Μάντζιος: «Ξέρω το DNA του Άρη»

Μάντζιος: «Ξέρω το DNA του Άρη»

Στην πρώτη αποτίμηση των πραγμάτων, ο Άκης Μάντζιος εξήγησε την αγωνιστική φιλοσοφία του, στάθηκε (σε προσωπικό επίπεδο) σε παίκτες και οριοθέτησε ως στόχο την κατάληψη θέσης στην τριάδα.

mantzios_1_1
Σε λίγες ημέρες, ο Άκης Μάντζιος θα συμπληρώσει δύο μήνες στην τεχνική ηγεσία του Άρη. Η αλήθεια είναι ότι περίμενε (νωρίτερα) αυτή τη συνεργασία καθώς είχαν προηγηθεί κι άλλες συζητήσεις σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, αλλά στην τελική ευθεία κάτι «στράβωσε». Αυτό είπε σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του Τύπου, στην πρώτη αποτίμηση των πεπραγμένων. Ξεκίνησε από το πρώτο συμπέρασμα, τις τομές που χρειάστηκε να γίνουν καθώς μια «ευθεία» διαπίστωσε στο διάστημα που παρακολουθούσε τον Άρη. «Είχα δει την ομάδα, την ήξερα πριν έρθω να δουλέψω και διέκρινα κάποιες αδυναμίες. Έδωσα βάση κυρίως στις εντάσεις, στο τρέξιμο σε υψηλές ζώνες, στην αλλαγή ρυθμού, γιατί έβλεπα μία ομάδα που πήγαινε σε μια… ευθεία. Δεν είχε εναλλαγές στον ρυθμό της. Προσπάθησα μέσα σε αυτό το διάστημα να την φέρω σε ένα καλό επίπεδο δουλεύοντας συγχρόνως και σε τακτικά κομμάτια, τόσο στο αμυντικό τρανζίσιον όσο και στο επιθετικό. Σε 2-3 εβδομάδες πιστεύω θα είμαστε στο 100%. Αυτή τη στιγμή ο Άρης έχει ένα γεμάτο ρόστερ, μπορούμε να έχουμε δύο ισάξιες ενδεκάδες και ασφαλώς σαν προπονητή αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα διότι είναι και η ποιότητα την οποία έχει σαν σύνολο».

Ο 51χρονος τεχνικός έχει χαρακτηριστεί αμυντικογενής προπονητής. Αν αυτή η άποψη εμπεριέχει δόση αλήθεια, υπάρχει και η εξήγηση. Η τακτική ενός προπονητή προσαρμόζεται στο υλικό που έχει να διαχειριστεί κι αυτό διαμορφώνεται από το επίπεδο της επένδυσης αλλά και από τις συνθήκες που επικρατούν στην ομάδα. «Ξέρω πού έχω έρθει. Τις απαιτήσεις του συλλόγου, την πίεση, τους στόχους που είναι υψηλότεροι συγκριτικά με τις ομάδες που δούλεψα πριν. Ξέρω όμως και το DNA της ομάδας. Για παράδειγμα, με το υλικό που διαθέτει, δεν μπορεί αυτή η ομάδα να παίξει αμυντικό ποδόσφαιρο. Ωστόσο, χωρίς να παίζεις άμυνα αν έχεις μία ομάδα που δύσκολα δέχεται φάσεις και γκολ, τότε μπροστά εύκολα ή δύσκολα θα βρεις το γκολ. Ειδικά η δική μας ομάδας με την ποιότητα που έχουμε μεσοεπιθετικά. Διαχρονικά, το ποδόσφαιρο μας έχει διδάξει ότι Πρωτάθλημα παίρνουν οι ομάδες που δέχονται δύσκολα γκολ και όχι αυτές που βάζουν πέντε και έξι γκολ», είπε και εξήγησε γιατί πρωτίστως ασχολήθηκε με την transition άμυνα. «Βελτιώνοντας λοιπόν αυτό το κομμάτι, της αμυντικής λειτουργίας, πιστεύω ότι η φετινή θα είναι μια χρονιά επιτυχημένη και θα εκπληρώσουμε τους στόχους μας. Πρώτα απ’ όλα να είμαστε στην 4άδα για να βγούμε Ευρώπη και από εκεί και πέρα όσο πιο ψηλά τόσο καλύτερα. Αγωνιστικά η ομάδα έχει όλα τα φόντα να διεκδικήσει μία θέση στην πρώτη 3άδα».

Ο Άκης Μάντζιος αναφέρθηκε και στα διαδοχικά τετ α τετ που είχε με τους ποδοσφαιριστές καθώς, όπως είπε… «μίλησα με όλους για να αφουγκραστώ κι εγώ τι έχουν ανάγκη να δουλέψουμε, τι δεν έκαναν για να το βελτιώσουμε στην καθημερινότητά μας. Πήρα πολλές πληροφορίες και πλέον είναι για μένα πιο εύκολο και για τα παιδιά να αντιλαμβάνονται τι θέλω εγώ από εδώ και πέρα. Έδειξαν να το καταλαβαίνουν και ανταποκρίνονται άπαντες σε όλα τα επίπεδα».

«ΑΛΛΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΛΟΓΩ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ»

Αναφέρθηκε και στους ποδοσφαιριστές οι οποίοι δεν είχαν περισσότερες από 15-20 ημέρες ξεκούρασης λόγω της διεξαγωγής των περσινών Playoffs έως τα τέλη του Ιούλη και της έναρξη της προετοιμασίας στις αρχές Αυγούστου. «Περισσότερα από τα παιδιά που ήταν και πέρυσι στην ομάδα δεν βρίσκονται στον επιθυμητό βαθμό ετοιμότητας κι αυτό είναι λογικό. Αυτό που έγινε πέρυσι ήταν πρωτόγνωρο για όλους μας, το έζησα και εγώ στη Λαμία. Το Πρωτάθλημα σταμάτησε για δύο μήνες, μετά από έναν μήνα προετοιμασίας μπήκαμε να παίξουμε δέκα αγώνες Playoffs και επτά αγώνες για τα Playout. Κάποια παιδιά παίζουν non stop. Η ομάδα ξεζουμίστηκε, οι παίκτες να έσκασαν. Επίσης, δεν είχαν μεγάλο διάστημα ξεκούρασης», είπε και αναφέρθηκε στον Λούκας Σάσα. «Ξεκίνησε τη σεζόν με σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του, δεν έχει σχέση με πέρυσι. Τον περιμένω όμως και τον βλέπω κάθε μέρα να ανεβαίνει. Προσπαθεί και έχει βελτιωθεί. Όταν κληθεί να παίξει πρέπει να είναι έτοιμος, αλλά μου δείχνει ότι επανέρχεται. Επίσης άλλο ένα πρόβλημα ήταν ότι και μερικά από τα παιδιά που ήρθαν φέτος είχαν να παίξουν πολλούς μήνες ποδόσφαιρο, κάποια πάνω από 5-6 μήνες. Οι τελευταίες μεταγραφές για παράδειγμα θέλουν όλοι ακόμη τον χρόνο τους».

Στάθηκε και στην περίπτωση του Ντάνιελ Σούντγκρεν για τον οποίον αποφάσισε την επιστροφή του στην ομάδα, έπειτα από συζήτηση που είχε και με τον Θόδωρο Καρυπίδη. «Χωρίς να με ενδιαφέρει τι έχει προηγηθεί, από τη στιγμή που είναι παίκτης της ομάδας από το να προσφέρει μηδέν και να τον έχω να κάθεται, πιο πιθανό είναι στο τέλος να βγει κερδισμένη η ομάδα. Μίλησα και μαζί του, του έδωσα να καταλάβει ότι από εδώ και πέρα είναι μια άλλη μέρα και από τη στιγμή που θέλεις να παίξεις στον Άρη, να είσαι μέλος αυτής της ομάδας, εγώ θα σου δώσω την ευκαιρία. Ετσι ξεκινήσαμε, μπήκε και μάλιστα ανταποκρίθηκε». Ο Άκης Μάντζιος εξήγησε και τη δυσκολία του Σουηδού στις τακτικές απαιτήσεις της θέσης του δεξιού οπισθοφύλακα. «Μην τον αδικούμε γιατί στη Σουηδία έπαιζε full back σε διάταξη 3-5-2 και είναι εντελώς διαφορετικές οι απαιτήσεις σε σχέση με την τετράδα στην άμυνα».

«ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΕΥΚΟΛΟ ΓΚΟΛ»

Κάποια στιγμή η συζήτηση δηγήθηκε στο δεδομένο πρόβλημα στην επίθεση. Σε έξι αγώνες, ο Άρης σημείωσε εννιά γκολ εκ των οποίων μόλις το ένα είναι από τα σέντερ φορ. Πέραν αυτού του τέρματος, ο Κριστιάν Λόπεθ δεν έχει άλλη τελική προσπάθεια. «Η ομάδα δεν έχει το εύκολο γκολ, με προβληματίζει κι έχω μιλήσει κατ’ ιδίαν και με τους δύο επιθετικούς. Δουλεύουμε αρκετά σε αυτό το κομμάτι», είπε. Γενικώς, ο προπονητής του Άρη έδωσε βαρύτητα σ’ αυτόν τον τομέα σ’ αυτή τη διακοπή την οποία, όπως είπε, δεν την ήθελε. «Από τη μία μας έκανε καλό γιατί δουλέψαμε κάποια πράγματα όπως οι εντάσεις. Στην ουσία όμως, πολυτέλεια χρόνου έχουμε μόνο στην τελευταία εβδομάδα γιατί μετά δεν θα υπάρξει κενό. Από τη μία λοιπόν η αναβολή βοήθησε στο να δουλέψουμε, από την άλλη πλευρά όμως, ο αγωνιστικός ρυθμός εξασφαλίζει την ετοιμότητα της ομάδας. Σε τέτοιες περιπτώσεις, πάντα κάτι κερδίζεις και κάτι χάνεις. Προσωπικά πάντως προτιμούσα να γίνει το παιχνίδι με την ΑΕΚ».

ΓΙΑ ΜΑΤΕΟ ΓΚΑΡΣΙΑ ΚΑΙ ΣΙΑΜΠΑΝΗ

Κλείσιμο
Έχοντας δύο ισάξιες ενδεκάδες, είναι προφανές ότι στη διάρκεια της χρονιάς ο Άκης Μάντζιος θα βρεθεί ενώπιον διλημμάτων. Ένα από δαύτα του δημιούργησε και ο Μάριος Σιαμπάνης για τη θέση του τερματοφύλακα. «Έχουμε μια τριάδα τερματοφυλάκων κι αυτό προβληματίζει ευχάριστα. Ο Σιαμπάνης ήταν πολύ θετικός με τον Αστέρα. Το περίμενα βέβαια, διότι δεν βλέπω μόνο την ημέρα του αγώνα αλλά όλη την εβδομάδα, πώς ανταποκρίνεται στις προπονήσεις. Από την πρώτη μέρα που ήρθε στην ομάδα ο Μάριος βλέπω ότι για την ηλικία του έχει το ποδοσφαιρικό θράσος, είναι πολύ καλός με την μπάλα στα πόδια ενώ έχει και επικοινωνία στο γήπεδο με τους υπόλοιπους. Και οι τρεις τερματοφύλακες μας έχουν διαφορετικά στοιχεία. Ο ένας έχει πράγματα που δεν έχει ο άλλος. Σκεφτείτε ότι σε έξι ματς έπαιξαν και οι τρεις. Θα τους χρειαστούμε σίγουρα όλους», είπε.

Αναφέρθηκε και στον Ματέο Γκαρσία. «Φαίνεται πιο ώριμος στο παιχνίδι του απ’ ότι ήταν την πρώτη του χρονιά στον Αρη. Θέλω να είναι πιο απλός (στο παιχνίδι του). Επειδή έχει ταχύτητα και διεισδυτικότητα μπορεί να κάνει πολλές ζημιές, αρκεί να είναι πιο απλός, ειδικά στο να τελειώνει τη φάση».

Πηγή: gazzetta.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης