ΕΟΚ: Πώς κάθισε ο Λιόλος στον θώκο του Βασιλακόπουλου - Γιατί έχασε τις εκλογές ο Φασούλας

ΕΟΚ: Πώς κάθισε ο Λιόλος στον θώκο του Βασιλακόπουλου - Γιατί έχασε τις εκλογές ο Φασούλας

Ο «Ψηλός» του ελληνικού μπάσκετ ήταν το πιο δυνατό όνομα, που μπορούσε να προκύψει από τα σπλάχνα του αθλήματος για την προεδρία της Ομοσπονδίας - Είχε μαζί του κορυφαίους συναθλητές του, όπως ο Φάνης Χριστοδούλου και ο Ευθύμης Ρεντζιάς, ενώ πριν ένα μήνα περίπου βρέθηκε στο πλευρό του και ο Νίκος Γκάλης - Πού κρίθηκε η «μάχη»

liolios-main
Για τους περισσότερους απ’ όσους παρακολούθησαν τους τελευταίους μήνες από κοντά τις διεργασίες στο ελληνικό μπάσκετ και τη μάχη για τις εκλογές στην Ομοσπονδία το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής, με την επικράτηση του επιχειρηματία/παράγοντα Βαγγέλη Λιόλιου, ίσως να μην αποτελεί μεγάλη έκπληξη. Για όλους τους άλλους όμως, ακόμα και μερίδα υποψιασμένων, η ήττα του Παναγιώτη Φασούλα ήταν μία απροσδόκητη και αιφνιδιαστική εξέλιξη, κάπως σαν το πρωτάθλημα των Τορόντο Ράπτορς το 2019 στο NBA.

Και τούτο διότι ο «Ψηλός» του ελληνικού μπάσκετ ήταν το πιο δυνατό όνομα, που μπορούσε να προκύψει από τα σπλάχνα του αθλήματος για την προεδρία της Ομοσπονδίας, είχε μαζί του κορυφαίους συναθλητές του, όπως ο Φάνης Χριστοδούλου και ο Ευθύμης Ρεντζιάς, ενώ πριν ένα μήνα περίπου βρέθηκε στο πλευρό του και ο θρύλος Νίκος Γκάλης. Επιπλέον ο Φασούλας είναι ένας έμπειρος παράγοντας στη δημόσια ζωή, έχει περάσει από την κεντρική πολιτική σκηνή, την τοπική αυτοδιοίκηση και άλλες σημαντικές θέσεις. Άρα γνωρίζει από εκλογές και επίσης είναι εκείνος που ξεκίνησε ουσιαστικά την «εσωτερική», υπό την έννοια μέσα από τις παραδοσιακές γραμμές του αθλήματος, την αμφισβήτηση του Γιώργου Βασιλακόπουλου, του ιστορικού προέδρου και ηγέτη του ελληνικού μπάσκετ και αρχιτέκτονα των επιτυχιών από τα μέσα της δεκαετίας του 1980.

Ο Βαγγέλης Λιόλιος από την άλλη είναι ένας δραστήριος παράγοντας που εμφανίστηκε δυναμικά στο μπάσκετ πριν περίπου μία δεκαετία και κατάφερε με τον Προμηθέα Πατρών να ανοίξει -και να δείξει- νέα μοντέλα ανάπτυξης του αθλήματος. Στηρίχθηκε βέβαια πρωτίστως στην οικονομική του επιφάνεια, καθώς είναι πετυχημένος επιχειρηματίας, αλλά έδειξε ότι είχε πλάνο και τρόπο να πείθει για το πώς μπορεί να σχεδιάσει και να αναπτύξει το ελληνικό μπάσκετ στο μέλλον, έστω κι αν η πλευρά Φασούλα υπονόησε λίγο πριν τις εκλογές ότι ο κ. Λιόλιος, θέλει να βάλει το άθλημα σε «μονοπάτια περίεργα επιχειρηματικά».

Σημειωτέον, ότι στις εκλογές της Κυριακής ο κ. Λιόλιος έλαβε ποσοστό 54,82% και εξέλεξε 12 συμβούλους (με τον ίδιο 13), ο κ. Φασούλας 30,27% και εξέλεξε δύο συμβούλους (με τον ίδιο τρεις), ενώ ο τρίτος υποψήφιος, που στηρίχθηκε από ανθρώπους της παλιάς διοίκησης, Άγγελος Παπανικολάου έλαβε ποσοστό 14.7%, χωρίς να καταφέρει να εκπροσωπηθεί στο νέο διοικητικό συμβούλιο -αντιθέτως, σημαντική επιτυχία θεωρείται η εκλογή στο ΔΣ του Τάσου Δελημπαλταδάκη, ο οποίος κατέβηκε ανεξάρτητος και μετουσίωσε σε εκλογική αποδοχή την επί χρόνια σημαντική διαδρομή του ως κορυφαίος μάνατζερ και παράγοντας.

Πού όμως κρίθηκε η μάχη; Το ερώτημα παραμένει και σύμφωνα με έμπειρους περί των διαδρόμων της Ομοσπονδίας, αλλά και των διεργασιών στα σωματεία, υπάρχουν πέντε λόγοι, που ο Παναγιώτης Φασούλας έχασε το φαινομενικά εύκολα «κάρφωμα» της προεδρίας, με τον Βαγγέλη Λιόλιο να πετυχαίνει την αυτοδυναμία, κάτι σαν τρίποντο και επιπλέον βολή – τετράποντο, το μεγαλύτερο κέρδος που μπορεί να πάρει ένας αθλητής από μία επίθεση.

1. Ο Λιόλιος υπερίσχυσε του Φασούλα στην εικόνα του μάνατζερ. Η σύγκριση, που έκαναν οι παράγοντες/ψηφοφόροι ανάμεσα στους δύο ήταν υπέρ του πετυχημένου στην ελεύθερη αγορά επιχειρηματία, σε σχέση με τον κορυφαίο σέντερ, ο οποίος στη μακρά διαδρομή του στην πολιτική και δημόσια ζωή είχε αμφισβητηθεί για τις διαχειριστικές του ικανότητες.

Κλείσιμο
2. Με τον εμφύλιο στο ελληνικό μπάσκετ να μαίνεται, ο Φασούλας εμφανιζόταν ως ο εκλεκτός του Ολυμπιακού, χωρίς κατ’ ανάγκην να ισχύει κάτι τέτοιο και ο Παπανικολάου ως ο εκλεκτός του Παναθηναϊκού. Ο Λιόλιος έκανε ουδέτερη και πιο «σωματειοκεντρική» καμπάνια, κερδίζοντας όσους δεν ήθελαν να ζήσουν συνέχιση της διαμάχης με άλλα πρόσωπα. ‘Έκανε έτσι πιο στοχευμένη προσέγγιση, άκουσε τους ανθρώπους του αθλήματος και δεσμεύτηκε σε συγκεκριμένες κινήσεις. Οι αντίπαλοί του, του καταλογίζουν ότι υποσχέθηκε πολλά σε πολλούς, αλλά αυτό μένει να φανεί εάν ισχύει, ή τι μπορεί να σημαίνει.

3. Δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ, αλλά ως ένα βαθμό υπήρχε η υφέρπουσα φήμη ότι ο Λιόλιος μπορεί να έχει τη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος. Ως ένα μικρότερο βαθμό το ίδιο βέβαια το ίδιο κυκλοφορούσε και για τον Φασούλα. Ουδέποτε πάντως τέθηκε θέμα ευθέως, καθώς η κυβέρνηση επισήμως στάθηκε μόνο στην ανάγκη να αλλάξει σελίδα η Ομοσπονδία και δεν ταυτίστηκε με πρόσωπα.

4. Κρίσιμο σφάλμα στην προεκλογική στρατηγική του Φασούλα αποδείχθηκε και η υπερβολική εναπόθεση των ελπίδων του στο «όνομά» του και στο γεγονός ότι εκείνος είναι ένα πρόσωπο σύμβολο του ελληνικού μπάσκετ. Επικαλούνταν συχνά ότι σε ομοσπονδίες άλλων χωρών, την προεδρία είχαν καταλάβει παίκτες θρύλοι για να πείσει ότι εκείνος ήταν ο φυσικός διάδοχος του Βασιλακόπουλου. Δεν κατάλαβε εγκαίρως ότι αυτό δεν ήταν αρκετό.

5. Ο Φασούλας φαίνεται να «πλήρωσε» την κόντρα του με τον Βασιλακόπουλο, παρότι οι δυο τους είχαν μακρά συμπόρευση και κάποια στιγμή ο πρώτος υπήρξε σύμβουλος στην Ομοσπονδία, με απόφαση του τότε προέδρου. Όσο ο Φασούλας, στην αρχή της διαδρομής για την αλλαγή φρουράς, έκανε μονομέτωπο στον ιστορικό ηγέτη του ελληνικού μπάσκετ, ο πραγματικός αντίπαλός του κέρδιζε έδαφος, με το γνωστό αποτέλεσμα, που προέκυψε την Κυριακή. Με μπασκετικούς όρους, ο Ψηλός έκανε το σκριν για να εμποδίσει την άμυνα , που έπαιζε ο Βασιλακόπουλος, αλλά δεν πήρε ποτέ την μπάλα από τον γκαρντ Λιόλιο, ο οποίος προτίμησε και κατάφερε να πετύχει, απελευθερωμένος από το πρέσινγκ, το νικητήριο καλάθι.

Ειδήσεις σήμερα:

Προσλήψεις σε Πυροσβεστική και Λιμενικό Σώμα - Πότε λήγουν οι αιτήσεις

Φορολοταρία: Αναμορφώνεται και θα μοιράζει έως και 50.000 ευρώ - Τι αλλάζει, ποιοι ευνοούνται

Mad Clip: Το τελευταίο ηχητικό ντοκουμέντο του τράπερ - «Με αυτά τα λάστιχα που έχω, θα φύγουμε σε καμιά στροφή»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης