Εθνική Σουηδίας: Ξεκατίνιασμα στον «αέρα» και ρατσιστική επίθεση του προπονητή σε δημοσιογράφο - Δείτε βίντεο

Εθνική Σουηδίας: Ξεκατίνιασμα στον «αέρα» και ρατσιστική επίθεση του προπονητή σε δημοσιογράφο - Δείτε βίντεο

Απίστευτο περιστατικό μετά τη νίκη της Σουηδίας κόντρα στο Αζερμπαϊτζάν για τα προκριματικά του Euro 2024, καθώς ο τεχνικός των Σκανδιναβών, Γιάνε Άντερσον, είχε πρωτοφανή καβγά στον αέρα με τον σερβικής καταγωγής δημοσιογράφο Μπόγιαν Τζόρτζιτς

Jane_Andersen
Η Σουηδία επικράτησε με το επιβλητικό 5-0 του Αζερμπαϊτζάν για τον προκριματικό όμιλο του Euro 2024, αλλά το... τρίτο ημίχρονο της συγκεκριμένης αναμέτησης είχε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Εντός αγωνιστικού χώρου οι Σουηδοί κυριάρχησαν πλήρως, όπως φαίνεται κι από το τελικό σκορ, ωστόσο στο post game σόου της σουηδικής τηλεόρασης ήρθε η έκρηξη με πρωταγωνιστές τον Ομοσπονδιακό τεχνικό Γιάνε Άντερσον και τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή και νυν σχολιαστή της τηλεόρασης Μπόγιαν Τζόρτζιτς.

Ο τελευταίος αν και γεννήθηκε στο Βελιγράδι (ο πατέρας του Ράνκο έπαιζε στον Ερυθρό Αστέρα) μεγάλωσε στη Σουηδία (το 1985 ο πατέρας του πήγε στη Νόρκεπινγκ) όπου πήρε την υπηκοότητα και αγωνίστηκε με τις μικρές εθνικές ομάδες της χώρας. Ο Τζόρτζιτς έκανε μια εμφάνιση με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (τον είχε αποκτήσει στα 17 του) και γενικά μια καλή καριέρα για να εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε σχολιαστή ποδοσφαιρικών αγώνων.

Και μ' αυτήν την ιδιότητα «υποδέχθηκε» τον Άντερσον μετά το τέλος του αγώνα στο στούντιο μέσα στον αγωνιστικό χώρο, έχοντας μάλιστα στο πάνελ δίπλα του και τον σπουδαίο Φρέντι Λιούντμπεργκ.

Ο παλαίμαχος άσος έκανε το... λάθος να ρωτήσει τον Ομοσπονδιακό τεχνικό για τον μικρό χρόνο συμμετοχής του Γέσπερ Κάρλσον (μπήκε στο 82', σκόραρε στο 88') με τον Άντερσεν να χάνει την ψυχραιμία του και να ακολουθεί ο εξής διάλογος:

Άντερσον: «Τότε ο Ίσακ ή ο Γκιόκερες δεν θα παίξουν.

Κλείσιμο
Τζόρτζιτς: «Ναι αλλά οχτώ λεπτά σε δύο αγώνες είναι πολύ μικρός χρόνος»

Άντερσον: «Ποιος δεν θα έπρεπε να παίζει; Είμαι υποχρεωμένος να χρησιμοποιώ έντεκα ποδοσφαιριστές. Αν ήσουν προπονητής, ας έκανες σου άρεσε. Δεν αντέχω άλλο αυτή τη γκρίνια! Μόλις κερδίσαμε με 5-0 και κλαίγεστε. Κάθομαι εδώ μετά από ένα 5-0 και πρέπει να σας δώσω εξηγήσεις;»

Τζορτζιτς: «Πρώτα απ' όλα χαμηλώστε τον τόνο της φωνή σας. Δεν είστε υποχρεωμένος, να δώσετε εξηγήσεις, αλλά εκπροσωπείτε 10 εκατομμύρια ανθρώπους».

Janne i stort ordbråk i Viaplays studio



Άντερσον: «Εσύ ποιον εκπροσωπείς;»

Τζόρτζιτς: «Τη Σουηδία φυσικά! Τι ερώτηση είναι αυτή; Θέλετε να πείτε κάτι άλλο;»

Άντερσον: «Συγχαρητήρια... Είσαι ένας προπονητής υψηλού επιπέδου»

Τζόρτζίτς: «Κι εσείς έχετε παίξει ποδόσφαιρο σε... πολύ υψηλό επίπεδο ε;»

Άντερσον: «Είναι απίστευτο να ακούω τέτοιες αηδίες μετά από μία νίκη με 5-0. Ίσως έπρεπε να εκπροσωπείς κάποιον άλλον!»»

Τζορτζιτς: «Ποιον θα έπρεπε να εκπροσωπώ; Τη Σερβία ίσως; Αυτό υποννοείς; Εκπροσωπώ αυτή τη χώρα όπως κι εσείς! Είναι πραγματικά ντροπή, αυτό που είπατε! Κρίμα, για έναν προπονητή εθνικής ομάδας».

Ο Άντερσον πάντως δεν πτοήθηκε και δεν ολοκλήρωσε ποτέ τις δηλώσεις καθώς αποχώρησε, αλλά πριν φύγει είπε απευθυνόμενος στους παρουσιαστές:«Αν ερχόμουν εδώ μετά από μια ήττα με 3-0, να το καταλάβω. Αλλά να έρχομαι εδώ μετά από ένα 5-0 και να πρέπει να υπερασπιστώ τον εαυτό μου απέναντί σας; Αντίο σας».



Ζήτησε συγνώμη ο Σουηδός κόουτς
Ο Άντερσον στην επίσημη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρχε κανένα ρατσιστικό σχόλιο στην τοποθέτηση του, αλλά μετά τη γενικότερη κατακραυγή σήμερα επανήλθε με νέα συνέντευξη Τύπου όπου ζήτησε συγνώμη καθώς ξεπέρασε τα όρια, αλλά επανέλαβε ότι το σχόλιο του δεν ήταν ρατσιστικό και τόνισε ότι επιθυμεί να βρεθεί από κοντά με το Τζόρτζιτς, αλλά δεν απάντησε στις κλήσεις.

Τζόρτζιτς: «Συγχωρώ, αλλά δεν ξεχνώ»
Από το βράδυ της Δευτέρας ο τηλεοπτικός σταθμός που έχει τα δικαιώματα των αγώνων της Εθνικής είχε απαιτήσει τη δημόσια συγνώμη του κόουτς και στήριξε απόλυτα τον συνεργάτη της με τον τελευταίο να απαντά με μια δηκτική ανακοίνωση.

«Όλοι έχουμε να μάθουμε από αυτό που έγινε κι εγώ θα συνεχίσω να κάνω τη δουλειά μου όπως την έκανα μέχρι τώρα, παραμένοντας πιστός στις αρχές και τις αξίες μου. Θέλω να χτίσω γέφυρες σε μια διαιρεμένη κοινωνία και προτιμώ να είμαι σαφής και... άβολος, παρά ασαφής και άνετος. Παρόλο που ο κόουτς ισχυρίζεται ότι δεν ήταν πρόθεση του να θίξει την καταγωγή μου, εγώ αντιλήφθηκα ότι αυτό ακριβώς έκανε.
Μπορώ να συγχωρήσω αλλά όχι να ξεχάσω»

Ειδήσεις σήμερα:

Σε ποιες περιοχές θα είναι έντονα τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες - Ο καιρός αύριο

Οκτώ χρόνια φυλακή στον λυράρη που υπεξαίρεσε €1,6 εκατ. - Πώς δικαιολογεί την πράξη του

Εκλογές 2023: Πότε κλείνει η Βουλή - Οι διερευνητικές εντολές και η υπηρεσιακή κυβέρνηση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης