ESL: Πώς το πείραμα εξελίχθηκε σε φιάσκο μέσα σε μόλις 48 ώρες

ESL: Πώς το πείραμα εξελίχθηκε σε φιάσκο μέσα σε μόλις 48 ώρες

Την αρχή έκανε η Τσέλσι, προκαλώντας τσουνάμι αντιδράσεων και στους άλλους συλλόγους - Αποχώρησαν και οι έξι αγγλικές ομάδες - Το παρασκήνιο με Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο Μαδρίτης

omades-esl
Μόλις 48 ώρες ήταν αρκετές για να ξεκινήσει η κατάρρευση του... πραξικόπηματος των 12 πλουσίων ομάδων από την Αγγλία, την Ιταλία και την Ισπανία, οι οποίες συμφώνησαν να δημιουργήσουν τη δική του λίγκα, με την ονομασία European Super League. Μετά τον ορυμαγδό αντιδράσεων, κυρίως από τους οπαδούς, τον χορό των πιθανών αποχωρήσεων άνοιξε η Τσέλσι και ακολούθησε η Μάντσεστερ Σίτι, για να γίνει γνωστό ότι τον ίδιο δρόμο ακολουθούν και οι άλλες τέσσερις βρετανικές ομάδες. Τότεναμ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Άρσεναλ και Λίβερπουλ ακολούθησαν τη γραμμή της Τσέλσι και της Σίτι, καθώς διαπίστωσαν ότι θα έρθουν σε ευθεία σύγκρουση με τους οπαδούς τους.

Το χρονικό των αποχωρήσεων

Οι πρώτες φήμες για τις ρωγμές είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν από νωρίς το μεσημέρι με τους οπαδούς των «μπλε» να διαμαρτύρονται το απόγευμα έξω από το Στάμφορντ Μπριτζ (πριν τον αγώνα με την Μπράιτον) ζητώντας από τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς να αποσύρει την ομάδα από την ESL. Ανάμεσα σ' αυτούς που εξέφρασαν την αντίθεση τους ήταν και η παλιά δόξα της ομάδας και νυν διοικητικό της στέλεχος, Πετρ Τσέχ.

Όπως ανέφερε το Skynews, πρόκειται για προσωπική απόφαση του Ρόμαν Αμπράμοβιτς μετά τις εντονότατες αντιδράσεις των οπαδών της ομάδας του (και όχι μόνο) και ήδη το νομικό επιτελείο της ομάδας είχε αρχίσει να ετοιμάζει τα σχετικά έγγραφα με τα οποία  θα ενημέρωνε και επίσημα για την αποχώρηση των «μπλε» από την European Super League.

Skyenws


Τον ίδιο δρόμο ακολούθησε και η Μάντσεστερ Σίτι. Οι σχεδόν βέβαιοι πρωταθλητές Αγγλίες έχουν ήδη κάνει γνωστές τις προθέσεις τους στους ανθρώπους της ESL ότι δεν ενδιαφέρονται πλέον να συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο πρότζεκτ, ακούγοντας τις φωνές των οπαδών της αλλά και του προπονητή της Πεπ Γκουαρδιόλα, ενώ λίγο αργότερα το ανακοίνωσε και επίσημα. Ο Καταλανός τεχνικός μιλώντας το απόγευμα στην επίσημη συνέντευξη Τύπου είχε πάρει ξεκάθαρη θέση κατά της European Super League και είχε ζητήσει από τους διοικούντες την ομάδα να βγουν και να εξηγήσουν τους λόγους που τους οδήγησαν σ' αυτήν την απόφαση.

«Εάν με ρωτάτε γιατί έχουν επιλεγεί αυτές οι ομάδες, δεν ξέρω τον λόγο. Το ποδόσφαιρο δεν είναι ένα άθλημα όπου η προσπάθεια δεν σχετίζεται με την επιτυχία, η προσπάθεια δεν φέρνει ανταμοιβή. Δεν είναι άθλημα όπου η επιτυχία είναι ήδη εγγυημένη ή δεν είναι άθλημα, στο οποίο δεν έχει σημασία η ήττα. Γι' αυτό το είπα πολλές φορές, θέλω τον καλύτερο ανταγωνισμό, τον ισχυρότερο δυνατό ανταγωνισμό, σαν αυτό που υπάρχει στην Πρέμιερ Λιγκ. Δεν είναι δίκαιο όταν μία ομάδα αγωνίζεται, αγωνίζεται, αγωνίζεται, φτάνει στην κορυφή και δεν μπορεί να προκριθεί σε μια διοργάνωση, γιατί η επιτυχία είναι ήδη εγγυημένη για μερικές ομάδες. Αυτό δεν είναι άθλημα».

Κλείσιμο


Στην πόρτα της εξόδου και η Μπαρτσελόνα

Μετά το πρώτο σοκ της αποχώρησης των δύο βρετανικών ομάδων, ο επόμενος κρίκος στην συγκεκριμένη αλυσίδα ήταν η Μπαρτσελόνα! Οπως αναφέρει η El Mundo Deportivo, η Μπαρτσελόνα είχε φροντίσει να βάλει όρο στο συμβόλαιο της με την European Super League ότι θα ενσωματωθεί στη νέα λίγκα, εφόσον πάρει την έγκριση από τη γενική συνέλευση των μελών της... Με τους οπαδούς των Καταλανών όμως να έχουν τοποθετηθεί από την πρώτη στιγμή αρνητικά, ήταν δεδομένο ότι η Μπαρτσελόνα θα αποχωρούσε από την ESL.

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Γιουνάιτεντ, εκ των εμπνευστών της ESL, μετά από «σύγκρουση» με τους Μαγκουάιρ, Σο

Το... τσουνάμι των εξελίξεων χτύπησε και την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ καθώς οι πληροφορίες ανέφεραν από νωρίς ότι οι «κόκκινοι διάβολοι» θα έκαναν πίσω μετά τις αντιδράσεις οπαδών, παλαιμάχων, αλλά και των ίδιων των παικτών του συλλόγου. Αγγλικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι υπήρξε σφοδρότατη λεκτική αντιπαράθεση του προέδρου της Γιουνάιτεντ Εντ Γουντγορντ με τους Λουκ Σο, Χάρι Μαγκουάιρ.

Ο Γούντγουορντ, ο οποίος παλαιότερα υπήρξε στέλεχος της J.P Morgan και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξασφάλιση των 3,5 δις ευρώ για τη δημιουργία της Super League, μετά το διαφαινόμενο φιάσκο φέρεται να έχει υποβάλλει την παραίτηση του, κάτι που κάνει διπλά χαρούμενους τους οπαδούς της ομάδας καθώς δεν έκρυψαν ποτέ την αντιπάθεια τους προς το πρόσωπο του.

Επίσης ανάλογες φήμες περί άμεσης αποχώρησης ξεκίνησαν και για τις Ατλέτικο Μαδρίτης και Άρσεναλ, με τους οπαδούς των δύο ομάδων να πανηγυρίζουν στα social media για την επερχόμενη διάλυση της ESL

Μετά τις παραπάνω ραγδαίες εξελίξεις, ελήφθη η απόφαση για έκτακτη σύσκεψη των 12, ώστε να αποφασιστεί -ουσιαστικά- η εν τη γενέσει της διάλυση της European Super League. Με την ολοκλήρωση της σύσκεψης, έγινε γνωστό ότι αποχωρούν οριστικά οι έξι αγγλικοί σύλλογοι, ενώ στην Ιταλία ανέφεραν πως αποχωρεί και η Μίλαν από τη λίγκα που πήγε να δημιουργηθεί.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης