Σχορτσανίτης: «Δέχτηκα ρατσισμό για το χρώμα μου και τα κιλά μου» - Δείτε βίντεο

Σχορτσανίτης: «Δέχτηκα ρατσισμό για το χρώμα μου και τα κιλά μου» - Δείτε βίντεο

Ο θηριώδης σέντερ της Εθνικής Ελλάδας και του Ολυμπιακού μίλησε για την προστασία που είχε από τους συμπαίκτες του αλλά και για τους παράγοντες που τον βοήθησαν

975970
Ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης είναι ένα από τα καλύτερα παιδιά του ελληνικού μπάσκετ με σπουδαία καριέρα.

Υπηρέτησε την Εθνική Ελλάδας και έφτασε μαζί της στην σπουδαία νίκη επί των ΗΠΑ το 2006 στην Ιαπωνία και στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου μπάσκετ. Έπαιξε στον Ολυμπιακό και σε άλλες ομάδες αλλά πάντα λόγω του χρώματος του δέρματός του και των κιλών του δεχόνταν ρατσιστικές επιθέσεις. 

Ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης βρέθηκε στην εκπομπή «Στούντιο 4» της ΕΡΤ και μίλησε για τον ρατσισμό που βίωσε στην καριέρα του και τους ανθρώπους που τον στήριξαν. 

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-csznmmqa80e1)
Κλείσιμο


«Έχω περίεργη σχέση με το μπάσκετ, αγάπης και μίσους. Όταν ακούς τα μπινελίκια και δεν έχεις παίξει καλά, υπάρχει μία οργή. Το κακό είναι ότι δεν ξέρεις από πού έρχεται αυτό. Όταν είσαι μικρός δείχνεις το δάχτυλο σε όλους τους άλλους.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-csznj14t90a1)


Με τους συναθλητές μου δεν είχα θέμα. Μερικές κουβέντες στο γήπεδο είναι προσβλητικές, δεν έχουν καμία θέση.

Δέχτηκα ρατσισμό και για το χρώμα. Την πρώτη φορά που πάτησα στο γήπεδο δέχτηκα ρατσισμό. Όχι όσο άλλοι αλλά δέχτηκα. Με προστατεύσανε οι συμπαίκτες μου από όλο αυτό. Μου μιλούσαν αγγλικά όταν με έβλεπαν, ακόμα και τώρα συμβαίνει. Η συμπεριφορά του κόσμου αλλάζει ανάλογα με το ταλέντο. Όταν ήμουν 17 χρονών κατάλαβα ότι δεν μπορώ να ξέρω ποιος με πλησιάζει και για ποιον λόγο», είπε αρχικά και συνέχισε: 

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-csznj14t90a1)


«Το βλέπουμε και σε άλλες περιπτώσεις να δέχονται ρατσισμό για τα κιλά τους οι παίκτες. Όσο καλύτερος ήμουν μέσα στο γήπεδο, τόσο λιγότερο με ενδιέφερε. Έκανα λάθη, ήταν μια περίοδος που προσπαθούσα πολύ να χάσω κιλά. Μπορεί να μην έτρωγα όλη μέρα.

Προσπαθήσανε να με βοηθήσουν, να με συστήσουν σε διατροφολόγο. Αυτό δε μου άρεσε, είχα περίεργη αντιμετώπιση προς την εξουσία εκείνη την περίοδο. Αθλητικό ψυχολόγο δεν είχα. Μία φορά που σκέφτηκα να κόψω το μπάσκετ ήταν τη χρονιά που με στείλανε στην Ελβετία.

Ήταν μια πρόταση που με βοήθησε πάρα πολύ. Δεν είχα την ίδια θέληση να συνεχίσω, ήμουν 21. Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω ένα ζευγάρι ψυχολόγων που με βοήθησε. Τα αδέρφια Αγγελόπουλοι με βοήθησαν πάρα πολύ και τους ευχαριστώ για πάντα για την ευκαιρία που μου δώσανε».

Για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο είπε: «Είμαι τυχερός που τον γνώρισα. Είχε έρθει ο Θανάσης, τρομερό παιδί ο Θανάσης, είχε χαμόγελο, ήταν ευδιάθετος και σε μία κατάσταση που περνούσε δύσκολα η οικογένεια. Πάντα σε χαιρετούσε με το χαμόγελο. Μου είχε ζητήσει να κάνουμε προπόνηση. Ευχαρίστως να τον βοηθήσω, ήταν μία θετική παρουσία όταν έκανα προπόνηση μόνος μου. Και κάποια στιγμή μου ζήτησε να φέρει τον αδελφό του. Πάθαμε σοκ με τον φίλο μου και προπονητή μου, το καταλάβαινες από την παρουσία του ότι ήταν σε άλλο επίπεδο.

Κάποιοι άνθρωποι έχουν μία αύρα. Ήταν πάντα σοβαρός, δεν σήκωνε αστεία. Προσπαθούσα να τον χαλαρώσω, είχε σκοπό. Ελπίζω και τα μικρότερα αδέλφια του να τον βρουν και να τον ακολουθήσουν. Από τον Γιάννη μπορούν να μάθουν πολλά τα παιδιά, είναι εξωφρενικά καλός αθλητής και άνθρωπος. Αν θέλεις πραγματικά να ζηλέψεις κάποιον, αυτός είναι ο Γιάννης. Πάρα πολύ καλός σαν άνθρωπος, πάρα πολύ καλός σαν παίκτης, λες έ άντε ρε..». 

Ειδήσεις σήμερα:

Αλέξης Γεωργούλης: Άρση ασυλίας ψήφισε η νομική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για τις καταγγελίες Χρονοπούλου

Θεσσαλονίκη: Θετικά μηνύματα για την υγεία της εθελόντριας ερπετολόγου - Πώς σώθηκε

Πύργος: «Πήγα να της φτιάξω γάλα και μέχρι να γυρίσω είχε εξαφανιστεί» λέει η μητέρα της δίχρονης που βρέθηκε νεκρή

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πως ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: 
Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: 
Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης