Ευρωμπάσκετ 2022: Ο Γκομπέρ έσωσε τη Γαλλία, 87-86 την Τουρκία στην παράταση

Ευρωμπάσκετ 2022: Ο Γκομπέρ έσωσε τη Γαλλία, 87-86 την Τουρκία στην παράταση

Η φάση των «16» στο EuroBasket 2022 παραλίγο να ξεκινήσει με μία μεγάλη έκπληξη. Όμως ο Ρούντι Γκομπέρ δεν ήθελε να δει τη Γαλλία να μένει εκτός μεταλλίων τόσο νωρίς. Η Γαλλία επικράτησε στην παράταση της Τουρκίας με τον σέντερ των Τίμπεργουλβς να έχει 20 πόντους και 17 ριμπάουντ

tourkia-gallia
Η Γαλλία χρωστάει τη συνέχεια της παρουσίας της στο EuroBasket 2022 στον Ρούντι Γκομπέρ! Ο σέντερ των Μινεσότα Τίμπεργουλβς οδήγησε το ματς απέναντι στην Τουρκία (87-86) στην παράταση και στο έξτρα πεντάλεπτο ήταν «βράχος» σε άμυνα και επίθεση.

Οι Τούρκοι δέχτηκαν μόλις 6 πόντους στην 3η περίοδο, εξαφάνισαν τον Εβάν Φουρνιέ και εκμεταλλεύτηκαν το κακό παιχνίδι της Γαλλίας. Είχαν την ευκαιρία να πάρουν το ματς, αλλά στα κρίσιμα σημεία έκαναν λάθη, κρατώντας τους Γάλλους ζωντανούς. Ακόμη και στο τέλος της παράτασης είχαν την κατοχή, αλλά ο Κορκμάζ έκανε λάθος.

Το ματς

Η Γαλλία ξεκίνησε με ένα μίνι σερί 7-0, την ώρα που η Τουρκία επέμενε σε κακές επιλογές και σε αχρείαστα λάθη. Η ομάδα του Εργκίν Αταμάν χρειάστηκε κάτι παραπάνω από τέσσερα λεπτά για να σκοράρει.

Ενα καλάθι του Μουσταφά Φαλ και άλλο ένα του Τομά Ερτέλ, μετά από κλέψιμο, έδωσε αέρα 9 πόντων στη Γαλλία (13-4).

Η προσωρινή αντίδραση της Τουρκίας είχε απάντηση από τους Γάλλους, με το +10 να είναι γεγονός για πρώτη φορά στο ματς (18-8).

Ενώ οι Τούρκοι βρήκαν 11 πόντους από τα λάθη των Γάλλων, η ομάδα του Κολέ υπερίσχυσε κοντά στη ρακέτα, έχοντας 12 από τους 18 πόντους της. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Γιαμπουσέλε, Γκομπέρ και Φαλ είχαν 13 πόντους σε ένα δεκάλεπτο.

Κλείσιμο
Το δεύτερο δεκάλεπτο δεν άλλαξε τίποτα στην εικόνα του αγώνα. Η Γαλλία συνέχισε να πιέζει στην άμυνά της, η απουσία του Σέιν Λάρκιν έγινε κάτι παραπάνω από αντιληπτή, αφού κανείς από τους πλέι μέικερ των Τούρκων δεν κατάφερε να τον καλύψει.

Η διαφορά καβάλησε το όριο των 15 πόντων (31-15) στα μισά του δρόμου για το δεκάλεπτο. Οι διαιτητές χρέωσαν με δύο τεχνικές ποινές τον Εργκίν Αταμάν και τον Τσεντί Οσμάν, σε διάστημα λίγων λεπτών, προκαλώντας εκνευρισμό στην εξέδρα και στο παρκέ.

Ενώ η Γαλλία βρήκε σκορ και απολ τον Πουαριέ, οι υπόλοιποι σίγησαν, αλλά η διαφορά δεν άλλαξε. Μέχρι το σημείο που η Τουρκία άρχισε να βρίσκει σκορ από το τρίποντο: Τρία σερί μακρινά σου, δύο του Τσουντσέρ και ένα του Σανλί έκαναν το σκορ 40-33. Πριν το 3/3, οι Τούρκοι είχαν 2/14 τρίποντα!

Οι Τούρκοι δεν ξόφλησαν!

Η τρίτη περίοδος του ματς ξεκίνησε με την Τουρκία να επιχειρεί την αντεπίθεσή της. Ο Τουντσέρ έβρισκε στόχο πίσω από τη γραμμή του τριπόντου, η άμυνα λειτουργούσε και η διαφορά κατέβηκε στους 5 (49-44, με ένα σερί 8-0).

Το μυστικό για την Τουρκία, πέρα από την άμυνα, ήταν και η μεταφορά του παιχνιδιού της κοντά στο καλάθι.

Η Γαλλία έμεινε δίχως πόντο για πέντε αγωνιστικά λεπτά (ο Ταρπέι είχε κάνει το 49-38 με ένα κάρφωμα στον αιφνιδιασμό 7:27 πριν το τέλος της 3ης). Η Τουρκία έκανε κακές επιλογές, όμως ο Τουντσέρ με το 4ο τρίποντό του έκανε το σκορ 49-47!

Τουντσέρ εσύ σούπερ σταρ!

Και μία φάση αργότερα, ο Οσμάν ισοφάρισε σε 49-49! Και σαν μην έφτανε αυτό για τον Βενσάν Κολέ, μετά από τάιμ άουτ οι Τούρκοι έκλεψαν και πήραν κεφάλι στο σκορ ξανά με τρίποντο του Τουντσέρ (52-49).

Το δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με επί μέρους σκορ 22-6, τη Γαλλία να μένει δίχως πόντο για 7:27 και τον Τουντσέρ να κάνει πάρτι με 20 πόντους και 6/6 τρίποντα! Και φυσικά την Τουρκία να μετράει ένα συνολικό σερί 19-0!

Η αντίδραση των Γάλλων ήταν αναμενόμενη. Ο Κολέ διαφοροποίσε το πλάνο του, η ομάδα του πήγε σε κανονικές επιθέσεις και κατάφερε να μειώσει τη διαφορά στον πόντο (60-59).

Με 5:31 για το τέλος, ο Γκομπέρ χρεώθηκε με το 4ο προσωπικό του φάουλ, αλλά έμεινε στο παρκέ

Το ντέρμπι συνεχίστηκε, η Γαλλία προσπέρασε ξανά (71-69) χάρη σε ένα τρίποντο του Ερτέλ, μετά από καλή άμυνα του Ερτέλ, όμως ο Χαζέρ δεν άφησε τους Γάλλους να χαρούν: Τρίποντο και 72-71.

Ο Φουρνιέ, με 1:01 για το τέλος, έκανε το 73-72, όμως στην επόμενη φάση έκανε φάουλ στον Κορκμάζ για τρεις βολές (μολονότι είναι φανερό ότι το φάουλ έγινε κάτω και όχι στην προσπάθεια): 75-73!

Η Γαλλία έκανε ένα ακόμη λάθος, με τον Φουρνιέ να πατάει γραμμή και τους Τούρκους να απέχουν 25 δεύτερα από τον ... παράδεισο των «8». Ο Κορκμάζ πέτυχε ακόμη ένα ζευγάρι βολών, προτού ο Ερτέλ μειώσε σε 77-75.

Τα λάθη των Γάλλων δεν είχαν τελειωμό. Ο Λουβαβού-Καμπαρό χρεώθηκε με αντιαθλητικό φάουλ, 11.8 δεύτερα πριν το φινάλε.

Ο Τσεντί Οσμάν έχασε και τις δύο βολές και στην επαναφορά οι Τούρκοι έκαναν λάθος! Και στην ύστατη προσπάθειά τους οι Γάλλοι έφτασαν στην ισοφάριση με φόλοου κάρφωμα του Γκομπέρ (77-77).



Η παράταση

Στα 2.5 δεύτερα που απέμειναν ο Τουντσέρ δεν κατάφερε να δώσει τη νίκη. Παράταση! Ο Γκομπέρ συνέχισε από εκεί που είχε σταματήσει. Δύο δίποντα, από χαμένες προσπάθειες των συμπαικτών του (77-81).

Ο Κορκμάζ έδωσε ανάσα στους Τούρκους (79-81).Ο Φουρνιέ με τρίποντο από την κορυφή έφερε μπροστά την ομάδα του 86-83, η κυριαρχία του Γκομπέρ συνεχίστηκε (κερδισμένο αντιαθλητικό σε διεκδίκηση 1:34 για το τέλος της παράτασης).

Το ματς κρίθηκε στο νήμα, η Γαλλία είχε το προβάδισμα με 87-86, ο Γκομπέρ ανανέωσε άλλη μία χαμένη επίθεση της ομάδας του και πήγε στι βολές. Ο Γάλλος σέντερ είχε 0.2, αλλά ο Κορκμάζ έκανε λάθος στην τελεύταια φάση (του έφυγε η μπάλα) με αποτέλεσμα η Γαλλία να μείνει ζωντανή με 87-86.

Πηγή: gazzetta.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης