Νόβακ Τζόκοβιτς: Σε εξέλιξη η εκδίκαση της ένστασης για την ακύρωση της βίζας του Σέρβου τενίστα, χωρίς την παρουσία του

Νόβακ Τζόκοβιτς: Σε εξέλιξη η εκδίκαση της ένστασης για την ακύρωση της βίζας του Σέρβου τενίστα, χωρίς την παρουσία του

Οι εκπρόσωποι του κορυφαίου τενίστα στον κόσμο λένε ότι του δόθηκε ιατρική εξαίρεση αφού βρέθηκε θετικός στον COVID-19 στις 16 Δεκεμβρίου -  Η κυβέρνηση της Αυστραλίας αμφισβητεί τους ισχυρισμους του Σέρβου στα έγγραφα των 13 σελίδων που κατέθεσε πριν την ακρόαση για να αποφασίσει εάν μπορεί να παραμείνει στη χώρα ή να απελαθεί

000_9VQ32R
Στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Μελβούρνης ξεκίνησε λίγο μετά τη  01:30 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος - 10:30 στην Αυστραλία) η διαδικασία της εκδίκασης της έφεσης του Νόβακ Τζόκοβιτς για την ακύρωση της βίζας του. Η εκδίκαση καθυστέρησε περίπου μισή ώρα λόγω τεχνικών προβλημάτων με το Live Streaming που θα υπήρχε, όμως τα προβλήματα δε λύθηκαν και η ακρόαση ξεκίνησε χωρίς κάλυψη. Λίγο αργότερα το πρόβλημα αποκαταστάθηκε και η διαδικασία άρχισε να μεταδίδεται ζωντανά.

Ο δικαστής Αντονι Κέλι, είχε συμφωνήσει να είναι παρών και ο Τζόκοβιτς στην διαδικασία, ωστόσο ο Σέρβος δεν πήγε, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο αν παρακολουθούσε live την εκδίκαση μέσω του διαδικτύου. Ο Σέρβος τενίστας εκπροσωπείται από τους  δικηγόρους του, Νικ Γουντ και Πολ Χόλντενσον, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να πείσουν τον δικαστή Άντονι Κέλι να ανατρέχει την αρχική απόφαση, ώστε να μπορέσει ο «Νόλε» να διεκδικήσει το Australian Open, ενώ εάν η ένσταση του πέσει στο κενό θα απελαθεί από την Αυστραλία και θα γυρίσει πίσω στη Σερβία.

Ετσι η διαδικασία ξεκίνησε με τον συνήγορό του και την πλευρά των νομικών εκπροσώπων της κυβέρνησης της χώρας που ζητούσαν την απέλασή του.

Ο νομικός εκπρόσωπος του Νο.1 τενίστα του κόσμου, Νικ Γουντ παρουσίασε ενώπιον του δικαστηρίου τα βήματα που ακολούθησε ο πελάτης του για να πάρει την ιατρική εξαίρεση που θα του επέτρεπε να αγωνιστεί στο Australian Open. O δικηγόρος του Τζόκοβιτς επισήμανε πως ο πελάτης του παρέδωσε επίσημη ταξιδιωτική δήλωση και παρείχε τα αποδεικτικά στοιχεία για την εξαίρεση του, παρόλο που δεν απαιτούνταν.

Ο Σέρβος παρουσίασε ένα έγγραφο το οποίο έχει περάσει από έναν εξαιρετικά καταρτισμένο ιατρό, έναν καθηγητή και μια ανεξάρτητη ομάδα ειδικών που συστάθηκε από την κυβέρνηση της πολιτείας της Βικτώρια, το οποίο ανέφερε πως ο «Νόλε» δεν μπορούσε να εμβολιαστεί για ιατρικούς λόγους.

Ο δικαστής της έφεσης μετά την παρουσίαση των στοιχείων εξέφρασε την απορία: «Τι άλλο μπορούσε να κάνει αυτός ο άνθρωπος για να μπει στην Αυστραλία;», με τον Νικ Γουντ να αναφέρει «Συμφωνώ μαζί σας εντιμότατε».

Ο δικαστής επί της ουσίας παραδέχθηκε πως ο Νόλε ακολούθησε όλα τα βήματα σύμφωνα με όσα του είχαν ζητηθεί από την ομοσπονδία τένις της Αυστραλίας και από την κυβέρνηση της χώρας, ώστε αρχικά να ταξιδέψει στην Μελβούρνη και εκεί, στο αεροδρόμιο Τουλαμαρίν, να πάρει την visa του, να μπει στην χώρα και να προετοιμαστεί για το Australian Open που ξεκινάει στις 17 Ιανουαρίου.

Novac Djokovic's appeal against his visa to Australia being revoked


Αμέσως μετά από την τοποθέτηση του Δικαστή Κέλι, το LIVE stream της διαδικασίας έπεσε για ακόμα μία φορά.

Τι ανέφερε στο δικαστήριο ο συνήγορος του Τζόκοβιτς
Ο συνήγορος του Τζόκοβιτς, Νίκολας Γουντ, εξήγησε την διαδικασία της Ειδικής Επιτροπής για το πως εγκρίνει κάποιον για να πάρει εξαίρεση όταν δεν έχει εμβολιαστεί.
Στην αίτηση που συμπληρώνει ο αιτών, όπως ανέφερε, φαίνεται ξεκάθαρα ότι αν κάποιος έχει περάσει κορονοϊό το τελευταίο εξάμηνο (με απόδειξη το PCR τεστ), μπορεί να αιτηθεί προσωρινή εξαίρεση σημειώνοντας ότι δεν «συμβουλεύει το χαρτί πως ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει».

Ακόμη, ο Γουντ εξήγησε στο δικαστήριο πως αιτήθηκε δικηγόρο και του αρνήθηκαν πρόσβαση σε έναν από τις αρχές στο αεροδρόμιο, λέγοντάς του ότι «κανείς δεν μπορούσε να τον βοηθήσει εκείνη τη στιγμή». Παράλληλα, κατηγόρησε τον υπεύθυνο που αποφάσισε να ακυρώσει τη βίζα, ότι δεν έδωσε ποτέ στον Τζόκοβιτς επαρκή στοιχεία για τους λόγους που το κάνει.

Κλείσιμο
Ο συνήγορος του Σέρβου τόνισε ότι ζητήθηκε από τον αρμόδιο υπουργό να μην ακυρωθεί η βίζα καθώς ο πελάτης του κινήθηκε με βάση το memo που είχαν δώσει οι διοργανωτές του Australian Open ώστε να ταξιδέψει στην Αυστραλία. Ο λόγος που ανέφερε το παραπάνω ήταν γιατί ο Νόλε κινδύνευε να τιμωρηθεί με 3 χρόνια απαγόρευσης εισόδου στη χώρα, αν τελικά η απόφαση ήταν να απελαθεί.

Σημείωσε δε ότι παρά το γεγονός ότι ο Τζόκοβιτς δεν ήταν υποχρεωμένος, μπήκε στην διαδικασία να κάνει δήλωση για την ιατρική του αντένδειξη, προσκομίζοντας αποδεικτικά στοιχεία.

Ο δικαστής έδειξε συμπόνια στον Τζόκοβιτς
Η πλευρά των εκπροσώπων του Τζόκοβιτς παρουσίασε ένα έγγραφο το οποίο έχει περάσει από έναν εξαιρετικά καταρτισμένο ιατρό, έναν καθηγητή και μια ανεξάρτητη ομάδα ειδικών που συστάθηκε από την κυβέρνηση της πολιτείας της Βικτώρια, το οποίο ανέφερε πως ο «Νόλε» δεν μπορούσε να εμβολιαστεί για ιατρικούς λόγους.

Ο δικαστής της έφεσης μετά την παρουσίαση των στοιχείων εξέφρασε την απορία: «Τι άλλο μπορούσε να κάνει αυτός ο άνθρωπος για να μπει στην Αυστραλία;», με τον Νικ Γουντ να αναφέρει «Συμφωνώ μαζί σας εντιμότατε».

Τι ισχυρίστηκε η πλευρά της κυβέρνησης
Αφού αναλύθηκε λεπτό προς λεπτό όλη η διαδικασία στο αεροδρόμιο, ο Κρίστοφερ Τραν εκπροσώπησε την πλευρά της κυβέρνησης εξηγώντας τους λόγους που αποφασίστηκε η ακύρωση της βίζας του Νο1 στον κόσμο, για περίπου μισή ώρα.

Αρνήθηκε τις κατηγορίες των συνηγόρων του Τζόκοβιτς, αλλά και του δικαστή ότι οι αρχές τον «πίεζαν υπερβολικά για 8 ώρες» στην αίθουσα συνεντεύξεων, με την διαδικασία να έχει ηχογραφηθεί.

Παράλληλα, παρουσίασε παρόμοιες υποθέσεις που έπρεπε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους ακυρώθηκε η βίζα του Τζόκοβιτς. Μία από αυτές μάλιστα, θύμισε στον δικαστή πως εκείνος ήταν που είχε πάρει την απόφαση να παραμείνει η απόφαση για απέλαση. Η εκδίκαση διακόπηκε για να συνεχιστεί μετά από μία ώρα (στις 06:15 ώρα Ελλάδος η συνέχεια).

Αναμένονται  οι τοποθετήσεις της υπερασπιστικής γραμμής της κυβέρνησης της χώρας, που θα προσπαθήσουν να πείσουν ότι ο Τζόκοβιτς δεν ακολούθησε τους κανονισμούς και ως μη εμβολιασμένος, δεν έχει το δικαίωμα να εισέλθει στην Αυστραλία κι ας υποστηρίζει πως νόσησε στην διάρκεια του Δεκεμβρίου.

Ο Κρίστοφερ Τραν, σύμβουλος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης,  θα απαντήσει εκ μέρους της Αυστραλιανής κυβέρνησης στα επιχειρήματα του Τζόκοβιτς μετά το μεσημεριανό διάλειμμα σε περίπου μιάμιση ώρα.

Πριν από την έναρξη της διαδικασίας είχαν μαζευτεί ελάχιστοι υποστηρικτές του Νόβακ Τζόκοβιτς, με σημαίες της Σερβίας, χωρίς να προκαλέσουν κάποιο πρόβλημα στις αρχές.


Τι στοιχεία θα παρουσιάσουν οι δικηγόροι
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι δικηγόροι του Νο1 στον κόσμο, θα «πατήσουν» πάνω στην ασυνεννοησία της κυβέρνησης της Αυστραλίας, της κυβέρνησης της Βικτόρια και του Tennis Australia.

Δεδομένα οι Αυστραλοί τα έχουν κάνει μπάχαλο με την υπόθεση και κυρίως η ομοσπονδία τένις της Αυστραλίας που είχε δώσει λάθος στοιχεία για τις περιπτώσεις τενιστών που θέλουν να αιτηθούν εξαίρεση και να μπουν στη χώρα ανεμβολίαστοι.

Στο memo που είχαν μοιράσει, ανέφεραν πως μπορεί ένας ανεμβολίαστος που νόσησε το τελευταίο 6μηνο να πάρει ιατρική εξαίρεση, κάτι που από τον Νοέμβριο το κράτος είχε ενημερώσει πως δεν θα κάνει δεκτό. Η ομοσπονδία είτε δεν πήρε την πληροφορία αυτή ποτέ (που όφειλε να την γνωρίζει) ή την… άφησε στην άκρη ακολουθώντας την γραμμή της Πολιτείας της Βικτόρια.

Τα λάθη του Τζόκοβιτς
Ο Σέρβος τενίστας δεδομένα έκανε ορισμένα λάθη τα οποία δείχνουν πως θα του κοστίσουν στην υπόθεση. Το ένα είναι πως δήλωσε ότι νόσησε από κορονοϊό στις 16 Δεκεμβρίου όταν το deadline για την περίπτωσή του ήταν στις 10 Δεκεμβρίου.

Το άλλο, στο οποίο το δικαστήριο αναμένεται να πατήσει, είναι πως σύμφωνα με όσα αποδεικνύεται, νόσησε στις 16 Δεκεμβρίου, αλλά την ίδια ημέρα και την επόμενη, κυκλοφορούσε σε εκδηλώσεις και μάλιστα χωρίς μάσκα. Εύκολα μπορεί να θεωρηθεί ως ανεύθυνη και επικίνδυνη η στάση του, με τις υποψίες πάντα ότι η νόσησή του… δεν υπήρξε ποτέ, να συζητούνται έντονα.

Επίσης, αυτό που λένε οι αρχές της χώρας, είναι πως ακόμη κι αν νόσησε τον Δεκέμβριο, είχε ένα χρόνο μπροστά του να εμβολιαστεί και γνώριζε πριν τη νόσησή του πως έπρεπε να κάνει το εμβόλιο για να πάει στη Μελβούρνη, γεγονός πως εκτιμάται πως δείχνει ότι έψαχνε άλλον τρόπο να μπει ανεμβολίαστος.

Η κυβέρνηση μπορεί να τον κρατήσει «κρατούμενο» ακόμη κι αν δικαιωθεί
Σε μια 13σελιδη έκθεση (δείτε την ΕΔΩ) η κυβέρνηση εξηγεί στο δικαστήριο τους λόγους για τους οποίους η έφεση του Τζόκοβιτς πρέπει να απορριφθεί και ο τενίστας να απελαθεί από τη χώρα. Το υπουργείο Εσωτερικών επιμένει πως τα χαρτιά του δεν τους αφήνουν περιθώρια παρά να ακυρώσουν την βίζα του και να του απαγορέψουν την είσοδο στη χώρα.

Ζητούν μάλιστα πέρα από αυτό, να του επιβληθεί και απαγόρευση εισόδου στη χώρα για τρία χρόνια, που είναι και η ποινή που προβλέπεται σε περιπτώσεις που κρίνεται ότι τα χαρτιά ενός αλλοδαπού για είσοδο στη χώρα είναι άκυρα ή παράτυπα.

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι πως το κράτος μπορεί να ακυρώσει αποφάσεις του δικαστηρίου για τέτοια ζητήματα και να ενεργήσει μόνο του, διατηρώντας υπό «κράτηση» τον Νόλε ακόμη κι αν δικαιωθεί ο Σέρβος. Το έχει κάνει τρεις φορές πρόσφατα, σε περιπτώσεις παράτυπων μεταναστών. Ζήτησε επίσης να πάρει παράταση η εκδίκαση της υπόθεσης ως την Τετάρτη, αλλά το δικαστήριο απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο.

«Εάν το Δικαστήριο εκδώσει πρόσθετες διαταγές για άμεση αποφυλάκιση του αιτούντος (Τζόκοβιτς), πρέπει να διατυπωθεί πως η απόφαση δεν μπορεί να εμποδίσει τον εναγόμενο ή οποιονδήποτε αξιωματικό της Κοινοπολιτείας να ασκήσει οποιαδήποτε εξουσία κράτησης που μπορεί και διαθέτει, ή να ακυρώσει την απόφαση ακύρωσης του αντιπροσώπου. Η απελευθέρωση δεν εμποδίζει την εκ νέου κράτηση εάν υπάρχει εξουσία κράτησης» αναφέρει η κυβέρνηση που σημαίνει πως δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ακόμη κι αν δικαιωθεί ο Τζόκοβιτς, να τον αναγκάσουν να φύγει από την χώρα.

Πηγή:www.gazzetta.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Αρνητές μάσκας πέταξαν φέιγ βολάν κατά ιερέα στη Λήμνο και προσπαθούν να τον επαναφέρουν στον… δρόμο του Θεού

Νοσηλεύεται στο «Αττικόν» με κορωνοϊό ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ

Από αύριο 300 κλίνες Covid του ιδιωτικού τομέα στη μάχη της πανδημίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης