Τέλος από τους αγώνες στίβου γυναικών οι τρανς που έζησαν την εφηβεία τους ως άνδρες

Τέλος από τους αγώνες στίβου γυναικών οι τρανς που έζησαν την εφηβεία τους ως άνδρες

Το Διοικητικό Συμβούλιο της World Athletics επέλεξε να προστατέψει την κατηγορία των γυναικών, αποκλείοντας τις transgender αθλήτριες - Νέοι περιορισμοί και για τις διαφυλικές

transgender-athlet
Μετά από διαβουλεύσεις μηνών, το Διοικητικό Συμβούλιο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου (World Athletics) ανακοίνωσε τις αποφάσεις του σχετικά με τις transgender (διεμφυλικές), αλλά και τις intersex (διαφυλικές) αθλήτριες και το δικαίωμα συμμετοχής τους στις διεθνείς διοργανώσεις του κλασικού αθλητισμού.

Όσον αφορά τους transgender αθλητές και αθλήτριες, το Συμβούλιο συμφώνησε να αποκλείσει τους αθλητές και αθλήτριες που έχουν περάσει την ανδρική εφηβεία από τους αγώνες της Παγκόσμιας Κατάταξης γυναικών από τις 31 Μαρτίου 2023.

Στις διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν συμμετείχαν εκπρόσωποι των εθνικών Ομοσπονδιών, της Παγκόσμιας Ακαδημίας Προπονητών Στίβου, της Επιτροπής Αθλητών, της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής καθώς και αντιπροσωπευτικών ομάδων τρανσέξουαλ και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων έπεσε στο τραπέζι η ιδέα που απαιτούσε από τους transgender αθλητές να διατηρούν τα επίπεδα τεστοστερόνης τους κάτω από το όριο των 2,5nmol/L για 24 μήνες, προκειμένου να μπορούν να αγωνίζονται διεθνώς στην κατηγορία γυναικών, ωστόσο η τελική απόφαση είναι οριστικός αποκλεισμός των τρανστζέντερ από την κατηγορία των γυναικών.

«Η απόφαση πάρθηκε από τη γενική αρχή που είναι η προστασία της γυναικείας κατηγορίας, αλλά δεν λέμε όχι για πάντα», εξήγησε ο Λόρδος Σεμπάστιαν Κόε, πρόεδρος της World Athletics, προαναγγέλοντας τη σύσταση μιας ειδικής ομάδας εργασίας που θα συνεχίζει να εξετάζει το συγκεκριμένο θέμα.

Η εν λόγω ομάδα θα περιλαμβάνει έναν ανεξάρτητο πρόεδρο, έως τρία μέλη του Συμβουλίου της World Athletics, δύο αθλητές από την Επιτροπή Αθλητών, έναν αθλητή/αθλήτρια τρανσέξουαλ, τρεις εκπροσώπους των Ομοσπονδιών μελών και εκπροσώπους του Τμήματος Υγείας και Επιστήμης του Παγκόσμιου Αθλητισμού.

Κλείσιμο
Η αρμοδιότητά της θα είναι να συμβουλεύεται ειδικά τους αθλητές-διαφυλικούς για να ζητά τις απόψεις τους σχετικά με τους αγώνες στίβου, να επανεξετάζει ή/και να αναθέτει πρόσθετη έρευνα όπου υπάρχει σήμερα περιορισμένη έρευνα και να υποβάλλει συστάσεις στο Συμβούλιο.

«Οι αποφάσεις είναι πάντα δύσκολες όταν αφορούν αντικρουόμενες ανάγκες και δικαιώματα μεταξύ διαφορετικών ομάδων, αλλά συνεχίζουμε να έχουμε την άποψη ότι πρέπει να διατηρήσουμε τη δικαιοσύνη για τις αθλήτριες πάνω από όλες τις άλλες εκτιμήσεις», συμπλήρωσε ο Κόε και κατέληξε λέγοντας:

«Θα μας καθοδηγεί πάντα σ' αυτό το ζήτημα, η οποία αναπόφευκτα θα αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια. Καθώς θα υπάρχουν περισσότερα στοιχεία, θα επανεξετάσουμε τη θέση μας, αλλά πιστεύουμε ότι η ακεραιότητα της κατηγορίας των γυναικών στον στίβο είναι υψίστης σημασίας».

Όσον αφορά τις διαφυλικές αθλήτριες (Differences in sex development) οι νέοι επικαιροποιημένοι κανονισμοί θα απαιτούν να μείωσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης τους
κάτω από το όριο των 2,5 nmol/L για τουλάχιστον 24 μήνες, πριν αποκτήσουν το δικαίωμα για να αγωνιστούν διεθνώς στην κατηγορία γυναικών σε οποιοδήποτε αγώνισμα.

Για όσες αθλήτριες (της συγκεκριμένης κατηγορίας) είχε δοθεί άδεια να συμμετέχουν σε συγκεκριμένα αγωνίσματα (αγώνες δρόμου από 400μ. έως 1 μίλι) θα θεσπιστούν ειδικές διατάξεις που θα τις υποχρεώνουν να κατεβάσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης τους κάτω από 2,5nmol/L για τουλάχιστον έξι μήνες, προτού αποκτήσουν δικαίωμα να αγωνιστούν ξανά.

Όλοι οι παραπάνω κανονισμοί θα τεθούν σε ισχύ από την 31η Μαρτίου 2023.


Ειδήσεις σήμερα:

Θρίλερ με την εξαφάνιση 26χρονη μητέρας και του παιδιού της στην Χαλκιδική

Ανδρέας Μικρούτσικος: «Ξέρω βαθιά μέσα μου ότι η Όλγα διαβάζοντάς το, θα μειδίασε και θα ένιωσε την τρυφερότητα»

«Χάιδευε ύποπτα τα κορίτσια» - Καταγγελίες για δεσμό του βιαστή προπονητή με 17χρονη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης