Μπαρτσελόνα: Τριάντα χρόνια από το πρώτο Champions League

Με γκολάρα του Κούμαν στον τελικό με την Σαμπντόρια στις 20/5/1992 η Μπαρτσελόνα κέρδισε στο Γουέμπλεϊ το πρώτο Champions League της ιστορίας της - Η ομάδαρα του Κρόιφ, ο Πεπ Γκουαρδιόλα, οι Ιταλοί και ο Παναθηναϊκός

barcelona_1992
Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που η Μπαρτσελόνα κατέκτησε το πρώτο Champions League της ιστορίας της.

Η ομάδα της Καταλονίας έφτασε στον τελικό της 20ης Μαϊου στο Γουέμπλεϊ και με γκολ του Ρόναλντ Κούμαν στην παράταση επικράτησε με 1-0 της Σαμπντόρια και έφτασε στην κορυφή.

Είναι το πρώτο τρόπαιο της Μπαρτσελόνα στο Κύπελλο Πρωταθλητριών (Champions League) και ήρθε μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες. Οι Μπλαουγκράνα είχαν χάσει στον τελικό του 1961 με 3-2 από την Μπενφίκα και στον τελικό του 1986 στα πέναλτι από την Στεάουα Βουκουρεστίου του Ντουκαντάμ.

Οι Καταλανοί έψαχναν πως και πως το πρώτο τους τρόπαιο και ήρθε το 1992 την ώρα που η "μισητή" Ρεάλ Μαδρίτης είχε ήδη 6 από τις δεκαετίες του '50 και του '60.



Η ομάδα του Κρόιφ

Κλείσιμο
Προπονητής στην ομάδα που κυριάρχησε απόλυτα στην Ισπανία (4 πρωταθλήματα) στο πρώτο μισό της δεκαετίας του '90 ήταν ο Γιόχαν Κρόιφ. Ο "Ιπτάμενος Ολλανδός" που είχε παίξει στη δεκαετία του '70 στην Μπαρτσελόνα, ενώ τον ήθελε διακαώς η Ρεάλ Μαδρίτης, ήταν εκείνος που την οδήγησε στην "Γη της επαγγελίας".

Η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε ο Γιόχαν Κρόιφ να κερδίσει το πρώτο του Champions League ως προπονητής στην ίδια έδρα όπου είχε κατακτήσει και το πρώτο του (Πρωταθλητριών) ως παίκτης.

Το 1971 στο Γουέμπλεϊ ο Άγιαξ κέρδισε 2-0 τον Παναθηναϊκό με ηγέτη τον Γιόχαν και το 1992 στο ίδιο στάδιο η Μπαρτσελόνα επικράτησε με 1-0 της Σαμπντόρια με προπονητή τον Κρόιφ.

Στην ομάδα εκείνη της Μπαρτσελόνα υπήρχαν σπουδαίες ποδοσφαιρικές προσωπικότητες όπως ο Ρόναλντ Κούμαν, ο Πεπ Γκουαρδιόλα, ο Χρίστο Στόιτσκοφ, ο Μίκαελ Λάουντρουπ αλλά και οι Θουμπιθαρέτα, Γκοϊκοετσέα, Σαλίνας, Μπακέρο. Στην ομάδα έπαιζε και ο θείος του Ράφα Ναδάλ, Μιγκέλ Άνχελ.

Πρωταθλητές Ιταλοί 

Αντίπαλος της Μπαρτσελόνα στον μεγάλο τελικό ήταν η Σαμπντόρια. Η ομάδα της Γένοβα είχε καταφέρει να αφήσει στην 2η θέση στη Serie A της περιόδου 1990-91 την μεγάλη Μίλαν της εποχής και είχε εξασφαλίσει την πρόκριση της στο Champions League.

Προπονητής της ομάδας ήταν ο Βούγιαντιν Μπόσκοφ. Τα αστέρια της ομάδας ήταν ο Τζανλούκα Παλιούκα κάτω από τα δοκάρια ενώ ξεχώρισαν ο Τζιανλούλα Βιάλι, ο Ρομπέρτο Μαντσίνι, ο Στρέτκο Κάτανετς (μετέπειτα προπονητής του Ολυμπιακού) και ο Τονίνιο Σερέζο.



Το σύστημα και η πορεία

Η UEFA τη σεζόν 1991-92 αποφάσισε να προχωρήσει σε αλλαγή του φορμάτ του Πρωταθλητριών και ξεκίνησε δειλά δειλά και πειραματικά το Champions League.

Συμμετείχαν 32 ομάδες ανάμεσα τους και ο πρωταθλητής Ελλάδας, Παναθηναϊκός. Μετά από δυο γύρους με διπλά παιχνίδια οι ομάδες έγιναν οχτώ και χωρίστηκαν σε δύο γκρουπ.

Στο ένα ήταν η Σαμπντόρια, ο Παναθηναϊκός, η Άντερλεχτ και ο Ερυθρός Αστέρας και στο άλλο η Μπαρτσελόνα, η Σπάρτα Πράγας, η Ντιναμό Κιέβου και η Μπενφίκα. Οι πρώτες ομάδες από κάθε όμιλο προκρίνονταν στον τελικό.

Mancini-1992-Sampdoria


Η Μπαρτσελόνα βέβαια στην 2η φάση κινδύνεψε να μην συνεχίσει στη φάση των ομίλων. Κέρδισε με 2-0 την Καϊζερσλάουτερν στην Βαρκελώνη αλλά βρέθηκε να χάνει με 3-0 στο Φριτς Βάλτερ. Ο αρχηγός Χοσέ Μαρί Μπακέρο σκόραρε στο 90' και έστειλε την Μπαρτσελόνα στους ομίλους.

«Χωρίς τη βοήθεια του Θεού, δεν μπορούμε να φτάσουμε πουθενά. Παίξαμε το χειρότερο παιχνίδι μας, αλλά η τύχη ήταν αποφασιστική. Τώρα έχω αρκετές ελπίδες ακόμα και για την κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών», είχε πει τότε ο Κρόιφ.

barcelona_1992_2
barcelona_3


Στους ομίλους η Μπαρτσελόνα έκανε μόνο μια ήττα (Σπάρτα Πράγας) και έφτασε στον τελικό. Από την άλλη η Σαμπντόρια έχασε από την Άντερλεχτ στο Βέλγιο και έφερε 2 ισοπαλίες με τον Παναθηναϊκό.

Έμεινε στο 0-0 στο ΟΑΚΑ και στο 1-1 στο Λουίτζι Φεράρις. Ο Σπύρος Μαραγκός θα ανοίξει το σκορ στο 27' και ο Ρομπέρτο Μαντσίνι θα ισοφαρίσει στο 36'. H Σαμπντόρια με 8β και η Μπαρτσελόνα με 9β. θα βρεθούν στον τελικό.

barcelona_5
barcelona_4


Ο τελικός του Γουέμπλεϊ

Ο τελικός είχε οριστεί για τις 20/5/1992 στο Γουέμπλεϊ στο Λονδίνο. Μπροστά σε 71.000 φιλάθλους οι παίκτες των δυο ομάδων έδωσαν τα πάντα στα 90' και οι προπονητές των δυο ομάδων ετοιμάζονταν για πέναλτι!

barcelona_11
samn



Στο 112' της παράτασης ο Ρόναλντ Κούμαν, μετέπειτα προπονητής της, με σουτ από τα 35 μέτρα δίνει την κούπα στην Μπαρτσελόνα.

O Γκουαρδιόλα που φορούσε τη φανέλα με το Νο10 σε εκείνο το παιχνίδι θα χάριζε ως προπονητής 2 από τα 4 Champions League που κατέκτησε μετά από το 1992. 

Οι συνθέσεις:

Μπαρτσελόνα (Κρόιφ): Θουμπιθαρέτα, Κούμαν, Φερέρ, Νάντο, Εουσέμπιο, Χουάν Κάρλος, Γκουαρδιόλα (112' Ραμόν), Μπακέρο, Λάουντρουπ, Σαλίνας (65'Γκοϊκοετσέα), Στοΐτσκοφ

Σαμπντόρια (Μποσκόφ): Παλιούκα, Λάνα, Μανίνι, Βιέρκογοντ,Κάτανετς, Λομπάρντο, Πάρι, Τσερέτζο, Μπονέτι (73'Ινβερνίτσι), Βιάλι (100'Μπούζο), Μαντσίνι. 


Ειδήσεις σήμερα:

Σε ετοιμότητα ο ΕΟΔΥ για την ευλογιά των πιθήκων - Πόσο επικίνδυνη είναι και ποια τα συμπτώματα

Ομόφωνα ένοχοι οι δύο δολοφόνοι της Τοπαλούδη - Σε κλάματα ξέσπασε ο πατέρας της

«Κόλαση» στο Ντονμπάς, γιγαντιαίο πακέτο βοήθειας στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης