Ρομπέρτο Κάρλος: Το φάουλ που άλλαξε τους νόμους της φυσικής

Ρομπέρτο Κάρλος: Το φάουλ που άλλαξε τους νόμους της φυσικής

Ήταν σαν σήμερα πριν από εικοσιπέντε χρόνια που ο Βραζιλιάνος «εκτέλεσε» με ένα ασύλληπτο σουτ από τριάντα πέντε μέτρα τον Φαμπιάν Μπαρτέζ

Roberto_Carlos_Goal_France_1997
Ήταν μια ζεστή Τρίτη, το ημερολόγιο έγραφε 3 Ιουνίου 1997 και στο στάδιο Ζερλάν, η Εθνική Γαλλίας αναμετράται σε ένα φιλικό ματς με την τρομερή Βραζιλία του Ριβάλντο και του Ρονάλντο. Το πιθανότερο θα ήταν τόσα χρόνια μετά, να μην μνημονεύαμε καν αυτό το παιχνίδι, αν δεν υπήρχε μια φάση που κανείς φαν του ποδοσφαίρου δεν επρόκειτο να ξεχάσει.

Για την ακρίβεια, ήταν ένα φάουλ που κέρδισε η Βραζιλία σε απόσταση τριάντα πέντε μέτρων από την εστία του Φαμπιάν Μπαρτέζ, ο οποίος αφού έστησε το τείχος, πήρε θέση κάτω από τα γκολποστ. Δεν έδειχνε να ανησυχεί ιδιαίτερα, αφού ήταν τέτοια η απόσταση που πολύ δύσκολα θα αιφνιδιαζόταν, όποιος και να ήταν ο εκτελεστής της στημένης φάσης.

Roberto Carlos Incredible Free Kick (France 1997) (Sky Sports English Commentary) [HD]

Κλείσιμο
Ο αριστεροπόδαρος Ρομπέρτο Κάρλος έστησε την μπάλα και παίρνει αρκετά μέτρα φόρα, ενώ αρκετοί Γάλλοι στις κερκίδες απορούν και γελάνε.
«Ο κόσμος ήταν λίγο σκεπτικός εξαιτίας της απόστασης» είπε πολλά χρόνια μετά στην Equipe. «Στήθηκα μπροστά από την μπάλα, ώστε ο Μπαρτέζ να μην καταλάβει και να θεωρήσει ότι θα στείλω τη μπάλα πάνω στο τείχος» συμπλήρωσε.

Αυτό που ακολούθησε απλά δεν είχε ξαναγίνει, αφού ο Κάρλος εκτέλεσε το φάουλ με το εξωτερικό και τρομερή δύναμη, η μπάλα πήρε τρελά φάλτσα πέρασε δίπλα από το τείχος και δύο δευτερόλεπτα μετά ο Μπαρτέζ που είχε μείνει άγαλμα, την είδε να «ξύνει» το αριστερό δοκάρι πριν αναπαυτεί στα δίχτυα του.

Εικοσιπέντε χρόνια μετά η συγκεκριμένη φάση θεωρείται από πολύ κόσμο το «φάουλ του αιώνα» και μνημονεύεται πολύ συχνά ως κάτι εξωπραγματικό. Μάλλον ήταν σύμφωνα με τα όσα έχει πει και ο Ρομπέρτο Κάρλος για την συγκεκριμένη φάση επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:

«Παρότι είχα αρχίσει να παίρνω φόρα, όταν είδα ότι ο Φαμπιάν δεν κινείται άλλαξα απόφαση και είπα να τη χτυπήσω με το εξωτερικό. Ναι, τη χτύπησα άσχημα αλλά στο στάδιο υπήρχε ένα κενό μέσα από το οποίο ερχόταν αέρας από τα δεξιά. Όταν κλώτσησα είδα την μπάλα να πηγαίνει τελείως έξω αλλά ο αέρας, αυτός ο περιβόητος αέρας την επανέφερε προς την εστία». Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.




Ειδήσεις σήμερα:

Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί από τον εκτροχιασμό του τρένου στη Βαυαρία - Σε κρίσιμη κατάσταση 16 τραυματίες


Μετά τον Άλιμο και ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης κόβει τη μουσική στις 11 το βράδυ στην παραλιακή


Οι πρώτες δηλώσεις του Ντεπ, μετά τη νίκη εις βάρος της Χερντ - «Σας ευχαριστώ, είμαι ακόμα σοκαρισμένος»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης