UEFA: Στο Καραϊσκάκη το Ευρωπαϊκό Super Cup του 2023 - Προς OPAP Arena o τελικός του Conference League 2024

UEFA: Στο Καραϊσκάκη το Ευρωπαϊκό Super Cup του 2023 - Προς OPAP Arena o τελικός του Conference League 2024

Η UEFA ανακοίνωσε τη διεξαγωγή του Super Cup 2023 στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» στις 16 Αυγούστου - Η OPAP Arena  έχει «κλειδώσει» για τον  τελικό του Conference League 2023-2024, με την ανακοίνωση να γίνεται τον Απρίλιο

5767254
Στην Ελλάδα  θα διεξαχθούν το 2023 και το 2024 δύο ευρωπαϊκοί τελικοί στο ποδόσφαιρο.  

Η UEFA  αποφάσισε να εμπιστευτεί την Ελλάδα για δύο τελικούς με τον πρώτο να ανακοινώνεται και επίσημα σήμερα μετά από τη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής στη Νιόν της Ελβετίας. 

Συγκεκριμένα στο "Γ. Καραϊσκάκης" θα φιλοξενηθεί ο τελικός του Ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ (νικητής Champions League και νικητής Europa League) . 



Ο τελικός του Σούπερ Καπ θα διεξαχθεί στις 16 Αυγούστου 2023 στο Φάληρο. Αρχικά η UEFA είχε επιλέξει το Καζάν αλλά  η Ρωσία έχει αποκλειστεί λόγω της εισβολής στην Ουκρανία και έτσι αφαιρέθηκε η διοργάνωση και δόθηκε στην Ελλάδα. Παράλληλα υπήρχε και η επιλογή της Γερμανίας. 

3272567
Ολυμπιακός και Ρεάλ Μαδρίτης στο γήπεδο του Φαλήρου
Κλείσιμο


Το γήπεδο του Ολυμπιακού είχε φιλοξενήσει το 2004 αγώνες από το Ολυμπιακό τουρνουά ποδοσφαίρου ενώ οι Πειραιώτες έχουν δώσει εκεί πολλά παιχνίδια για το Champions League με ομάδες όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Ρεάλ  Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα, η Γιουβέντους, η Τσέλσι, η Μπάγερν Μονάχου και η Παρί Σεν Ζερμέν. 

4274053
Ο Λιονέλ Μέσι έπαιξε με τη Μπαρτσελόνα στο Καραϊσκάκης απέναντι στον Ολυμπιακό


Για την OPAP Arena που θα φιλοξενήσει τον τελικό του Conference League  η ανάληψη έχει "κλειδώσει" αλλά αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα τον Απρίλιο.  Ο τελικός θα διεξαχθεί στις 29/5/2024. 

Σημαντικό ρόλο για αυτή την απόφαση έπαιξαν οι πολύ καλές σχέσεις της UEFA με την ελληνική κυβέρνηση. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα υπήρχε σε πολύ καλό κλίμα συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν. 

Οι τελικοί των Κυπέλλων Ευρώπης στην Ελλάδα 

Η  Ελλάδα και συγκεκριμένα το ΟΑΚΑ έχει φιλοξενήσει τους τελικούς του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης (νυν Champions League) το 1983, το 1994 και το 2007. Επιπλέον το 1971 διεξήχθη στο "Γ. Καραϊσκάκης" ο διπλός τελικός του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης και το 1987 στο ΟΑΚΑ ο τελικός της ίδιας διοργάνωσης. 

2678716
Ο τελικός του 1983 ανάμεσα σε Αμβούργο και Γιουβέντους στο ΟΑΚΑ
2684125
Μίλαν και Μπαρτσελόνα στον τελικό του ΟΑΚΑ το 1994
3238898
Το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας φιλοξένησε τον τελικό του 2007 ανάμεσα σε Μίλαν και Λίβερπουλ


Επιλέον στη Θεσσαλονίκη και στο Καυταντζόγλειο είχε διεξαχθεί το 1973 ο τελικός του ΚΚΕ. 

Αναλυτικά 
Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης 
1983 (ΟΑΚΑ): Αμβούργο - Γιουβέντους 1-0 
1994 (ΟΑΚΑ): Μίλαν-Μπαρτσελόνα 4-0
2007 (ΟΑΚΑ): Μίλαν - Λίβερπουλ 2-1 
Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης 
1971 (Γ. Καραϊσκάκης): Τσέλσι-Ρεάλ 1-1, Ρεάλ-Τσέλσι 1-2
1973 (Καυτατζόγλειο): Μίλαν - Λιντς 1-0 
1987 (ΟΑΚΑ): Άγιαξ -Λοκομοτίβ Λειψίας 1-0 

Οι αποφάσεις της UEFA στη Νιόν 

Στη συνεδρίασή της που έγινε στη Νιόν, αμέσως μετά την κλήρωση του Final-4 του Nations League, ενέκρινε επίσης νέες μορφές για τις διοργανώσεις εθνικών ομάδων που θα τεθούν σε ισχύ τον Σεπτέμβριο του 2024.

Έτσι μετά από μια εκτεταμένη διαδικασία διαβούλευσης με τις ομοσπονδίες, αποφασίστηκε να τροποποιηθούν οι τρέχουσες μορφές του UEFA Nations League και των προκριματικών του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, «ώστε να γίνονται πιο συναρπαστικοί αγώνες εντός των υφιστάμενων ημερομηνιών, καθώς και να ενισχυθούν οι πόροι των εθνικών ομοσπονδιών εξασφαλίζοντας σταθερή ανάκαμψη από τις επιπτώσεις της πανδημίας.»

Οι νέες μορφές θα είναι οι εξής:

UEFA Nations League

Θα επεκταθεί με ένα νέο γύρο νοκ-άουτ που θα διεξαχθεί τον Μάρτιο, δημιουργώντας έτσι τη συνέχεια μεταξύ της φάσης των ομίλων που λήγει τον Νοέμβριο και των τελικών που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο.

Οι νικητές και οι δευτεραθλητές των ομίλων της League A θα συμμετάσχουν στα νοκ άουτ εντός και εκτός έδρας, με τους νικητές αυτών των αναμετρήσεων να προκρίνονται στο Final Four.

Οι 3οι της League A και οι δευτεραθλητές της League B, καθώς και οι 3οι της League B και οι δευτεραθλητές της League C θα παίξουν εντός και εκτός έδρας play off ανόδου /υποβιβασμού.

Η επέκταση του Nations League το Μάρτιο θα αφορά μόνο επιλεγμένο αριθμό ομάδων και οι υπόλοιπες θα είναι ήδη διαθέσιμες για την έναρξη των προκριματικών του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Προκριματικά Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος

Τόσο στα προκριματικά του Euro ή σε εκείνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα υπάρχουν 12 όμιλοι των τεσσάρων και πέντε ομάδων, «αναζωογονώντας κατά συνέπεια τη διοργάνωση καθιστώντας την λιγότερο προβλέψιμη και πιο δυναμική».

Οι ομάδες, που θα κληρωθούν σε ομίλους των πέντε, θα ξεκινήσουν τα προκριματικά τον Μάρτιο ή τον Ιούνιο, εάν εξακολουθούν να αγωνίζονται στα προημιτελικά του UEFA Nations League ή συμμετέχουν σε αγώνες ανόδου/υποβιβασμού. Οι ομάδες που θα κληρωθούν σε ομίλους των τεσσάρων θα ξεκινήσουν την πορεία τους τον Σεπτέμβριο.

Οι νικητές των ομίλων των Ευρωπαϊκών Προκριματικών θα προκριθούν απευθείας στο Euro ή στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ενώ εκείνες της δεύτερης θέσης, είτε θα προκριθούν απευθείας, είτε θα συμμετάσχουν σε αγώνες play-off.

Δεν εξετάστηκε καμία αλλαγή για την τελική φάση του Euro, στο οποίο θα συμμετέχουν ακόμη 24 ομάδες.

«Η εισαγωγή του UEFA Nations League ήταν μια επιτυχημένη ιστορία, αντικαθιστώντας τα φιλικά παιχνίδια με πιο ανταγωνιστικούς αγώνες. Και τώρα, με την εισαγωγή της νέας φάσης νοκ-άουτ, θα δοθούν στις ομάδες ακόμη περισσότερες ευκαιρίες να προχωρήσουν, διατηρώντας τον ίδιο αριθμό αγώνων στο διεθνές ημερολόγιο αγώνων.

Η νέα μορφή των Ευρωπαϊκών Προκριματικών θα φέρει περισσότερο ενθουσιασμό στις ποδοσφαιρικές διοργανώσεις των εθνικών ομάδων της Ευρώπης που συνεχίζουν να αυξάνονται συνεχώς», είπε ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν.

Επίσης η Σλοβενία θα φιλοξενήσει την τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος U21 2025. Οι αγώνες θα διεξαχθούν σε οκτώ γήπεδα, σε οκτώ διαφορετικές πόλεις, σε όλη τη χώρα το καλοκαίρι του 2025.

Πρωτόκολλο UEFA "Return to Play"

Αποφασίστηκε, μετά την εξέλιξη της πανδημίας Covid-19 και τις τρέχουσες συνολικές εξελίξεις σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της άρσης των προηγούμενων μέτρων που ίσχυαν στις περισσότερες εγχώριες διοργανώσεις, η διακοπή της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου UEFA "Return to Play", που αφορά κανονισμούς σχετικά με την πανδημία.

Η επόμενη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA έχει προγραμματιστεί για τις 4 Απριλίου 2023, μια ημέρα πριν από το 47ο Τακτικό Συνέδριο της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας.


Ειδήσεις σήμερα:

Τι σημαίνει για την Ελλάδα το μπλόκο του Ερντογάν στη Σουηδία για το ΝΑΤΟ

Ξεκινά η δίκη για τον βιασμό της baby sitter - Η ζωή της 18χρονης σήμερα

Πότε και πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία - Κίνδυνος για πλημμύρες στην Αττική
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης