Ενγκολό Καντέ: Μόνος του και όλοι τους (βίντεο)

Ενγκολό Καντέ: Μόνος του και όλοι τους (βίντεο)

Υπάρχουν διαφόρων ειδών μέσοι στο ευρωπαϊκό/παγκόσμιο ποδόσφαιρο, αλλά κανείς τους δεν είναι σαν τον Ενγκολό Καντέ της Τσέλσι

kante
Στα μισά της 26ης Ιανουαρίου ο Τόμας Τούχελ αναλάμβανε κι επισήμως τον πάγκο της Τσέλσι μετά την απομάκρυνση του Φρανκ Λάμπαρντ και ο Ενγκολό Καντέ δεν άργησε να καταλάβει έκτοτε πως θα ξαναβρεί το χαμόγελό του.

Δεν το χάνει συχνά ο Γάλλος μέσος, που δικαίως χαρακτηρίζεται στα ποδοσφαιρικά πηγαδάκια ως ο καλύτερος άνθρωπος που έχει περάσει από το άθλημα, αλλά από τότε που είχε αναλάβει τα ηνία των Λονδρέζων ο Μαουρίτσιο Σάρι ήταν εμφανές πως κάτι δεν πήγαινε όπως θα έπρεπε. Η εμμονή του Ιταλού προπονητή να προωθήσει τον Καντέ στο χορτάρι και να του δώσει ρόλο περισσότερο επιτελικού μέσου τον έβγαλε έξω από τα νερά του, και η απόδοσή του δεν ήταν η ίδια με την περίοδο που στέφθηκε πρωταθλητής με την Λέστερ ούτε με εκείνη στον πρώτο του καιρό στο «Στάμφορντ Μπριτζ». Ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής δεν είπε κουβέντα, έσκυψε κεφάλι και έκανε αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα απ’ οτιδήποτε. Να δουλεύει. Απόδειξη πως μπορεί όντως ο νέος ρόλος να μην του πήγε ποτέ, αλλά όπως σίγουρα δεν λένε στο χωριό του, «μάθε τέχνη κι άστηνε».



Με την διαδοχή από τον Φρανκ Λάμπαρντ στο πόστο του προπονητή αποκαταστάθηκε εν μέρει η τάξη, όμως ούτε ο ζωντανός θρύλος των «μπλε» δεν τόλμησε να κάνει αυτό που είχε κάνει ο Κλάουντιο Ρανιέρι στους Foxes, να δώσει δηλαδή στον βραχύσωμο χαφ τα κλειδιά της μεσαίας γραμμής. Ευτυχώς, και έχοντας καεί από τον χυλό στην Παρί Σεν Ζερμέν της οποίας το κέντρο, δε, αποτελεί τα τελευταία χρόνια και την αχίλλειο πτέρνα της παρά την παρουσία του Μάρκο Βεράτι, ο Τούχελ έκανε το... προφανές και εμπιστεύτηκε στον Καντέ την λειτουργία του και στα δύο μισά του γηπέδου.

Και όπως φάνηκε στο πιο χαρακτηριστικό παιχνίδι, τον ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ το βράδυ της Τρίτης κόντρα στην Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά και όπως είχε προϊδεάσει και κόντρα στην Ατλέτικο, θα ήταν τρελός αν δεν το έκανε!

Κόντρα στην Ατλέτικο:



Είναι δύσκολο να προσδιορίσεις την θέση που παίζει ο Καντέ, κυρίως γιατί τις περισσότερες φορές είναι παντού. Είναι, θα έλεγε κανείς, ο ορισμός του σύγχρονου μέσου.

Κλείσιμο
Το πλήρες «εξαροοκτάρι», με άλλα λόγια. Ένας box-to-box μέσος που ξέρει πού και πότε πρέπει να τοποθετηθεί, με τρομερή τεχνική, αλλαγή κατεύθυνσης η οποία σπάει αστραγάλους, με σωστό τάιμινγκ στα μαρκαρίσματα χωρίς τις περισσότερες φορές να χρειαστεί να φτάσει μέχρι το τάκλιν ανακτώντας αστραπιαία κατοχές, με εκείνο το «over the shoulder» του Τσάβι -γνωρίζοντας δηλαδή πάντα τι γίνεται γύρω του έχοντας φροντίσει να ρίξει μια ματιά πριν πάρει την μπάλα, με ήρεμες παράλληλες και προς τα πίσω μεταβιβάσεις, με ένταση κι αυτοθυσία που εκτοπίζει ακόμη και πιο μυώδεις αντιπάλους, και κυρίως με δύο πνευμόνια που σύμφωνα με τον Πολ Πογκμπά κάνουν για 15! «Τα πόδια μου είναι νεκρά, τα πόδια μου τελείωσαν», είχε αναφέρει στον Λάμπαρντ σε ημίχρονο παράτασης και δευτερόλεπτα μετά βγήκε στο χορτάρι για να κάνει 70αρα κούρσα για να μαρκάρει...

Ένα πράγμα του λείπει, κι αυτό δεν είναι για κακό. Η έπαρση. Άντε και ότι καμιά φορά προσπαθεί να κλέψει στο Uno, σύμφωνα με όσα έχει πει ο συμπαίκτης του στην εθνική Γαλλίας, Μπλεζ Ματουιντί! Από πού να το πρωτοπιάσεις. Ότι κράτησε το τρακαρισμένο Mini Cooper του και μετά την μεταγραφή στην Τσέλσι; Ότι έγινε παγκόσμιος πρωταθλητής με τη Γαλλία και κράτησε το τρόπαιο του Μουντιάλ μόνο μετά από παρότρυνση του Στίβεν Ενζονζί προς τους υπόλοιπους Γάλλους διεθνείς γιατί μέχρι εκείνο το σημείο ήταν πολύ ντροπαλός για να το κάνει; Το ότι δεν δέχθηκε να μην πληρώνει φόρους στην Τσέλσι όταν του δόθηκε η ευκαιρία να πληρώνεται μέσω offshore εταιρείας; «Ο Ενγκολό είναι εκπληκτικός. Είναι σαν ενάμισης, δύο παίκτες. Όποιος και να τον δει -ακόμη και για πρώτη φορά- τον αγαπάει. Τον αγαπάει μέχρι και η οικογένειά μου», δήλωσε σε μία από τις πρόσφατες εκδηλώσεις λατρείας προς το πρόσωπό του ο Τούχελ, παίρνοντας σειρά μετά από όλους εκείνους -φίλους κι εχθρούς- που δεν βρήκαν να πουν μια κακή κουβέντα για εκείνον.

Κόντρα στη Ρεάλ, ήταν δεδομένο πως το ματς θα κριθεί στον χώρο του κέντρου, με τους Κασεμίρο – Μόντριτς – Κρόος να τραβούν το κουπί για τον Ζινεντίν Ζιντάν και την «Βασίλισσα» σε ολόκληρη την σεζόν και κυρίως στα κρίσιμα παιχνίδια. Λοιπόν, ο Καντέ τους αχρήστευσε και τους τρεις παίρνοντας... το σκαλπ ειδικά του τελευταίου.

Τα highlights του από το ματς της Τρίτης:


Έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό το 2015. Πέρασαν έξι χρόνια και όχι μόνο είναι στα ίδια επίπεδα, αλλά και μερικά σκαλιά παραπάνω και αν παραμείνει υγιής, σε λίγα χρόνια θα κλειδώσει κι επισήμως μια θέση στο Hall Of Fame του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Μοναδικός, απολαυστικός, απλώς... Ενγκολό Καντέ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης