Πελέ: Οι τρεις κορυφές που δεν πάτησε ποτέ στην καριέρα του

Πελέ: Οι τρεις κορυφές που δεν πάτησε ποτέ στην καριέρα του

Ο Πελέ δεν κέρδισε ποτέ την Χρυσή Μπάλα, το Κόπα Αμέρικα αλλά και το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης

pele-m
Ο Πελέ είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής στον κόσμο που έχει κερδίσει 3 φορές το Παγκόσμιο Κύπελλο και να το πήρε σπίτι του το 1970 αλλά υπάρχουν τρεις κορυφές που δεν ... πάτησε ποτέ στην τεράστια καριέρα του.

Ο Βραζιλιάνος μάγος της μπάλας που άφησε την Πέμπτη σε ηλικία 82 ετών την τελευταία του πνοή δεν κέρδισε ποτέ τη Χρυσή Μπάλα, δεν πήρε ποτέ το Κόπα Αμέρικα με την Βραζιλία και αφού δεν έπαιξε στην Ευρώπη δεν διεκδικήσε ποτέ το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης, μετέπειτα Champions League.

Στην εποχή μας είναι must για έναν ολοκληρωμένο ποδοσφαιριστή να έχει κερδίσει Μουντιάλ, Χρυσή Μπάλα, και τίτλο στην ήπειρό του.

pele_2
Κλείσιμο


Χρυσή Μπάλα μόνο για ευρωπαίους

Η Χρυσή Μπάλα ξεκίνησε το 1956 από το France Football με πρώτο νικητή τον Σερ Στάνλεϊ Μάθιους. Ο Πελέ αλλά και ο Μαραντόνα αν και μονομάχησαν για τον τίτλο του κορυφαίου παίκτη στον κόσμο δεν κέρδισε ποτέ την Χρυσή Μπάλα.

Έως το 1995 δίνονταν αποκλειστικά σε ευρωπαίους ποδοσφαιριστές. Το 1995 ο Ζορζ Γουεά (Λιβερία) έγινε ο πρώτος μη Ευρωπαίος που την κέρδισε αφού άνοιξαν τα σύνορα. Το 1957 και το 1959 ο Αλφέρντο Ντι Στέφανο κέρδισε τη Χρυσή Μπάλα.

Ο ηγέτης της Ρεάλ Μαδρίτης είχε καταγωγή από την Αργεντινή αλλά πολιτογραφήθηκε Ισπανός και έπαιξε και στην Εθνική ομάδα της χώρας. Έτσι είχε δικαίωμα να πάρει τη Χρυσή Μπάλα, όπως έγινε και με τον Αργεντινό Ομάρ Σίβορι το 1961 ο οποίος την κέρδισε ως Ιταλός.

Εάν η Χρυσή Μπάλα δίνονταν από την αρχή σε παίκτες από όλο τον κόσμο το πιθανότερο είναι ο Πελέ να είχε πάρει 3 όσα και τα Μουντιάλ που κέρδισε. Για την ιστορία ο Αργεντινός Λιονέλ Μέσι είναι ο παίκτης με τις περισσότερες (8) Χρυσές Μπάλες.

emto


Πρώτος σκόρερ αλλά δεύτερος

Ο Πελέ μπορεί να πήρε μέρος σε 4 Μουντιάλ αλλά συμμετείχε μόλις μια φορά σε Κόπα Αμέρικα. Αυτή ήταν το 1959. Η τελική φάση διεξήχθη στο Μπουένος Άιρες και συμμετείχαν 7 ομάδες. Τον τίτλο κέρδισε η Αργεντινή.

Συγκέντρωσε 11 βαθμούς και η Βραζιλία του Πελέ με 10 έμεινε στην 2η θέση. Οι δύο ομάδες συγκρούστηκαν στο τελευταίο παιχνίδι του τουρνουά. Ο Πελέ σκόραρε αλλά το ματς έληξε ισόπαλο και η Βραζιλία έμεινε 2η.

Ο Πελέ ήταν ο πρώτος σκόρερ του τουρνουά με 8 γκολ σε 6 παιχνίδια.

Ποτέ στην Ευρώπη

Ο Πελέ κατέκτησε με τη Σάντος δύο φορές το Champions League της Λατινικής Αμερικής, δηλαδή το Κόπα Λιμπερταδόρες. Ποτέ όμως στη ζωή του δεν διεκδίκησε τον τίτλο στο κορυφαίο πρωτάθλημα συλλόγων στον κόσμο, το τότε Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης και σημερινό Champions League.

04-14-campeones-liga-1956-57


O Βραζιλιάνος αν και είχε σπουδαίες προτάσεις από τη Ρεάλ Μαδρίτης, την Ίντερ και την Νάπολι για να αφήσει την Σάντος έμεινε μια ζωή στο Σάο Πάολο απλά στο φινάλε της καριέρας του πήγε στη Νέα Υόρκη για να παίξει στον Κόσμο.

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας δεν του επέτρεψε ποτέ να παίξει στην Ευρώπη και έτσι δεν μπόρεσε να πατήσει στην κορυφή του ΚΠΕ. Εάν είχε πάρει μεταγραφή στη Ρεάλ Μαδρίτης ίσως οι Μαδριλένοι να μην σταματούσαν στα 5 σερί Πρωταθλητριών από το 1956 έως το 1961.

Ο Πελέ δεν πάτησε τις τρεις κορυφές όχι επειδή δεν ήταν ικανός. Απλά οι συγκυρίες δεν το επέτρεψαν. 



Ειδήσεις σήμερα:

Τα τελευταία δρομολόγια σε Μετρό και Τραμ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Μειώθηκε κατά 1.098.308 ο πληθυσμός της Ελλάδας - Δείτε τα στοιχεία της απογραφής

Καταδίωξη στο Μαρούσι - Μια σύλληψη, αναζητούνται δύο άτομα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης