμια πρωταθλήματα με 72 γκολ σε πέντε συμμετοχές, ακόμα δεν έχει δώσει αυτό που θα ήθελε και ο ίδιος σε αυτό το πρωτάθλημα, 1/11 γκολ στα τρία παιχνίδια που έχει αγωνιστεί, όμως ο Θοδωρής Βλάχος μέχρι τώρα του έχει δώσει 22:06 λεπτά συμμετοχής και καλά κάνει. Ο 35χρονος Φουντούλης είναι πολύτιμος, ο ομοσπονδιακός τεχνικός και οι συμπαίκτες του γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα μας τι μπορεί να προσφέρει.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cub2eu09rg55)


Η ανανεωμένη και επικίνδυνη Σερβία
Και η Σερβία; Μετά το Τόκιο και την αποχώρηση στελεχών της που έγραψαν ιστορία, μπήκε σε μια περίοδο φυσιολογικής ανανέωσης. Την ενθαρρυντική 5η θέση στο περσινό παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βουδαπέστης, ακολούθησε η απογοητευτική 9η θέση στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο Σπλιτ.

Στην πορεία ο αρχιτέκτονας των μεγάλων επιτυχιών Ντέγιαν Σάβιτς άφησε τη θέση του στον τεχνικό της Ραντνίτσκι Κραγκούγεβατς, Μίλος Στεφάνοβιτς.

Οι Σέρβοι βρίσκονται στη Φουκουόκα με μόλις πέντε παίκτες από την ομάδα που κατέκτησε το δεύτερο σερί χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στο Τόκιο, ενώ ο… αποκλεισμένος από τη Νόβι Μπέογκραντ, Ντούσαν Μάντιτς, δεν κλήθηκε καν στην προετοιμασία.

Η Σερβία πήγε με χαμηλούς τόνους στην Ιαπωνία, όμως όπως και να έχει αναφερόμαστε στη Σερβία. Το ομαδικό πνεύμα χαρακτηρίζει ένα συγκρότημα που άρχισε με ήττα από την Ισπανία 16-14, έκανε προπόνηση με τη Νότια Αφρική (30-5), πριν έρθουν οι δύο σημαντικές νίκες που την έφεραν απέναντι στην Ελλάδα.

Πρώτα απέναντι στο Μαυροβούνιο στα πέναλτι κι ενώ έχαναν με 5-0 για τον όμιλο και έπειτα η νίκη επί της Κροατίας (15-14) ξανά στα πέναλτι στον προημιτελικό, ενώ ενδιάμεσα υπήρξε το 16-10 επί της Ιαπωνίας στο χιαστί παιχνίδι.

Ταλέντο επιθετικά έχουν, πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, το ζητούμενο είναι πώς θα αντιδράσουν οι άπειροι παίκτες της στις ειδικές καταστάσεις ενός ημιτελικού.

Όμως το πιστεύουν και αυτό βγαίνει από τα όσα έχουν γραφτεί τις τελευταίες ώρες στη Σερβία. «Αυτή η ομάδα είναι ένα νέο δέντρο που αρχίζει να αποδίδει καρπούς» διαβάσαμε χαρακτηριστικά για την εθνική τους ομάδα.

Ο Στραχίνια Ράσοβιτς και ο Νίκολα Γιάκσιτς αποτελούν τα κύρια επιθετικά τους όπλα. Οι δυο τους έχουν επιχειρήσει τα 64 από τα 172 συνολικά σουτ των Σέρβων στα πέντε παιχνίδια που έχουν δώσει στο τουρνουά: Ο Ράσοβιτς έχει 20/33 (61%) και ο Γιάκσιτς (17/31, 55%), με τη Σερβία να έχει συνολικά 28/40 στον παίκτη παραπάνω (15/36 η Ελλάδα σε τέσσερα παιχνίδια), με τον Ράσοβιτς να μετρά 6/9 στον παραπάνω και τον Ράσοβιτς 6/6.

Στον παίκτη λιγότερο η εθνική ομάδα έχει δεχθεί 14 γκολ σε 39 επιθέσεις και η Σερβία 25 σε 48, αντίστοιχα.

Στον δεύτερο χρονικά ημιτελικό της διοργάνωσης (12:30, ΕΡΤ 3), η κάτοχος του τίτλου Ισπανία θα αντιμετωπίσει την Ουγγαρία, με τον νικητή να παίρνει επίσης το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες..

Οι ημιτελικοί της Ελλάδας σε παγκόσμια πρωταθλήματα
Μόντρεαλ 2005
Ουγγαρία-Ελλάδα 7-6
Καζάν 2015
Κροατία –Ελλάδα 15-13 (πεν 10-10)
Βουδαπέστη 2022
Ιταλία-Ελλάδα 11-10

Τα ραντεβού με τη Σερβία
Ολυμπιακοί Αγώνες
2021 Τόκιο
Ελλάδα-Σερβία 10-13 (Τελικός)
2016 Ρίο ντε Τζανέιρο
Ελλάδα-Σερβία 9-9 (Φάση Ομίλων)

Παγκόσμια Πρωταθλήματα
2019 Γκουανγκτσού
Ελλάδα – Σερβία 3-9 (Φάση Ομίλων)

2017 Βουδαπέστη
Ελλάδα-Σερβία 6-11 (Φάση Ομίλων)
Ελλάδα-Σερβία 8-11 (Μικρός τελικός)

2007 Μελβούρνη
Ελλάδα-Σερβία 3-8 (Προημιτελικός)

Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα
2020 Βουδαπέστη
Ελλάδα-Σερβία 9-12 (Για θέσεις 9-12)

2016 Βελιγράδι
Ελλάδα-Σερβία 7-13 (Ημιτελικός)

2014 Βουδαπέστη
Ελλάδα-Σερβία 9-13 (Προημιτελικός)

2010 Ζάγκρεμπ
Ελλάδα-Σερβία 5-13 (Φάση Ομίλων)

Το πρόγραμμα

Ημιτελικοί
Πέμπτη 27 Ιουλίου
11:00 Ελλάδα – Σερβία (ΕΡΤ 3)
12:30 Ουγγαρία – Ισπανία (ΕΡΤ 3)

Σάββατο 29 Ιουλίου
07:00 Μικρός τελικός
12:00 Μεγάλος τελικό

πηγή: gazetta


Ειδήσεις σήμερα:

Σινέντ Ο' Κόνορ: Η τραγική ηρωίδα της σύγχρονης μουσικής που έφυγε στα 56 της


Με «τριγωνική» πολιτική στρατηγική ο Μητσοτάκης μετά το «πολιτικό κενό» από την αντιπολίτευση


Φωτιά σε δασική έκταση στην Κηφισιά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης