Ρεάλ Μαδρίτης - Ο Βινίσιους λέει «ως εδώ» με τον ρατσισμό - Συλλήψεις στην Ισπανία, κύμα συμπαράστασης

Οι ρατσιστικές επιθέσεις στον Βραζιλιάνο έχουν πάρει πολιτικές διαστάσεις - Όλες οι αντιδράσεις, τι λέει η FIFA

Το όνομά του είναι Βινίσιους Τζούνιορ και είναι το μεγάλο αστέρι της κορυφαίας ομάδας του κόσμου, της Ρεάλ Μαδρίτης.

Εκατομμύρια οπαδοί στον κόσμο λατρεύουν το παιχνίδι του Βραζιλιάνου ποδοσφαιριστή, τα "τσαλίμια" του, τις εκρήξεις του, τα γκολ, αλλά υπάρχει και μια μειοψηφία που τον αμφισβητεί.

Όχι ως ποδοσφαιριστή, αλλά ως άνθρωπο. Ο Βινίσιους Τζούνιορ έγινε την περασμένη Κυριακή στόχος ρατσιστών για ακόμη μια φορά σε ισπανικό γήπεδο. Την ημέρα των εθνικών εκλογών στην Ελλάδα, στο "Μεστάγια" οι οπαδοί της Βαλένθια του "επιτέθηκαν" φραστικά επειδή είναι μαύρος.



Ο Βινίσιους αντέδρασε έντονα και την επόμενη ημέρα απείλησε να αποχωρήσει από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Σύμφωνα με το Reuters, εκατοντάδες οπαδοί της Βαλένθια τραγουδούσαν το «Vinicius eres un mono» («Βινίσιους είσαι πίθηκος») καθώς το λεωφορείο της Ρεάλ έφτανε στο «Μεστάγια», πριν από τον αγώνα της Κυριακής.

Ο νεαρός άσος είχε δεχτεί και πάλι ρατσιστική επίθεση μέσα στη σεζόν στο γήπεδο της Βαγιαδολίδ με τους οπαδούς της να τον φωνάζουν «μαϊμού» ενώ και στο ντέρμπι της Μαδρίτης ανάμεσα στη Ρεάλ και την Ατλέτικο κάποιοι φαν της ομάδας του Σιμεόνε έφτιαξαν κούκλα-ομοίωμα του Βινίσιους και την κρέμασαν...

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη MARCA (@marca)


Ο παίκτης καταγγέλλει όλη τη χρονιά ρατσιστικές επιθέσεις στα εκτός έδρας παιχνίδια στην Ισπανία και δεν δίστασε να μιλήσει για την "La Liga των ρατσιστών" αφού δεν κάνει τίποτα για να τον προστατέψει.



Αυτή τη φορά όμως, ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι αποφασισμένη να μην κάνει πίσω και ο πολιτικός κόσμος της Ισπανίας είναι ανάστατος.


Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη MARCA (@marca)


Η αντίδραση της Βραζιλίας

Η Βραζιλία καταδίκασε επίσημα τις ρατσιστικές επιθέσεις στον Βινίσιους και κάλεσε την κυβέρνηση της χώρας και τις αθλητικές αρχές να τιμωρήσουν τους εμπλεκόμενους, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.


Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη MARCA (@marca)


«Λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα των γεγονότων και την εμφάνιση ενός ακόμη απαράδεκτου επεισοδίου, η κυβέρνηση της Βραζιλίας λυπάται βαθύτατα που, μέχρι τώρα, δεν έχουν ληφθεί αποτελεσματικά μέτρα για την πρόληψη και αποφυγή της επανάληψης αυτών των πράξεων ρατσισμού», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι ζητήθηκε από τον πρέσβη Μαρ Φερνάντεθ Παλάσιος να ενημερώσει για το περιστατικό που ώθησε τον Πρόεδρο Λουίς Ινιάσιο Λούλα ντα Σίλβα να καλέσει τη FIFA και τη LaLiga ώστε να δράσουν άμεσα για να σταματήσουν την εξάπλωση του ρατσισμού, που φαίνεται να ριζώνει, στα γήπεδα ποδοσφαίρου.

Λούλα: «Δεν θα το επιτρέψουμε»

Ο πρόεδρος  Λούλα, στο περιθώριο της συνόδου του G7 που έλαβε χώρα στο Τόκιο έκανε αναφορά στο θέμα

«Δεν είναι δίκαιο ένα φτωχό αγόρι που κερδίζει στη ζωή, που έχει γίνει ένας από τους κορυφαίους στον κόσμο και συγκεκριμένα ο κορυφαίος της Ρεάλ Μαδρίτης, να δέχεται προσβολές σε κάθε στάδιο που πηγαίνει. Δεν θα το επιτρέψουμε», δήλωσε συγκεκριμένα ο πρόεδρος Λούλα.



Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας, Μαρία Λάουρα ντα Ρόσα, δήλωσε έκπληκτη από τις επανειλημμένες ρατσιστικές επιθέσεις στον παίκτη.

«Ο Βινίσιους Τζούνιορ πήρε κόκκινη κάρτα επειδή δεν άντεξε όλα αυτά. Η κόκκινη κάρτα έπρεπε να δοθεί στον ρατσισμό» ανέφερε σε σεμινάριο για τις σχέσεις της Βραζιλίας με τα αφρικανικά έθνη.

Στην Βραζιλία, την πατρίδα του, ο πρόεδρος Λούλα πήρε θέση για το θέμα ενώ σε ένδειξη διαμαρτυρίας και συμπαράστασης έσβησε για μια ώρα το φως στο άγαλμα του Χριστού στο Ρίο.

Το θέμα πλέον είναι εάν η πολιτισμένη ποδοσφαιρική Ευρώπη θα παραδοθεί στον ρατσισμό και στον σκοταδισμό ή θα αντιδράσει δυναμικά για να "πατάξει" το φαινόμενο.

Μήνυμα συμπαράστασης απέστειλε και ο Έλληνας Επίτροπος, Μαργαρίτης Σχοινάς: «Δεν υπάρχει χώρος για ρατσισμό στην κοινωνία μας – εντός ή εκτός γηπέδου. Πλήρης υποστήριξη στον Βινίσιους. Το Ευρωπαϊκό Αθλητικό Μοντέλο πρέπει να χρησιμεύσει ως πυξίδα για την καταπολέμηση των διακρίσεων», ανέφερε στο Twitter.

Η La Liga άνοιξε ξανά φάκελο για την υπόθεση του Βινίσιους, η Serie A έβγαλε ανακοίνωση στήριξης στον Βραζιλιάνο ενώ οι νυν και πρώην σταρ του ποδοσφαίρου ο ένας μετά τον άλλο συστρατεύονται με τον άσο της Ρεάλ.

Επτά συλλήψεις στην Ισπανία

Έστω και καθυστερημένα η αστυνομία στην Ισπανία προχώρησε σε συλλήψεις για τις ρατσιστικές επιθέσεις στον Βραζιλιάνο. Υπάρχει πλέον πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση του θέματος και η ιστορία αποκτά παγκόσμιες διαστάσεις.



Σε τρεις συλλήψεις υπόπτων προχώρησε η αστυνομία της Βαλένθια  στο πλαίσιο της έρευνας για τα ρατσιστικά συνθήματα σε βάρος του παίκτη ενώ η αστυνομία της Μαδρίτης ανακοίνωσε τη σύλληψη τεσσάρων ατόμων, που φέρονται να εμπλέκονται σε περιστατικό που συνέβη στα τέλη Ιανουαρίου στην ισπανική πρωτεύουσα.

Τότε, λίγες ώρες πριν το ντέρμπι της Ρεάλ με την Ατλέτικο για τα προημιτελικά του Copa del Rey, άγνωστοι κρέμασαν από γέφυρα ένα ομοίωμα του Βινίσιους, συνοδευόμενο από ένα πανό που έγραφε «η Μαδρίτη σιχαίνεται τη Ρεάλ». Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για «έγκλημα μίσους».



«Η Βαλένθια δεν θα ανεχτεί καμία ρατσιστική επίθεση. Ο ρατσισμός δεν έχει καμία θέση στον σύλλογό μας. Ήδη το 2019 σε έναν οπαδό μας απαγορεύτηκε η είσοδος στο γήπεδο για φασιστικές χειρονομίες σε αγώνα του Europa League», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Βαλένθια.

Το πρωτοσέλιδο της Marca

H κορυφαία αθλητική εφημερίδα της Ισπανίας και μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο η Marca κυκλφόρησε με μαύρο πρωτοσέλιδο για την υπόθεση Βινίσιους και έγραψε με μεγάλα γράμματα.



«Δεν είναι αρκετό να μην είσαι ρατσιστής, πρέπει να είσαι αντιρατσιστής» ήταν ο τίτλος της.

Η επίθεση της Ρεάλ στη La Liga

Το θέμα για την Ρεάλ χειρίζεται προσωπικά ο πρόεδρος Φλορεντίνο Πέρεθ, ο οποίος θέλει να τελειώνει μια και καλή με αυτή την "πληγή" που δημιουργεί συνεχώς προβλήματα στην ομάδα και στο μεγάλο της αστέρι.

Η Ρεάλ με ανακοίνωσή της ευχαρίστησε όσους είναι δίπλα της και δίπλα στον παίκτη και κατηγόρησε την La Liga για την στάση της.

Η ανακοίνωση της Ρεάλ

«Η Ρεάλ Μαδρίτης θα ήθελε να ευχαριστήσει τον παίκτη μας Βινίσιους Τζούνιορ για τις πολυάριθμες εκδηλώσεις στοργής, αλληλεγγύης και στοργής που έλαβε από όλα τα μέρη του κόσμου. Οι επιθέσεις μίσους και ρατσισμού πρέπει να εξαλειφθούν για πάντα από την κοινωνία μας και έτσι μίλησαν προσωπικότητες από όλα τα κοινωνικά στρώματα και από διαφορετικούς εθνικούς και διεθνείς θεσμούς μετά τα όσα συνέβησαν χθες στο στάδιο Μεστάγια.




Ο σύλλογός μας εκφράζει την ευγνωμοσύνη του προς την ανώτατη αρχή του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, τον Πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, ο οποίος είπε ότι οι αγώνες όπου διαπράττονται αυτά τα εγκλήματα μίσους πρέπει να σταματήσουν και να διακοπούν.

Επίσης, ευχαριστούμε τον Πρόεδρο της Βραζιλίας, Λούλα Ντα Σίλβα, ο οποίος ζητά να ληφθούν σοβαρά μέτρα για την καταπολέμηση αυτού του προβλήματος και του οποίου το θύμα είναι, όπως είπε, ''ένας νεαρός άνδρας που πέτυχε στη ζωή και που γίνεται ένας από τους καλύτεροι ποδοσφαιριστές του κόσμου''.


@laudrup._.a #fifa #fifa22 #fifamobile22 #fifamobile #laudrupfifamobile #fyp #viral ♬ sonido original - Laudrup._.a🎮

Ομοίως, οι συμπαίκτες του έχουν δείξει αλληλεγγύη και υποστήριξη προς τον Βινίσιους, τόσο αυτοί της Ρεάλ Μαδρίτης όσο και των υπόλοιπων ομάδων στον κόσμο. Θρύλοι, παίκτες και προπονητές, μερικοί από αυτούς εξίσου σημαντικοί στη διεθνή σκηνή όπως ο Ρονάλντο Ναζάριο, ο Εμπαπέ, ο Φέρντιναντ, ο Νεϊμάρ, ο Κακά, ο Σάντσο, ο Λίνεκερ, ο Ρομπέρτο Κάρλος ή ο Κασεμίρο, ανάμεσα σε δεκάδες και δεκάδες μορφές του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Τα ατυχή γεγονότα που έχουν συμβεί έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου και ντροπιάζουν το ποδόσφαιρό μας, όπως αποτυπώνονται και καταγγέλλονται στα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ. Από την Washington Post ή τη L'Equipe, για να αναφέρουμε μερικά μόνο εμβληματικά παραδείγματα, υπογραμμίζουν έντονα το σοβαρό πρόβλημα του ισπανικού ποδοσφαίρου.

Και τέλος, μας εκπλήσσουν οι δηλώσεις του προέδρου της Ισπανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Λουίς Ρουμπιάλες, γιατί ως επικεφαλής του ισπανικού ποδοσφαίρου και του διαιτητικού κατεστημένου, επέτρεψε να μην ληφθούν δυναμικά μέτρα, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα της FIFA, για να αποφευχθεί η κατάσταση που έχει επιτευχθεί. Η εικόνα του ποδοσφαίρου μας είναι σοβαρά πληγωμένη και φθαρμένη στα μάτια όλου του κόσμου.

Η παθητικότητά του έχει συμβάλει στην ανημποριά και ανυπεράσπιστη του παίκτη μας Βινίσιους. Οι διαιτητές, μακριά από το να ενεργούν σταθερά και να εφαρμόζουν τα ρυθμιστικά πρωτόκολλα, επέλεξαν στις περισσότερες περιπτώσεις να ανασταλούν και να αποφύγουν να λάβουν τις αποφάσεις που τους αντιστοιχούσαν. Μόλις χθες, ο διαιτητής και οι υπεύθυνοι για το VAR απέφυγαν τις ευθύνες τους και πήραν άδικες αποφάσεις βασισμένες σε ελλιπείς εικόνες, οι οποίες δεν φάνηκαν στο σύνολό τους, οι οποίες ήταν προκατειλημμένες και οδήγησαν στην απευθείας αποβολή του παίκτη μας Βινίσιους.

Δυστυχώς, αυτό που έγινε χθες και η διαχείριση που έγινε από τους διαιτητές και το VAR, δεν το αντιλαμβανόμαστε ως κάτι μεμονωμένο, αλλά μάλλον ως κάτι που έχει επαναληφθεί σε πολλούς αγώνες μας. Το θύμα που το υποφέρει δεν μπορεί ποτέ να θεωρηθεί υπεύθυνο για το έγκλημα.

Για όλους αυτούς τους λόγους, ανησυχούμε πολύ που δεν έχει γίνει καμία ενέργεια από την Ισπανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία όλο αυτό το διάστημα, παρά τα προφανή και επαναλαμβανόμενα σήματα συναγερμού που καταγγέλλει ο σύλλογός μας.

Η Ρεάλ Μαδρίτης ελπίζει ότι, δεδομένης της σοβαρότητας της τρέχουσας κατάστασης και της εικόνας που προσφέρεται στον κόσμο το ισπανικό ποδόσφαιρο, να υπάρξει δυναμική και άμεση δράση από όλους όσοι έχουν την ευθύνη και τις δυνάμεις να καταπολεμήσουν αυτές τις μάστιγες που είναι ο ρατσισμός, η ξενοφοβία και έχθρα. Ο σύλλογός μας θα συνεχίσει να εργάζεται ώστε οι αξίες που διατήρησαν την ιστορία μας να συνεχίσουν να αποτελούν πρότυπο συνύπαρξης και παραδειγματισμού».

Στον επόμενο εντός έδρας αγώνα (Τετάρτη με Ράγιο Βαγιεκάνο) θα υπάρξουν μια σειρά από ενέργειες της ομάδας στο γήπεδο προκειμένου να πάει παντού το μήνυμα κατά του ρατσισμού.

Βινίσιους: «Είστε απάνθρωποι»

Ο παίκτης που απείλησε να φύγει από τη Ρεάλ Μαδρίτης ανέβασε βίντεο με όλα όσα έχει βιώσει στα γήπεδα αυτή τη χρονιά και έγραψε: 

«Κάθε αναμέτρηση εκτός έδρας είναι μία δυσάρεστη έκπληξη. Και υπήρχαν πολλές φέτος. Ευχές να πεθάνω, κρεμασμένες κούκλες, κραυγές... Όλα είναι καταγεγραμμένα.

Όμως πάντα η κουβέντα που γίνεται πέφτει στο ότι είναι 'μεμονωμένες περιπτώσεις' και 'ένας οπαδός'. Όχι δεν είναι μεμονωμένες περιπτώσεις. Είναι συνεχή επεισόδια και συμβάντα μέσα στη χώρα και σε πόλεις στην Ισπανία (και έχουν προβληθεί και στην τηλεόραση).



Τα στοιχεία είναι στο βίντεο. Και εγώ ρωτάω: πόσοι από αυτούς τους ρατσιστές έχουν ονόματα και φωτογραφίες σε sites; Να απαντήσω για να το κάνω πιο εύκολο: μηδέν. Κανείς. Κανένας για να αφηγηθεί μία θλιβερή ιστορία ή να δώσει αυτές τις ψεύτικες εξηγήσεις και να απολογηθεί ψεύτικα

Τι λείπει για να θεωρήσουμε εγκληματίες αυτούς τους ανθρώπους; Και βέβαια να τιμωρηθούν ανάλογα οι ομάδες. Γιατί οι χορηγοί δεν 'χρεώνουν' ανάλογα τη LaLiga; Δεν ενοχλεί τα κανάλια να δείχνουν αυτές τις βαρβαρότητες κάθε Σαββατοκύριακο; Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και η επικοινωνία δεν αποδίδει πια. Δεν γίνεται να κατηγορούμαι εγώ ούτε να δικαιλογούνται αυτές οι 'εγκληματικές' πράξεις. Εσείς δεν είστε το ποδόσφαιρο, είστε απάνθρωποι». 

Νωρίτερα είχε γράψει: «Δεν είναι η πρώτη φορά, ούτε η δεύτερη, ούτε η τρίτη. Ο ρατσισμός είναι φυσιολογικός στη La Liga. H διοργάνωση τον θεωρεί φυσιολογικό, όπως και η Ομοσπονδία, ενώ οι αντίπαλοι το ενθαρρύνουν. Λυπάμαι πολύ. Το πρωτάθλημα που κάποτε ανήκε σε Ροναλντίνιο, Ρονάλντο, Κριστιάνο και Μέσι σήμερα ανήκει σε ρατσιστές». 

Ο πρόεδρος της La Liga, Χαβιέρ Τέμπας, από την πλευρά του τόνισε: «Αυτή τη σεζόν έχουν αναφερθεί 9 ρατσιστικές επιθέσεις (8 από αυτές ήταν κατά του Βινίσιους). Πάντα εντοπίζουμε τους ανισόρροπους και υποβάλλουμε την καταγγελία στα αρμόδια όργανα. Δεν έχει σημασία πόσο λίγοι είναι, είμαστε πάντα αμείλικτοι», είπε και πρόσθεσε πως «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να αμαυρωθεί η εικόνα μίας διοργάνωσης που είναι πάνω απ' όλα σύμβολο ενότητας των λαών, όπου περισσότεροι από 200 μαύροι παίκτες σε 42 συλλόγους απολαμβάνουν καθημερινά τον σεβασμό και τη στοργή όλων των φιλάθλων, καθώς ο ρατσισμός είναι μία εξαιρετικά συγκεκριμένη υπόθεση (9 καταγγελίες) που πρόκειται να εξαλείψουμε».

Το νέο περιστατικό καταδικάστηκε από συλλόγους ανά τον κόσμο, προπονητές, ποδοσφαιριστές και φιλάθλους διαφόρων ομάδων. «Την αλληλεγγύη μας στον αθλητή και στα άλλα θύματα αυτής της θηριωδίας. Δεν αρκεί να μην είσαι ρατσιστής. Πρέπει να είσαι αντιρατσιστής», λέει μεταξύ άλλων η Σάο Πάουλο, ομάδα της χώρας καταγωγής του Βινίσιους και η Φλαμένγκο αναφέρει πως «το ποδόσφαιρο μπαίνει σε δεύτερη μοίρα όταν συμβαίνει κάτι τόσο απαίσιο. Ο ρατσισμός που είδε ο κόσμος ήταν συγκλονιστικός και αποκαρδιωτικός και δεν ήταν η πρώτη φορά που το είδαμε αυτό. Δεν έχει γίνει τίποτα για να σταματήσει. Ο ρατσισμός είναι έγκλημα και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο».

Αντίστοιχα η Ατλέτικο Μαδρίτης δήλωσε ότι «είναι κρίμα που η La Liga και οι χορηγοί της δεν λαμβάνουν αυστηρά και οριστικά μέτρα γι' αυτήν την κατάσταση που επαναλαμβάνεται στα γήπεδα της Ισπανίας». 

Πρόταση Ινφαντίνο: «Διακοπή αγώνα και νίκη στα χαρτιά για τον αντίπαλο»

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας κάλεσε την FIFA να πάρει μέτρα για το θέμα και ο πρόεδρος της Τζιάνι Ινφαντίνο τοποθετήθηκε στα social media και έκανε και πρόταση.

«Πλήρης στήριξη στον Βινίσιους. Δεν υπάρχει χώρος για ρατσισμό στο ποδόσφαιρο ή στην κοινωνία και η FIFA στέκεται δίπλα σε όσους βρέθηκαν σε μια τέτοια κατάσταση κατά τη διάρκεια του αγώνα μεταξύ της Βαλένθια και της Ρεάλ.



Γι' αυτό υπάρχει στις διοργανώσεις της FIFA η διαδικασία των τριών βημάτων και προτείνεται σε όλα τα επίπεδα του ποδοσφαίρου. Πρώτον, διακόπτεις τον αγώνα, το ανακοινώνεις.

Δεύτερον, οι παίκτες φεύγουν από το γήπεδο και ο εκφωνητής ανακοινώνει ότι αν συνεχιστούν οι επιθέσεις, ο αγώνας θα διακοπεί. Ο αγώνας ξαναρχίζει, και μετά, τρίτον αν συνεχιστούν οι επιθέσεις, διακόπτεται οριστικά και οι τρεις βαθμοί πηγαίνουν στον αντίπαλο. Αυτοί είναι οι κανόνες που πρέπει να εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες και σε όλα τα πρωταθλήματα.

Σαφώς, αυτό είναι πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει στην πραγματικότητα, αλλά πρέπει να το κάνουμε και πρέπει να το στηρίξουμε μέσω της εκπαίδευσης» έγραψε ο Ινφαντίνο.

«Αρκετά, μπορείς να υπολογίζεις σε μένα στον αγώνα σου» έγραψε ο Ρονάλντο 

Ο Ρονάλντο Ναζάριο ή Φαινόμενο πήρε για άλλη μια φορά θέση για το θέμα με δημόσια αναρτησή του: 


Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ronaldo (@ronaldo)


«Για άλλη μια φορά επεισόδιο ρατσισμού προς τον Βινίσιους. Για άλλη μια φορά στη La Liga. Μέχρι πότε; Όσο υπάρχει ατιμωρησία και συνενοχή, υπάρχει και ρατσισμός. Απαράδεκτο να μένουν άπραγοι οι διαιτητές, η ομοσπονδία και οι Αρχές και οι οπαδοί να επικροτούν μια τόσο ανόητη πράξη.

Αρκετά, Βινίσιους υπολόγιζέ με στη μάχη σου. Στη μάχη μας».

Ο παλαίμαχος άσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Ρίο Φέρντιναντ έγραψε:

«Ρατσιστές.

Ποιος προστατεύει τον Βινίσιους στην Ισπανία;



Πήρε κόκκινη κάρτα ενώ τον έπνιγαν και δεχόταν ρατσιστική κακοποίηση κατά τη διάρκεια του αγώνα…

Πόσες φορές πρέπει να δούμε αυτόν τον νεαρό να υποβάλλεται σε αυτά τα σκ@#@;; Βλέπω πόνο, αηδία, τον βλέπω να χρειάζεται βοήθεια… και οι αρχές δεν κάνουν τίποτα για να τον βοηθήσουν. Ο κόσμος πρέπει να σταθεί μαζί και να απαιτήσει περισσότερα από τις αρχές που τρέχουν το παιχνίδι μας. Κανείς δεν το αξίζει αυτό, όμως εσείς το επιτρέπετε. Πρέπει να υπάρξει μια ενιαία προσέγγιση σε αυτό, διαφορετικά θα το θέμα θα μπει ξανά κάτω από το χαλί

Όλοι… Σταθείτε μαζί δυνατά και περήφανα.

Αδαείς ρατσιστές».




Ο Κιλιάν Εμπαπέ αντέδρασε μέσω Instagram:  «Δεν είσαι μόνος. Είμαστε μαζί σου και σε στηρίζουμε».



Κοινή γραμμή Τσάβι - Αντσελότι 

Ο προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης Κάρλο Αντσελότι σημείωσε: «Είναι το θύμα όσων συμβαίνουν. Κάποιες φορές τον κατηγορούν: ότι προκαλεί, για τη συμπεριφορά του. Όχι, να είμαστε ξεκάθαροι. Εκείνος είναι το θύμα όλων αυτών, θύμα αυτών των οπαδών που συμπεριφέρονται απερίγραπτα. Και όταν μιλάω για οπαδούς, προφανώς δεν εννοώ τους 46.000 θεατές που χωρά το ''Μεστάγια'', αλλά εκείνους τους λίγους που έκαναν κάτι τόσο άσχημο. Όπως συνέβη με τους οπαδούς της Μαγιόρκα, της Βαγιαδολίδ. Έχει γίνει συνήθεια. Εκτός από τον ρατσισμό, έχουν γίνει συνήθεια στις προσβολές.


Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη MARCA (@marca)

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη MARCA (@marca)



Μου φαίνεται ότι αυτό που είπε ο Τσάβι είναι υποδειγματικό. Γιατί επιτρέπουμε τις προσβολές στο ποδόσφαιρο; Μου λένε ότι δεν φώναξαν τον Βινίσιους ''πίθηκο'' αλλά ''βλάκα''. Ε και; Γιατί αυτό πρέπει να είναι αποδεκτό; Πρέπει να σταματήσει. Στον πάγκο ακούω να μου φωνάζουν από πάνω ότι είμαι ''που@@@@ γιος'', ''π@@@@ς'' και εύχονται θάνατο στη μάνα μου. Γιατί; Όλο αυτό που συμβαίνει είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να σταματήσει. Και θέλω να δηλώσω ότι η Ισπανία δεν είναι ρατσιστική χώρα. Αλλά υπάρχει ρατσισμός στην Ισπανία. Κι αυτό πρέπει να αλλάξει».

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη RMC Sport (@rmc_sport)

Από την πλευρά του ο προπονητής της Μπαρτσελόνα, Τσάβι, σημείωσε: 

«Δυστυχώς σε γενικότερο πλαίσιο υπάρχουν περιστατικά ρατσισμού και είναι ντροπή. Είναι θλιβερό να συμβαίνουν τέτοια πράγματα το 2023. Καταδικάζουμε κάθε μορφή ρατσισμού σε οποιαδήποτε γήπεδο, εις βάρος οποιουδήποτε παίκτη. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες.

Πρέπει να καταδικάσουμε κάθε μορφή ρατσισμού όπως αυτή που έγινε χθες στο Μεστάγια εις βάρος του Βινίσιους. Η Βαλένθια προσπαθεί να ταυτοποιήσει τους δράστες. Φαίνεται ότι δεν προχωράμε μπροστά, πρέπει να γίνουμε δυνατοί και να εξαλείψουμε τον ρατσισμό μια για πάντα.

Το ποδόσφαιρο είναι ο μόνος χώρος που γίνονται τέτοιες προσβολές. Είμαι στον πάγκο και με λένε ''που@@@@ γιο'' ενώ δουλεύω. Δεν βλέπω κανέναν φούρναρη, δάσκαλο ή οικοδόμο να βιώνει κάτι αντίστοιχο. Ήρθε η ώρα να σταματήσει. Να πούμε ότι δεν παίζουμε, ότι πάμε σπίτια μας. Είναι ένα μήνυμα προς τη La Liga και την Ομοσπονδία. Δεν έχω την υποχρέωση να ανέχομαι τις προσβολές.

Αν προσβάλλεις έναν οικοδόμο, ένα τούβλο θα προσγειωθεί στο κεφάλι σου. Πρέπει να είμαστε όλοι μαζί σε αυτό και να σκληρύνουμε τη στάση μας. Δεν πρέπει να παίζουμε αν μας προσβάλλουν. Δεν είναι καλό για την κοινωνία. Πρέπει να αλλάξουμε». 



























Ειδήσεις σήμερα:

«Τη σκότωσε γιατί ήθελε να χωρίσουν» - Τι λένε φίλοι του ζευγαριού στη Χαλκιδική

Συναγερμός στον ΣΥΡΙΖΑ για την ηγεμονία στην κεντροαριστερά - Ξεκίνησε το «ματς» με το ΠΑΣΟΚ

Τα «κλειδιά» της ΝΔ για πλήρη κυριαρχία στις 25 Ιουνίου

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πως ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: 
Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
 Αποτελέσματα εκλογών 2023: 
Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr