Μουντιάλ 2022: Ο Τζον Χέρντμαν, προπονητής του Καναδά έγραψε ιστορία

Ο Καναδάς προκρίθηκε σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά από 36 χρόνια κι ο Βρετανός τεχνικός έγινε ο πρώτος που θα κάτσει σε πάγκο Μουντιάλ ανδρών και γυναικών

John_Herdman2
Ο Καναδάς μετά από 36 χρόνια πανηγυρίζει τη 2η ιστορική του πρόκριση σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου (μετά το 4-0 επί της Τζαμάικα) και σιγά, σιγά ο ποδοσφαιρικός πλανήτης αρχίζει να ασχολείται περισσότερο με τον Αλφόνσο Ντέιβις (ο 20χρονος άσος της Μπάγερν Μονάχου) και την παρέα του.



Κι ανάμεσα στις αποκαλύψεις αυτής της ομάδας είναι κι ο 45χρονος τεχνικός Τζον Χέρντμαν, τον οποίο δεν γνώριζε σχεδόν κανείς, αλλά πλέον το όνομα μου συζητιέται παντού. Ειδικά στην πατρίδα του την Αγγλία όπου δούλεψε στις ακαδημίες της Σάντερλαντ (αν και φανατικός οπαδός της μισητής Νιουκάστλ), αλλά ποτέ δεν του δόθηκε η ευκαιρία για να αναλάβει κάτι καλύτερο.

Κλείσιμο
Μάλιστα η ατάκα ενός πρώην Άγγλου διεθνή, το γιο του οποίου είχε στις ακαδημίες της Σάντερλαντ ήταν αυτή που τον οδήγησε στην απόφαση να φύγει από τη χώρα.

«Είσαι τρομερός δάσκαλος και προπονητής και μακάρι να είχα τη μεταδοτικότητα σου. Αλλά το μόνο πράγμα που δεν θα έχεις ποτέ στη ζωή σου είναι το να σταθείς σε ένα γήπεδο με 60.000 κόσμο. Γι' αυτό δεν θα φτάσεις ποτέ στο υψηλότερο επίπεδο».

Λίγους μήνες αργότερα, το 2003 ο Χέρντμαν αποδέχθηκε μια πρόταση για να αναλάβει ρόλο στο αναπτυξιακό πρόγραμμα της ομοσπονδίας για το γυναικείο ποδόσφαιρο. Από το 2006 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της εθνικής γυναικών την οποία οδήγησε σε δύο τελικές φάσεις Παγκοσμίων Κυπέλλων (2007, 2011).

Από το 2011 ήταν προπονητής στη γυναικεία ομάδα του Καναδά, κατακτώντας δύο χάλκινα Ολυμπιακά μετάλλια και στο τέλος του 2018 σόκαρε τους πάντες όταν ανακοίνωσε την απόφαση του να αναλάβει την ανδρική ομάδα των Καναδών!

«Να είστε σίγουροι ότι θα προκριθούμε στο Μουντιάλ του Κατάρ», δήλωσε τον Φεβρουάριο του 2019 προκαλώντας τα γέλια των περισσότερων, ωστόσο τρία χρόνια αργότερα ο Καναδάς είναι πρώτος στον όμιλο της Βορείου Αμερικής και ετοιμάζει βαλίτσες για το Κατάρ...



Ο δε Χέρντμαν, μπορεί να παραμένει ο ίδιος άνθρωπος, ο οποίος θα ξυπνήσει άγρια χαράματα για να δει την αγαπημένη του Νιουκάστλ να δίνει τη μάχη της παραμονής στην Premier League, αλλά πλέον έχει περάσει στο πάνθεον της ποδοσφαιρικής ιστορίας.
Όντας ο πρώτος προπονητής που έχει οδηγήσει μια ομάδα γυναικών και μία ομάδα ανδρών στα τελικά ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης