Basketball Champions League, ΠΑΟΚ-Γαλατά 81-74: Από τη Θεσσαλονίκη με... Love!

Ο ΠΑΟΚ έμεινε ζωντανός στο κυνήγι της πρόκρισης στην επόμενη φάση του BCL καθώς επικράτησε της Γαλατάσαραϊ με 81-74 στο PAOK SPORTS ARENA με κορυφαίο τον Ζερμέιν Λοβ

Η ομάδα του Αρη Λυκογιάννη σημείωσε την πρώτη φετινή ευρωπαϊκή νίκη της κι αυτή μάλιστα πέρασε από πολλά κύματα καθώς βρέθηκε στο -14 στη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου, αλλά ήταν κυρίαρχη στα δεκάλεπτα που ακολούθησαν. Κι έτσι ανάγκασε μια φύσει επιθετική ομάδα να περιοριστεί στους 50 πόντους σε τριάντα αγωνιστικά λεπτά, αυτή η αμυντική επίδοση την οδήγησε εξάλλου στη νίκη.



Ο αγώνας
Ο ΠΑΟΚ πέρασε δύσκολες στιγμές στο πρώτο δεκάλεπτο καθώς μετά το πρώτο δίλεπτο (5-1) είδε τη Γαλατάσαραϊ να εκτελεί με απίστευτη ακρίβεια (από μακρινή απόσταση) με κίνδυνο δικού του εκτροχιασμού από τη διεκδίκηση της νίκης. Η τουρκική ομάδα κατέγραψε 0-18 σερί (5-19), έφτασε να προηγηθεί μ αυτή τη διαφορά των 14 πόντων με κορυφαίους του Μπλάκσιρ (10π.), Μποστ (10π.). Την ίδια στιγμή η ελληνική ομάδα ήταν απελπιστικά άστοχη (4/17 σουτ).

Στο δεύτερο δεκάλεπτο ήρθε η επιβεβαίωση όλων όσων είχε πει ο Άρης Λυκογιάννης πριν από το παιχνίδι, δηλαδή, ότι η Γαλατάσαραϊ είναι ομάδα που παίρνει αλλά και χάνει εύκολα τις διαφορές. Ο ΠΑΟΚ έγινε πιο επιθετικός στην άμυνά του αναγκάζοντας τους Τούρκους σε λάθη, βελτίωσε το ποσοστό του στο μακρινό σουτ (6/18 στο τέλος του ημιχρόνου) και σταδιακά άρχισε να ροκανίζει τη διαφορά (26-28). Το ημίχρονο έκλεισε με σκορ 33-36 και με το ασυνήθιστο γεγονός για τον Δικέφαλο που είχε χαμηλότερο ποσοστό (4/14, 28.5%) στα σουτ εντός παιδιάς σε σχέση με τα τρίποντα (33%).

Η αντεπίθεση του Δικεφάλου συνεχίστηκε στο τρίτο δεκάλεπτο όπου μέσα από την άμυνά του, ήλεγξε σε απόλυτο βαθμό την επιθετικότητα της Γαλατάσαραϊ. Η τελευταία μέτρησε έντεκα διαδοχικές άστοχες προσπάθειες τριών πόντων, αντιθέτως ο ΠΑΟΚ έβαλε τα μακρινά σουτ κι έφτασε στο +7 (48-41, 25’). Η αντίδραση των φιλοξενούμενων ήταν αναμενόμενη (48-48, 28’) κι έτσι το δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με σκορ 55-53.

Η ευστοχία στο μακρινό σουτ ενίσχυσε τις συνθήκες νίκης για τον ΠΑΟΚ (66-62, 34’). Κρατώντας την άμυνά του σε εξαιρετικά επίπεδα, ο Δικέφαλος μπήκε στα τελευταία τέσσερα λεπτά με +7 (69-62). Σε παιχνίδι λεπτών ισορροπιών, ένα χαμένο ριμπάουντ κι ένα λάθος μπορούν να αλλάζουν τα δεδομένα κι έτσι η Γαλατάσαραϊ έφτασε σε απόσταση αναπνοής (71-69, 38’). Γκρίφιν και Λοβ με διαδοχικά καλάθια απάντησαν στα εύστοχα τρίποντα της Γαλατάσαραϊ, η διαφορά επανήλθε στο +7 (79-72), 48’’ πριν το τέλος κι εκεί ουσιαστικά τελείωσαν όλα.



ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Στην τρομερή άμυνα του ΠΑΟΚ από το δεύτερο δεκάλεπτο κι έπειτα σε συνδυασμό με την ακρίβειά του στο μακρινό σουτ (15/36). Ειδικά τα δύο τελευταία τρίποντα του Λοβ, έκριναν τον αγώνα.

Ο MVP: Στην επιστροφή του στη δράση έπειτα από τον τραυματισμό του, ο Ζερμέιν Λοβ έβαλε τα δύο μεγάλα τρίποντα που «κλείδωσαν» τη νίκη του ΠΑΟΚ.

ΟΙ ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ: Μάλκολμ Γκρίφιν και Μάρβιν Τζόουνς. Ο πρώτος έκανε κακή πρώτη περίοδο αλλά στη συνέχεια ήταν πραγματικός μαέστρος.

Ο «ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ»: Δεν είναι κάποιος συγκεκριμένος παίκτης, αλλά το πώς παίζει η Γαλατάσαραϊ καθώς η μεθοδολογία της ξεπερνά την αφέλεια. Είτε θα εξιλεωθεί με νίκες όπως αυτή με την Εφές, είτε θα καταστραφεί, όπως έπαθε με τον ΠΑΟΚ.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Ο ΠΑΟΚ κέρδισε το παιχνίδι σουτάροντας με 40% στα δίποντα και χάνοντας τις οκτώ από τις 22 βολές που εκτέλεσε. Δείγμα της άμυνας που έπαιξε από το δεύτερο δεκάλεπτο κι έπειτα.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Πολλά είναι. Η Γαλατάσαραϊ είχε 5/10 τρίποντα στο πρώτο δεκάλεπτο και συνέχισε με 3/20 μετρώντας δώδεκα σερί άστοχα.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Η μπασκετική λογική επικράτησε της αντίστοιχης αναρχίας που χαρακτηρίζει το παιχνίδι της Γαλατάσαραϊ. Κι αυτή η λογική εμπεριείχε επιθετική άμυνα, σωστές εκτελέσεις από μακρινή απόσταση και έξτρα πάσα στις επιλογές του ΠΑΟΚ. Από τη στιγμή που η ελληνική ομάδα «απορρόφησε» και δεν εκτροχιάστηκε από το 0-18 σερί που δέχθηκε στο πρώτο δεκάλεπτο, μετά πήγε το παιχνίδι στα μέτρα της.

Τα δεκάλεπτα: 12-24, 33-36, 55-53, 81-74

Πηγή:www.gazzetta.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr