Στην τελική ευθεία για τη σέντρα στις αναμετρήσεις των Εθνικών Ομάδων Τυφλών Ποδοσφαίρου Ελλάδας και Γερμανίας

Στην τελική ευθεία για τη σέντρα στις αναμετρήσεις των Εθνικών Ομάδων Τυφλών Ποδοσφαίρου Ελλάδας και Γερμανίας

Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι να καταδείξει ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να μένουν στο περιθώριο άνθρωποι που αντιμετωπίζουν κάποια τέτοια μορφή αναπηρίας

greek_team
Στο Αθλητικό Κέντρο της Μίκρας, στην ανατολική Θεσσαλονίκη, το ρολόι μετράει αντίστροφα και όλα μοιάζουν έτοιμα για τους δύο αγώνες που θα δώσει την ερχόμενη Παρασκευή (21/4) και το Σάββατο (22/4) η Εθνική Ομάδα Τυφλών Ποδοσφαίρου της Ελλάδας απέναντι στο αντίστοιχο εθνικό συγκρότημα της Γερμανίας.

Αποδεχόμενη την πρόσκληση του Γενικού Προξενείου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, η γερμανική αποστολή θα έρθει στη Θεσσαλονίκη για να παίξει τον πρώτο διεθνή αγώνα της για το 2023, σε ένα ταξίδι που σηματοδοτεί και την έναρξη της προετοιμασίας της για το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Μπέρμιγχαμ της Μεγάλης Βρετανίας, τον ερχόμενο Αύγουστο.

Ελλάδα και Γερμανία μοιράζονται όχι μόνο την κοινή αγάπη για τη «στρογγυλή θεά» αλλά συνδετικός κρίκος για τις δύο χώρες αποτελεί κι ένας Γερμανός, στο όνομα του οποίου οι Έλληνες φίλαθλοι πίνουν νερό, και δεν είναι άλλος από τον Ότο Ρεχάγκελ. «Στην Ελλάδα και τη Γερμανία, το ποδόσφαιρο είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές άθλημα. Κι υπάρχει μια στενή σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών: μόνο στο άκουσμα του ονόματος Ότο Ρεχάγκελ στην Ελλάδα, όλοι ενθουσιάζονται!», σχολιάζει ο αναπληρωτής γενικός πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Carsten Müller, για τον οποίο δεν υπάρχει κανείς λόγος αποκλεισμού ατόμων με προβλήματα όρασης απ' αυτό το άθλημα με την τόσο μεγάλη δημοτικότητα. «Αν δει κανείς τυφλούς αθλητές να παίζουν ποδόσφαιρο, θα καταλάβουν ακριβώς τι εννοώ. Η δυναμική τους, η ένταση με την οποία παίζουν, το αθλητικό τους ένστικτο, όλα είναι πολύ καλά ανεπτυγμένα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Άλλωστε, σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας, σύμφωνα με τον Γερμανό διπλωμάτη, είναι να καταδείξει ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να μένουν στο περιθώριο άνθρωποι που αντιμετωπίζουν κάποια τέτοια μορφή αναπηρίας. «Τα παιχνίδια που θα παρακολουθήσουμε βασίζονται σε τεράστιο ταλέντο - εν προκειμένω θα δούμε δύο εθνικές ομάδες να διαγωνίζονται που έχουν ήδη συμμετάσχει σε Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Πρωτάθλημα», επισημαίνει, εκφράζοντας την ελπίδα ότι πολλοί είναι αυτοί που θα θελήσουν να παρακολουθήσουν τους δυο αγώνες.

Την επίσκεψη της γερμανικής αποστολής στη Θεσσαλονίκη διοργανώνει η Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΑΟΜ-AμεΑ), συμβάλλοντας σημαντικά κατ' αυτόν τον τρόπο στην περαιτέρω προώθηση του πολύ ιδιαίτερου αυτού αθλήματος. Για τον σκοπό αυτό υπήρξε στενή συνεργασία των ομάδων εργασίας γύρω από τον κ. Müller και την πρόεδρο της ΕΑΟΜ-AμεΑ Ιωάννα Καρυοφύλλη.

Μια τυχαία συνάντηση στην παραλία, έγινε αφορμή για τον αγώνα

Η ιδέα για τον αγώνα ήρθε από μια τυχαία συνάντηση που είχε ο Γερμανός αναπληρωτής γενικός πρόξενος, προ πανδημίας, ενώ έκανε τη βόλτα του στο παραλιακό μέτωπο της πόλης. «Πριν από κάποια χρόνια κάποιος, άγνωστος σ' εμένα, που γνώριζε την ιδιότητά μου, με πλησίασε στην παραλία της Θεσσαλονίκης και μου μίλησε για τη δημοφιλία του ποδοσφαίρου τυφλών στη Γερμανία -ένα θέμα για το οποίο, ομολογουμένως, δεν γνώριζα τίποτα- και για την έλλειψη δημοτικότητας, στον αντίποδα, αυτού του αθλήματος στην Ελλάδα. Όσο κι αν έμεινα έκπληκτος από τις επισημάνσεις του, κατάφερε να μου τραβήξει το ενδιαφέρον και άρχισα να ασχολούμαι μ' αυτό το άθλημα καθώς είμαι επίσης υπεύθυνος για τις πολιτιστικές δράσεις του Γενικού Προξενείου της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Müller.

Καθώς, όμως, στη διάρκεια της πανδημίας δεν υπήρχε τρόπος να οργανωθεί κάποιος αγώνας, μόλις οι συνθήκες το επέτρεψαν, αποτάθηκε αρχικά στη Γερμανική Αθλητική Ομοσπονδία για Άτομα με Αναπηρία, η οποία ήταν πολύ ενθαρρυντική, και στη συνέχεια στην πρόεδρο της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες κ. Καρυοφύλλη, η οποία κι έδειξε επίσης μεγάλο ενδιαφέρον. «Από αυτό το σημείο και μετά δεν πέρασε πολύ μεγάλο διάστημα για την προετοιμασία των δύο αγώνων που θα διεξαχθούν στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Μίκρας, στη Θεσσαλονίκη, στις 21 και 22 Απριλίου», επισημαίνει ο κ. Müller, ο οποίος εξηγεί πως είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι στο Αθλητικό Κέντρο της Μίκρας υπάρχει ήδη ένα μόνιμο γήπεδο για τους τυφλούς παίκτες, ενώ σε άλλα μέρη τα γήπεδα αυτά στήνονται μόνο κατά περίσταση.

Υπενθυμίζεται ότι η έναρξη των αγώνων και τις δύο ημέρες θα είναι στις 17:00 και η είσοδος ελεύθερη.


Ειδήσεις σήμερα: 

Με βροχές και καταιγίδες θα επιστρέψουν οι εκδρομείς τη Δευτέρα του Πάσχα - Πού χρειάζεται προσοχή

Μαίνονται οι μάχες στο Σουδάν, αυξάνονται νεκροί και τραυματίες - Αγωνία για τους Έλληνες εγκλωβισμένους

Τα 9 ρεκόρ που «έσπασε» η ενεργειακή αγορά στην Ελλάδα το ‘22 - Στροφή σε πράσινη ενέργεια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης