Λιονέλ Μέσι: Στη λίστα με τους σταρ που σκόραραν με ανάποδο ψαλίδι

Ο Λιονέλ Μέσι ήταν ο τελευταίος αλλά η λίστα έχει Πελέ, Ρονάλντο, Ζλάταν, Ρούνεϊ, Ριβάλντο, Φαν Μπάστεν και Μπέιλ

messs
Σάββατο 6 Αυγούστου 2022. 

Η Παρί Σεν Ζερμέν κάνει πρεμιέρα στη League 1 απέναντι στην άγνωστη Κλερμόν με τον Λιονέλ Μέσι και τον Λιο Μέσι να κρύβουν τη μπάλα. Ο τελευταίος πέτυχε κάτι σπουδαίο στην απίθανη καριέρα του σε αυτό το παιχνίδι. 



Τι; Σημείωσε το πρώτο επίσημο γκολ της καριέρας του με ανάποδο ψαλίδι. Έχει πετύχει 764 γκολ αλλά αυτό ήταν το "παρθενικό" με ανάποδο ψαλίδι ή αλλιώς με το στυλ «Bicycle kick». Το γκολ κάνει τον γύρο του κόσμου και ήδη έχουν αρχίσει οι συγκρίσεις με προηγούμενα γκολ με ανάποδο ψαλίδι. 

Ο Λιονέλ Μέσι είναι ο τελευταίος μεγάλος σταρ του ποδοσφαίρου που πέτυχε γκολ με αυτό τον μοναδικό τρόπο! 

Οι Βραζιλιάνοι μάγοι 

Το γκολ με ανάποδο ψαλιδάκι ξεκίνησε από τη Χιλή και το Περού από ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές στις αρχές του περασμένου αιώνα. Ο Ραμόν Ουνζάνγκα, Βάσκος στην καταγωγή, που έπαιζε στη Χιλή, είναι από τους πρώτους που «χτύπησαν» με αυτό τον τρόπο. 



Κλείσιμο
Μια εκδοχή αναφέρει ότι ο Ραμον Γκαλεάνο, που μετακόμισε από την Ισπανία στη Χιλή τα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα ήταν ο πρώτος που έκανε αυτή την κίνηση στο λιμάνι του Talcahuano.

Ο Νταβίντ Αρελάνο πάλι από τη Χιλή πέτυχε ένα τέτοιο γκολ το 1927 σε αγώνα της Κόλο Κόλο με την Λα Κορούνα. 

Αυτοί όμως που έδειξαν σε όλο τον κόσμο το γκολ-ψαλιδάκι ήταν δύο Βραζιλιάνοι. Ο πρώτος έλαμψε στη δεκαετία του 1930 και ήταν ο Λεονίντας. Συμμετείχε στο Μουντιάλ του 1934 και του 1938 και είχε το προσωνύμιο "Μαύρο Διαμάντι" πριν από τον Πελέ.  Ένα από τα πιο διάσημα του γκολ είναι αυτό με τη φανέλα της Σάο Πάολο το 1948 επί της Γιουβέντους. 

Η ιστορία έχει καταγράψει πως πέτυχε το πρώτο γκολ με ανάποδο ψαλίδι σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Αργότερα εμφανίστηκε ο Πελέ που τα ανέτρεψε όλα. Του άρεσε να πετυχαίνει τέτοια γκολ και ... θύμωνε όταν του έκλεβαν την δόξα. 

Πέτυχε γκολ με ψαλίδι με τη Σάντος, με την Βραζιλία,  με την ομάδα Κόσμος της Νέας Υόρκης. Σκόραρε και με ανάποδο ψαλίδι στην ιστορική ταινία "Η απόδραση των 11" που βγήκε το 1981! 

Ο Πελέ είχε δηλώσει το 1976 ότι είχε σημειώσει 4-5 γκολ με ψαλίδι. Έχουν καταγραφεί τα γκολ με το Βέλγιο (1965) με τη Χιλή (1971) ενώ με τον Κόσμο σκόραρε ακόμη και στα 36 του! 

Το γκολ του Ρονάλντο και ο αιχμηρός Πελέ 

Το 2018 στον προημιτελικό της Γιουβέντους με τη Ρεάλ Μαδρίτης ο Κριστιάνο Ρονάλντο συγκλόνισε τον ποδοσφαιρικό κόσμο με το γκολ με ανάποδο ψαλίδι που πέτυχε απέναντι στον Τζίτζι Μπουφόν. 

Ο Πορτογάλος άσος της ισπανικής ομάδας είχε σηκώσει το πόδι του σε ύψος 2,38 και η πλάτη του απείχε 1,41 από το έδαφος! Τότε είχε ψηφιστεί ως το γκολ της χρονιάς. Ο Πελέ που δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του σε αυτά τα θέματα είχε αντιδράσει τότε με τον θόρυβο που είχε δημιουργηθεί για το γκολ. 

 «Έχει δει κανείς το γκολ ενός νεαρού που λέγεται Ρονάλντο χθες βράδυ; Αναρωτιέμαι από ποιον πήρε αυτήν την κίνηση», έγραψε στο Twitter και του απάντησε η Σάντος: «Το έμαθε από τον βασιλιά. Το δίδαξες καλά, Πελέ». 

pele_2

pele_3


Ο Μέσι και η αδελφή του CR 7 

Το τελευταίο γκολ  του Λιονέλ Μέσι έδωσε τροφή για συγκρίσεις με το ψαλίδι του Ρονάλντο με τη Γιουβέντους. 

Κυρίως τα ισπανικά ΜΜΕ θα σταθούν στο ύψος που πήραν οι δύο παίκτες για να σκοράρουν. Από τη μια ήταν η Κλερμόν και από την άλλη η Γιουβέντους του Μπουφόν.  Με ένα τέτοιο σχόλιο στα social media συμφώνησε και η αδελφή του CR -7. 



Το σχόλιο έγραφε: «Το ένα είναι στο γαλλικό πρωτάθλημα εναντίον της Κλερμόν και το άλλο είναι στη φάση των νοκ άουτ του Champions League εναντίον της Γιουβέντους. Στο ένα, ο παίκτης βάζει τα χέρια του στο γρασίδι, και το άλλο πόδι επίσης και μετά βίας θα χωρούσε ένα στρώμα ανάμεσα στο σώμα του και το γήπεδο, ενώ ο άλλος έχει το σώμα του εντελώς πάνω από το γρασίδι. Ποτέ μην συγκρίνεις…».

Αυτοί που έγραψαν ιστορία 

Είναι πολλοί  οι ποδοσφαιριστές που έχουν σκοράρει με αυτό τον τρόπο εκτός από εκείνους που αναφέρθηκαν στις προηγούμενες σειρές. 

Ο μεγάλος Μάρκο Φαν Μπάστεν πέτυχε ένα απίθανο γκολ το 1986 με τη φανέλα του Άγιαξ. Ο Ντιέγκο Μαραντόνα πέτυχε κάμποστα στην καριέρα του, από τα πρώτα χρόνια έως τη Νάπολι. 

Το 1988 ο Ούγκο Σάντσεθ θα πετύχει νωρίς νωρίς ένα απίθανο γκολ στο παιχνίδι της Ρεάλ με την Λογρονιές ενώ πολλά χρόνια μετά με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης θα σκοράρει απέναντι στην Λίβερπουλ στον τελικό του Champions League του 2018 στο Κίεβο.  Το 2019 ο Σέρχιο Ράμος θα "καρφώσει" με ψαλιδάκι τον ΑΠΟΕΛ. 

Στην αντίπερα όχθη και στη Μπαρτσελόνα, ο Ριβάλντο θα πετύχει ένα φανταστικό γκολ κόντρα στη Βαλένθια, στις 17 Ιουνίου 2001, ενώ τον Νοέμβριο του 2006 ο Ροναλντίνιο θα πληγώσει με αυτό τον τρόπο τη Βιγιαρεάλ. 

Στην Αγγλία, ο Γουέιν Ρούνεϊ, είχε σκοράρει με ανάποδο ψαλίδι σε ντέρμπι του Μάντσεστερ.

Με τη φανέλα της Γιουνάιτεντ σκόραρε κατά της Σίτι τον Φεβρουάριο του 2011 και έγραψε ιστορία. «Το είδα να έρχεται και σκέφτηκα, γιατί όχι; Εννέα στις 10 φορές η μπάλα καταλήγει στην κερκίδα», είπε μετά ο Ρούνεϊ.
Το σημείωσε στο 91' και η Σουηδία επικράτησε με 4-2.


Ακόμη ο Ραούλ Χιμένεθ (Μεξικό) στο δρόμο για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 σκόραρε με αυτό τον τρόπο στις 11 Οκτωβρίου 2013 στο "Ατζέκα" κόντρα στον Παναμά.


Γκολάρες είχαν πετύχει και οι Φιλίπ Μεξές (2012, Μίλαν-Άντερλεχτ), Μάουρο Μπρεσάν (1999, Φιορεντίνα-Μπαρτσελόνα), Ολιβιέ Ζιρού (2021, Ατλέτικο -Τσέλσι). Απίθανα γκολ με ψαλιδάκι έχουν σημειώσει ακόμη οι Σουάρεζ, Φαλκάο, Λεβαντόφσκι και άλλοι σταρ του αθλήματος. 






Όλες οι ειδήσεις

Η Ταϊβάν «απαντά» με πλοία και αεροσκάφη στις ασκήσεις τις Κίνας

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στο Άγιο Όρος

Κιμ Καρντάσιαν - Πιτ Ντέιβιντσον: Τα λόγια αγάπης, τα τατουάζ, ο Κάνιε Γουέστ και το «αντίο»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης