Σεβίλλη - Ρόμα: Θα συνεχιστεί το σερί της Βασίλισσας του Europa ή του «Master» των τελικών;

Σεβίλλη - Ρόμα: Θα συνεχιστεί το σερί της Βασίλισσας του Europa ή του «Master» των τελικών;

Στη Βουδαπέστη η πολυνίκης του Europa League, Σεβίλλη, θα διεκδικήσει το «απόλυτο» στον έβδομο τελικό της στην διοργάνωση κόντρα στη Ρόμα του επαγγελματία... winner των ευρωπαϊκών τελικών Ζοσέ Μουρίνιο

sevilla-mourinho
Ποδοσφαιρική ιστορία θα γραφτεί απόψε (31/5, 22:00 - Cosmote Sport 1) στην «Πούσκας Αρένα». Στον 52ο τελικό της δεύτερης τη τάξει διοργάνωσης της UEFA και 14ο επί «εποχής» Europa League η πολυνίκης του θεσμού Σεβίλλη θα κληθεί να διευρύνει το σερί της κόντρα στη Ρόμα του... άχαστου σε τελικούς, Ζοσέ Μουρίνιο.

Οι Ανδαλουσιανοί έχουν μετατρέψει το τουρνουά σε... Sevilla League, έχοντας έξι κατακτήσεις σε ισάριθμους τελικούς και μάλιστα νίκησαν αντιπάλους όπως η Λίβερπουλ και η Ίντερ. Η Σεβίλλη έχει την πρόκληση να συνεχίσει την κυριαρχία της κόντρα στον... καθηγητή των ευρωπαϊκών τελικών. Ο Special One έχει πέντε τίτλους, δυο Champions League, ένα Κύπελλο UEFA, ένα Europa League και ένα Conference League, έχοντας 5/5 τελικούς. Το μόνο βέβαιο λοιπόν είναι πως κάποιο εκ των δύο φοβερών σερί θα σπάσει.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-csppnr8dbzqx)

Η Σεβίλλη για να φτάσει στο μεγάλο ραντεβού της Βουδαπέστης έκανε δυο υπερβάσεις. Οι Σεβιγιάνοι ξεπέρασαν τα «εμπόδια» της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Έρικ Τεν Χαγκ και της Γιουβέντους του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι. Από την πλευρά της η κάτοχος του πρώτου Conference League απέκλεισε με δυσκολία την Φέγενορντ στο «Ολίμπικο» στην παράταση και στο... γκολ «λύγισε» την Λεβερκούζεν του Τσάμπι Αλόνσο.

«Αμυντικά είναι μια πολύ δυνατή ομάδα. Επίσης, δεν χρειάζονται πολλές ευκαιρίες για να σκοράρουν. Δεν τους ενδιαφέρει να φτάνουν συχνά στην αντίπαλη περιοχή. Αισθάνονται άνετα κοντά στην δική τους. Είναι μία δύσκολη ομάδα που δύσκολα χάνει την ψυχραιμία της και παίζει πολύ ήρεμα. Πρέπει κι εμείς να παίξουμε ήρεμα», ανέφερε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του στη συνέντευξη Τύπου ο προπονητής της Σεβίλλης, Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, ο οποίος δεν θα έχει στη διάθεση του τον τιμωρημένο Ακούνια, όπως και τους Κορόνα και Γκέιγ που δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής.

Κλείσιμο
Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cspqko0thj4h)

«Λέω ότι η ιστορία δεν παίζει ρόλο, ο συνάδελφός μου Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ πιστεύει ότι είναι διαφορετικό. Τον σέβομαι πολύ, πιστεύει ότι η Σεβίλλη είναι φαβορί για την ιστορία. Αυτή είναι η γνώμη του και τη σέβομαι. Έχουν ιστορία και εμπειρία που δεν έχουμε, γι' αυτούς το να παίζουν στον τελικό του Europa League είναι σχεδόν φυσιολογικό, για εμάς είναι εξαιρετικό», είπε από την πλευρά του ο Ζοσέ Μουρίνιο. Ο Special One μπορεί να υπολογίζει για 20-30 λεπτά τον Πάουλο Ντιμπάλα, ενώ έτοιμοι για βασικοί αναμένεται να είναι οι Μάτιτς, Πελεγκρίνι και Πατρίσιο, οι οποίοι ταλαιπωρήθηκαν τις προηγούμενες μέρες από ενοχλήσεις.

Πιθανή ενδεκάδα της Σεβίλλης (4-2-3-1): Μπόνο - Νάβας, Μπαντέ, Γκούντελι, Τέλες - Φερνάντο, Ράκιτιτς - Οκάμπος, Τόρες, Χιλ - Εν Νεσίρι

Πιθανή ενδεκάδα της Ρόμα (3-4-2-1): Πατρίσιο - Μαντσίνι, Σμόλινγκ, Ιμπάνιεθ - Τσέλικ, Κριστάντε, Μάτιτς, Σπινατσόλα - Πελεγκρίνι, Ελ Σαράουι - Έιμπραχαμ

Οι αριθμοί του τελικού του Europa League

-Η Σεβίλλη έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου UEFA/Europa League για έβδομη φορά, δύο περισσότερες από κάθε άλλη ομάδα. Έχει κερδίσει το τρόπαιο σε όλες τις συμμετοχές της σε τελικό (2006, 2007, 2014, 2015, 2016, 2020).
-Η Ρόμα θα αγωνιστεί για δεύτερη φορά στον τελικό του Κυπέλλου UEFA/Europa League. Είχε χάσει στον πρώτο της, το 1991, από την Ίντερ. -Αυτός είναι ο πέμπτος μεγάλος ευρωπαϊκός τελικός της συνολικά, μετά το 1961 (Fairs Cup), το 1984 (Κύπελλο Πρωταθλητριών), το 1991 (Κύπελλο UEFA) και το 2022 (Europa Conference League).
-Στη μοναδική προηγούμενη συνάντηση μεταξύ της Σεβίλλης και της Ρόμα στην Ευρώπη οι Ισπανοί νίκησαν με 2-0 στους «16» του Europa League το 2019-20, την τελευταία σεζόν στην οποία οι Σεβιγιάνοι σήκωσαν το τρόπαιο.
-Η Σεβίλλη έχει κατακτήσει έξι μεγάλους ευρωπαϊκούς τίτλους μέχρι σήμερα, όλους στο Κύπελλο UEFA/Europa League. Εάν κερδίσουν τον έβδομο τίτλο τους απόψε, μόνο πέντε ομάδες θα έχουν περισσότερα μεγάλα ευρωπαϊκά τρόπαια – η Ρεάλ Μαδρίτης (16), η Μπαρτσελόνα (12), η Μίλαν (9), η Λίβερπουλ (9) και η Μπάγερν Μονάχου (8).
-Αυτό το παιχνίδι θα είναι η 14η «μάχη» μιας ισπανικής ομάδας με μια ιταλική στον τελικό μιας μεγάλης ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Οι ισπανικές έχουν βγει νικήτριες σε εννέα από τις προηγούμενες 13 περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων των τριών τελευταίων.
-Ο τελικός μιας μεγάλης ευρωπαϊκής διοργάνωσης φιλοξενείται στην Ουγγαρία για τέταρτη φορά και για πρώτη από το 1985. Λιντς - Φερεντσβάρος στο Fairs Cup το 1968 (δεύτερος αγώνας), Νιούκαστλ - Ούιπεστ στο Fairs Cup στο 1969 (δεύτερος αγώνας) και Ρεάλ Μαδρίτης - Φεχερβάρ (πλέον Βίντι) στο Κύπελλο UEFA το 1985.
-Έχοντας κατακτήσει το Europa Conference League την περασμένη σεζόν, η Ρόμα θα μπορούσε να νικήσει σε έναν μεγάλο ευρωπαϊκό τελικό για δεύτερη διαδοχική σεζόν, κάτι που είχε πετύχει μια ιταλική ομάδα σε τέσσερις προηγούμενες περιπτώσεις. Η Ίντερ το 1964 και το 1965, η Μίλαν το 1968 και το 1969, η Γιουβέντους το 1984 και 1985, και η Μίλαν ξανά το 1989 και το 1990.
-Ισπανός προπονητής έχει σηκώσει το Κύπελλο UEFA/Europa League 12 φορές. Περισσότερες από τεχνικούς οποιαδήποτε άλλης χώρας. Στους έξι από τους τελευταίους 10 τελικούς έχουν κερδίσει Ισπανοί προπονητές. Αυτός θα είναι ο πρώτος μεγάλος ευρωπαϊκός τελικός του προπονητή της Σεβίλλης, Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ
-Ο προπονητής της Ρόμα, Ζοσέ Μουρίνιο, έχει κερδίσει πέντε μεγάλους ευρωπαϊκούς τίτλους μέχρι σήμερα – Κύπελλο UEFA το 2003, Champions League το 2004 και το 2010, Europa League το 2017 και Europa Conference League το 2022. Εάν η Ρόμα σηκώσει απόψε την κούπα, ο Μουρίνιο θα είναι ο προπονητής με τα περισσότερα τρόπαια στην ιστορία μεγάλων ευρωπαϊκών διοργανώσεων, ξεπερνώντας τον Τζιοβάνι Τραπατόνι (5).
-Ο Χέσους Νάβας της Σεβίλλης θα είναι 37 ετών και 191 ημερών την ημέρα αυτού του αγώνα και ως εκ τούτου θα μπορούσε να είναι ο δεύτερος γηραιότερος παίκτης (πλην τερματοφυλάκων) που ξεκίνησε στον τελικό του Κυπέλλου UEFA/Europa League μετά τον Ντέιβιντ Γουέιρ της Ρέιντζερς εναντίον της Ζενίτ το 2008 (38 ετών και 4 ημερών). Ο Νάβας κέρδισε το Κύπελλο UEFA το 2006 με τη Σεβίλλη στον τελικό με την Μίντλεσμπρο σε ηλικία 20 ετών και 170 ημερών.

ΠΗΓΗ:https://www.gazzetta.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης