EuroBasket 2022, Τουρκία - Γεωργία 83-88: «Ζωντανή» για την πρόκριση

Νίκη για την Γεωργία του Ηλία Ζούρου που την βάζει στο παιχνίδι της πρόκρισης - Αποβλήθηκε ο Αταμάν

Ποιος είπε ότι χωρίς Σενγκέλια, Μπιτάτζε, με τον Σερμαντίνι και τον Σανάτζε να αποβάλλονται, η Γεωργία του Ηλία Ζούρου δε θα παλέψει;

Όχι απλά το έκανε αλλά επικράτησε της Τουρκίας με 88-83 μετά από διπλή παράταση, κόντρα στα χιλιάδες προβλήματά της και μένει έτσι ζωντανή στο κόπλο της πρόκρισης από τον Α' Όμιλο της Τιφλίδας.



Ο Αντρονικασβίλι και ο Σερμαντίνι με 15 πόντους αντίστοιχα έβαλαν τις βάσεις και ο Μαμουκελασβίλι ήρθε να δώσει μία επική μάχη με τον Σενγκούν στο φινάλε, στην οποία βγήκε νικητής με ένα καλάθι ισοφάρισης στην κανονική διάρκεια και 7 πόντους στη δεύτερη παράταση.



Η κάκιστη για άλλο ένα ματς Τουρκία, ολοκλήρωσε με 7/33 τρίποντα, είχε τον Κορκμάζ στους 4 πόντους και τους Σενγκούν, Σανλί να προσπαθούν με 21 και 15 πόντους. Πλέον οι Τούρκοι μετρούν ρεκόρ 2-1 και οι Γεωργιανοί 1-2, έχοντας μπροστά τους ελπίδες για πρόκριση στους «16», παρά τις απουσίες.




Ο αγώνας
Η ομάδα του Ηλία Ζούρου μπήκε πιο δυνατά στο παιχνίδι, με τον Σερμαντίνι να ορθώνει το ανάστημά του, μέσα στη λειψανδρία των ψηλών. Το αρχικό 5-10 εξανεμίστηκε άμεσα, όταν ο Σερτάκ Σανλί (12 πόντοι, 7 ριμπάουντ στο ημίχρονο) απάντησε και οι Λάρκιν, Κορκμάζ ξεκίνησαν να βρίσκουν επιθετικό ρυθμό. Ένα 8-0 σερί έφερε την Τουρκία στο 18-12 (στο 7'), με το πρώτο δεκάλεπτο να κλείνει στο +6 για την ομάδα του Αταμάν (25-19).




Ένα καλάθι του Τσεντί Οσμάν έφερε την Τουρκία στο 29-19 με τους Γεωργιανούς να μη σκοράρουν για έξι περίπου λεπτά. Και κάπου εκεί ήρθαν τα πάνω κάτω. Ο Αντρονικασβίλι (10 πόντοι στο ημίχρονο) πίεσε ασφυκτικά την μπάλα και έτρεξε την επίθεση της Γεωργίας, φτάνοντας στην ανατροπή με σερί 0-14. Εν τέλει ένα καλάθι του Σενγκούν κράτησε την Τουρκία σε απόσταση τριών πόντων (33-36) με το τέλος του ημιχρόνου.



Η αστοχία της Τουρκίας όμως συνέχισε να είναι παράγοντας του αγώνα και μόλις ο Σανάτζε έγινε τρίτος πόλος, δίπλα στους Σερμαντίνι και Αντρονικασβίλι, οι Γεωργιανοί ξέφυγαν. Το 43-45 του 25ου λεπτού μετατράπηκε σε 43-51 στο 27'. Για να ανατραπεί αυτό το -9 έπρεπε η Τουρκία να βρει μία ιδέα από τον πάγκο.



Λάρκιν και Μαχμούτογλου μείωσαν σε 53-55 (στο 32'), με τον Αταμάν να δοκιμάζει σχήμε τριών γκαρντ (Λάρκιν, Μαχμούτογλου, Κορκμάζ) και τον Οσμάν δίπλα στον Σενγκούν, με τον τελευταίο να μπαίνει ενεργά στο επιθετικό κομμάτι από το ποστ. Τα αίματα άναψαν μετά από ένα σκληρό φάουλ, με το σκορ στο 59-62 (στο 36') σε προσπάθεια του Σανάτζε να κόψει τον Κορκμάζ ψηλά. Οι δυο τους κόλλησαν τα κεφάλια τους και οι διαιτητές αποφάσισαν την αποβολή τους, για να συνεχιστεί το παιχνίδι μετά από διακοπή ενός δεκαλέπτου.


Ο Λάρκιν έβαλε μπροστά την Τουρκία με 63-62 και οι δύο ομάδες πήγαν σφιχταγκαλιασμένες για ένα ντέρμπι μέχρι τελικής πτώσεως στο τελευταίο τρίλεπτο. Η αποβολή του Σερμαντίνι με πέντε φάουλ άφησε εντελώς «γυμνή» τη frontline της ομάδας του Ζούρου, αλλά ο Μαμουκελασβίλι ισοφάρισε στους 66 με 1:10 για το τέλος. Ο Μακφάντεν είχε μία πολύ κακή επιλογή από το τρίποντο και ο Λάρκιν έστησε το pick n' roll της νίκης με τον Σενγκούν, αφού ο δεύτερος κάρφωσε για το 68-66, αλλά ο Μαμουκελασβίλι είχε... μία ακόμα σφαίρα για το 68-68 με εκτός ισορροπίας καλάθι μπροστά στον Τούρκο σέντερ για να στείλει το ματς στην παράταση.


Οι λύσεις όμως είχαν αρχίσει να στερεύουν για τη Γεωργία. Χωρίς σέντερ πλέον και τον Μαμουκελασβίλι να δίνει τις μάχες της ρακέτας. Οι Τούρκοι μετέφεραν την μπάλα χαμηλά και προηγήθηκαν 73-69 με τον Οσμάν. Ο Μακφάντεν με ένα τρίποντο μείωσε στους δύο (74-72 με 2' για το τέλος της παράτασης) με τις ευκαιρίες να χάνονται εκατέρωθεν. Ο Μακφάντεν δεν είχε πει την τελευταία του λέξη, αφού σκόραρε τρίποντο με ταμπλό για το 74-75 (μπαίνοντας στο τελευταίο λεπτό). Μία στις τέσσερις βολές του Σενγκούν έφεραν το παιχνίδι στην ισοπαλία και οι Μακφάντεν, Λάρκιν έριξαν άσφαιρα, με το 75-75 να οδηγεί σε δεύτερη παράταση.


Ο Μαμουκελασβίλι συνέχισε να τα βάζει στα ίσια με τον Σενγκούν και με τέσσερις δικούς να δώσει προβάδισμα τεσσάρων (75-79). Η απάντηση ήρθε με ένα... βροντερό κάρφωμα του Σενγκούν για το 81-81, αλλά ένα τρίποντο του παίκτη των Μπακς που έφτασε τους 7 πόντους στη δεύτερη παράταση, έβαλε ξανά μπροστά τη Γεωργία (81-84) στο τελευταίο λεπτό. Ο Λάρκιν εκτέλεσε το όγδοο άστοχο τρίποντό του (2/10) και ο Αντρονικασβίλι κέρδισε αντιαθλητικό, κάτι που εξόργισε τον Αταμάν, με τους διαιτητές να τον αποβάλλουν με τεχνική ποινή και τις βολές να οδηγούν στο τελικό 83-88, που κρατάει ζωντανές τις ελπίδες πρόκρισης της Γεωργίας για τους «16».

Τα δεκάλεπτα: 25-19, 33-36, 49-53, 68-68 κ.δ., 75-75, 83-88

Πηγή: www.gazzetta.gr 

Ειδήσεις σήμερα:

Άγρια δολοφονία άνδρα στα Πετράλωνα - Βρέθηκαν 14 σφαίρες

Ενεργειακή κρίση: Τα μέτρα που παίρνουν χώρες της ΕΕ για να αντιμετωπίσουν τις τιμές που αυξάνονται

Κύθνος: Το σούπερ γιοτ «007» αξίας δεκάδων εκατομμυρίων έχει σχεδόν βυθιστεί - Δείτε νέα βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr