Τόμας Γουόκαπ: Ποιος είναι ο «Θωμάς από τα Καμίνια» - Η πολιτογράφηση και οι αντιδράσεις

Ο «Θωμάς από τα Καμίνια» απέκτησε ελληνικό διαβατήριο μετά την ανανέωση του συμβολαίου του με τους Πειραιώτες - Η πολιτογράφηση και οι αντιδράσεις

Μετά την πρώτη χρονιά γνωριμίας στο ΣΕΦ, ο Τόμας Γουόκαπ έγινε από τους πιο αγαπητούς παίκτες της εξέδρας, με τις αθλητικές του επιδόσεις αλλά και το πηγαίο πάθος του να κερδίζει σχεδόν αμέσως τον κόσμο του Ολυμπιακού που γρήγορα του άλλαξε το Τόμας σε... Θωμά και τον «τοποθέτησε» κάπου στα Καμίνια. Μία από τις ειδήσεις που ξεχώρισαν στα αθλητικά δρώμενα τις τελευταίες ώρες.

Τι Πασαντίνα, τι Πασαλιμάνι

Ο Αμερικανός πλέι μέικερ/πόιντ γκαρντ ήρθε στην Ελλάδα στις αρχές Ιουνίου του 2021 και στις 11 του ίδιου μήνα αποτέλεσε επισήμως παίκτη των Πειραιωτών, οι οποίοι τον έκλεψαν από τις υπόλοιπες ενδιαφερόμενες σε μία σπουδαία μεταγραφή, μιας και νωρίτερα είχε αποδείξει τι είναι ικανός να κάνει με τη φανέλα της Ζαλγκίρις τόσο στην Euroleague όσο και στις εγχώριες διοργανώσεις. Στη Λιθουανία πήρε τρία πρωταθλήματα, ενώ στην συγκεκριμένη τριετία εκεί κατέκτησε δις το βραβείο του καλύτερου αμυντικού (2019, 2021) αλλά και το βραβείο του MVP στους τελικούς του 2021.



Στην Ευρώπη ήρθε για λογαριασμό της Ρίζεν Λούντβιχσμπουργκ (2017-18) για να μείνει μόλις μια χρονιά (έχοντας και πάλι κάποιες ατομικές διακρίσεις) μη καταφέρνοντας νωρίτερα να ξεχωρίσει στις μπασκετικές ΗΠΑ όπου ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος. Εκεί κατάλαβε αμέσως πως πρέπει να γίνει καλύτερος, πείσμωσε, κι αφού εξάντλησε τις πιθανότητες να αναδειχθεί, έβγαλε το εισιτήριο για την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η κολεγιακή τετραετία και η μία χρονιά στους Γουίντι Σίτι Μπουλς ανήκαν πια στο παρελθόν.



Στα 30 του χρόνια αποτελεί ένα αναπόσπαστο γρανάζι στη μηχανή του Γιώργου Μπαρτζώκα, παίζοντας τεράστιο ρόλο στην κατάκτηση της πρώτης θέσης της Euroleague που για την ώρα επιβεβαιώνει πως ο Ολυμπιακός είναι το πρώτο φαβορί για την κατάκτηση της κορυφής της Ευρώπης για πρώτη φορά μετά τα back to back το 2011-12 και 2012-13 (συνολικά τρεις κατακτήσεις). Οι ασίστς, τα μπλοκς, η τρομακτική πίεση στη μπάλα, προφανώς η γενικότερη αμυντική του συμπεριφορά, η συνεισφορά στο σκοράρισμα αλλά και κανένα τρελό κάρφωμα πού και πού, τον έχουν βάλει στην καρδιά όλων και βεβαίως στο αρχικό σχήμα του κόουτς Μπαρτζώκα.



Μετά την ανανέωση ήρθε η πολιτογράφηση

Η ανανέωση, και μάλιστα τετραετής, ήταν η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων. Και ήρθε με ένα πολύ έξυπνο βίντεο, το οποίο προμήνυε τις εξελίξεις της 19ης Απριλίου με την πολιτογράφησή του.



Ο Γουόκαπ μετά το Προεδρικό Διάταγμα είναι Έλληνας πολίτης, λαμβάνοντας την υπηκοότητα. Μάλιστα δεσμεύτηκε να επιστρέψει το διαβατήριό του σε περίπτωση που μελλονιτκά αρνηθεί να φορέσει τη φανέλα της Εθνικής.

Με όσο θετικό μάτι κι αν είδαν κάποιοι την κίνηση αυτή, υπήρξαν αντιδράσεις από ορισμένες πλευρές, άλλες έυλογες και άλλες όχι. Κρατώντας την συζήτηση καθαρά στο αθλητικό κομμάτι, είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών. Αναλυτικότερα:

«Μας ρωτήσατε; Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών - τριών, διαφωνεί κάθετα με την ελληνοποίηση του Τόμας Γουόκαπ. Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε, πως δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα με τον παίκτη ή την ομάδα του, ίσα - ίσα οι σχέσεις μας είναι αγαστές, όπως με όλους τους συλλόγους. Είμαστε αντίθετοι ΜΟΝΟΝ με την απόφαση και προτείνουμε ο καλαθοσφαιριστής να συνεχίζει να αγωνίζεται ως Αμερικανός στη Basket League. Η περίοδος με τις απεργίες έχει ήδη ξεπεραστεί, άλλωστε, ουδείς συγκινείται».



Οι αντιδράσεις, σε αυτό το κομμάτι της συζήτησης, επικεντρώνονται στο ότι ο Γουόκαπ δεν είναι προϊόν του ελληνικού μπάσκετ και βρίσκεται στη χώρα μας μόνο δύο χρόνια, αλλά και στους κανονισμούς για τους Έλληνες και τους ξένους που με τα υπάρχοντα δεδομένα επιτρέπει στον Μπαρτζώκα να κινηθεί διαφορετικά στο παρκέ αλλά και εκτός αυτού, δηλαδή στον μεταγραφικό σχεδιασμό της ομάδας του.

Σε κοινωνικό επίπεδο, πάντως, η κουβέντα πρέπει να είναι πολύ πιο σοβαρή...

Τώρα όσον αφορά την παρουσία του στην Εθνική Ελλάδας, θα είναι διαθέσιμος για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ως «νατουραλιζέ», όπως οι Τάιλερ Ντόρσι και Ναζ και Ελάιτζα Μήτρου-Λονγκ, κάτι που σημαίνει πως με τους ισχύοντες κανονισμούς μόνο ένας εκ των τεσσάρων μπορεί να είναι στη διάθεση του Δημήτρη Ιτούδη ανά διοργάνωση.

Ειδήσεις σήμερα:

Άνδρας σε πτήση ξεσπά για το κλάμα μωρού: «Πλήρωσε αυτός ο μ… παραπάνω για να φωνάζει;»

Τουλάχιστον τρεις ακόμη υποθέσεις για τον Γεωργούλη, μετά την καταγγελία Χρονοπούλου για βιασμό

Δεν ταυτίζομαι με τα λεγόμενα και τα πιστεύω της μητέρας μου, λέει η Κατερίνα Στεφανίδη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr